В училищата в ЕС не се обръща достатъчно внимание на технологиите и предприемачеството

Според Брюксел на обучението по цифрови технологии и предприемачество трябва да се отдели повече внимание в училищата

© Цветелина Ангелова, Капитал

Според Брюксел на обучението по цифрови технологии и предприемачество трябва да се отдели повече внимание в училищатаВ училищата в Европейския съюз не се обръща достатъчно внимание на умения в областта на информационните технологии, предприемачеството и активната гражданска позиция, които Европейската комисия определя като универсални. Въпреки че според институцията те са от основно значение за подготовката на младите хора за съвременния пазар на труда, фокусът в училище остава върху езиковите, математическите и природонаучните умения.


Според доклад на Еврокомисията проблемът идва отчасти заради трудности в оценяването. Само в 11 европейски държави, сред които и България, има стандартизирани процедури, които оценяват уменията по заемане на гражданска позиция. С тях се цели да се развият критичното мислене и активното поведение както в училище, така и в обществото, отбелязват от Брюксел.


В нито една от всичките 31 държави, участващи в проучването (27-те държави членки, Хърватия, Исландия, Норвегия и Турция), няма установени процедури за проверка тестване на уменията в областта на информационните технологии и предприемачеството.
Еврокомисията отбелязва, че универсалните умения по принцип се усвояват като част от другите предмети в училище и в повечето държави обучението в тези е включено в националните учебни програми. Съществуват обаче и различия.


В девет държави обучението по предприемачество не е изрично застъпено в началния етап на основното образование, докато умения за работа с цифрови технологии се преподават в началните училища във всички държави, с изключение на Хърватия.


Според доклада е изненадващ фактът, че все още не е обичайна практика компютърните умения да се преподават като част от обучението по наука, математика или езици. За интегриране на обучението по информационни технологии, предприемачество или гражданско поведение в основните предмети може да е необходимо училищата да променят методите на преподаване, както и да бъдат установени общоприети учебни резултати и подходящи методи на оценяване, отбелязва още комисията.


Днес Еврокомисията трябва да представи стратегия за преосмисляне на образованието, очертаваща мерките, които всяка държава членка трябва да предприеме, за да гарантира, че в рамките на образователните системи и системите за обучение се предлагат уменията, необходими на модерно работно място.

Коментари (6)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Apolon ot Tiana
  Apolon ot Tiana
  Рейтинг: 841 Неутрално

  Това е една ниша за експерти с умения и знания по компютърни технологии, предприемачество и проектно управление.Интересно откъде ще се намерят подготвени преподаватели, след като тези дисциплини са застъпени много слабо и във ВУЗ?

  apoloniy
 2. 2 Профил на gsb
  gsb
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Абе тва ЕС стана е*ати комедията. Предприемачество не се учи бе. Или го имаш или не, но ако го имаш, системата може много ефективно да го задуши и утрепе в теб. Възпитавайте децата в свободолюбие и престанете да ги тъпчете. Престанете да поемате все по-голям и по-голям бюрократичен контрол върху всичко, престанете да преразпределяте огромно количество пари, с огромни данъци и евро фондове, раздадени за глупости на мошеници и наши хора, престанете да сте комунисти и предприемачеството само ще дойде след 10тина години

 3. 3 Профил на Съни
  Съни
  Рейтинг: 515 Любопитно

  Скоро четох в Дневник, че от догодина вместо учебният предмет Домашен бит и техника ще се изучават Предприемачество и Технологии, защото децата имали нужда от интернет познания повече, отколкото да бъдат обучавани как се работи с фенерче. Това за мен е нож с две остриета. От една страна е хубаво децата да се обучават как да работят с интернет безопасно, но от друга не е лошо и да имат елементарни битови познания и да работят с ножица, лепило и хартия. В противен случай работим за един напълно машинизиран свят, в който роботи ще изпълняват чисто човешките задължения.

 4. 4 Профил на buzanka
  buzanka
  Рейтинг: 574 Неутрално

  Без съмнение има нужда от повече инфорационни технологии в училището. Това е бъдещото, от това се нуждаем. Миналият месец у нас беше Нели Крус и каза, че именно обучението в областта на информатиката е от ключово значение за бъдещето.

  Обичам да слушам само себе си
 5. 5 Профил на Enchev,Iliya
  Enchev,Iliya
  Рейтинг: 458 Гневно

  Защо в родината на Дякона Евро-Колониял папагалски, не се обръща както и в училищата на ЕС, достатъчно внимание на технологиите и предприемачеството?
  Първо Забележете каква масонизирала сбирщина е €вро-конгломерата, който ЛОБИСТСКИ го КОПИРАТ И НАСИЛСТЙВЕНО НИ ГО НАЛАГАТ, ГЕРБ-опейските ни ЧУЖДОПОКЛОННИ, Е-МАРИОНЕТ-ЛИДЕРИ!
  ПРАВИЛНОТО НАЗВАНИЕ НА €C / €U-то е;
  АВАНТЮРИСТИЧНО-НЕДООБМИСЛН €ВРО КОНГЛОМЕРАТ на
  КОНЦЕПТУАЛЕН, Ш€НГ€НСКИ-КОНСТРУКТИВИЗЪ.

  КОНГЛОМЕРАТ-Сбирщина от Царства, Кралства, Р€публики, Монархии и даже най-срамното, в чл€нство € допуснат най-голямият КОЛОНИАЛИСТ в момента на планетата.
  Колониалиста Но-1, кралство-АНГЛИЯ.
  Колониалиста Но-1, кралство-АНГЛИЯ € подложила на ИЗГНАНИ€ до д€н дн€ш€н, цял €дин Народ без Родина, д€мек-ократично?
  Става дума за Народа на Островите Чагос.
  БРИТАНСКИТ€ КОЛОНИАЛИСТИ Но: #1 в 21ви В€К, НЯМАЛИ НАЙ-НАКРАЯ ДА ПОТВЪРДЯТ МИЛИТАРИСТИЧ€СКИЯТ СИ КОЛОНИАЛЕН-Г€НОЦИД НА ОСТРОВИТЕ ЧАГОС??
  За да скрият престъплението си са дали острова под наем на НАТО от 1970г., а народа е изселен в ИЗГНАНИЕ до сега.
  Подробности ще намерите в Документалното филмче; (“Стеалинг а Натион”, А Специал Доцументарй Репорт бй Жохн Пилгер.)
  http://video.google.com/videoplay?docid=-3667764379758632511
  http://www.youtube.com/watch?v=Qnp2_8klt0I
  СТОП на Българското участие в членство с КОЛОНИАЛИСТИ В РАЗПАДАЩИЯТ СЕ ВЕЧЕ €ВРО-КОЛОНИАЛ КОНГЛОМЕРАТ!
  ТАЗИ МАСОНИЗИРАЛА СБИРЩИНА В КОЯТО ДОПУСНАХМЕ МАСОН-ЛУКАНОВИТЕ ПРЕСТЪПНИЦИ ДА ПОСАДЯТ И БЪЛГАРИЯ В€ВРО- КОЛОНИЯЛ ЧЛЕНСТВО, НИКОГА НЕ Е БИЛА А И НЕМОЖЕ ДА БЪДЕ в тази си ФОРМА, съюз!

  Властта раждала проблем след проблем. Правителството работело за приятелите си.
  Ами че как иначе?
  Кой е ВЛАСТТА. Властта това е “резултата” от работата на НАРОДА а работата щом не се свърши както трябва, то и “резултата” няма да е добър.
  Кои са в правителството и за кого равботят те там?
  Павителството е малка частна култ-фанатизирана и политизирана сбирка, драпашта за власт над Държавните професионални дела.
  Поборник (най-голям) в парламента, който чрез машинации и корупции се е докопал до властта и имунитетно си е застраховал държавните престъпления.

  Именно този частен поборник с названието "правител", поради непрестранните безприемствени меж-партийни свади, борби и пререкания, за да се самосъхрани поне до следващите избори, РАБОТИ САМО ЗА СЕБЕ СИ И ЗА ПРИЯТЕЛИТЕ СИ ПОТДРЪЖНИЦИ, А НЕ ЗА НАРОД И ДЪРЖАВА.

  До кога ще гледаме как групираните и самоимунизирали се частни култови-партии ще раздорничат и поляризирват и без това разпокъсаното ни много-етническо Българско общество?
  "В името на общественото спокойствие" и ОТКУПКО-ТЪРГАШНИТЕ ПОЛОЖЕНИЯ В ЗАКОНИТЕ НИ, ПОД ПРЕДЛОГ-ГАРАНЦИИ Престъпника ФИНАНСОВО ОТКУПЕН е на СВОБОДА, а Съдии лежат в затвора.
  Пред този факт затвoрили очите си, Лобистската ни НАТО-петрол марионетна ГЕРБо Върхушка бръщолеви "демокрация"!
  Да, нека сме честни пред самите себеси като БЪЛГАРИ и признаем че сме жертва на организираната не замо НАРКО-КРИМ "Охтоподщина" но сме и жертва на организираната ЧАСТНА КУЛТОВО-ПАРТИЙНА ГРУПЩИНА, която не само че е РАЗПОКЪСАЛА ЕДИНСТВОТО НА НАРОДА но и ежемесечно си пренаглася законите по собствен МАСОН-БИЗНЕС, интерес-калъпи.
  ЕВРО-ЛOБИСTСKИ калъп, СЪГЛАСУВАН с ГЛOБAЛНИЯ Mасоно-БИЗНЕС интерес зa "NEW WORLD, of ONE CHIP IMPLEMENTATION ORDER's CONTROL".
  ЕДИН ВИД ГЛОБАЛНО РОБСТВО ЧРЕЗ НАСИЛСТВЕНО ПОДЧИНЕНИЕ КЪМ култово-ПAРТИЙНИЯТ ПРОИИЗВОЛ!
  Пренагласяйки закона КРИЯТ ФАКТА ЧЕ ИМУНИЗИРАНО РОВЯТ В ХАЗНАТА НА ДЪРЖАВАТА И ВЛАЧАТ НЕОБЛОЖЕНО С ТАКСА, БЕЗВЪЗМЕЗДНО ДЪРЖАВНИ СРЕДСТВА, АРГУМЕНТИРАЙКИ СЕ ЧЕ СА ЗА РАЗНИ политически-КАМПАНИИ.
  КАМПАНИИ, ОСНОВНО ЗА ЧАСТНО-КУЛТ-ПАРТИЙНИ МЕРОПРИЯТИЯ, КАТО НЕМСКИ, САЩ И БРЮКСЕЛ-СТРАСБУРГЕР "ПРОГУЛКИ", НО ЗАБЕЛЕЖЕТЕ, СРЕДСТВА ОТЧЕТЕНИ НЕ КАТО ПАРТЙНИ РАЗХОДИ взет от касата на часатно партийния членския внос, а средства взети от Държавната хазната и данъците на народа.

  Другото най-престъпно и крим-организирано явление е че, заради МЕЖДУ-култ ГРУПИРАНИТЕ И САМОИМУНИЗИРАЛИТЕ СЕ СРЕЩУ ДЪРЖАВНИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ Полит-шайки, Е СЪЗДАДЕНА БЕЗПРИЕМСТВЕНОСТТА, ГРУП-НЕНАВИСTTА И ГРУП-ПОБОРСТВАТА В ПАРЛАМЕНТА, КОЕТО Е СЪЗДАДAЛO парламентарната-ДИСКРИМИНЦИОННА ОБСТАНОВКА, в която не само ние, Потомците на ДЯКОНА, но цели народи и държави са насилствено въвлечени.

  ЗАПАДНАТА ГЛОБАЛЩИНА ЗА ДА "ПОСТРОИ" ХИМЕРА СИ "глобализация", ОСЪЗНАВА ФАКТА ЧЕ ТРЯБВА ДА СЕ РАЗРУШИ И ЗАЛИЧИ НАПЪЛНО ЕТНИЧЕСКОТО ЕДИНСТВО И ЕДЕНТИЧНОСТТА НА НАРОДИТЕ.
  А СЪЮЗ НИКОГА НЕ Е ИМАЛО И НЯМА И ДА ИМА!
  НЕ Е ТАКА ЛЕСНО ДА СЕ ЗАЛИЧИ ЕТНИЧЕСКИЯТ ПРОИЗХОД НА ЛИЧНОСТТА.
  ЕТО ЗАЩО И ЕВРО-КОНГЛОМЕРАТА САМ ПО СЕБЕ СИ, КАТО АВАНТЮРИСТИЧНО-НЕДООБМИСЛН КОНЦЕПТУАЛЕН, Ш€НГ€Н-КОНСТРУКТИВИЗЪ Е ОБРЕЧЕН НА РАЗПАД И ИЗЧЕЗВАНЕ.
  БЕЗ БЪДЕЩЕ Е ТАЗИ БАНК-МАСОНСКА ЕВРО-СБИРЩИНА!
  И КАТО ПЪРВИ СТЪПКИ НА РУШЕНЕ ЕТНИЧЕСКАТА ЕДИННОСТ НА НАРОДИТЕ Е РУШЕНИЕ И ЗАЛИЧАВАНЕ НА ОБРАЗОВАНИЕТО, ВЪЗСПИТАНИЕТО, СЕМЕЙНОТО ЕДИНСТВО, МОР5АЛА, КУЛТУРНИТЕ И ИСТОРИЧЕСКИ ПАМЕТНИЦИ.

  Защо Борисов и Плевнелиев се САМОТРАПОСАХА в учебниците по история в Родината на ДЯКОНА?
  ЗАЩОТО НЕ Е ПРЕМАХНАТ КОНСТИТУЦИОННО, КУЛТА КЪМ ЛИЧНОСТТА!

  ЗАЩОТО СКАЛЪПИСАХА ГОРБАЧЕВСКАТА БАНКОВО-ЗАРОБИЛА НИ ПЕРЕСТРОЙКА, А СОЦИАЛНАТА ПО-ВАЖНА ТАКАВА, ВСЕОЩЕ НЕ.
  ЗАЩОТО ПРЕВЪРНАХМЕ ШКОЛАТА СИ ВЪВ СЪМНИТЕЛНИ ТЪРГАШСКИ ФИРМИ, А ДЕЦАТА КАТО ИНСТРУМЕНТИ ЗА ПЕЧАЛБА В ТЯХ, Диференцирани с ДУХ-расисткото ПРОЗВИЩЕ “индиго”.

  ЗАЩОТО СМЕ €вро-МАСОН-БАНКОВО МАНИПУЛИРАНИ!
  ЗАЩОТО СМЕ €С-совски Bank-ГЛОБАЛ, БИЛДЕРБЕРГ-РОТШИЙЛД, ЗАВИСИМИ!
  ЗАЩОТО СОЦИАЛНИТЕ НИ ОТНОШЕНИЯ, СТРУКТУРА И РЪКОВОДСТВО НА ДЪРЖАВАТA ЛЕЖАТ ВСЕ ОЩЕ СРЕД СРЕДНОВЕКОВНИТЕ ДОГМИ НА ЧАСТНИ (култ-ИДЕОЛОГИИ, култ-РЕЛИГИИ и култ-ЕТНОС) ТРОИЧНИ-ПРОТИВОРЕЧИЯ, OT НЕНАВИСТ, ОМРАЗА И БЕЗПРИЕМСТВЕНОСТ, ПАРЛАМЕНТ-ДИСКРИМИНИРАНИ, МАЖОРИТИРАНИ И САМОИМУНИЗИРАНИ!
  ЗАЩОТО СЕ ВЛАЧИМ ОХТОПОД-Г€РБО-П€ЙСКИ, НАТО-Марионет, П€ТРОЛ-Г€НОЦИДНО, ЗАЛЪГВАЙКИ СЕ ЧЕ ЖИВЕЕМ с потдаяния от крадци.
  ЗАЩОТО СМЕ ЗАБРАВИЛИ ЧЕ СМЕ ЕДИН ОТ НАЙ-СТАРИТЕ НАРОДИ НА ТАЗ ЗЕМЯ И СЕ МИСЛИМ САМО ЗА БАЛКАНЦИ!
  ЗАЩОТО При Държавният Капитализъм-ТОТАЛИТАРИЗМА, бяхме „Отечествено-Фронтови, Личен състав”.
  A сега сме „НЕ-Човешки, а ТРУДОВ-ресурс с прозвището, Данъкоплат-Електоратци”!
  ЗАЩОТО СМЕ ДОПУСНАЛИ НАД 25 ЧУЖДИ-БАНКИ ДА „ДОИЗГЛОЗГВAТ-ИПОТЕЧНО” И ЗЕМЯТА НИ, ДЕМЕК-ОНИМИЧЕСКИ И ПСЕВДО-ИНВЕСТИЦИОННО, А НЯМАМЕ НИТО ЕДНА НАЦИОНАЛНА-НАРОДНА НАША БАНКА!
  ЗАЩОТО ЧУЖДЕНЦИ СЕ РАПОРЕЖДАТ С ЕНЕРГЕТИКАТА НИ!!
  ЗАЩОТО ГАЗТА достигнa цената на унция злато!!
  ЗАЩОТО СМЕ БЛЮ-ЧИПНО РЕГИСТРИРАНИ И ДЖИ-ес-ем-НО, GPS-СЛЕДЕНИ!
  ЗАЩОТО СМЕ ФЕЙС-БУКЛЬОВСКИ, ТВИТЕРСКИ, яАХОВСКИ И ГУГЛЬОВСКИ, РЕГИСТЪР ЗАБЛУДЕНИ!!
  ЗАЩОТО СМЕ БЮДЖЕТ-КAМПАНИЙНО ИМУНИЗИРАНИ!
  ЗАЩОТО ОТКУП-ко ПРОДАВАМЕ ЗАКОНИТЕ СИ!
  ЗАЩОТО СМЕ БЕЗ МИЛИЦИЯ И АРМИЯ КОИТО НИ ПАЗЕХА!
  ЗАЩОТО СМЕ ПРОТЕСТАРЯТ А НЕ ПРОЛЕТАРЯТ!
  ЗАЩОТО РАЗРЕШИХМЕ ДА НИ ЗOВЯT С ПРОЗВИЩЕТО ДАНЪКОПЛАТ-€ЛЕКТОРАТЦИ!
  ЗАЩОТО СМЕ САМОНАЗНАЧАВАЩИ СЕ;
  УЛТРА-ДЯСНО ЦЕНТРИСТИ, БЮДЖЕТ-ИМУНИЗИРАНИ, Мажоритет-ХРАНТУТКИ!
  ЗАЩОТО СМЕ ГЕРБ-Опейски ПРОСЯЦИ!
  ЗАЩОТО СМЕ Парламент-ДИСКРИМИНИРАНИ!
  ЗАЩОТО СМЕ култ-ИДЕОЛОГИЧЕСКИ, Полит-ЗАТВОРНИЦИ!
  ЗАЩОТО СМЕ култ-РЕЛИГИОЗНО, АТЕИСТ-НАБОЖНО, И БОГО-АЛАХСКИ ПОДСТРЕКАВАНИ!
  ЗАЩОТО СМЕ (М€РКОЗИ), €в-POМ EТНИЧЕСКИ ОТРЕЧЕНИ!
  ЗАЩОТО СМЕ НЕСИГУРНИ В БЪДЕЩЕТО НА ДЪРЖАВАТА И ПОКОЛЕНИЕТО СИ!
  ЗАЩОТО НЕ СИ ЗНАЕМ КЪДЕ СА ТЛЕННИТЕ ОСТАНКИ НА ЛЕВСКИ, БОТЕВ, Х. ДИМИТЪР И МНОГО ДРУГИ НАЦИОНАЛНИ ГЕРОИ, А СЕГА ТЕ ТИ ФЪНДЪКОВСКА втора джамия И ФЪНДЪКОВСКИ
  МАСОНО-ЦИОНИСТСКИ МУЗЕЙ!!
  ЗАЩОТО НЯМАМЕ АРМИЯ А СТАНАХМЕ НАЕМНИ НАТО-ПЕТРОЛ ГЕНОЦИД-УБИЙЦИ ПРЪСНАТИ ПО СВЕТА, СТРЕЛЯЩИ ДАНЪЦИТЕ ОТ БЮДЖЕТА СИ БЕЗВЪЗМЕЗДНО, ВЪОРЪЖЕНИ ДО ЗЪБИ, ПИС-КИЛЪРИ !
  ЗАЩОТО ПЕНСИОНЕРИ, МЕДИЦИ, СТУДЕНТИ, УЧИТЕЛИ И МИЛИЦ-ПОЛИЦАИ, стачкуват!
  ЗАЩОТО БЪЛГАРИТЕ НЕ ИСКАМЕ ПЕНСИИ СЛЕД 95Г. ВЪЗРАСТ, НО НИ ОСВОБОДЕТЕ ОТ ИМУНИТЕТНО ИЗЧЕЗВАЩИТЕ ДАНИЦИ!!
  ЗАЩОТО РАЗПРОДАДОХМЕ ЦЯЛАТА СИ ИКОНОМИКА НА ЧУЖДЕНЦИ А СЕГА ПРОСИМЕ ПАРИЧНИ ПОТДАЯНИЯ ОТ ТЯХ.
  ЗАЩОТО "Да повярваш на банкер, че ти отпуска €вро-заем, за да ти помогне, е все едно да повярваш на зимата, че очаква с радост пролетта."
  "СВЕТОВНАТА КОНСПИРАЦИЯ ТОВА, КОЕТО ИСТОРИЦИТЕ НЕ ВИ КАЗВАТ"
  От Никола М. Николов
  Уважаеми сънародници-БЪЛГАРИ, СЪБУДЕТЕ СЕ!
  До кога ще сме жертва на аматьорските култово-частни групировки, и ще търсим професионализъм в отношения и държавно ръководство.

  РАЗБЕРЕТЕ ЧЕ ВРЕМЕТО НА ЧАСТНO-ГРУПИРАНАТА, МАЖОРИТИРАНА И САМОИМУНИЗИРАНА, ТРОИЧНO-АМАТЙОРСКА, (култ-ПАРТИЙНАTA, култ-РЕЛИГИОЗНАTA И култ-ЕТНИЧЕСКАTA) НАМЕСА В ДЪРЖАВАТА, ОТМИНА С 20-ти Век.

  СТИГА СЛЕПЕШКАТА ДА НИ МАНИПУЛИРАТ частните КУЛТ-групировки ЗА ЛИЧНА ПОЛЗА.

  ВРЕМЕ Е ДА ИЗБИРАМЕ И ПОТДЪРЖАМЕ НЕ ЧАСТНИТЕ КУЛТ-ПОЛИТИЧЕСКИ СЕКТИ И ТЕЧЕНИЯ, А ТАЛАНТИТЕ СРЕД НАС.
  КАТО ДАЖЕ СЛЕД ВСЕКИ ИЗБРАН ЗА КАКЪВТО И ДА Е ДЪРЖАВЕН ПОСТ, ДА ДЪРЖИ СТРОГ ИЗПИТ ЗА ЛОЯЛНОСТ НА ПОСТА, БЕЗ МАНДАТНОСТ И ИМУНИТЕТ!
  "Сегодня в чёрту лучше повериш, чем в человеку"!
  "A да повярваш на "чёрт-банкерa" че ти отпуска заем, "БЕЗВЪЗМЕЗДНО" за да ти помогне, е все едно да повярваш на зимата, че очаква с радост пролетта."
  "Световната конспирация, това което историците не ви казват" / От Никола М. Николов

  Уважаеми "Човек на 21 век".
  Хей Човеко, Осъзнай се!!
  Осъзнай се и ти БЪЛГАРИО!
  ЗАЩОТО;
  Културата е Дух на Мъдростта в приложност!
  А Мъдростта на нас БЪЛГАРИТЕ е да бъдеш, не да имаш!!
  Достатъчен е Мадарския конник, за да говорим за култура на Българския дух!

  Народ който не си храни собствена армия, ще трябва да храни чужда!
  "Стара Славянска поговорка"

  БИ-СМИЛ-АЛЛО, РАХМАН Ал-РАХИМ, АМИН!!

  С уважение:
  И.П.Енчев / [email protected]

  "За ПЪЛНОТО си щастие, Човек трябва да има СЛАВНО Отечество" Симонид Кьоский, 5 век преди Новата ера.
 6. 6 Профил на Eternal Barabarian
  Eternal Barabarian
  Рейтинг: 965 Любопитно

  До коментар [#5] от "Enchev,Iliya":
  Убаво ама много дълго бе! -
  Вземи си направи един блог поне, където да излагаш подробно „Размисли и Страсти“

  Предварително изгубени войни не водя!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK