Над 20% от петгодишните не посещават задължителните предучилищни групи

Архив

© Надежда Чипева, Капитал

АрхивНад 20% от децата над 5 години в България не посещават задължителните предучилищни групи в детските градини и училищата. Това стана ясно от изказване на министъра на образованието Сергей Игнатов по време на парламентарния контрол днес.


Игнатов отговори на питане на Валентина Богданова от БСП, която поиска информация каква част от децата са обхванати от предучилищната подготовка. Задължителното посещение на петгодишните в предучилищни групи е в сила от началото на учебната година.


Към 15 септември 4 988 деца посещават предучилищни групи в училище и 52 781 посещават същата форма на обучение в детски градини, съобщи Сергей Игнатов. Това е общо 78% от децата, навършили 5-годишна възраст, или с 5% повече в сравнение с миналата година, обобщи министърът.
Игнатов изрично подчерта успеха на община Бургас, където в предучилищната форма на обучение са обхванати 97% от петгодишните. Министърът благодари специално и на Столичната община, която е разкрила близо 1000 нови места в ясли и детски градини.


В бюджета за 2013 г. са предвидени общо 104 млн. лв. за осигуряване на обучението на децата над 5 години, а средствата ще продължат да нарастват с увеличаване на обхвата на децата и единния разходен стандарт, уточни Игнатов. Министърът обаче не посочи причини, поради които задължителното обучение на обхваща всички деца над 5 години


Според Валентина Богданова обучението на петгодишните не е мярка, а законова норма и щом тя не се изпълнява напълно, трябва или да се изготвят мерки за прилагането й, или да се отмени. За да бъде гарантиран законът, трябва да бъде изпълняван. Останалото е лоша организация, заяви депутатката. Тя даде за пример проектозакона за предучилищното и училищното образование, който предвижда след три години обучението да стане задължително и за децата, навършили 4 години. Защо се предвижда тази мярка, след като дори петгодишните не можем да вкараме в тези норми, попита народният представител от БСП.


Да, ние бързаме с приемането на новия закон за предучилищното и училищното образование, но не прибързваме, защото историческата промяна в страната настъпи през 1989 г., а ние все още работим по стари закони, обясни Игнатов и уточни, че се надява до края на годината проектозаконът да бъде приет от парламента.


Министърът беше помолен да коментира и случай в Габрово, при който местната младежка организация на ГЕРБ се опитала да нареди на директорите на училищата как да протече честването на Деня на будителите - 1 ноември.


Не е възможно и ние полагаме всички усилия да не се връщаме към рецидиви от тоталитарното минало. Фактът, че събитието не се е състояло, значи, че са взети мерки, отвърна Игнатов и призова с наближаването на парламентарните избори през 2013 г. партиите да не допускат училищната система да се превръща в арена на политически сблъсъци.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (16)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1324 Весело

  "ние бързаме с приемането на новия закон за предучилищното и училищното образование" - хехехехехе.....Така "бързате", че дори да го приемете до края на мандата си/същото беше и при Вълчев/ закона щял да влезе в сила от .....2014/2015 г.!? Защо - ами защото до сега в министерството всички нововъведения се провалиха с трясък и чиновниците се страхуват от народната лИбоФ....

 2. 2 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1324 Весело

  "Защо се предвижда тази мярка, след като дори петгодишните не можем да вкараме в тези норми" - За да се отчита дейност! И да изкарват след това даскалите некадърни....

 3. 3 Профил на Beyond
  Beyond
  Рейтинг: 1154 Любопитно

  След време ще започнат да взимат децата направо от родилното отделение. В Матрицата от люлка до гроб ...

  TAKE THE RED PILL!
 4. 4 Профил на mtmvb1111
  mtmvb1111
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Съвсем нормално - 20 % от децата до 5 години са цигани и то от най-мизерните.

  Руското влияние убива България! "Дневник" също....
 5. 5 Профил на Гита Ог
  Гита Ог
  Рейтинг: 810 Весело

  И защо не ходят? Както разбрахме от господин Рашидов сутринта, детски градини никнат като гъби. В такъв случай недостигът на места е пълна измислица, м?

  Вещица от Овнерог
 6. 6 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1324 Гневно

  До коментар [#4] от "mtmvb":

  По голям е процента на циганите. Нали всичко за тях се прави...

 7. 7 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1786 Неутрално

  Игнатов, защото въведохте мярката от краката за главата, и защото не можете да я контролирате. Плащате ли детските и социалните на мургавите родители? Плащате ги. Кво ревеш тогава?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 8. 8 Профил на azmatahari
  azmatahari
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Не виждам здрав смисъл в задължително обучение на 4 годишни деца. Обяснението е, че ще се социализират и ще се приучават на екипност?! Тези резултати дали ще се постигат от учители или от лелки от детските градини?
  Родителите са в правото си да решават с кого и по какъв начин да контактуват децата им в тази съвсем неосъзната възраст.
  Откъде накъде майки, които решават да отглеждат децата си вкъщи(или са принудени поради липса на работа) да бъдат задължени да ги "предоставят" в определено враждебна среда.

 9. 9 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1324 Гневно

  До коментар [#7] от "Тони!":

  Игнатов и всички останали бивши министри на образованието са пълни безхаберници. Да не говорим за чиновниците в министерството, назначавани на партиен принцип....

 10. 10 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2588 Неутрално

  А какво става с мафията в детските градини до колко стигна рушвета за прием ?Сергей Игнатов намазва ли нещо от това или само общинските величия?


  Libertarianism is just anarchy for rich people
 11. 11 Профил на Съни
  Съни
  Рейтинг: 524 Любопитно

  Тези 20% са ромчета. Ако има закон, да се спират детските и помощите за отопление на семействата им, ако децата не посещават предучилищна, всички ромчета ще я посещават.

 12. 12 Профил на silent step
  silent step
  Рейтинг: 466 Неутрално

  А за останалите 80% се полагат глоби ли?

 13. 13 Профил на Deli
  Deli
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Въпреки, че се обясняват как така било навсякъде в Европа, така НЕ е никъде в Европа. Единствените държави, където задължението малки деца да започват предучилищна подготовка на 5 години, са Франция и Велиобритания. Навсякъде другаде възрастта е 6 или 7 години. В Европа. Това е първата им лъжа, която разпространяват. Втората е, че няма как образователна система, която е пълен провал като резултати (вижте междунардоните образов. изследвания ПИЗА) при деца на възраст от 7 до 19 години, по някакви чудотворни механизми - изведнъж да даде чудни резултати за децата от 4 до 7 години. Просто явно са им нужни 4-годищни деца, защото те определелно са с повече "критична и аналитична мисъл" от всички 12класници, които завършват системата на образование. Трето терминът "социализация" е пълна глупост от начало и край. Децата в междублоковите пространства (с подкрепата и безопасността осигурени от родните им майки) се социализират много по-добре, откотлкото натъпканите като сардини 30 деца в стаята на дестката градина. А за бруталното потъпкване на изконни човешки права и за отнемането на правото на родителите да решат как ще отглежда малките си деца (непознато и при сталинизъм, и хитлеризъм) да не говорим...

 14. 14 Профил на shikalka
  shikalka
  Рейтинг: 466 Неутрално

  ‎"Към момента, обаче липсва информация за
  качеството на предучилищната подготовка и постигнатите резултати" хахахахахахахахахахаха

  Цитатът е от президентския сайт
  http://www.president.bg/docs/1352306068.pdf

  Не знаем какво е качеството, но дайте да го наложим и на по-малките.

  Ако искате ромските деца да спасите от техните родители, не "спасявайте" и останалите. По-добре създайте изпълними стандарти за алтернативните форми.

  "Активно включване на родителите за постигане на заложените цели" ?!?!?!? и къде е това активно включване - аз повече като ИЗКЛЮЧВАНЕ го чувствам. Нали знаете, че в държавните ДГ не разрешават на родителите да присъстват, а не дай си боже и съвет да им дават.

 15. 15 Профил на shikalka
  shikalka
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Добре де, като ще отделят допълнителен ресурс за образование, защо търсят количество, настоявайте вместо за повече деца парите да отиват за повече преподаватели. Нека има място за всички 5-годишни, но нека са в по-малки групи и с повече учители. В момента в групата на дъщеря ми са записани 36 деца. 36!!! Учителката и магьосник да е не може да им обърне внимание. На креативността не се обръща никакво внимание, никакво. Попълват се едни листи с логически задачи два пъти в седмицата, повтарят стихотворения като папагали, защото това не изисква никакъв ресурс и е най-лесно за учителката. Проблем има в образованието, но той не е в това, че децата тръгват късно на градина, а в това какво правят там.

 16. 16 Профил на shikalka
  shikalka
  Рейтинг: 466 Неутрално

  ‎"Броят на децата в някои групи /над 30 деца/ обезсмисля елементите обучение и възпитание, което превръща детските градини в социални институции. Това вреди на качеството на предучилищната подготовка." - дори и синдикатът на учителите им го казва.
  http://www.podkrepa-obrazovanie.com/index.php?option=com_content&task=view&id=655&Itemid=1

  Детските ви градини са ЗЛЕ! Те приличат на СОЦИАЛНИ ДОМОВЕ, на дневни сиропиталища. Набутайте по 40 деца в група и се хвалете как сте решили проблемът с местата, как сте обхванали всички деца. Явно номерът минава.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK