Колко струват ученическите екскурзии и някои учители

Колко струват ученическите екскурзии и някои учители

© Красимир Юскеселиев



Колко пари получава един учител, когато придружава ученици на екскурзия? Правилният отговор е - колкото успее да се споразумее с туроператора. По закон това са 10 лева при еднодневна и 20 лева при по-дългосрочна екскурзия. По неофициална информация - поне 5 пъти повече.


Проблемът е известен от години - и на преподавателите, които не влизат в такива пазарлъци, и на туристическите фирми, и на инспекторатите по образование. Съществува от 90-те години, но едва сега в София се прави първи опит за въвеждането на ред при командироването на учители и спирането на практиката на комисиони "под масата".


Механизмът




Най-често учителите, които търсят допълнителна облага, предлагат на своите възпитаници безалтернативна оферта за екскурзия или зелено училище. Те нямат задължението да предлагат няколко варианта за избор от учениците и техните родители. Точно така се създава предпоставка решението да зависи от това с кой туроператор ще се споразумеят по-изгодно и колко пари ще получат извън разходите за храна и престой, които получават по правило.


"В момента това командироване е стигнало колосални размери", каза пред "Дневник" заместник-председателят на Националната асоциация за младежки и ученически туризъм Свидна Динева, която е и собственик на "Лоял Травел". По нейните наблюдения командировъчните са достигнали по 100 лева на ден, а "даже и повече".


По този начин за зелено училище от 5 дни един учител получава 500 лева, а за десетдневен летен лагер поне 1000 лева.


"Нямам нищо против всеки човек да получава заслужени пари за труда си. Изключително ангажиращ и натоварващ е трудът на преподавателя, но според мен в България няма професии, които да получават такива пари", добави Динева.


Проблем остава и по какъв начин парите биват изплащани. Легалните варианти са с договор за дарение на училището или с граждански договор.


Колко струват ученическите екскурзии и някои учители

© Георги Кожухаров


На практика обаче има случаи, при които учителят получава възнаграждението на ръка и не го декларира. Така не плаща здравни и пенсионни осигуровки, а туроператорът скрива оборот. А цената, която ще плащат родителите за екскурзията на децата си, се покачва, колкото повече пари получава учителят.


Динева посочи такъв пример за еднодневна екскурзия Габрово - Казанлък, която при някои фирми достига до 26 лева, докато при други е 15-16 лева. По нейна информация това се дължи на даваната на преподаватели сума. При това фирмите плащали, без да спорят - толкова, колкото каже учителят.


Свидна Динева изрази опасения, че се създават предпоставки учителят да не избира най-добрата оферта на съотношението цена и качество, а да насочва децата към избор на най-високоплатената за него. "Конкуренцията между нас не е база продукти - това, което предлагаш, ами на база госпожата коя фирма ще хареса и откъде взима повече пари", добави заместник-председателят на асоциацията за младежки и ученически туризъм. Според нея този вид нелоялна конкуренцията вече се е разраснала повсеместно.


Опит за промяна


Проблемът е заложен в Наредба 2 към закона за туризма, която урежда детския и ученическия отдих. В нея пише, че едно от задълженията на директора е да командирова служителите си. Не е уточнено, че не може да има друго плащане към учителя от туроператора.


След приемането на нов закон за туризма, което се очаква до края на мандата на това Народното събрание, ще бъдат сформирани и работни групи за написването на нови наредби към него. Това се предвижда и за Наредба 2, която е приета през 1997 г.


Цялата процедура може да приключи най-рано през 2014 г. Дотогава инспекторатите могат да се опитват с указания да решат проблема.


Темата беше разисквана на среща между столичните директори на училища и регионалния инспекторат в началото на миналата седмица.


"Пред нерегламентирани договаряния между учители и туроператори не трябва да си затваряте очите", каза шефът на инспектората Ваня Кастрева пред директорите. Тя представи указания за провеждането на екскурзии и зелени училища, в които се препоръчва командировъчните на учителите да бъдат съобразени със заложеното в закона.


Колко струват ученическите екскурзии и някои учители

© Николай Дойчинов


"Не може да приема отговор на директор, че не знае колко пари получават подчинените му", добави тя. Посочи ръководителя на 100 Основно училище "Найден Геров" Румяна Темелкова, която "имала подобен проблем".


Темелкова, която присъстваше в залата, каза пред "Дневник", че учител се е опитал да отклони средства за себе си от общата събрана сума за няколкодневна екскурзия. Тя обаче е успяла да разбере за "договора" му с туристическата агенция и е отказала да подпише.


Представител на туристическа агенция "Хестия", който присъстваше на събранието, се обяви против промените: "Не може учителите да се грижат за децата без никакво възнаграждение." Предложението  беше да се създаде регламент, по който парите да следват натоварването.


Да има регламент в тези плащания, поиска и председателят на учителския синдикат Янка Такева. Пред "Дневник" тя каза, че нужната прозрачност може да се постигне и чрез училищните настоятелства.


Наддаване


Майка на първокласник в столично училище разказа пред "Дневник", че учителката е отказала да даде шанс за избор на екскурзия. Това събудило подозрението й и след справка установила, че цената надвишава многократно офертите на повечето фирми. Тя разбрала още, че от години учителката предлага на учениците пътувания само с този туроператор.


Родители избягват да говорят по темата, защото се страхуват, че отношението към децата им може да се промени. Предпазливи в думите си са и учители.


От инспектората препоръчаха на директорите да свикат родителски срещи, на които да бъдат поканени туроператори. "След това е добре да се изготви протокол за избор, в който родителите да се подпишат", посъветва шефът на инспектората Ваня Кастрева.


"Нямам нищо против да направим предложение до парламента за промени в закона за командировъчните", каза Кастрева за "Дневник". Това може да стане по подобие на други професии, които получават по-високо от традиционното заплащане за командировка. Като важно условие тя постави и постъпването на информация за плащането до директора, което сега не е задължително.


Колко струват ученическите екскурзии и някои учители

© Юлия Лазарова

Изкривен пазар, неморална практика


Кризата свива разходите за екскурзии, но това не влияе особено силно на ученическите зелени училища. Според Свидна Динева причината е, че родителят би дал всичко, за да изпрати детето си веднъж годишно някъде със съучениците му.


Затова и секторът става все по-атрактивен за повече фирми. Само в София поне 100 туроператора предлагат екскурзии. Никой не води статистика колко пътувания с деца има през годината, обръщат внимание от инспектората по образование. Със сигурност обаче са стотици, дори хиляди на брой. Няма и точна информация какви обороти се въртят в този сегмент от пазара.


Остава въпросът от какво биват лишавани децата, за да може туристическата фирма в крайна сметка да излезе на печалба след приспадането на разходите, включително и на тези за учителите.


С не по-малка значимост е и моралната страна на въпроса. Учителският труд трябва да бъде добре заплатен, но при пълна прозрачност и ясни правила при получаване на допълнителни средства.


Поставянето на регламент ще осветли тези странични доходи, както и оборотите на туроператорите. Дори изплащаната сума да бъде повече от 10 или 20 лева на ден, важно е родителите, училището и обществото да знаят точно колко. Всички да са спокойни, че например автобусът не е стар, защото преподавателят е поискал стотина лева.


Ако като родител сте попадали в подобна ситуация, пишете на редакционния мейл [email protected].


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK