Разводът и децата: какво не трябва да правят родителите

Родителите трябва да внимават с поведението си към децата по време на и след развода

© Associated Press

Родителите трябва да внимават с поведението си към децата по време на и след разводаКажете ми, че не съм виновен" - това е едно от важните послания, които децата трябва да получат от развеждащите се родители, съветват психолози в документален филм на телевизия HBO.


"Don't Divorce Me! Kids' Rules for Parents on Divorce" ("Не развеждайте Мен! Правилата на децата за развеждащи се родители") представя деликатната тема от гледна точка на най-беззащитните в ситуацията – хлапетата.


Техните послания са много истински и ясни: "Не ме поставяйте по средата" и "Не си изливайте гнева върху мен". Според детски психолози и експерти по разводите, които не са замесени в създаването на филма, децата определено знаят как се чувстват вследствие на раздялата, но родителите често не чуват или не обръщат внимание на техните послания.
Кати Честлър, майка на две деца от Илинойс, споделя, че е била на 7 години, когато родителите й се развели. "Аз бях най-голямата, така че бях поставена по средата. Аз бях тази, която даваше на мама чековете за финансовата издръжка от татко. Аз бях посредникът", казва тя. Когато самата Честлър се развела, се заклела никога да не се държи по същия начин.


През 2009 г. тя става съосновател на DivorceCommunications.com – кодиран платен уебсайт, който позволява на разведените родители да обменят информация и да съгласуват разходите и посещенията на децата, без да се налага да контактуват директно.


30-минутното документално предаване представя над 20 деца, които са свързани с едно нещо – развода.


Сред тях е 12-годишната Грейс Гос. Тя съветва родителите да измислят такава организация, която да улеснява детето в събирането на багажа при местенето му от дома на единия в този на другия. Грей разказва и за начина, по който майка й и баща й са си разпределили времето: "При нас ваканциите са разделени поравно. На Хелоуин и на Великден сме при този, при когото се пада в момента. На Коледа и Деня на благодарността се събуждаме у единия, а по-късно през деня отиваме у другия. Така е лесно и знаеш предварително коя ваканция къде си и е много по-организирано."


За 11-годишния Ерик Дилейни най-важното е родителите да обяснят на децата си, че те нямат вина. А според 10-годишната Кариса Кармайкъл всички имат нужда от време: "Не ни казвайте един куп неща за развода наведнъж. Ако ни ги изтърсите просто така накуп, не очаквайте да се справим с всичко, без да се разплачем. Отнема ни известно време, за да свикнем с това."


Психоложката Грийн също цитира думите на малките потърпевши: "Едно от най-сериозните неща, които чувам, е: "Не ме карайте да избирам!" Независимо дали става въпрос за важни неща като с кого да живеят, или за дреболии като кой да отиде на родителска среща." Тя предупреждава майките и бащите да не забраняват на децата си да носят определени дрехи, играчки или други предмети в дома на другия.


Детският психолог Бен Гарбър обяснява, че обикновено не самият развод, а по-скоро "дългосрочното излагане на тази поляризирана динамика" е това, което вреди на децата. Ако не им бъдат създадени подходящите условия, то може да навреди на способността им да се справят в училище и в работата и да поддържат здравословни отношения с останалите, когато пораснат.

Коментари (45)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Моди трий нищо да не остане!
  Моди трий нищо да не остане!
  Рейтинг: 562 Неутрално

  Егоизма в наши дни е доста развит за жалост.

 2. 2 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2062 Неутрално

  Във всеки случай това е травмиращо събитие и няма универсален подход, но опитът на другите, мнението на самите деца и адаптирането към конкретната ситуация могат да помогнат. Най-важно според мен е детето да бъде убедено, че и двамата го обичат и винаги ще бъдат до него, макар и не едновременно.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 3. 3 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Като потърпевша от развод съм напълно съгласна с "Не ме карайте да избирам!". Но не винаги е възможно... за жалост.

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 4. 4 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2407 Неутрално

  Последна статистика от община Виена, Австрия:

  - 2/3 от младите изобщо не встъпват в брак, в полза на съжителството без брачен подпис

  - 2/3 от браковете завършват с развод (точната цифра е Scheidungsquote 62,3%)

  - 2/3 от молбите за развод са подадени от жената

  Причината? Криворазбраните, законно облечени "права" на жената, в резултат на които съпругът хем се озовава на улицата, хем цял живот плаща алименти като поп. Съответно пред жената винаги е налице привлекателната алтернатива да изхвърли Божествено уредена институция "главата на семейството" на улицата като куче. А за две офицерски шамарчета, с малко сълзи и сополи може да вкара в кауша. В крайна сметка, от толкова много старание, резултатите са налице. Вижте цифирите, цитирани от мен по-горе, защото скоро и по този въпрос ще се появят апологети "да се изравним с европейците"....От много чиновнически напъни в защита на семейството, накрая семейството изчезна напълно...

  За трети път правителството на промяната е изрисувано. ПП+ИТН+ДБ +БСП. Първите две два шанса бяха проиграни от политическите тролове от ИТН.
 5. 5 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  [quote#4:"cinik"]А за две офицерски шамарчета, с малко сълзи и сополи може да вкара в кауша. [/quote] Това наистина е домашно насилие! Не мога да приема тази теза! Ами ако жената 'вкара" тези 2 офицерски шамарчета на мъжа? Не е редно отношенията в семейната двойка да се градят на този принцип! Едно е някой неволно да викне/ под влияние на натрупан вреден стрес, тревожност и т.н. и естествено, не пред децата/, а после да се извини на другият, съвсем друго е да се стига до 2 шамарчета...

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 6. 6 Профил на vloti
  vloti
  Рейтинг: 637 Разстроено

  До коментар [#4] от "cinik":

  100% вярно. Социалната държава унищожи семейните ценности.

 7. 7 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2407 Неутрално

  До коментар [#5] от "dqdomart":

  Зависи от границите на търпимост. При южните народи знаеш, и жената налага с парцала и точилката, и мъжа с шамарите, ама нито в Италия, нито в Гърция са го докарали до 2/3 безбрачие и от останалата 1/3 оженени - 2/3 накрая пак да се разведат. Ми то и аз да бях останал да живея там (където съм живял досатъчно дълго), бих се замислил дали да се оженя. За чужденец без друго имущество - не ми се завършва като просяк под моста. В споменатите 2/3 без брак преобладава делът на мъжете, при които инстинктът за самосъхранение от наличните закони очевидно надделява над природния инстинкт.....

  За трети път правителството на промяната е изрисувано. ПП+ИТН+ДБ +БСП. Първите две два шанса бяха проиграни от политическите тролове от ИТН.
 8. 8 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2407 Неутрално

  [quote#6:"vloti"]100% вярно. Социалната държава унищожи семейните ценности. [/quote]

  Може да се каже, че социалните държави залитат в посока да подпомагат институционално разтурянето на семейства. То не са помощите за самотни майки, то не са споменатите вече алименти, то не са какви ли не служби за защита на еди какво си (всичко без мъжа) със сгради на по 15 етажас назначени на щат 1000 чиновника, от които 95% жени, от тях 90% неомъжени/разведени, и всичките с перспективни специалности като "социална педагогика" и "детска психология". Логично, същите гледат да се самовъзпроизвеждат и променят законите в угоден за себе си начин, защото всяко разтурено семейство им отваря хляб.

  За трети път правителството на промяната е изрисувано. ПП+ИТН+ДБ +БСП. Първите две два шанса бяха проиграни от политическите тролове от ИТН.
 9. 9 Профил на omega
  omega
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Аз лично не виждам никакъв смисъл от сключването на брак.

  А, интересно cinik - а , ако някой на улицата му забие два шамара, дали няма да си потърси правата или ще си замълчи и наведе главата.

  Хей ръчички, хей ги три, но едната е с пари. Май, че иска да ни купи, по - добре е да я счупим.
 10. 10 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  [quote#7:"cinik"]За чужденец без друго имущество - не ми се завършва като просяк под моста.[/quote]
  Това е съвсем различна гледна точка. В масовият случай в България обикновено родителите или заменят по- голямото си жилище с 2 по-малки, за да имат жилище новото семейство; или се събират пари за жилище от 2те страни на семейството...Естествено, че никак не е лесно на родителите да издържат студент/ студенти/ т.е. децата си/ а после да им оставят и поне малко жилище...Аз съм "изяла" със сигурност по време на двете следвания поне два тристайни апартамента на родителите си...За това нямам право да им се сърдя, че не могат да ми оставят 2 тристайни апартамента от по 100тина квадрата..

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 11. 11 Профил на Øϰϰå Çҩßё
  Øϰϰå Çҩßё
  Рейтинг: 628 Неутрално

  и тази снимка на майката с децата.. 90 % от случаите това е ситуацията.. за съжаление

  иронията е моята първа, втора и трета природа, аронията няма нищо общо
 12. 12 Профил на Марин
  Марин
  Рейтинг: 486 Неутрално

  До коментар [#8] от "cinik":Нямам къде повече плюсчета да ти кликна - пил съм 2-3 питиета и коментарите ми не вървят, но съм 100% съглсане с теб.

  ... потим ... не за славата ... създава изкуство!
 13. 13 Профил на Марин
  Марин
  Рейтинг: 486 Неутрално

  Четох, четох, но това "съглсане" не го видях. Правилно има законови мерки срещу водачи, употребили стимулант. Трябва да внимавам при прибиране с колелото.

  ... потим ... не за славата ... създава изкуство!
 14. 14 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#7] от "cinik":

  Няма такова нещо като праг на търпимост - нито едната, нито другата страна имат право да насилват!

  Естествено, че трябва да има социално подпомагане на родителя, при когото остават децата (без значение дали това е майката или бащата, който се е нагърбил да отглежда децата, той има право да бъде подпомогнат). И определено е по-добре да се разтури едно семейство, в което нещата не вървят, отколкото да си седи така и всички да страдат, включително и децата.

  И не, социалните държави не залитат в подпомагане на разтурването, а дават възможност на жената да не търпи излишно тормоз над себе си. Причината повече жени да подават молби за развод е много проста - мъжете най-често се държат като бейове в къщи, нещо, което съвременните жени ВЕЧЕ не са навити да понасят.

  На мъжете им е трудно да свикнат с мисълта, че вече няма как да са господарите и както винаги се опитват да се оправдават със световното положение. Ами съжалявам, но се налага да преосмислят поведението си.

 15. 15 Профил на 111
  111
  Рейтинг: 479 Любопитно

  До 14 ---Причината повече жени да подават молби за развод е много проста - мъжете най-често се държат като бейове в къщи, нещо, което съвременните жени ВЕЧЕ не са навити да понасят.
  ДА ама НЕ --жените искат повече Мъже не само един и повече пари така че вие си преосмислете поведението??????????

 16. 16 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2499 Весело

  До коментар [#9] от "omega":

  За шамарите. "Джентълменът е мъж,който никога не удря жена без повод."-Оскар Уайлд.

 17. 17 Профил на Minddestruction
  Minddestruction
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#4] от "cinik":
  Преди 15 години пътувах с автобус за Австрия - за първи път отатък бившата желязана завеса. Мислех си, че там всичко е наред.
  До мен седеше цивилизована българка с австрийско поданство.

  На първата автогара видях рано сутринта мъж да спи в тревата (беше края на октомври) и попитах жената до мен - как така той няма къде да спи - нали това е Австрия??

  А тя ми обясни. Ами много лесно става. Развежда се, след което много по-лесно губи работата си, след това не може да си плати квартирата (нали жена му е взела жилището), и оттам нататък не може да си намери работа защото няма адрес, телефон, трудно може да се приведе в приличен вид за интервю. И е на улицата завинаги.
  И понеже оттам нататък поживях отатък завесата - бих отбелязал че това важи за повечето цивилизовани държави...

 18. 18 Профил на Lady V
  Lady V
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Всички смятат,че е по-добре да се разведат докато децата са малки,но това не ни най-малко правилно,тъй като тогава те познават само тях,те започват да опознават света тепърва ,но техните приоритети и стереотипи са изградени от техните родители....и прочие.

  Ангелите я наричат небесна радост, дяволите я наричат адска мъка, хората я наричат Любов
 19. 19 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2407 Неутрално

  [quote#15:"111"]което съвременните жени ВЕЧЕ не са навити да понасят[/quote]

  Трудно е за вярване, че краят на 20 и началото на 21 век е някакъв уникален отрязък време, в който на жените им е писнало да я карат като досега и поради луд късмет имаме редкия шанс, точно ние да станем живи свидетели на процеса. Всяка крушка си има опашка. Виждаш, че вече няма кой да се излъже да се ожени. 2/3 безбрачие. Та от многото - накрая пак нищо.

  За трети път правителството на промяната е изрисувано. ПП+ИТН+ДБ +БСП. Първите две два шанса бяха проиграни от политическите тролове от ИТН.
 20. 20 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2407 Неутрално

  [quote#17:"Minddestruction"]Ами много лесно става. Развежда се, след което много по-лесно губи работата си, след това не може да си плати квартирата (нали жена му е взела жилището)[/quote]

  Мдамм, сещам се за френските декаденти и темата за "Фаталната жена" в тяхното изкуство - жената, чиято втора природа е да унищожи партньора си. Същото го имаме и в българския филм "Дзифт" - как бабичката на пазара казва на момченцето да не си купува чифт божикравички, защото в един момент женската ще изяде мъжката....В посочения от мен пример с Австрия държавата като че ли е издигнала втората природа на жената в култ и даже оказва институционална подкрепа да се изяви..

  За трети път правителството на промяната е изрисувано. ПП+ИТН+ДБ +БСП. Първите две два шанса бяха проиграни от политическите тролове от ИТН.
 21. 21 Профил на Petko Dourmana
  Petko Dourmana
  Рейтинг: 1326 Весело

  Статията е за реалните жертви на развода - децата, а не за виновниците и за брака и за самия развод, т. е. родителите ...
  И ако първите не са имали нито избор нито възможност да променят нещо, то вторите могат да са жертва само на собствения си егоизъм ... и глупост ((
  И все пак в подкрепа на cinik - не беше ли жената "пазителката" на семейството ))???
  Как се е случило така, че именно "пазителката" по-често подава молба за разрушаване на същото това семейство?

 22. 22 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2057 Любопитно

  [quote#17:"Minddestruction"]А тя ми обясни. Ами много лесно става. Развежда се, след което много по-лесно губи работата си,[/quote]
  И защо разводът да води до загуба на работата в Австрия?

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 23. 23 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2057 Неутрално

  До коментар [#4] от "cinik":

  Не сме от разведени семейства нито аз, нито мъжът ми. Засега се разбираме прекрасно двамата, вече десет години. А нито в семействата ни, нито между нас "офицерските шамарчета" или друг вид насилие някога са били толерирани.

  Но разбира се, по-лесно е за личните ти неудачи да са виновни феминизмът, социалната държава и международното положение, отколкото отговорността да е лично твоя.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 24. 24 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2057 Неутрално

  [quote#21:"dourmana"]И все пак в подкрепа на cinik - не беше ли жената "пазителката" на семейството ))???
  Как се е случило така, че именно "пазителката" по-често подава молба за разрушаване на същото това семейство? [/quote]
  Може би тези жени смятат, че опазването на семейството трябва да е споделена отговорност в съвременния свят, където малко жени са само майки и домакини.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 25. 25 Профил на girl power
  girl power
  Рейтинг: 1001 Неутрално

  Моят развод... първият и единственият, поне до колкото мога да се самонаправлявам и да се откажа да премина отново през това, не бракосъчетавайки се още. Разбира се, говоря за развода на моите родители, които с всичките си сили се опитаха да ме въвлекат в своя сценарий за съдебната пиеса, която разиграха. Беше болезнено изживяване. Никога издръжката не е закъснявала от страна на баща ми след това. Никога не съм се чувствала зле да поискам повече от него и той отзивчиво да ми го е давал. Никога не съм се чувствала, че той е отчужден от мен, не живеейки вече заедно с мен. Но през цялото време на трудното му напускане от дома и развода... се водеше една тиха битка за надмощие на характерите и кой ще завземе и присвои повече в своя полза от отломките на брака им. Това което най-много се "харчеше" беше кой ще ги подкрепи морално и кои приятели на чия страна ще застанат. Децата също трябваше на бъдат ситуирани в защита на единия и в поза на пренебрежение към другия. Подкрепата беше поисквана, като трябваше аз да определя колко лошо е постъпил баща ми или майка ми, за да се стигне до разрив на отношенията. Най-финият момент за разпръскване и насаждане на преувеличените недостатъци на "виновника" в съзнанието на другите беше по време на среща с баба и дядо "на кръст". Когато бях с майката на баща ми, трябваше да посоча колко татко е лош и се държи така, както никога до сега, а майка ми се измъчва и не може да направи нищо сама, за да промени случващото се. Сполучлив финт, защото се използва детето- свързващото емоционално и завинаги същество свекърва и снаха- в дело по манипулация на онези, които могат да се опитат да променят решението на "виновния" партньор. Баща ми не е проявявал чак толкова хитра далновидност за вниманието на тъща си, пък и самият той беше поел ролята на по-виновният, защото инициира развода.

  Много неща ми бяха спестени като негативни преживявания, от които съм чувала, че другите деца на разведени родители се измъчват, но не и честото, до сега тътнещо и дразнещо напомняне в моменти, когато се спречквам с благонравните ми иначе родители. То се състои в това да ми се казва, когато трябва просто да се зашеметя без факти, че не съм права, колко много приличам на баща си или на майка си: " ти си същата като него педантка", "и баща ти не изслушваше хората" или пък: "пак като майка ти разсъждаваш, затова и винаги си я защитавала", "кога ще спреш да преувеличаваш- много мразех тази черта у майка ти" и .т.н.

  Мислех си, че техният развод няма да ми повлия, но като си помисля, че освен моментно-временните лоши емоции тогава, са останали и някои по-фини резки от следи и само чрез наистина старателно себеанализиране стигнах до същността им.

  Като малка вярвах, че съществува единствената и неповторима любов. Не допусках в мисълта си, че няма да имам съпруг или приказна сватба. Любовта за мен беше възможна с един партньор за цял живот и колкото по-дълго време се познавах с него, то толкова повече време ще можехме да прекараме заедно и да сме щастливи. Нищо не можеше да разруши тази представа за мен. Естествено, вкарвах и малко завързан сюжет, докато се намерим с любимия и как преодоляваме неописуеми препятствия- "вървим един към друг през девет планини", никой не подкрепя чувствата ни, но ние въпреки това стигаме един до друг и до признанието, че искаме да сме завинаги заедно. Тогава аз самата имах семейство. Нищо не демонстрираше, че има и друг възможен развой и че понякога хората се разделят. Дори фактът, че моите родители се държаха хладно, без да се прегръщат и целуват пред другите и да се държат идеализирано-романтично, не ми правеше впечатление. Смятах, че просто са ми родители и не може да са влюбени като другите влюбени или като влюбените, които ние и Той ще бъдем. Но бях сигурна в семейната даденост и предопределеност. След като майка ми и баща ми се разведоха, започнах да не вярвам, че човек може да живее с един единствен любим за цял живот и че може да изживее много влюбвания и разочарования. Аз не бях срещала своите лични такива, но вече виждах как родителите ми се разделят. Грубата реалност на емоционалната ожесточеност, с която това се случи, ме накара да мисля, че разводът е възможен и това пося съмнение в мен за вечната любов. От тогава не съм толкова романтична. Разводът ми отне една от идеализациите на детството ми.

  Самотата обливаше сърцето ми
 26. 26 Профил на girl power
  girl power
  Рейтинг: 1001 Весело

  До коментар [#21] от "dourmana":

  Не зная, но може би е по същата причина, която кара вече все повече жени да предлагат брак, първи да казват какво чувстват или да са по-активните партньори.

  Самотата обливаше сърцето ми
 27. 27 Профил на girl power
  girl power
  Рейтинг: 1001 Неутрално

  [quote#20:"cinik"]Същото го имаме и в българския филм "Дзифт" [/quote]

  Фаталната жена може да се окаже и тази, която е обрисувана като утешилка от тежкия оков на брака- любовницата. "Фатално привличане" ни показва, че всъщност любовницата може да се окаже разрушител в живота на самия отдалечен мъж, а не настоящата съпруга или на тяхната семейна обител. Всъщност от този ракурс Майкъл Дъглас, в ролята, дълбоко съжаляваше, че е изневерил на жена си. Малко възпитателно-пуритански филм, издигащ в култ непокътнатостта на американското средностатистическо семейство, което се харесва в САЩ, но и с рядко срещан сценарий.

  Самотата обливаше сърцето ми
 28. 28 Профил на Minddestruction
  Minddestruction
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#22] от "7777":
  Ами самия въпрос издава че не си давате сметка за проблема.
  Мъжете се възстановяват психически от развод по бавно от жените (статистически доказано - средно 8 за мъже и 6 за жени).
  На жените им се прощава по-лесно, особено ако са разведени, а в социална държава като Австрия разведените и самотните майки са така защитени че работодателя просто нищо не може да направи освен да им вдигне заплатата и да си затваря очите за всяко отсъствие. На жените им се полага жилището и т.н. и мъжът трябва да се мести и има проблем с пътуването. Жената има права над децата и това го принуждава да се бори за децата за уикенда, ама е разведен и никой не му вярва че не е свободен да работи през уикенда, отпуската му почва да зависи не само от работодателя, но и от бившата съпруга (за да вземе децата), която прави всичко за да му попречи да си уреди нормално прекарване с децата.
  И т. н. и т.н.

 29. 29 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2057 Неутрално

  [quote#28:"Minddestruction"]Мъжете се възстановяват психически от развод по бавно от жените (статистически доказано - средно 8 за мъже и 6 за жени). [/quote]
  За първи път чувам за такава статистика. Къде мога да прочета за такова изследване?
  [quote#28:"Minddestruction"]разведените и самотните майки са така защитени че работодателя просто нищо не може да направи освен да им вдигне заплатата и да си затваря очите за всяко отсъствие.[/quote]
  Струва ми се реалистично, че ако децата останат при майката, тя, като самотен родител, ще е доста заета. А дали реално работодателят си затваря очите, не знам.
  [quote#28:"Minddestruction"]която прави всичко за да му попречи да си уреди нормално прекарване с децата. [/quote]
  Това ми се струва стереотип някакъв, но може би имате данни, че австрийките правят точно това: всякак пречат на нормалното прекарване на съпруга с децата?

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 30. 30 Профил на Petko Dourmana
  Petko Dourmana
  Рейтинг: 1326 Весело

  [quote#24:"7777"]Може би тези жени смятат, че опазването на семейството трябва да е споделена отговорност в съвременния свят, където малко жени са само майки и домакини.[/quote]

  Именно тази порочна "логика" имах впредвид, като споменах егоизма ))
  Значи еднакъв брой мъже и жени се подписват в гражданското и заявяват, че ще споделят отговорността за семействата си, но впоследствие по-голям брой жени подават молба за развод ))???
  Тоест първи, преди мъжете си се отказват доброволно да носят споделената отговорност за семейството и пълноценния живот и бъдеще на децата си ...
  Не би ли трябвало да е точно обратното, ако жените наистина носят по-голяма отговорност за семейството от мъжете си ???

 31. 31 Профил на Petko Dourmana
  Petko Dourmana
  Рейтинг: 1326 Весело

  До коментар [#26] от "girl power":

  И която кара все повече жени да бягат от отговорността за семейството и децата си, която са поели, сключвайки брак???
  Та коя точно е тази причина?
  На мен досега ми хрумнаха егоизъм и ... глупост))
  Може да има много повече, но едва ли са толкова основни ...

 32. 32 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2057 Неутрално

  [quote#30:"dourmana"]Тоест първи, преди мъжете си се отказват доброволно да носят споделената отговорност за семейството и пълноценния живот и бъдеще на децата си ...
  Не би ли трябвало да е точно обратното, ако жените наистина носят по-голяма отговорност за семейството от мъжете си ??? [/quote]
  При положение, че в повечето случаи жените поемат отговорността за ежедневното гледане на децата след развода, може би не е просто егоизъм да се откажат от споделената отговорност. Може би тя така или иначе не е била споделена. Просто хипотеза; възможни са какви и не сценарии. Имам и един познат мъж, който се разведе и децата, по взаимно съгласие, останаха при него. Той чувства, че му е по-лесно да се грижи само за тях, отколкото и за тях, и за жена си. Може така да се чувстват и жените, които инициират развода, но задържат децата при себе си.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 33. 33 Профил на Кака Пена от голямото село
  Кака Пена от голямото село
  Рейтинг: 479 Неутрално

  cinik, не те зная къде живееш, но тук в България на мъжете като им писне да се грижат за някой друг (дете) и жена му вече да не му обръща внимание както преди заради някакво ревливо лапе, имат навика да си бият камшика и да си зарязват семейството.
  Ако жената пък остане да живее в семейното жилище, по новия СК дължи наем по пазарни цени. За сметка на това издръжките са смешни и бащите ги изплащат само, ако са назначени на редовна работа.
  На практика се получава, че точно отговорните мъже не се женят и нямат деца, защото се страхуват, че не могат да осигурят добри условия за отглеждането им.
  Безотговорните се плодят, зарязват децата си и си гледат кефа.

  Истинският софиянец се отличава с това, че си затиска киселото зеле в мазето с жълто паве.
 34. 34 Профил на Пламен Борисов
  Пламен Борисов
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#25] от "girl power":

  Моите искрени адмирации Мадам,
  Дано редакторите се сетят и поставят Вашето слово в отделна статия. Аз си позволявам да го направя в моя фейсбук.

 35. 35 Профил на studentka
  studentka
  Рейтинг: 954 Весело

  И аз съм потърпевша от развод, но за щастие нямах и нямам такива проблеми, защото баща ми никога не се интересувал от нас - и преди, и след развода. Чиста работа. Благодаря на мама.

 36. 36 Профил на studentka
  studentka
  Рейтинг: 954 Неутрално

  До коментар [#20] от "cinik":

  ама чакайте малко! Тука не говорим за западна държава, а за Бъглария! Разликата е ГИГАНТСКА!!! И баща ми минаваше с номера, че майка ми всичко иска да му вземе, а даваше 9 лв издръжка за две деца??? Това не е от загриженост, а от лайнарщина! Да не говорим как лъжеше не като циганин, то няма определение като какво. И не друг, а собствените си деца! В България положението е тотално различно. И ако не искаш "всичко да ти вземат" защо не се прежалиш ти да гледаш децата? Който вземе децата има право да го подпомага другия. И НЕ сравнявайте БГ с западна Европа, защото тук никой не спи под мостове, защото е безотговорен баща.

 37. 37 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2499 Неутрално

  До коментар [#29] от "7777":

  Понятието "самотен родител" е изключително манипулиращо,защото единият родител НЕ може да замени другият,при отглеждането на детето. То е и дълбоко наскърбяващо за самият "самотен родител". Все едно да казваме на дете на разведени родители: самотно дете или полусирак. Кому е нужно това,е въпросът?

 38. 38 Профил на girl power
  girl power
  Рейтинг: 1001 Неутрално

  До коментар [#34] от "Пламен Борисов":

  Всеки, наистина, всеки би могъл да изрази чувствата си и да се получи изповед като моята, която с нищо не е по-специална от всички други. Дори не е напълно изчерпателна, но поне се опитах да щрихирам какво НЕ трябва да правят родителите.

  Самотата обливаше сърцето ми
 39. 39 Профил на Minddestruction
  Minddestruction
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#29] от "7777":

  If you know English you may check the following links (I couldn't find the original article where I read about this result 6/8 years; I read it about 5 years ago):
  http://www.huffingtonpost.com/robert-hughes/how-long-does-it-take-to-_1_b_788247.html
  http://www.squidoo.com/divorce-and-how-to-recover-from-it-for-guys
  http://thehoopla.com.au/women-financial-losers-divorce/

 40. 40 Профил на ХДС(CDU)
  ХДС(CDU)
  Рейтинг: 479 Любопитно

  До коментар [#25] от "girl power":

  Понеже този сценарий ми е познат, ще ти кажа какво последва. Дълго време не можех да съм сигурен, че човека с който споделям живота си, е несъмнено този с който мога да живея до края на дните си, да деля добро и зло и т.н. След много време най-накрая се престраших да се бракувам и пак не мина без проблеми. Не съжалявам за това, което се случи, но никога няма да причиня същите терзания на децата си, които аз лично преживях. Смятам, че родителите и двамата в едно семейство, гледат егоистично на живота си и не обръщат внимание на децата си и не ги възпитават пълноценно. Живота е много труден и ако не предадем нашия натрупан опит на следващото поколение, нашия живот отчасти ще се обезмисли.

 41. 41 Профил на bee
  bee
  Рейтинг: 1112 Неутрално

  Аз не съм жертва на несполучлив брак, / за което благодаря на Господ /, и поради това не съм изживяла тази психическа травма съпътстваща този процес, но мнението ми като цяло е, че съпрузите стигнали до развод като че ли не се спират пред нищо в тази т.нар. война, включително и да използват децата си като оръжие срещу другия партньор. Ето това за мен вече е егоистично и жестоко. Затова бих се обърнала към тях така - уважаеми родители децата ви нямат никаква вина за вашите неразбирателства породени от вашите грешки, вашите грешки са на вашата сметка, не карайте децата си да плащат за тях, независимо дали вие вече сте стигнали до фазата да мразите доскоро обичания партньор той винаги ще остане родител на вашите общи деца, колкото и на вас вече да не ви се нрави този факт. След като сте осъзнали брака си като грешка не допускайте втора такава като осакатявате децата си заради това превръщайки отношенията с вече бившия ви партньор в бойно поле.

  " Истинската мярка за човека е как се отнася към този, който не може да му бъде полезен. "
 42. 42 Профил на riseandshine
  riseandshine
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Напълно погрешно е да се правят обобщения като това, че жените от глупост или безотговорност подавали молба за развод, или че мъжете оставали на улицата след него, че по-дълго преживявали раздялата и т.н. Истината е, че всеки случай на развод и последствията от него трябва да се разглеждат отделно. Ако в семейството има насилие, злоупотреба с алкохол и т.н., дали е по-добре това семейство да остане заедно или да се раздели? Отново от гледна точка на децата. Ако има непрекъснати скандали и мъжът и жената не се разбират, дали е по-добре децата да са свидетели на такъв емоционален тормоз всекидневно? Разбира се, че не. И дори и с цената на раздяла на родителите, това е по-добрият ход за децата. Жалко само, че след това те могат да бъдат използвани за спечелване на надмощие от единия или другия родител и за търсене постоянно на вината у другия... Колкото до отговорността за финансовото осигуряване на децата от бащата, в България тя е нищожна. Както е нищожна и помощта за самотните родители, ако изобщо съществува такава. Така че, за жалост, нямаме никаква база за сравнение със западните държави. У нас жената обикновено продължава да се грижи за децата, заплащайки цялата цена за това - с кариерата си, с липсата на пълноценна почивка, в липсата на достатъчно пари, с приятели, които я изоставят и т.н. Имам много познати жени, които се грижат за децата си сами след развод или раздяла и които не получават никаква подкрепа нито от бащата, нито от държавата, нито от работодателите, нито от приятелите им. Остават в изолация и безпаричие, потънали в дългове и непрекъснат стрес, как да отглеждат децата си и да им дадат най-доброто при тези обстоятелства. Коментар № 36 на Студентка доста добре обрисува тази ситуация. Така че, какво не трябва да правят родителите при развод, се заключава до няколко неща: не бягайте от отговорността за отглеждането и възпитанието на децата си (както емоционална, така и финансова); не използвайте децата, за да печелите надмощие над другия, защото винаги децата са тези, които заплащат цената за това; не пречете на другия родител да прекарва време с децата си; не настройвайте общите ви приятели срещу бившия си партньор и никога, ама никога се нахвърляйте с физическа агресия срещу него / нея.

 43. 43 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#30] от "dourmana":

  "Значи еднакъв брой мъже и жени се подписват в гражданското и заявяват, че ще споделят отговорността за семействата си, но впоследствие по-голям брой жени подават молба за развод ))???
  Тоест първи, преди мъжете си се отказват доброволно да носят споделената отговорност за семейството и пълноценния живот и бъдеще на децата си ... "

  Логиката ти е странна. Все още повечето жени поемат грижата за децата след развода, даже много често без каквато и да било помощ от бащата (това в БГ, де, в другите страни може би не е така). Това ли наричаш егоизъм и отказ от отговорност за пълноценния живот и бъдеще на децата си? Все си мислех, че егоизъм би било да зарежеш децата и всичко останало, но явно греша.

  Определено смятам, че за пълноценния живот и бъдещето на децата е по-добре те да не живеят в семейство, в което родителите не могат да се търпят един друг. Какво да се "пази" в това "семейство"? Фалшивата фасада?

  Странно, но познавам много повече жени с деца, които са зарязани от "високо отговорните и онеправдани мъже", отколкото обратния случай. Сигурно е последица от "егоизма" на "пазителките на семейството".

  Моят собствен мъж е разведен, винаги е давал щедра издръжка за децата си, но не се грижеше за тях, щото беше винаги "много зает". Не познаваше децата си, вземаше ги само за уикендите и да ги заведе някъде през ваканциите, предимно се забавляваше с тях, а ежедневните проблеми, разхвърляната стая, училището, болестите и др. подобни досадни неща беше оставил на бившата си жена. Сега, когато едното дете е при нас, си блъска главата и вика "Защо така стана? Къде сгреших?!" Смяташе, че родителството се заключава в това да хвърлиш някакви пари на жената и да се ползваш само от радостите с децата.

 44. 44 Профил на Enchev,Iliya
  Enchev,Iliya
  Рейтинг: 426 Гневно

  Ако днес (НЕДАЙ БОЖЕ ДАЖЕ И ДА СИ ПОМИСЛЯ) Ботев позвъни на вратата ми , аз ще се самоубия от срам че съм му наследник-с името БЪЛГАРИН!
  А ако е пък ДЯКОНА-ЛЕВСКИ, незнам как да ви отговоря, сигурно ще взривя ПАРЛАМАНТА ЗА ДА УНИЩОЖА ДИСКРИМИНАЦИЯТА В КОЯТО УМИШЛЕНО, ГРУП-ПОЛИТ-ПОБОРНИЧЕСКИ, БЕЗПРИЕМСТВЕНО СА МЕ ВЪВЛЕКЛИ И ЗАТОВА ЧЕ ПРЕВЪРНАХМЕ РОДИНАТА НА ТЕЗИ ДВАМА КУМИРИ ДАЛИ СИ ЖИВОТА ЗА ЧИСТА И СВЯТА РЕПУБЛИКА, В УЛТРА-ДЯСНО-ЦЕНТРИСТКА, ЧУЖДО-ПОКЛОННИЧЕСКИ-ЛОБИСТСКА, НАТО-ПЕТРОЛ-МАРИОНЕТКА, ДЪРЖАВА-ПРОСЕК.

  До кога ще разрешаваме на частните ПАРТИЙНИ ИМУНИТЕТ-ПОБОРНИЦИ, не само да ни узорпират полит-идеологически, но и да мешат ЧАСТНИТЕ СИ ИДЕОЛОЖКИ УВЛЕЧЕНИЯ и (ХОБИ-наклонности) в ДЪРЖАВНИТЕ професионални дела?
  Врем,е да СПРЕМ ЗАПАДНО-Парламентарната ДИСКРИМИНАЦИЯ в която сме въвлечени нассила, чрез БЕЗПРИЕМСТВЕНОСТТА друг-другиго?!
  Дойде време да избираме ръководството си не от средата на меж-ПАРТИЙНИТЕ ИМУНИТЕТ-ПОБОРНИЦИ, мислещи единствено за оцеляването на идеолог-групата, а талантите сред нас, ЗАБРАНЯВАЙКИ НА ЧАСТНИЯТ ПОЛИТ-УЗОРПАТЁР НАМЕСА В ДЪРЖАВНО-ПРОФЕСИОНАЛНИТЕ ДЕЛА!
  Т.е. ВРЕМЕ Е ОСНОВНБО ДА ПРОМЕНИМ КОНСТИТУЦИЯТА СИ И НАЧИНА НА ИЗБОРИТЕ ЗА ДЪРЖАВНИ ОРГАНИ!
  НИЕ-БЪЛГАРИТЕ СМЕ ТЕЗИ ПРЕД КОИТО СТОИ ЗАДАЧАТА, ДА НАПРАВИМ ИСТИНСКА-ДЕМОКРАЦИЯ, И ПРОМЕНИМ СВЕТА!
  Вижте какво е направила ЗАТВОРЕНО-ПАРТИЙНАТА ИДЕОЛОГИЗАЦИЯ с обществото в държавата на ДЯКОНА?
  Всички сме жертва на ЧАСТНАТА КУЛТОВО-МАЖОРИТИРАНА ПОЛИТ-УЗОРПАЦИЯ! ДОКОГА?
  Меж-партийна безприемстйвеност, пререкания, поборства, НЕНАВИСТ, ОМРАЗА, тотално социално-разцепление, още повече в държава с многоетническо общество като РОДИНАТА НА ДЯКОНА!
  И то в момент когато ни трябва КОНСОЛИДАЦИЯ а не безприемствена ПАРТИЙНО-ИДЕОЛОГИЗИРАНА групщина, за да оцелэм.
  Хей меж-ПАРТИЙНИ ИМУНИТЕТ-ПОБОРНИЦИ ЗНАЕТЕЛИ КАКВА Е ЧИСЛЕННОСТТА НА БЪЛГАРИТЕ НА ТАЗ ПЛАНЕТА?
  ЗНАЕТЕЛИ ЧЕ НИЕ БЪЛГАРИТЕ СМЕ НАЙ МНОГОЧИСЛЕНИЯТ РОД НА ТАЗ ПЛАНЕТА?
  ЗНАЕТЕЛИ ЧЕ НЕ СМЕ САМО БАЛКАНЦИ?

  Хей меж-ПАРТИЙНИ ИМУНИТЕТ-ПОБОРНИЦИ ЗНАЕТЕЛИ САМИ КАКВИСТЕ, ОТ КЪДЕСТЕ И ЗАЩОСТЕ НА ТОЗИ СВЯТ РОДЕНИ?

  Хей меж-ПАРТИЙНИ ИМУНИТЕТ-ПОБОРНИЦИ ;
  СОЦИАЛИСТИ, НАЦИСТ-АТАКИСТИ, УЛТРА-ДЯСНО-ЦЕНТРИСТИ, ГЕРБ ЕВРО-ЛОБИСТИ, НАТО-МАРИОНЕТ КОЛОНИАЛИСТИ, СДС-исти и БСП-исти, НДСВ-МОНАРХИСТИ, и прочэ частни култови групщини, СПРЕТЕ С ТАЗИ КУЛТОВО МЕЖ-ПАРТИЙНА, ЧАСТНО-ГРУПИРАНО-МАЖОРИТИРАНА, ВЛАСТ-НАДПРЕВАРА И ПОБОРСТВА, КОИТО УМИШЛЕНО РАЗЦЕПВАТ НАРОДНАТА КОНСОЛИДАЦИЯ И ПОТДЪРЖАТ ПАРЛАМЕНТАРНАТА ДИСКРИМИНАЦИЯ!!

  БЪЛГАРСКАТА "православна" (както се е САМО-наименовала) ЦЪРКВА АКО ИМА МАЛКО светска-СЪВЕСТ И ПОНЕ ЧАСТ ОТ ДУХА НА БЪЛГАРИТЕ, НЯМА ДА СЕДИ БЕЗПРИСТРАСТНА ПРЕД ФАКТА И НА НЕЙНОТО И ЧЛЕНСТВО В ЕВРО-КОЛОНИАЛ КОНГЛОМЕРАТА С КОЛОНИАЛИСТИ, И ДА ПРОПОВЯДВА "православие"!!

  Къде е това "ПРАВОСЛАВИЕ" ЕДНИ НАРОДИ ДА ЖИВЕЯТ ПОМАЗАНИ, А ДРУГИ КОЛОНИАЛ-ОТРЕЧЕНО-ЧУМОСАНИ ?
  Да, Колониалиста Но-1, кралство-АНГЛИЯ € подложила на ИЗГНАНИ€ до д€н дн€ш€н, цял €дин Народ без Родина, д€мек-ократично?
  Става дума за Народа на Островите Чагос.
  БРИТАНСКИТ€ КОЛОНИАЛИСТИ Но: #1 в 21ви В€К, НЯМАЛИ НАЙ-НАКРАЯ ДА ПОТВЪРДЯТ МИЛИТАРИСТИЧ€СКИЯТ СИ КОЛОНИАЛЕН-Г€НОЦИД НА ОСТРОВИТЕ ЧАГОС??
  За да скрият престъплението си са дали острова под наем на НАТО от 1970г., а народа е изселен в ИЗГНАНИЕ до сега.
  Подробности ще намерите в Документалното филмче; (“Стеалинг а Натион”, А Специал Доцументарй Репорт бй Жохн Пилгер.)
  http://video.google.com/videoplay?docid=-3667764379758632511
  http://www.youtube.com/watch?v=Qnp2_8klt0I
  Да, СТОП на Българското участие в членство с КОЛОНИАЛИСТ-член на €вро-Конгломерата!
  РЕЛИГИОЗНИТЕ православ-САМОЗВАНЦИ, и бизнес килимявки не деляли децата, а само начина на зачеването им, като едните ги "оручасва при-живе" а другите "богослави при-смъртно"!
  УМИШЛЕНО ЗАТВОРИЛА ОЧИ ДАЖЕ И НА БОГА ПРЕД ФАКТА ЧЕ;
  ПРЕВЪРНАХМЕ ШКОЛАТА СИ ВЪВ СЪМНИТЕЛНИ ТЪРГОВСКИ ФИРМИ, А ДЕЦАТА КАТО ИНСТРУМЕНТИ ЗА ПЕЧАЛБА В ТЯХ, Диференцирани с ДУХ-расисткото ПРОЗВИЩЕ "индиго".
  ОБДУМВАЙКИ ВЪПРОСА ЗА КЛОНИРАНЕТО, Църквата реши да приеме по крайно БОЖИЕ-снизхождение ин-витрото, НО БЕЗ ОЩЕ ДА Е ИЗМИСЛИЛА КАК И КОЛКО ДА ПЕЧЕЛИ И ТЯ ОТ ТОВА!

  АКО БЪЛГАРСКАТА "православна" (както се е САМО-наименовала) ЦЪРКВА, ИСКА ДА ИМА И ДОКАЖЕ ИСТИНСКО "православие", И АКО ИСКА ДА ВЪРНЕ ДАЖЕ ЧАСТИЧНО, ЗАГУБЕНИЯТ ДУХ И ВЯРАТА КЪМ СЕБЕ СИ, БЪЛГАРСКИТЕ "православ"-ЦЪРКОВНИ КАНОН-СЪБЛЮДАТЕЛИ ТРЯБВА, НЕЗАБАВНО ДА СТАНАТ ИНИЦИАТОРИ НА “Социалната ПЕРЕСТРОЙКА”;
  «ВЕЛИКИТЕ»;
  ОРТОДОКСКА,
  КАТОЛИЧЕСКА,
  БУДИСТСКА,
  ЮДАИСТСКА И
  ИСЛЯМСКА "ЛОЖИ", АКО НЕ СЕ ЗАХВАНАТ С РЕЛИГИОЗНАТА "ПЕРЕСТРОЙКА", НАЛОЖЕНА ИМ ОТ СВЕТОВНИТЕ РЕЛИГИОЗНО-ДЕМОГРАФСКИ ПРОМЕНИ, ЩЕ ДОВЕДАТ СВЕТА ДО КАТАКЛИЗЪМ, И ДО ПЪЛНО ИЗЧЕЗВАНЕ НА ПЛАНЕТАТА ЗЕМЯ.
  КАКВО ИМАМ В ПРЕДВИД;
  ВСЯКА ЕДНА ОСНОВНА РЕЛИГИОЗНА СТРАНА;
  ХРИСТИЯНСТВО, ИСЛЯМ, БУДИЗЪМ И ЮДАИЗЪМ, СА ДЛЪЖНИ ДА НАПРАВЯТ РАДИКАЛНИ ДОПЪЛНЕНИЯ КЪМ СВЕЩЕННИТЕ СИ КНИГИ-ПИСАНИЯ, (КОРАН, БИБЛИЯ, Талмуда, Тора и т.н.) ДОПЪЛВАЙКИ ГИ С ИЗИСКАНОТО СВЕЩЕННОТО, но все още пренебрегнато УСЛОВИЕ ( „ПРИЕМСТВЕНОСТ” ), ОТСЪСТВАЩО И В КОРАН И В БИБЛИЯ, и в Талмудата, и Тората, отсъстващо и в будиските "Трипитака" и "Даммапада", УЗАКОНЯВАЙКИ ЕДИН ПЪТ ЗА ВИНАГИ РАЗНО-ВЕРИЕТО МЕЖДУ НАС ХОРАТА НА ТАЗИ ПЛАНЕТА!!

  НЕКА СЕ ПРИЕМЕМ ЕДИН ДРУГ КАТО ХОРА-БРАТЯ-ЧЕЛОВЕЦИ, ВЯРВАЩИ В "ЕДИН-БОГ" НО С РАЗНИ ИМЕНА ( Христос, Аллах, Йехова, Буда или наречен така, както му се иска на всеки един човек и т.н.)

  ДО КОГА РЕЛИГИОЗНИТЕ КАНОН-СЪБЛЮДАТЕЛИ, ЩЕ НИ ГЛЕДАТ ЖАЛКАТА РЕЛИГИОЗНО-ПОЛЯРИЗИРАНА ОРИСИЯ , ЗАХВЪРЛЕНА ВЪВ ВРЕНМЕТО НА СРЕДНОВЕКОВНИТЕ ОСТАРЯЛИ ДОГМИ на БЕСПРИЕМСТВЕНОСТ И ПРОТИВОРЕЧИЯ, КОГАТО ЗА ВСИЧКИ НАС ГОСПОД Е ЕДИН??

  ДО КОГА , пита вече истинският Българин?
  http://www.youtube.com/watch?v=BGpTrDEqQRs&feature=related
  http://bgsviat.narod.ru
  http://www.bulgarlar.com/Pravda/Vostok/Gruz_Bulgar.html

  БИ-СМИЛ-АЛЛО, РАХМАН Ал-РАХИМ, АМИН!!
  СМЪРТ НА П€ТРОЛ-Г€НОЦИДНИТЕ ПИС-КИЛЪРИ!

  Народ който не си храни собствена армия, ще трябва да храни чужда!
  "Стара Славянска поговорка"

  С уважение:
  И.П.Енчев / [email protected]

  "За ПЪЛНОТО си щастие, Човек трябва да има СЛАВНО Отечество" Симонид Кьоский, 5 век преди Новата ера.
 45. 45 Профил на kilmer
  kilmer
  Рейтинг: 426 Неутрално

  очевидно напоследък хората нямат развода за нищо. женитба и след 2-3 години хоп развод. това при всички случаи е тотална безотговорност от страна на родителите, а цената за нея се плаща от по чувствителния родител и най-вече от детето(цата). а последното с нищо естествено не е отговорно за това, но за сметка на това ще плати цената. изключително несправедливо. за това са ни главите на раменете, преди да се обвържем - посредством брак, и да решим да имаме деца, да се замислим и чак тогава да го направим. така, че преди да коментираме как да действаме по време и след развода, трябва да се замислим защо се стигнало до там??? и най-вече, ако се е стигнало, да се направи всичко възможно, хем ежедневието на родителите да не е ад, хем децата да разтат с двама родители, защото природата така ни е създала и това е най-доброто!!!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK