Трябва ли да се обяснява на децата, че порнографията не е истински секс?

Трябва ли да се обяснява на децата, че порнографията не е истински секс?

© Associated PressЗа много родители идеята децата им да търсят или да попадат на порнография в интернет е кошмар. Но много детски стаи са оборудвани с компютри, а разпространението на смартфони кара много родители да се примирят с фактите, пише Би Би Си.


Не е ясно колко деца имат достъп до порнография в интернет или колко често се сблъскват с нея. През 2011 година анкета в ЕС показа, че около 1/4 от децата между 9- и 16-годишна възраст са виждали сексуални изображения, а от тях само 11% са били в интернет.


Анкета на YouGov пък твърди, че около една трета от 16-18-годишните гледат сексуални изображения на телефоните си в училище поне веднъж в месеца.
Много тийнейджъри гледат порнография често, но дава ли им това изкривена представа за секса и връзките и може ли да се направи нещо по въпроса?


Трябва ли да се обяснява на децата, че порнографията не е истински секс?

© Associated Press


Във Великобритания Националната асоциация на училищните директори призовава децата да бъдат обучавани в училище за последиците от порнографията по начин, съобразен с възрастта им.


На най-малките, на около 10 години, трябва да се обяснява за безопасността в интернет и да бъдат предупреждавани за съдържанието, на което могат да се натъкнат. За тинейджърите информацията може да е в по-големи детайли.


Основното притеснение е за личния живот на тинейджърите и как може да бъде повлиян техният сексуален живот от това, което виждат.


Порнографията не е нормален секс

казват привържениците на специализираното обучение. Синди Галъп, която е работила в рекламната индустрия, а сега се занимава с онлайн бизнес, създава сайт, които сравнява "светът на порното" с "истинския свят" на секса.


"Широкото разпространение и свободата на достъпа до порнография в интернет в комбинация със стеснителността на обществото да говори за секс прави порното основната форма на сексуално образование", смята Галъп.


Друго притеснение е, че момичетата и момчетата може да се чувстват притиснати да правят неща, които иначе не биха избрали да правят. Естетическите стандарти, които се налагат с порнографията, като пълното обезкосмяване например, започва да се възприема за нормално. Това може да повлияе и на тийнейджърите.


Трябва ли децата да учат, че порнографията не е истинска?


Трябва ли да се обяснява на децата, че порнографията не е истински секс?

© Associated Press


Лени Ходж, която е от организацията Family Lives - обучила повече от 7000 ученици по темата, е твърдо убедена, че децата трябва да научат разликата между порнография и реалност.


За 90% от децата, които имат смартфон, не е достатъчно да се говори само за опасността от забременяване, когато става дума за секс, смята тя.


"Тинейджърите са бомбардирани с порнография от ранна възраст, това не може да бъде избегнато. Покровителствено е да казваме, че не могат да се справят с уроците, защото това не е вярно".


Според Националния съвет на учителите обаче преподаването на това какво е порнографията в уроци е прекалено и трябва да се обсъжда, само когато учениците се натъкнат на такива случаи.


Когато става дума за обяснение какъв е ефектът от порнографията, Галъп смята, че родителите трябва да говорят свободно с децата си.


"Най-важното е да не се стеснявате или да казвате неща от сорта на "добрите момичета не правят така". Няма значение дали децата не искат да слушат, важното е възможността за обсъждане да бъде отворена", смята Галъп.


Родителите и учителите да обясняват заедно


Трябва ли да се обяснява на децата, че порнографията не е истински секс?

© Associated Press


Шивон Фрийгард, която е съосновател на организация за подпомагане на родители в интернет Netmums, разказва, че непрекъснато се сблъсква във форумите със случаи на родители, които трябва да реагират на сблъсъка на децата си с порнографията. Според нея много майки искат да предпазят децата си или да ги образоват и смята, че това е тяхна отговорност.


"Темата е минирана обаче, много хора не знаят какво да кажат или направят. Например как самотна майка да говори със синовете си в юношеска възраст или как баща да повдигне въпроса пред дъщеря си. В повечето традиционни семейства изобщо не се говори за секс."


Затова и Фрийгард смята, че идеалното решение е родителите и училищата да работят заедно.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK