Над 20% от петгодишните не посещават задължителните предучилищни групи

Архив

© Надежда Чипева, Капитал

АрхивНад 20% от децата над 5 години в България не посещават задължителните предучилищни групи в детските градини и училищата. Това стана ясно от изказване на министъра на образованието Сергей Игнатов по време на парламентарния контрол днес.


Игнатов отговори на питане на Валентина Богданова от БСП, която поиска информация каква част от децата са обхванати от предучилищната подготовка. Задължителното посещение на петгодишните в предучилищни групи е в сила от началото на учебната година.


Към 15 септември 4 988 деца посещават предучилищни групи в училище и 52 781 посещават същата форма на обучение в детски градини, съобщи Сергей Игнатов. Това е общо 78% от децата, навършили 5-годишна възраст, или с 5% повече в сравнение с миналата година, обобщи министърът.
Игнатов изрично подчерта успеха на община Бургас, където в предучилищната форма на обучение са обхванати 97% от петгодишните. Министърът благодари специално и на Столичната община, която е разкрила близо 1000 нови места в ясли и детски градини.


В бюджета за 2013 г. са предвидени общо 104 млн. лв. за осигуряване на обучението на децата над 5 години, а средствата ще продължат да нарастват с увеличаване на обхвата на децата и единния разходен стандарт, уточни Игнатов. Министърът обаче не посочи причини, поради които задължителното обучение на обхваща всички деца над 5 години


Според Валентина Богданова обучението на петгодишните не е мярка, а законова норма и щом тя не се изпълнява напълно, трябва или да се изготвят мерки за прилагането й, или да се отмени. За да бъде гарантиран законът, трябва да бъде изпълняван. Останалото е лоша организация, заяви депутатката. Тя даде за пример проектозакона за предучилищното и училищното образование, който предвижда след три години обучението да стане задължително и за децата, навършили 4 години. Защо се предвижда тази мярка, след като дори петгодишните не можем да вкараме в тези норми, попита народният представител от БСП.


Да, ние бързаме с приемането на новия закон за предучилищното и училищното образование, но не прибързваме, защото историческата промяна в страната настъпи през 1989 г., а ние все още работим по стари закони, обясни Игнатов и уточни, че се надява до края на годината проектозаконът да бъде приет от парламента.


Министърът беше помолен да коментира и случай в Габрово, при който местната младежка организация на ГЕРБ се опитала да нареди на директорите на училищата как да протече честването на Деня на будителите - 1 ноември.


Не е възможно и ние полагаме всички усилия да не се връщаме към рецидиви от тоталитарното минало. Фактът, че събитието не се е състояло, значи, че са взети мерки, отвърна Игнатов и призова с наближаването на парламентарните избори през 2013 г. партиите да не допускат училищната система да се превръща в арена на политически сблъсъци.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK