Лицата на тормоза в българското училище

Пази карикатура е публикувана за първи път на 16 декември 2010г.

© Иван Кутузов

Пази карикатура е публикувана за първи път на 16 декември 2010г.Откъде идва насилието в училище, на какво се дължи и правилно ли реагират възрастните - учители и родители, на агресията? Най-лошият сценарий си остава премълчаното насилие, пише в анализ от тази седмица "Дойче веле". Ето още размисли по темата от статията: 


В България на насилието се обръща внимание само в най-екстремните случаи, в по-леките му форми то се потулва. В света 7 от 10 деца са се сблъсквали в училище поне веднъж с агресията. В България не е много по-различно.


Проучванията са категорични, че само малка част от актовете на насилие в училищата се дължат на нахлуване отвън - в Европа около 1%, а в света около - 8%.
С други думи - училището не е обект на външни заплахи, то възпроизвежда всички отношения, които съществуват навън. Така че видеокамерите не помагат. Нито бодигардовете и високите огради. Още по-малко пък в гето-училищата в градските периферии.


На магарешкия чин


Навремето магарешкият чин и пръчката са основни оръжия на педагогическата теория и практика. Първото е любимо възпитателно средство от XIX век. На магарешки чин учителите поставяли ония, които не знаели нищо. По този начин според свидетелствата на Бранислав Нушич незнаещите нищо свиквали с мисълта, че са магарета.


След приемането на серия от международни документи в областта на закрилата на детето през миналото столетие се къса и връзката между училището и насилието, посочва Боян Захариев от "Отворено общество". Но не напълно и не навсякъде. Изследвания в много европейски страни сочат, че тормозът днес е почти еднакво разпространен навсякъде, където има масово образование.


А факторите са както в малката общност, така и в обществото. В семейството това са конфликтите, наказанията, пренебрегването, както и маргинализацията и липсата на социални контакти.


В обществото подходящият терен са неравенството в доходите, културните норми, корупцията и безнаказаността.


Къде е България? Нарастването на начините, по които се проявява насилието във взаимоотношенията между хората, е феномен в световен мащаб и България не прави изключение, твърди психологът Мариана Банчева от Националната мрежа за децата.


Лицата на насилието на българска почва са все по-разнообразни - от удряне, щипане, шамари и побой, през заплахи, подигравки и използването на прякори, до по-рафиниран тормоз като кибернасилие, разпространяване на вредни слухове и изключване от приятелската среда.


Тормозът нараства с възрастта от предучилищна възраст до края на основното училище, отбелязва Мариана Банчева. По-големите ученици по-често упражняват тормоз над по-малките и по-слабите, отколкото над своите връстници.


Психоложката уточнява, че изследванията разрушават представата, че момчетата тормозят другите повече от момичетата. Това е вярно само за физическия тормоз, докато с психическия тормоз - обидни думи, изолация, изнудвания, еднакво си служат и момичетата, и момчетата.


Мишените


Най-често жертви стават страхливите и несигурните, предпазливите и чувствителните, тези, които реагират с плач и отдръпване, нямат приятели или са по-слаби физически. Изправени пред собствената си безпомощна чувствителност и невъзможността да се сприятеляват, те губят самоуважение. Това ги прави лесна мишена и децата, склонни да упражняват насилие, лесно ги избират, за да задоволят своята потребност от надмощие, коментира Мариана Банчева.


Мълчанието


Според редица проучвания от 65% до 85% от учителите не са реагирали на проявите на тормоз. Само 35 - 55% от децата, които са преживели тормоз, са разговаряли с родителите си. Но и децата, свидетели на насилие, не споделят, защото, ако не са "публика", на следващия ден и те може да станат обект на тормоз.


И в България насилието се потулва, твърди Мариана Банчева. По данни от Националната телефонна линия за деца 116 111 за последните десет месеца са приети общо 77 289 обаждания.


Сексът и любовните връзки, семейните конфликти и насилието са основните проблеми, по които децата търсят консултации. Близо 13 000 от обадилите се са деца. Драстично по-малко са родителите, потърсили подкрепа заради проблеми на своите деца - едва 645.


Докато в България се говори за насилие само в екстремни ситуации, агресията в класните стаи ще ескалира, обобщава Мариана Банчева. А най-лошият сценарий си остава премълчаното насилие.

Коментари (48)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1241 Неутрално

  Да случиш на добри учители е едно от най-хубавите неща, които могат да ти се случат в живота.

 2. 2 Профил на robbie_williams
  robbie_williams
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#1] от "442":

  Колко си прав!

  Ти виждаш нещата и питаш защо? А Аз мечтая за неща, които никога не са били и питам - защо не?
 3. 3 Профил на Quo Vadis
  Quo Vadis
  Рейтинг: 793 Неутрално

  "Откъде идва насилието в училище "

  - От американските филми и от закона позволяващ ....... !

  Кога Европа ще стане НЕЗАВИСИМА ? (от американската политика )Кога европейските "независимите и свободни" медии ще станат действително свободни ?
 4. 4 Профил на Yotce
  Yotce
  Рейтинг: 1061 Гневно

  Днес ми разказаха за едно от лицата на тормоза в българското училище.
  Четири деца, попаднали в първи клас извън всякави списъци и класирания за прием.
  Един цял клас, тормозен от тези деца, убедени от родителите си, че са солта на земята.
  Един преподавател с 20 годишен стаж, подал молба за напускане, защото няма адекватен отговор на псувните (!!!) на малолетните мутри (пак повтарям, ПЪРВИ клас), и техните вече пораснали татковци-мутри и мами-мутреси.
  Всичко това пред безучастния (може би закрит от сребърници) поглед на директора на училището.

  А вие ми говорите за пръчки и магарешки чинове... Май пак им е дошло времето.

 5. 5 Профил на 3аНиЗа
  3аНиЗа
  Рейтинг: 1976 Любопитно

  "в по-леките му форми то се потулва" - компромис след компромис, докато ЛАВИНАТА ни затрупа... Заради криворазбраните рИформаторски "намерения" на МОМН... Преди време внукът на Елизабет ІІ, английската кралица, не го пуснаха да "кара" рождения си ден, понеже е в УЧИЛИЩЕ, което спазва правила. Като дошла неделята, празнували всички... Ред и дисциплина ако има в БГ у-ще, ще има и респект към учители и наука.

  Коментиране на анализираното, вече...
 6. 6 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2204 Неутрално

  До коментар [#3] от "USSR":

  Е бре, а в соца когато гледахме само "правилните" филми а американските филми бяха таен лукс сякаш нямаше агресия и насилие я училището ?!?

 7. 7 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2204 Неутрално

  До коментар [#4] от "Yotce":

  А родителите на въпросните 20 дега къде са ?!?
  В класа на сина ми имаше двама калпазани. Докато бяха малки се търпяха и класната все разправяше "те са с проблемни семейства" но като поотраснаха станаха нетърпими.
  И ги изхвърлихме - единия излетя за 1 ден, втория беше малко по-съобразителен и просто не дойде на следващия 15 септември.

 8. 8 Профил на milena_82
  milena_82
  Рейтинг: 426 Неутрално

  "Преди да започнеш да възпитаваш другите възпитай себе си" английска поговорка

 9. 9 Профил на bobo_bobo
  bobo_bobo
  Рейтинг: 374 Неутрално

  [quote#4:"Yotce"]Един преподавател с 20 годишен стаж, подал молба за напускане, защото няма адекватен отговор на псувните (!!!) на малолетните мутри (пак повтарям, ПЪРВИ клас), [/quote]
  Нищо, той директорът ще намери на мястото на този преподавател една кака с къса пола и силиконови бомби, завършила наскоро някой свободен универмаг и децата ще има да й се радват! Оня с 20 - те години стаж само би ги карал да учат и мислят, от което както е известно съвременната българска държава няма никаква полза. Мамка му, майтапът настрана, това, което разказваш е потресаващо!

 10. 10 Профил на petar_333
  petar_333
  Рейтинг: 426 Неутрално

  За огромно съжаление много от учителите гледат на сбиванията между децата като на нещо нормално. Едва ли не,така било при децата?! Пълни глупости. Учителите са тези, които не бива да го допускат. И да не се оправдават с родителите.

 11. 11 Профил на Wornoxmaniak
  Wornoxmaniak
  Рейтинг: 1103 Неутрално

  До коментар [#9] от "bobo_bobo":


  [quote#9:"bobo_bobo"]Мамка му, майтапът настрана, това, което разказваш е потресаващо![/quote]

  Наистина ли?

 12. 12 Профил на Wornoxmaniak
  Wornoxmaniak
  Рейтинг: 1103 Неутрално

  До коментар [#4] от "Yotce":

  Не може да се оправи с 4-та пикльовци ли или го е страх от бащите им. Уточни защо е бегал.

 13. 13 Профил на berbenkov
  berbenkov
  Рейтинг: 1317 Любопитно

  Учителите не ходят да учат,
  а гледат какво ще получат!!

  www.berbenkov.hit.bg
 14. 14 Профил на омбре
  омбре
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Дойче веле...се упражнява по темата като визира само България !Къде остана насилието и убиеца от Норвейгия затрил над 87 деца, и стотиците случай на насилие завършили в училищата със смърт В САЩ и другите страни от ЕС?Хей дойчовци мога ли да ви......

  НЯКОЙ НЕ ГИ БИВА ЗА НИЩО...НО СА СПОСОБНИ НА ВСИЧКО
 15. 15 Профил на Quo Vadis
  Quo Vadis
  Рейтинг: 793 Неутрално

  До коментар [#6] от "m17":

  Имаше разбира се , но не може да се сравнява с днешното насилие и в усилищата и в Студенският град и по стадионите и извън стадионите ........... нали ? Това имах предвид ,че американските филми един "герой" убива наляво и надясно ..... а и законите сега са слаби и обществото не е общество вече ,а индивиди с лични интереси и фердже на очите си и кой по голям идиот и простак като американските "герои" то изглежда в своята среда и той "герой! , това е Истината ,за съжаление .

  Кога Европа ще стане НЕЗАВИСИМА ? (от американската политика )Кога европейските "независимите и свободни" медии ще станат действително свободни ?
 16. 16 Профил на София
  София
  Рейтинг: 531 Неутрално

  [quote#7:"m17"]А родителите на въпросните 20 дега къде са ?!?
  В класа на сина ми имаше двама калпазани. Докато бяха малки се търпяха и класната все разправяше "те са с проблемни семейства" но като поотраснаха станаха нетърпими.
  И ги изхвърлихме - единия излетя за 1 ден, втория беше малко по-съобразителен и просто не дойде на следващия 15 септември.[/quote]

  Чудесно. Тези деца ще имат прекрасния пример, че когато някой има проблеми, най-лесно е да го изхвърлим и някой друг да се занимава с него. Защото децата агресори най-често са деца с проблеми. И на тях трябва да се помогне, не да се гонят. Защото изгонването един, втори, трети път, окончателно ще ги озлоби и ще ги изолира от обществото. Ама трябва да се гледа и малко по-далеч от това да се спестят днешните конфликти...

 17. 17 Профил на genius777
  genius777
  Рейтинг: 430 Неутрално

  Сигурно сте чули за новия сезон VIP Brother 2012.Там има няколко "момченца" за които съм сигурен, че са били точно такива в училище,имам предвид малки насилници.Сигурно се сещате кои.

 18. 18 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2990 Неутрално

  Говорете повече с децата си! Разпитвайте ги подробно за училището.

 19. 19 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2204 Неутрално

  До коментар [#15] от "USSR":

  Тая вашата истина може да я пише в "Правда" или "Работническо Дело" ама няма нищо общо с реалността.
  И преди си имаша насилие и сега си има.Според мен лично сега е по-малко защото родителите са много по-ангажирани с децата си. И не оставят всичко на "другарката".
  И нито филмите , нито комютърните игри имат някаква връзка, точно както безкрайните руски филми за войната не довеждаха до насилие. И преди си имаше идиоти и простаци, имаше си и тогавашните "мутри" а именно партийни секретари на които никой нищо не можеше да каже.
  И това е Истината за щастие или нещастие.

 20. 20 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2204 Разстроено

  До коментар [#16] от "София":

  Хич не ме интересуват малките келеши - дадохме им много шансове, прекалиха и си го получиха. Училището не е зверилник а образователна инсититуция.
  Интересно ми е дали щяхте да ги съжалявате ако бяха натикали чантата на вашата дъщеря в тоалетната ?!?

 21. 21 Профил на Quo Vadis
  Quo Vadis
  Рейтинг: 793 Неутрално

  [quote#19:"m17"]И преди си имаша насилие и сега си има.Според мен лично сега е по-малко защото родителите са много по-ангажирани с децата си.[/quote]


  - Имало е , естествено , но не и в тези граници като сега . А родителите са много "ангажирани" с децата си в училищетата като си пъхат носа във всичко и децата израстват несамостоятелни . В американските филми родителите не са "ангажирани с децата си" а ги оставят сами да се оправят . нали ? А тези родители по-добре в къщи да бъдат повече ангажирани с децата си . отколкото в училищата .

  Кога Европа ще стане НЕЗАВИСИМА ? (от американската политика )Кога европейските "независимите и свободни" медии ще станат действително свободни ?
 22. 22 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1572 Любопитно

  Високоуважаемите психолози от отвореното общество простичко смесват състояния, факти, тенденции, възрастови особености, поведенчески модели и т.н. в една невъобразима амалгама. Всичко това да покажат как изведнъж е възникнало нещо толкова ново - насилието в училище. Като че ли идват от друга планета и никога не са били ученици. Върнете се всички в ученическите си години. Нямаше ли насилие? Хайде, де Нямало било. Всичко си беше същото, само вместо децата на мутрите, тарикатчетата бяха или деца на местно комунистическо величие, или на местния милиционер или ... не познахте - на местния управител на плод-зеленчук /който не знае какво е това да пита по-големите /!
  Сегашните мутри са си отрочетата на гореописаните насилници.
  Иначе психолозите много удобно се правят на забравили. Какво ли ново проектче трябва да се усвои?!

 23. 23 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2204 Неутрално

  До коментар [#21] от "USSR":

  Престанете да гледате американски филми, очевидни ви влияят зле !!!
  И разберете че Комунизма няма да се върне, просто чугунените глави ще измрат постепенно. И така че се свърши с тая налудничава религия.

 24. 24 Профил на solaris69
  solaris69
  Рейтинг: 426 Неутрално

  [quote#16:"София"] Защото децата агресори най-често са деца с проблеми.[/quote]
  Най- често са деца на тИрикатите, които така ги учат - да искат света да се върти около тях, щото са много "важни".

 25. 25 Профил на plamenss
  plamenss
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#1] от "442":

  И на отговорни и загрижени родители

 26. 26 Профил на solaris69
  solaris69
  Рейтинг: 426 Разстроено

  Децата на продукт на нашето общество. Няма как да са различни! Ние ги учим, ние ги възпитаваме, не само родителите и учителите - всички. Не са нито по- лоши, нито по- добри от едновремешните. И сега няма адекватна политика към тях. В училище учат безобразия и раниците им тежат по 10 кила, за да видят с очите си, че и с една прочетена книга само може да станат държавници! Моят 10 -годишен син ми заяви, че ако не му потръгне с образованието щял да стане премиер! Дори не е смешно....

 27. 27 Профил на Quo Vadis
  Quo Vadis
  Рейтинг: 793 Весело

  До коментар [#23] от "m17":

  Еми Аз и не искам да се върща комунизма , на мен ми добре в тази система , макър и комунизъма да е по справедлива система от системата либерализъм " аз се чуствам добре тук в тази система отколкото в комунистическа и как ще мечтая ......" Ходих това лято в ПАРИЖ ........... при комунизма и до нашето море не можех да отида ..... та за какво ми е да искам да връщам комунизма . " Сега има и + и - както и беше и при комунизма , но за някой тогова бяха повечето + а за други сега + ? е % ""

  Кога Европа ще стане НЕЗАВИСИМА ? (от американската политика )Кога европейските "независимите и свободни" медии ще станат действително свободни ?
 28. 28 Профил на bobo_bobo
  bobo_bobo
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#20] от "m17":
  Щото като си го прогонил от училище въобще не може да срещне дъщеря ти след време на улицата още по-озлобен и да й стори нещо още по-гадно, нали? Въобще свършил си едно геройство и оттук насетне всичко е о.к, щом гаменът е зад оградата на училище! Прав е "София", твърде елементарният подход не решава проблемите, а след време ги задълбочава. Ама каквито хората, такива и подходите към проблемите! Дано дъщеря ти да е по-умна от теб!

 29. 29 Профил на София
  София
  Рейтинг: 531 Неутрално

  [quote#24:"solaris69"]Най- често са деца на тИрикатите, които така ги учат - да искат света да се върти около тях, щото са много "важни".[/quote]

  В тези случаи проблемът е в липсата на авторитет на учителите, от там - на дисциплина. А авторитетът на учителите е дълга и тъжна тема. Факт е, обаче, че трябва да се работи и с жертвите, и с насилниците. Част от вторите имат шанс да се променят, ако не бъдат просто отритнати.

 30. 30 Профил на gabrovski
  gabrovski
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Родителите и тяхно възпитание, там му е цаката. Децата като са малки гледат родителите си и от тях се учат.
  За жалост от доста години насам родителското възпитание отива на все по-заден план и децата се възпитават от телевизора, интернет и прочие защото живеем в общество което е стресирано, депресирано, работи по много часове и все повече няма време за децата си.
  Да не говорим че и училищата и учителите на са с такъв авторитет като едно време. Мен ме праскаха през ръцете с една дрянова пръчка когато се опитвах да пиша с лявата ръка.. днес един малък "разбойник" не можеш да го опънеш за ушите защото е ударил другият защото веднага родителите ще писнат, ще повикат полиция, прокуратор и т.н.

  За жалост гражданските свободи не на всеки се отразяват добре.

 31. 31 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2204 Неутрално

  До коментар [#28] от "bobo_bobo":

  И на вас ви пожелавам подобно - едно келешче да тормози детето ви, тогава ще изпитате на практика моралните ви устой и интелекта ви.
  За щастие споменатото момиченцето не беше с моето дете, ние се разминахме с едно съдрано яке. Но аз понеже съм с елементарна психика и ограничен интелект реагирах елементарно и убедих дирекнторката да го изхвърлим келеша.

 32. 32 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 563 Неутрално

  [quote#30:"gabrovski"]За жалост от доста години насам родителското възпитание отива на все по-заден план и децата се възпитават от телевизора, интернет и прочие защото живеем в общество което е стресирано, депресирано, работи по много часове и все повече няма време за децата си. [/quote]

  +++++++++

 33. 33 Профил на satanail13
  satanail13
  Рейтинг: 669 Неутрално

  До коментар [#3] от "USSR":

  Идва от азиатския манталитет на електората и от путинизацията на масите

  Марс е изконна Американска територия!
 34. 34 Профил на beata
  beata
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#6] от "m17":
  От първи до трети клас, стоях на един чин с момиче, което страдаше от психическо заболяване, оттам и нейната умствена изостаналост, оттам и гадните подигравки, непрестанният физически тормоз, обиди, гаври, ... Въпреки че бях най-дребната в класа, опитвах се да бъда винаги до нея и да я защитавам. Неистови усилия срещу онези, за които тя се бе превърнала в боксова круша и играчка. А другарката, не само че нищо не правеше, за да бъде спрян този тормоз, но и сякаш неволно участваше и насърчаваше "майтапчиите" с презрителното си отношение към това невинно дете. Веднъж в изблик на ярост, визирайки нея, счупи линията си по мен...

 35. 35 Профил на Quo Vadis
  Quo Vadis
  Рейтинг: 793 Весело

  До коментар [#33] от "michobeizadeto":

  Нее , идва от арабския мантилитет и хунския -готски мантилитет .а Путин си е добър , има статисика за парите които получават Москва , та свят ще ти се завие та и затова руснаците ще гласуват за него още един мандат ако се кандитира !))

  Кога Европа ще стане НЕЗАВИСИМА ? (от американската политика )Кога европейските "независимите и свободни" медии ще станат действително свободни ?
 36. 36 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1516 Неутрално

  Четейки статийката човек остава с впечатление, че
  1. до вчера никакво "насилие" не е имало, само в далечния 19-ти век, по Дикенсово време
  2. сега има, и то много, особено в нашите училища
  3. някакъв страшен заговор държи всичко в ужасна тайна
  4. за горното са виновни всички, обаче Отворено общество ще ни посочи Пътят

  Пхе.........

  Знанието е сила, информацията - власт
 37. 37 Профил на Thoth
  Thoth
  Рейтинг: 583 Гневно

  До коментар [#3] от "USSR":

  По Т.Живково време нямаше американски филми и говедата си бяха пак говеда.
  ---
  По темата.
  Децата са изчистен образ на по-възрастния си вариант. Без овчата кожа на опита, натрупаната хитрост и възрастта. Животното е животно - но му личи повече като е малко.
  Всички клишета за дисциплина, възпитание и прочие постскриптум празнословия от медии и празноглави лелки, трябва да идат в кофата за боклук.
  Родителите трябва да имат солидни познания и поглед върху човешката психология, преди да се чифтосват; необходимо ниво на обща култура, под което да не се позволява на двамцата въобще и да си помислят за дете. В противен случай следва огромен риск от страдание - и за дететето, и за околните.
  Преподавателите са формални фигури, чиято цел не е да заместват родители. Детето трябва да е подготвено от родителите за социалната среда на училището и да има базова обща култура и комуникативност, преди да нарами раницата с тетрадките.
  Образованието, което започва от толкова ранна възраст е абсолютно грешно и престъпно решение. Има основни физиологични и социализиращи периоди при всеки млад индивид, които трябва да се случат ПРЕДИ той/тя да попадне в академична среда. И те в никакъв случай не са преди 10 годишна възраст. Шансът, млад организъм да прояви самостоятелен порив към знание, се увеличава с възрастта, както и процентът на полезно действие от придобитата информация.
  Мое лично мнение е, че децата не трябва да стъпват в учебно заведение преди пубертета. Но, за тази цел, се изискват знаещи и образовани родители, които са подготвени предварително.
  Не може да си прост и агресивен неандертал и после да се дразниш, когато собственото ти малко копие пребие чуждо дете в училищния двор. Нито оправдание имат родителите на пребитото дете, че не са предвидили факта, че шансът пътя на техният наследник да се кръстосат с този на малкия прост и агресивен неандертал, е огромен. Но това се случва, защото повече то родители са прости. За тях обичта към малкото се свежда до дрехи и храна... пък за другото: "си има институции". Всичко останало - лицемерни приказки за пред другите и научени наизуст... от другите.

  “Religion is regarded by the common people as true, by the wise as false, and by the rulers as useful.” - Seneca
 38. 38 Профил на Quo Vadis
  Quo Vadis
  Рейтинг: 793 Неутрално

  До коментар [#37] от "NnT":

  Много добре казано .

  +++

  Кога Европа ще стане НЕЗАВИСИМА ? (от американската политика )Кога европейските "независимите и свободни" медии ще станат действително свободни ?
 39. 39 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4224 Неутрално

  [quote#3:"USSR"]- От американските филми и от закона позволяващ ....... ![/quote]
  Глупости!
  Нямаш никаква представа за цялостното състояние на човешкото общество в момента!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 40. 40 Профил на Quo Vadis
  Quo Vadis
  Рейтинг: 793 Любопитно

  До коментар [#39] от "Храбър"

  Може би и си прав ! С едно -две изречения определи човешкото общество в момента , ако обичаш ?

  Кога Европа ще стане НЕЗАВИСИМА ? (от американската политика )Кога европейските "независимите и свободни" медии ще станат действително свободни ?
 41. 41 Профил на satanail13
  satanail13
  Рейтинг: 669 Неутрално

  До коментар [#35] от "USSR":

  азиатски боклук, гнии в Азия, чети си азиатска литература и не излизай от Тъпунгеристан.

  Марс е изконна Американска територия!
 42. 42 Профил на Quo Vadis
  Quo Vadis
  Рейтинг: 793 Весело

  До коментар [#41] от "michobeizadeto":

  Нервен си , значи , а защо ? Защото си .....!)))

  Кога Европа ще стане НЕЗАВИСИМА ? (от американската политика )Кога европейските "независимите и свободни" медии ще станат действително свободни ?
 43. 43 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2204 Неутрално

  До коментар [#34] от "beata":

  Мисля че обърквате категориите - аз не визирам деца с физически или прихически проблеми, визирам обикновенни келеши. И затова използвам тази дума. В нашия случай си бяха две съвсем обикновенни момченца ( от 'добри' семейства, дори с претенции) които като малки бяха просто палави но постепенно станаха изроди. Учителката им беше много внимателна и положи неистиви усилия, другите родители също бяхаме много търпеливи но очевидно родителите на келешите не можаха да се справят.
  Донякъде ми е жал за тях защото специално едното беше доста интелигентно момче.
  Но както казах училището не е зверилник. И ако прекалиш ще си патиш. Мисля също че това беше добър урок за тях - сега им се размина с изгонване, като големи ще има куршум или затвор.

 44. 44 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2204 Неутрално

  До коментар [#37] от "NnT":

  А вие имате ли деца и като почнаха да учат след пубертета как се реализираха в обществото ?!?
  Според мен трабва да се забрани на хора без деца да се изказват компетентно и да дават акъли а ако продължат трабва да е им се изтръгне езика !!!

 45. 45 Профил на beata
  beata
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#43] от "m17":


  [quote#43:"m17"]Мисля че обърквате категориите - аз не визирам деца с физически или прихически проблеми,[/quote]

  Господине, за какви категории намеквате ? Това са деца ! Има ли значение различията им ??? Може би намеквате за селективния подбор на другарите и другарки , строители и строителки на светлото комунистическо бъдеще - социален, физически и психически ?
  Ужас !

 46. 46 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2204 Неутрално

  До коментар [#45] от "beata":

  Има огромно значение. И щом си извадите главата от пясъка и имате собствени деца които живеят в реалния свят, ще разберете много добре каква е разликата между дете с проблеми и келеш.

 47. 47 Профил на Lady V
  Lady V
  Рейтинг: 426 Неутрално  Да случиш на добри учители е добре,а да случиш и на умни съученици още по-добре...Отдавна агресията е основен проблем в училището,но въпросът е там,че е много трудно би могъл да изчезне...много са децата следователно различни личности.....

  Ангелите я наричат небесна радост, дяволите я наричат адска мъка, хората я наричат Любов
 48. 48 Профил на АРИСТОТЕЛ 384
  АРИСТОТЕЛ 384
  Рейтинг: 374 Любопитно

  До коментар [#47] от "Nona":

  Определено сте права госпожице....!

  Най-печалното при младото поколение е, че аз вече не съм част от него!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK