Учениците до четвърти клас няма да се товарят с диез и бемол

Учениците до четвърти клас няма да се товарят с диез и бемол

© Надежда Чипева, КапиталТермини като диез и бемол отпадат от предмета музика за учениците от първи до четвърти клас, според новите учебни програми, съобщи БНР. Учениците в 7-и клас ще изучават и дизайн.


Актуализацията на учебните програми по музика и изобразително изкуство от първи до седми клас е насочена към олекотяване на учебното съдържание и намаляване на обема на информация, което до този момент затруднява учениците в обучението и пречи на учителите да отделят време за практически занимания, обясни зам.-министърът на образованието Милена Дамянова. Някои от конкретните промени са, че в първи клас отпадат понятията натюрморт и портрет по изобразително изкуство.


Междувременно в седми клас започва да се изучава дизайн в рамките на рисуването. По предмета музика в началния етап отпадат понятията диез, бемол и бекар, тъй като практическото им приложение досега е малко, а същевременно е неразбираемо за децата, каза още Дамянова. За седмокласниците се намалява и обема от информация от гледна точка на развитието на музиката през различните епохи. Новите програми по музика и изобразително изкуство включват и преструктуриране на учебното съдържание.

Ключови думи към статията:

Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на NPaine
  NPaine
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Имах леко истеричен и особено педантичен даскал по музика до 3ти клас.

  От тогава намразих предмета, никога не съм ходил на училище с такъв страх и нежелание като в дните когато имах предмета музика.

  "People should not be afraid of their government. Governments should be afraid of their people."
 2. 2 Профил на Sir Humphrey
  Sir Humphrey
  Рейтинг: 643 Неутрално

  "За седмокласниците се намалява и обема от информация от гледна точка на развитието на музиката през различните епохи. "

  Да, за да може, като станат абитуриенти, да не подозират за творчеството на Бах, а само за това на Преслава.

 3. 3 Профил на 3аНиЗа
  3аНиЗа
  Рейтинг: 2015 Любопитно

  "... насочена към олекотяване на учебното съдържание и намаляване на обема на информация..." - есен е, натюрмортът в МОМН е прекрасен, във всички нюанси от некадърност, много контрастен, лъскав, гръмогласен и ... нетърпим... с поредното преструктуриране... Важно е да има показване, а кураторът умора няма и на шарено се радва. Горките деца...

  Коментиране на анализираното, вече...
 4. 4 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1647 Неутрално

  До коментар [#1] от "NPaine":

  И ние в началния курс имахме една тероризаторка по музика, но аз понеже пеех в хора, ме беше оставила намира. Но помня, че ни тормозеше точно с тия диези, бемоли и бекари и с особен садизъм караше тия, дето хич не могат да пеят, да пеят пред класа. Кошмар беше.

  If I had a tail, I'd swat the flies.
 5. 5 Профил на the_flea
  the_flea
  Рейтинг: 1116 Неутрално

  "Учениците до четвърти клас няма да се товарят с диез и бемол"
  с което образователната ни система стана СЪВЪРШЕНА
  Настроение: Иронично

  Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!
 6. 6 Профил на melchett
  melchett
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#1] от "NPaine":

  много болезнено сбъркани бяха часовете по музика, да.

 7. 7 Профил на azbeaz
  azbeaz
  Рейтинг: 660 Неутрално

  [quote#2:"Sir Humphrey"]Да, за да може, като станат абитуриенти, да не подозират за творчеството на Бах, а само за това на Преслава. [/quote]
  Едва ли баш непознаването на диеза и бемола ще ограничи тяхното запознаване и с други стилове освен чалга. Зависи от домашната среда, даскалите, и куп други неща. Калпав даскал обаче може да причини омраза спрямо всичко което преподава, в това число и класическа музика.

 8. 8 Профил на the_flea
  the_flea
  Рейтинг: 1116 Неутрално

  До коментар [#2] от "Sir Humphrey":

  Един осмокласник - горещ фен на певиците с едно име изпадна в потрес от съществуването на Милена....
  Поздрави!
  http://www.youtube.com/watch?v=bzKLKMTzj5g

  Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!
 9. 9 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 582 Неутрално

  Жалко, това е много хубава гимнастика за акъла, малко е като математика. Много освежаващо действа да свириш нещо с пет диеза на петолинието, оттам да минеш на тоналност с 3-4 бемола. Трудно е, но изисква специфично внимание и усет.

  Тревожното е, че май образованието иска да мине с колкото се може по-малко усет.

 10. 10 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 573 Неутрално

  Значи всичко ще е в до мажор и ла минор... скучно

 11. 11 Профил на ТНТ
  ТНТ
  Рейтинг: 924 Неутрално

  Това петолиние с тези четири такта висеше до преди година между два комина на Художествената галерия /поздравления на "Дневник" за илюстрацията!/. Един английски четвъртокласник се загледа в тях. Погледа, погледа и ги изтананика съвсем вярно на прима виста, след което каза: "Бетовен".
  Та така с образованието по света и у нас...

  "Последният комунист на планетата ще умре в България." Димитър Талев, "На завой"
 12. 12 Профил на ТНТ
  ТНТ
  Рейтинг: 924 Неутрално

  Малко допълнение към горното. Въпросният четвъртокласник учи в обикновено общообразователно общинско училище. Още по отношение на предмета "Музика" там: същият този свири на цигулка ирландски танци и си тананика "Несун дорма", съвсем не подозирайки съществуването на Галена, Риана и останалите звезди от плеядата...

  "Последният комунист на планетата ще умре в България." Димитър Талев, "На завой"
 13. 13 Профил на Ogiigo
  Ogiigo
  Рейтинг: 1216 Неутрално

  То диеза и белома са страшни! Ами какво ще става с бекара!

  Колкото един предмет е по-кух, толкова повече шум вдига.
 14. 14 Профил на mrtoyaga
  mrtoyaga
  Рейтинг: 414 Гневно

  До коментар [#13] от "Ogiigo":

  Ами двойния диез... двойния бемол?!! Узас - узасс!

  На е дни други по-добри места грамотният човек е владеел красноречие (общо взето - риторика), можел е да се изразява и в мерена реч, а за музиката пък - какво да говорим.

  Тук в седми клас ще учат... дизайн (с тез умения по обезобразително изкуство??)... журналистика (с тоз български и с това нечетене на книги??)... в девети - криминалистика (туй пък ме хвърли в оркестъра - а какво е "оркестър", наште ученици така и няма да разберат, май??)... Боожее...

 15. 15 Профил на Daniel Ivanov
  Daniel Ivanov
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Спомням си, че учебниците ми по музика от прогимназията бяха пълни с неразбираеми схеми, знаци, тактове... и леко се плашех от предмета.

  Everyone is entitled to his own opinion, but not to his own facts.
 16. 16 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 573 Неутрално

  [quote#11:"ТНТ"]Един английски четвъртокласник се загледа в тях. Погледа, погледа и ги изтананика съвсем вярно на прима виста, след което каза: "Бетовен".
  Та така с образованието по света и у нас...[/quote]

  Айде стига с тез сравнения "по света и у нас", щото сигурно това с Бетовен го могат 0.5% от английските четвъртокласници.

  То и сред четвъртокласниците в България има музикантски чада или запалени по музиката, изкарали някой солфеж, дето ще го изтананикат.

 17. 17 Профил на ТНТ
  ТНТ
  Рейтинг: 924 Неутрално

  [quote#16:"blaf"]музикантски чада или запалени по музиката[/quote]

  Имаш правото да си скептичен. Но пък този, за когото ти говоря е запален само и единствено по тениса. Всичко останало му е между другото.

  "Последният комунист на планетата ще умре в България." Димитър Талев, "На завой"
 18. 18 Профил на Nelumbo
  Nelumbo
  Рейтинг: 749 Разстроено

  Министерството малко е закъсняло с тези "нововъведения". Учителките по солфеж в Музикалното училище отдавна дори на нотите не учат учениците в предучилищния и следващите класове. Факт!

 19. 19 Профил на raz_2_tri
  raz_2_tri
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Нещо ми се види сбъркана тая "партитура" - предписание Си диез, което не може да има. Освен това "Одата на радостта" си е в до мажор, май. Ако отпадне единият диез, остава само предписание Фа диез, което си е тоналност Сол мажор. Защо обаче е "качена" така Одата, странно е, иначе започва от Ми.

 20. 20 Профил на lothlorien
  lothlorien
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Според мен специално по музика и изобразително изкуство не трябва да се съкращава програмата - особено до 4клас. Просто трябва да се "пипне" малко обучението и да стане по разчупено и практично! Това помага много за развитието на децата след това!

  "Ти виждаш нещата и питаш "защо?". Аз мечтая за неща, които никога не са били и питам "защо не?" " Дж. Б. Шоу
 21. 21 Профил на Петко
  Петко
  Рейтинг: 507 Неутрално

  До коментар [#19] от "raz_2_tri":

  Да, на единия диез му е сбъркано мястото, печатна грешка предполагам. "Одата" е в ре мажор и започва от фа. Иначе може би някъде я "свалят" в до мажор за по-удобно.

  Damnant quod non intellegunt.
 22. 22 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1910 Неутрално

  Пак глупости. На децата може да се обясни значението на всичко (почти), но иска добри педагози, които да заинтригуват, да могат да отговарят на неочаквани въпроси и дори на абсурдни от гледище на възрастните въшпроси.

  E PLVRIBVS VNVM
 23. 23 Профил на Zash
  Zash
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Трябва и програмите на основните предмети да се прегледат. Ако няма кой да свърши тази работа по добър начин, поне да се възстанови част състоянието от преди десетина години, че напоследък за съжаление и ученици и учители все повече ги отблъсква училището : (

  It's not our job to toughen our children up to face a cruel world. It's our job to raise children who will make the world less cruel and heartless. L.R. Knost
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK