С 22% са намалели децата в домове в България през последните две години

С 22% са намалели децата в домове в България през последните две години

© УНИЦЕФБългария постига впечатляващи резултати в мисията за деинституционализирането на изоставените деца. За последните две години броят на децата в социални домове е намалял с 22%, като голяма част от тях са преминали в приемни семейства или в защитени жилища. Съвсем скоро можем да очакваме България да се присъедини към Хърватска, Сърбия, Румъния и Турция, които все по-усърдно налагат забраната за институционализиране на малки деца и все по-ефективно предотвратяват изоставянето им на системата. 


Това казаха специалисти по време на двудневната международна конференция, организирана от УНИЦЕФ и българското правителство. Тя е посветена на проблема за настаняването на деца до три години в специализираните институции. Социални специалисти, представители на неправителствения сектор и правителствата на 15 държави от Източна Европа и страните от бившия Съветски съюз ще обсъждат днес и утре (21 и 22 ноември) добрите практики и конкретните мерки, които трябва да се предприемат в региона ни.


Проблемът за отделянето на децата от биологическите им семейства е най-сериозен именно в тези региони. Тук са най-високите показатели по този критерии в целия свят, сочат данните на УНИЦЕФ.
Около едно на всеки 100 деца или общо 1.3 милиона деца израстват без родителска грижа. Повече от половината от тях са настанени в домове, а около 225 хиляди са с увреждания. Само 2 до 5% от всички институционализирани деца са пълни сираци и нямат при кого да отидат. 


Децата с увреждания са най-застрашени от изоставяне в целия регион. В България над 40% от всички институционализирани деца са с увреждания. В други страни в Източна Европа делът им стига и до 80%. 


Децата под тригодишна възраст, които са оставени в домове, са над 31 хиляди. Те са във фокуса на конференцията, тъй като са и най-уязвимата група. Изследванията показват, че мнозинството от най-малките деца, които растат в социални домове, в последствие развиват сериозни здравословни и психически проблеми, неспособни са на нормални отношения и контакт.


"Има над 4000 деца, които заслужават да получават грижа и да бъдат максимално интегрирани", коментира президентът Росен Плевнелиев, под чийто патронаж протича конференцията. "Тези деца заслужават не просто да стоят в едни институции. Само преди години България беше символ на Могилино. Ние се срамувахме пред целия свят. Решението беше това, което правителството направи - заедно с неправителствените организация, заедно с много наши партньори, да се насочи най-сигурният източник на финансиране – европейските структурни фондове за решаване на един голям проблем", каза Плевнелиев.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK