Червеният абат, Голямата мечка и други истории за музиката

Червеният абат, Голямата мечка и други истории за музиката

© Георги КожухаровКато част проекта "Концерт на въглавници" всеки месец "Детски Дневник" ще публикува информация за композиторите, чиито произведения ще бъдат изпълнявани от музикантите, и за инструмента, на който е посветена поредната среща на децата с музиката (всеки концерт е с различен инструмент).


Текстовете нямат претенции за изчерпателност, целта им е по популярен и забавен начин да въведат хлапетата в света на музиката и да ги подготвят за това, което предстои да видят и чуят. 


В концерта за три акустични китари на 11 ноември ще звучат творби от няколко епохи - Барок (Монтеверди, Вивалди и Хендел), Класика (Бокерини, Леонхард фон Кал), Романтика (Шуберт) и съвременна музика (Фарауто, Беренд и Ортиз)Венета Нейнска, музикант и артистичен директор на "Модо България" (съорганизатор на проекта), разказва малко известни факти  за композиторите.
Шекспир в музиката

Клаудио Монтеверди (1567-1643) е предимно оперен композитор. Съвременниците му го наричат "Шекспир в музиката". Най-известните му опери са "Орфей" и "Коронацията на Попея". Голямата му кауза е доближаването на музикалното изкуство до обикновения човек.


Към едно от произведенията си пише следното предисловие, което звучи напълно актуално четири века по-късно: "Образованите хора заявяват, че народът се заблуждава и не може да преценява. Не, народът е прав и ако той противоречи на избраника на обществото, последният трябва да замълчи".


Червеният абат


Антонио Вивалди (1678-1741) - роден във Венеция, композитор, виртуозен цигулар и абат. Заради червената му коса и брада го наричат "червения абат". Бил е много свободомислещ и често нарушавал църковните правила.


Първата му работа е в църквата "Св. Марко", където веднъж по време на служба прекъсва литургията, за да запише хрумнала му музикална тема. Заради този случай губи работата си, защото църквата разбира, че е музикант, а това е означавало, че е неспособен, глупав и човек, на когото не може да се разчита.


Повечето от произведенията си пише за хора и оркестъра в консерваторията "Дела Пиета", следващото му работно място. По това време консерваторията е представлявала сиропиталище, детска болница и училище, където една от дисциплините е била музика.


Най-известното му произведение са "Годишните времена", един от неговите над 500 концерта за различни инструменти, много от тях за цигулка. Това е едно от първите "програмни" произведения в световната история на музиката, т.е. което се свързва с определени образи, картини и тематика. Текстът към музиката е особено поетичен, описващ характера на всеки сезон.


Голямата мечка


Георг Фридрих Хендел (1685-1759) е роден в Германия, но е смятан за английски композитор, защото прекарва по-голямата част от живота си в Лондон. Свирил е на клавесин, орган и други инструменти. Съвременник на Й.С. Бах, с когото никога не се среща, но всеки от двамата питае дълбоко уважение към творчеството на другия.


Хендел се ражда в семейство на немузиканти, а баща му е твърдо против музикалното образование на сина си. Родителят иска детето му да стане юрист, но Хендел е не по-малко упорит от баща си и успява да си извоюва своето. Учи се сам да свири на старинния клавишен инструмент клавихорд и понякога свири дори през нощта.


От родителите си наследява и телосложението на гигант, заради което го наричат "Голямата мечка". То заедно с непреклонния му характер го води до ситуации като тази, в която веднъж завлича известна оперна примадона до прозореца и заплашва да я хвърли затова, че не е искала да пее дадена негова ария.


Толкова силно вярва в призванието си на артист, че се отказва дори от брака си и семейния живот. В края на живота си ослепява, но с произведения като ораторията си "Месия" и редица опери остава един от най-значимите композитори на всички времена.


Жената на Хайдн


Луиджи Бокерини (1743-1805) – италиански композитор и виолончелист от класическата епоха. Най-известното му произведение е менует от Струнен квартет в ми мажор, оп. 11, №5.Като повечето известни композитори Бокерини също е имал труден и неотстъпчив характер. Когато е бил на служба в испанския двор в Мадрид, кралят му прави забележка за определен пасаж от негово произведение. Композиторът толкова се обижда, че вместо да промени музиката, удвоява мелодията. Това води до неговото уволнение.


Бокерини умира в мизерия в Мадрид, творчеството му дълго време е незачитано, но през 20 век се възражда интересът към него. Стилът му е галантен и танцувален, но за съжаление вместо признание приживе му донася прякора "Жената на Хайдн".


Франц Шуберт

© Associated Press

Франц Шуберт


Царят на песните


Франц Шуберт (1897-1828) е австрийски композитор, известен като майстор на мелодията. Наричат го "Царят на песните". Умира много млад, само на 32 години, но успява да напише над 1500 произведения.


Неговата "Серенада" е изпълнявана на може би всички възможни музикални инструменти, в това число и на китарата, за която се смята, че е ползвал за композиране поради невъзможност да си позволи пиано. Пише я във внезапен изблик на вдъхновение на обратната страна на меню в ресторант:Китаристите


Леонхард фон Кал, известен като Де Кал (1767-1815) – австрийски композитор и китарист, известен във времето, в което е живял, но днес – не особено. Занимавал се е с музика като хоби.


Джузепе Фарауто (р. 1915) – италиански китарист, известен с бразилската самба "Morenita do Brazil":Зигфрид Беренд (1933-1990) – немски музикант, композитор и самоук китарист. Има световна кариера като изпълнител.


Алфредо Роландо Ортиз (р. 1946) – кубински композитор, преподавател, лекар и терапевт. Свири на парагвайска арфа.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (1)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4251 Неутрално

  Похвално,наистина !
  Запитвал ли се е,обаче някой ЗАЩО в България НЕ СЕ ПОСТАВЯТ БАРОКОВИ ОПЕРИ ?!?!
  Може да е претенциозен и снобарски подобен въпрос,но това е наистина пропуск за българската оперна сцена.
  Впрочем и поставените небарокови опери са като меню на заводска кухня.
  Оскъдно и постоянно във времето меню.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK