Re: Колко струват ученическите екскурзии и някои учители

Re: Колко струват ученическите екскурзии и някои учители

© Георги КожухаровМиналата седмица "Дневник" публикува статия за ученическите екскурзии и колко пари получават учителите от тях. Проблемът е в липсата на точен регламент, което позволява на някои учители да заобикалят правилата и да получават пари "под масата" от туроператорите, които достигат до 100 лв на ден.


Въпреки че от 90-те години тези плащания са известни за всички страни, чак сега инспекторатът по образование в София се опитва да промени статуквото - в свое указание от октомври възлага на директорите стриктно за следят отношенията на туристическите агенции и преподавателите, като плащанията да не надвишат 10 лв. за еднодневна и 20 лв. на ден за по-дълги екскурзии, както предвижда Законът за командировките. Опитът за промяна за момента е само в София. В останалите градове няма публично известни указания на местните инспекторати по темата.


Днес публикуваме реакциите на читатели на "Дневник", които решиха да ни разкажат за личния си опит, свързан с ученическите екскурзии. Писмата са изпратени до редакционната електронна поща. "Дневник" е готов да публикува и други мнения. Целта не е да бъдат правени обобщения, че всички учители са въвлечени в подобни практики, а да започне дискусия  по темата, за да бъдат наложени и спазвани ясни правила. 
Ще бойкотирам всичко, което е възможно, без това да вреди на детето


Читател с потребителско име sofia


Детето ми е още в последна група на детската градина, но и тук има яка далавера. На всяка родителска среща директорката използва две трети от времето си в групата, за да рекламира зеленото училище или ски училището с преспиване в зависимост от сезона. И то с необяснима жар. Върхът обаче беше, когато ми поискаха 25 лева за автобусна екскурзия - обиколка на София за 4-годишни деца! При положение че градината ни е на 15 минути бавен ход от "Александър Невски". Отказах категорично.


Другото интересно нещо е с театъра и подобни културни мероприятия: чудесно е, че ги водят, но искат по 5 лв. на дете за кукления театър, при положение че груповите билети струват 3, най-много 4 лв., което знам от човек, работещ там. По 4 лв. ни искат два пъти месечно за театър в градината, който се изпълнява от един-двама странстващи актьори. Децата в градината са около 100 - смятате ли, че тези актьори взимат по 400 лв. за час представление? Аз не.


Далаверата е повсеместна и не ми се мисли в училище какво ни чака. Но ще бойкотирам всичко, което е възможно, без това да вреди на детето ми.


Сблъсквала съм се и от другата страна на барикадата с нещо още по-неприятно. Аз съм ски учител. По правило за деца, организирани от детска градина, даваме отстъпка в цената и отделно съответен процент като дарение за градината. Неведнъж обаче директорки вдигат обявената от нас цена, като я обявяват на родителите, при това - драстично - от 180 на 240 лв.


И след това се чудим защо не се записват. Родителите пък обвиняват нас за високата цена.


Ухажването започва от директорския кабинет, не от учителската стая


Читател, подписал се като esi dimitrova


Първо, искам да изясня, че не одобрявам провежданите по този начин ученически екскурзии, нито поведението на учителите, които ги организират. Голяма част от тях са убедени, че е тяхно право да почиват и пътуват в страната и чужбина (най-вече) за сметка на учениците и техните родители.


Още в началото на учебната година започва обработката на новозаписаните ученици от езиковите паралелки за пътуването им през някоя ваканция до страната, чийто език изучават. И започва едно наддаване за какви ли не страни, с какви ли не оферти.


Тъкмо това приключи и децата са се върнали от всички възможни екскурзии и наближава краят на учебната година. Тогава започва убеждаването за летните морски лагери... Тази дейност процъфтява не без участието и съгласието на родителите. Някак много е удобно да дадеш едни пари и някой да заведе детето ти зимата на планина, лятото на море, а ти да си стоиш на  спокойствие в офиса, да си вършиш работата и да си със самочувствието, че си направил всичко за детето си, защото си му осигурил почивката.


Второ, не бива да се опростяват нещата и пак за всичко да са виновни учителите.


Никак не съм убедена, че учителите взимат от туроператорите по 100 лв. на ден, но мисля, че достигат до 30 - 40 лв. дневно. Никой учител не би дръзнал да направи каквато и да било екскурзия без знанието на директора на училището. Всички екскурзии и всякакъв вид и цвят училища - зелено, бяло и т.н., както и летни лагери, писмено се разрешават от директора на училището. И не само се разрешават, но се инициират от директора. Вероятно това не е от любов към природните красоти.


При това на учителите, които организират повече ученици за тези училища и екскурзииу се гледа благосклонно, а тези, които отказват... Проверете дали има училища, които организират всичките си екскурзии при една и съща туроператорска фирма и дали това е най-добрата фирма, та да си заслужава да бъде ангажирана непрекъснато. Хубаво е да се опитате да разберете колко и какви премии взимат директорите от туроператорските фирми. Защото ухажването започва от директорския кабинет, не от учителската стая.


И накрая, колкото и каквито и регламенти да се приемат, винаги ще има бонуси от страна на фирмите, защото голяма част от тях от това живеят.


Вместо да преподава, учител рекламира екскурзии


Читател, представил се за ученик 


От поне 15 години в 91-ва Немска езикова гимназия учителят *** води ученици от цялото училище на екскурзии, организирани от негов добър приятел ***.


Не съм наясно доколко пари прибира от екскурзия, но съм сигурен, че обикаля Европа без пари на гърба на собствените си ученици. Най-големият ми проблем е, че вместо да си преподава материала в 40-минутния час веднъж седмично, той денонощно си рекламира и промотира екскурзиите, които са по 10 различни на година.


Усещането по време на час е все едно гледаш реклами на туроператор по някоя ефирна телевизия. Жалка история. Отделно се е опитвал да ни продаде къщата си, чували с въглища и всякакви подобни небивалици. 


Разбира се, ще ви помоля за пълна конфиденциалност, понеже, ако ми разбере името, най-вероятно няма да завърша 12 клас с повече от 3. Благодаря за вниманието!


* Имената на учителя, както и имената и фирмата на посочения за негов приятел не публикуваме, тъй като случаят не е проверяван от репортер на "Дневник" и не са потърсени двете страни.

Коментари (39)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на MILKO
  MILKO
  Рейтинг: 374 Весело

  има поговорка за "Лудия и Баницата"

  лично аз съм си патил от желанието да отворя очите на родители които нямат капка здрав разум в главите си и рискуват здравето и живота на децата си в името на .........

  да се заработи някоя и друга стотачка от заинтересованите

  ПАЙНЕР , ШЛЬОКАВИЦА , ЗРЕЛИЩА И НОВА АЕЦ
 2. 2 Профил на Драги ми господине
  Драги ми господине
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  Това заприличва на целенасочена кампания на Дневник за дискредитиране на учителите. Има и такива случаи, но съм убеден, че една (голяма) част от учителите не взимат нито лев, за да придружават децата на екскурзия и денонощно да се грижат за 20-30 хлапета, което, повярвайте ми, не е никак леко. Лично познавам такива учители, на които никак, ама никак, не им се ходи на подобни екскурзии, но го правят само заради децата и заради блясъка в очите им.

  Природата е най-важният капитал, с който разплага България. Да го опазим.
 3. 3 Профил на arnautsky
  arnautsky
  Рейтинг: 790 Любопитно

  Защо коментарите цитирани по-горе,
  изключват и другата гледна точка??

  Keep it cool, keep it funny, keep on changing the world.
 4. 4 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2718 Разстроено

  "Ухажването започва от директорския кабинет, не от учителската стая..." - и ДА и НЕ, защото в системата най-баш е директорът, но без послушни маши няма как само той да е "поласкан". Опознай родината, а и останалият свят е нещо много хубаво, приятно и задължително, и така трябва да бъде, защото в ученическите години се трупат не само "знания". Въпросът е точно в системата, която е протекла от корупция и която няма нищо общо вече със ЗНАНИЯТА, които придобиваха децата в България. Системата не е измислена в МОМН, там само са едни послушковци, които НИ я сервират под "лесно" смилаеми за българите "проекти", и го правят със съзнанието, че затриват ГРАМОТНОТО образование, но го правят достатъчно префинено - грамотни са... Поне нещо да научават децата от екскурзиите, а не марките алкохол, цигари и още нещо... Сигурно има и такива... по света.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 5. 5 Профил на d11111
  d11111
  Рейтинг: 485 Неутрално

  Абе хора, преди да гледате в канчето на другите, в случая - учителите, защо не се пробвате да вземете 20-25 деца и да ги заведете вие някъде? Ама срещу 10 лв. за еднодневна екскурзия и за 20лв. на ден за многодневна, както е по наредбата за конадировките. И да носите цялата отговорсност, за всичко! Моето мнение е, че най-малко по 60 лв. на ден трябва да е хонорара на учител за тази работа. И само който не го е правил, няма идея колко трудно и отговорно е това да се оправяш с 25 деца, незавсимо на каква възраст. Така че решението за мен е едно - нека да ги има екскурзиите, но с регламент точен - между 60 и 80 лв. приемерно хонорар за учител за 20 деца. И последно "споделяне" - преди години, първата ми работа след завършване на висшето ми образование, беше учител. Само след 2 години напуснах и се надявам никога отново да не ми се налага да работя тази професия. Само който не я е работил, няма идея колко изтощителна и емоционално - нервно опустошителна е...

 6. 6 Профил на Roger
  Roger
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Да добавим,че лъжат по-малките деца за това,какво предлага екскурзията.Имам спомен как всяка година ни обещаваха екскурзия,в хотел с басейн- такъв така и не видяхме първите няколко години.

  НЯМА ПО-ПРОСТ НАРОД ОТ БЪЛГАРСКИЯ.
 7. 7 Профил на Мадлен
  Мадлен
  Рейтинг: 426 Неутрално

  За първи път чувам за такъв феномен, не всички учители са такива, не ги заклеймявайте, но със сигурност има и такива.

 8. 8 Профил на pesho_
  pesho_
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Аз лично съм обиколил цяла западна Европа с ученически екскурзии и то за времето си (97-98) бяха на много атрактивни цени!
  Останали са ми много скъпи спомени от тези екскурзии и със сигурност са повлияли на формирането ми като личност, посещението на толкова страни в тинейджърските ми години. Да не говоря, че това и бяха първите пъти, когато трябваше да се оправям сам на чуждо място и че алтернативата тогава беше или на селоУ при селянчетата да се уча да пафкам цигарки или с автобуса и даскалицата до западна Европа за 20 дена...

  Прокуратурата: Цветанов е извършил престъпление
 9. 9 Профил на petranica
  petranica
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Така си е!
  Много директорки на детски градини правята така - като дойде някой да предлага нещо кимат, кимат, но ако не им предложи нещо за тях - нищо не се урежда
  Гледат от началниците си, най-вероятно

  Любов и светлина!
 10. 10 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 846 Неутрално

  Това е масова практика още от 90-те години и няма защо да се определя като "има и такива случаи" или да се говори за кампания за дискредитиране на учителите (като в коментар [#2] от "Драги ми господине".
  Разговорът по темата е необходим и даже закъснял, макар да съм сигурна, че не е инспириран от хуманни подбуди, а пак от нечии интереси.
  Също не мога да се съглася с обяснения от сорта ама колко било трудно да се грижиш за много деца наведнъж и колко ниско бил платен учителския труд. За вземане на пари под масата оправдания няма! На нито едно равнище! Ако не ти изнася, си има начини: напускаш, вдигаш стачка, поставяш искания и т.н. Ама най-лесно е с рушвети, нали?
  Лъжа е също, че никой не искал да става учител. Нека изнесат една статистика от наетите на постоянен трудов договор колко доброволно напуснали учители има. Никой не напуска, напротив, без връзки просто е невъзможно да започнеш работа като учител в държавно училище, с редки изключения.

 11. 11 Профил на kras
  kras
  Рейтинг: 548 Неутрално

  След като учителите ползват командировачни средства за времето на екскурзиите, аз да попитам, каква е необходимостта и има ли обоснован обществен интерес те да сключват допълнителен възмезден договор със съответния туроператор ?

 12. 12 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 528 Неутрално

  не съжалявам за нито една екскурзия или летен лагер, на които съм бил. голяма част от смисъла на училището е да се научиш да се оправяш самостоятелно и да общуваш с хора, не да зубриш дати или да смяташ ъгли и в това отношение всички пътувания са били чудесни. а за горките учители, които тогава сме разигравали по какви ли не начини, пътуването едва ли е било достатъчна компенсация за поетата отговорност.
  сигурно има и недобросъвестни, но си има начини за справяне с тях

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 13. 13 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 846 Неутрално

  Допълнение към коментар 10: Емотиконът случайно се е вмъкнал при копирането. Моля за извинение.

 14. 14 Профил на rkirov
  rkirov
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#2] от "Драги ми господине":Миналата година за "зеленото училище" ( през декември месец) на дъщеря ми учителките си бяха наели трима аниматори които да забавляват децата .Понеже детето беше болно и я заведохме 2 дни по-късно , и от много търсене намерих "госпожите" в джакузито . Ами верно не е никак леко да се грижиш за децата от джакузито даже е невъзможно.Да не говорим , че 8 деца бяха настанени в един апартамент който за три дни (две нощувки) струва толкова колкото плаща едното дете , децата бяха с 4 нощувки.И ги накарали за 5 дни екскурзия учителката ги накарала да си купят карта за лифт за един месец ( можело пак да дойдат в рамките на месеца)

  Все по-хубаво става :)
 15. 15 Профил на pesho_
  pesho_
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Децата в градината са около 100 - смятате ли, че тези актьори взимат по 400 лв. за час представление? Аз не.

  Ха ха ха
  "Великият" ум къде успя да тикне разходите за функционирането на театъра? Персонал(освен актьорите), ток, отопление, реквизит? Или става въпрос за представление на тротоара?

  Прокуратурата: Цветанов е извършил престъпление
 16. 16 Профил на Georgi Yordanov
  Georgi Yordanov
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Кое е чудното? Не се ли превърнаха всички образователни ИНСТИТУЦИИ в едни откровени ООД-та? От детската градина, през основно, средно, висше образование, да не говорим и за вече роящите се образователни центрове ... за учене през целия живот ...
  Ние сме една абсурдна "държава" - на посредниците - никой не си върши работата, както трябва и понеже не знае или не му дават - прави всичко възможно да си докарва от друго място и по друг начин! А това става, чрез посредничество
  Започваме от най-високо ниво - "управниците" - посредници на олигархически интереси в тяхна угода ... и така надолу.

  Да правим каквото трябва, пък да става каквото ще!
 17. 17 Профил на puhpuhan4o
  puhpuhan4o
  Рейтинг: 488 Разстроено

  За какво са тръгнали да се заяждат хората. Че учители търсели начини да изкарат допълнителен доход за да не умрат от глад...

  Да. Вероятно има такива учители. Вероятно не са и малко. Очевидно има нарушения и интересчийство - и то от този тип, минималистичния, дребнавия, дето дразни.

  Тъжно е обаче, когато хората са тръгнали да се заяждат и да гледат едни-други за това, че са платили 1 лев повече за театър на детето си или че някой учител е взел с 10-20 лева повече, отколкото е трябвало да вземе...

  Просто е тъжна цялата история..

  Върнете дъгата на децата, педераси!
 18. 18 Профил на Петя Сотирова
  Петя Сотирова
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Защо никой не се запита как се управлява не малка група от невъзпитани ( те в групата стават такива) и буйстващи деца и младежи, когато са извън у-ще!? Виждали ли сте ги на представление в театър - нищо не сте чули от представлението, виждали ли сте ги каква врява и невъзпитание разнасят, когато са спрели да почиват от автобуса. То си е норма при малките - не му мислят много, но учителите понасят укорите и отговорността. Много повече трябва да им се заплаща за това, че поемат тази отговорност.

 19. 19 Профил на saseff
  saseff
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Голяма част от тях са убедени, че е тяхно право да почиват и пътуват в страната и чужбина (най-вече) за сметка на учениците и техните родители.

  И не само учителите,ами и децата им,съпрузи,и други близки.Тази далавера я имаше още през комунизма и си остана.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  saseff
 20. 20 Профил на veragena
  veragena
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Никой не отрича отговорността, която (би трябвало! да) поемат учителите. Но това не е причина да си затваряме очите пред далаверите и нередностите, нали?!

 21. 21 Профил на Дразнител
  Дразнител
  Рейтинг: 631 Неутрално

  Абе то добре да се спрат такива далавери и да се въвецде ред, но 10-20 лева на ден командировъчни е жива подигравка!!! Абе то за тия пари само храната не можеш да си платиш, да не говорим за нервите и отговорността, която носиш за тия деца. Да се спрат на някаква по-разумна сума - 50-100 лева и да има контрол!

  Жизнь или Life - избор има.
 22. 22 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 936 Неутрално

  До коментар [#11] от "kras 059":
  Извинявай, излагаш се.

 23. 23 Профил на Георгий
  Георгий
  Рейтинг: 374 Неутрално

  [quote#5:"d11111"]И да носите цялата отговорсност, за всичко![/quote]
  Каква отговорност понесоха учителките на загиналите деца в река Лин? Скоро даваха и за пътуващи нощем деца, въпреки забраната...
  За мен проблемът не е толкова в това, че учителите ще вземат някой лев отгоре, а че с този нерегламентиран и корумпиран избор на туроператор се правят много компромиси с качеството, които са за сметка на живота и здравето на децата!

 24. 24 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 936 Неутрално

  [quote#21:"Дразнител"]Абе то добре да се спрат такива далавери и да се въвецде ред, но 10-20 лева на ден командировъчни е жива подигравка!!! [/quote]
  При едно подобно пътуване се дава цена, в която са включени и издръжката на няколко водачи (училището може да уточни на колко ученици колко водачи са необходими). Нормално е в цената да включва и някаква комисионна, или отстъпка (която да е в полза на училището напр.).
  Не е работа на учителите или директорите да стават организатори, т.е. туроператори.

 25. 25 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1344 Неутрално

  По времето на соца към всеки РНС (районен народен съвет) сега община- в София имаше така наречените РЦКОУВЗ - Районен център за обслужване на учебно-възпитателните заведения . Към него бяха и пионерските морски и планински лагери .
  Та тогава всички тези мероприятие се организираха от щатни работници в общината (инспектори) и те колеха , те бесеха .Директорите и учителите нямаха думата -=- те бяха изпълнители на това което е наредил инспектора .
  Даскалите най-много да се облажваха като ги изпратеха за отрядни по лагерите с децата безплатно като командировка от общината , а и заплатата им вървеше.
  Родителите плащаха таксите в общината -=- никакви пари нямаше на ръка .

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 26. 26 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1344 Неутрално

  РЦКОУВЗ - районен център за КОМПЛЕКСНО обслужване на учебно-възпитателните завесения

  Извинете дядо Владо

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 27. 27 Профил на ivanj
  ivanj
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#17] от "puhpuhan4o":

  не тъжно това ,че се вглеждаме за 1-я лев в повече,защото според Вас ако 1 лев е без значение, то това води до изкривяване на принципите чак до там ,че за управляващите ни 1 милиард е без значение- от малкото се тръгва,а докъде се стига зависи от обществената реакция и нетърпимост.

 28. 28 Профил на puhpuhan4o
  puhpuhan4o
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#27] от "ivanj":

  ОК, прав си. Съгласен съм с теб.

  Върнете дъгата на децата, педераси!
 29. 29 Профил на vinetu
  vinetu
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Аз пак да си питам какво пречи да намерите учител който да се съгласи да води детето ви на екскурзия на най-ниската цена, вместо да разчитате на офертите на един учител. Търсене-предлагане без регулации,нали това е свободния пазар?

  https://sites.google.com/site/demokraturailidictatura/
 30. 30 Профил на bravo
  bravo
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Чета и се чудя. Добре де, защо всички се възмущават когато лекар вземе допълнително пари, за да лекува някого, а мнозина тук оправдават някои учители за странични доходи на гърба на родителите от дейности, които нямат нищо общо с образованието. Защо на гърба на родителите ли? Ами защото повечето българи биха се лишили от нещо съществено за себе си, за да не позволят на своето дете да почувства липсата на нещо, което съучениците му получават.

  Българските политици не са раждани - те са изходени.
 31. 31 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2962 Неутрално

  До коментар [#30] от "bravo":

  Така е, но всеки зрял човек може да прецени според ситуацията. Спомням си как преди време на плажа на Обзор си обещах никога да не изпращам детето си на летен лагер, въпреки прекрасните спомени, които имах от своето детство. Точно до нас имаше голяма група деца на възраст около 6-8 г., подредени в права редица, в обедните часове и с различна степен на изгаряне. Огромна и заплашителна на вид учителка се беше разположила, заедно с детето си (на същата възраст) под голям чадър, с хладилна чанта и свирка на врата. Децата напразно я умоляваха да отидат до водата, поне да се намокрят, но тя неизменно ги прогонваше с крясъци. В същото време четеше напевно приказки на дъщеря си, но много тихичко, може би да не достави удоволствие и на някое друго дете.
  Не смесвам нещата - синът ми има и прекрасни учителки, на които имам пълно доверие. Но странно защо никоя от тях не ходи по лагери и екскурзии. Най-добрата ми приятелка от детските години е преподавател в елитна гимназия. Тя е най-безкористния човек, когото познавам. Когато преди няколко години отказа категорично учениците да плащат нейния куверт за бала, група колеги я изправиха на "другарски съд".

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 32. 32 Профил на Thermobee
  Thermobee
  Рейтинг: 1316 Гневно

  А заплатите няма ли да поискат да им вдигнем? Узаконен учителски реквт!

  Не на ислямската инвазия в Европа!
 33. 33 Профил на majaz
  majaz
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#11] от "kras 059":

  Няма учител, който да получава командировъчни от собственото си училище. Познайте защо.

 34. 34 Профил на happymimi
  happymimi
  Рейтинг: 508 Неутрално

  Много е важно да се създадат рамки, които обаче да се спазват за тези ученически екскурзии. Много туроператори дават изключително ниски цени, но качеството е отвратително – скапани автобуси, скапани хотели. Разбира се, учителите винаги се възползват от това.

 35. 35 Профил на rkirov
  rkirov
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#17] от "puhpuhan4o":
  Говориш глупости .
  Има достатъчно (огромно дори) поле за изява за учителите , които искат да изкарат някой лев отгоре , но ако наистина са учители , а не търгаши на дребно като тези за които говорим.
  - Могат да дават частни уроци ( и в повечето такива случаи Дянков не знае за това) - до колкото съм запознат започват от 15 лв. на горе
  - Могат да организират кръжоци ( извън класни занимания )
  - Има и достатъчно европейски програми , които дават пари за образование
  Просто трябва да предизвикат интерес в децата и да се потрудят малко


  Все по-хубаво става :)
 36. 36 Профил на rkirov
  rkirov
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Искам да Ви дам и друг пример .
  На мой приятел жена му е класна .
  При всяко завършване воденият от нея клас и подарява екскурзия или почивка - традиция било какво да правиш
  Тази година сърдити ама и двамата , защото класът и взел уикенд за двама в някакво спа "хотелче" в Стрелча - "Е можеше поне в Хисар да вземат".
  Еееееее както си пиехме биричка станах от масата и си тръгнах трябваше да му забия шамар , но си тръгнах .
  Аз помня учителите си от прогимназията още
  Иванова - математика
  Петър Заков - физика -уникален човек на когото съм много благодарен
  Да не изброявам всички

  Все по-хубаво става :)
 37. 37 Профил на vanichka
  vanichka
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Защо темата се разглежда толкова едностранчиво!?! Туристическите фирми носят отговорност за качеството на предлаганата услуга. Ако има нередности в тяхната дейност, те трябва да загубят лиценза си. Също така е нормално учителите да получават адекватно възнаграждение за труда си - и това трябва да бъде официално и законно, без скрити договорки.

 38. 38 Профил на malart
  malart
  Рейтинг: 613 Неутрално

  Кампанията срещу учителите явно пак е започнала и се вихри със силата на орицанието на всички авторитети. Всъщност ние никакъв авторитет не признаваме. Това с тези екскурзии е абсолютно частен случаи за малка на брой група хора. По същата логика трябва да охулим всяко съсловие, защото винаги ще намерим някъде някой с алчни намерения. Аз лично за никакви пари на света не тръгвам с автобус с ученици на екскурзия. Това е най-страшният кошмар, на който може да с еподложи някой мазохист.
  Отделно да спомена и факта, че такива неща не стават без покровителтството на ръковдството на училището. Такива "учители", които обичат пътуванията, имат усещането за безнаказаност, защото са сигурни в гърба си. Отделно да не навлизаме пак в темата за смешните заплати в сектора. А сиромах човек- жив дявол, нали. Уродливите явления са и продукт на ниското заплащане, което кара някои учители, сещам се за една учителка в Плевен, която опита дори да обере банка. Сега по тоя повод да пишеме ли, че учителите обират банки.

  malart.blog.bg
 39. 39 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1296 Неутрално

  Така както някой са се разпенили тука , ще вземат да искат от учителите ,екскурзоводката и шофьора , да плащат и за честта да придружават децата на екскурзия .

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK