Топла супа от печени зеленчуци

Топла супа от печени зеленчуци

© Димитър Катерински



Супата е едно от най-лесните за приготвяне похапвания и важно стъпало за преодоляване от начинаещите малки готвачи, които обичат да помагат на мама и татко в кухнята. Технологията се усвоява бързо, но за постигането на наистина ароматен и хубав вкус е нужно и малко повече, защото не всичко сварено във вода и след това подправено, придобива аромат и изкушаваща плътност.


По-големите деца, щом участват в процеса няколко пъти, биха могли да я приготвят и сами – за изненада на родителите си или на гладни приятелчета, дошли на гости след училище.


През останалото време колкото и бързо да става една супа, винаги може да се ускори още малко процесът с помощта на любопитните ръчички. А и това си е интересно занимание за рано стъмващи се неделни следобеди – режеш на кубчета, на кръгчета, на дребни парченца, кълцаш пресни подправки, бълбукаш вода на котлона, бъркаш с голям черпак и надничаш нетърпеливо в тенджерата.




Тайната на супата е в овкусяването. Най-вкусна се получава с домашен бульон, като сухите подправки се прибавят към края на варенето, а пресните преди сервиране, за да пуснат аромата си в мига, в който се слеят с горещата пара, и точно секунда преди да опитате първата лъжица.


Тази рецепта за супа от печени зеленчуци има дълбок, леко опушен вкус, който засища с плътност и ухание. Приготвянето й отнема малко повече време, но, реално погледнато, не се вари, а резултатът ще бъде оценен от цялото семейство, особено поднесена с едно изпържено яйце отгоре или лъжица заквасена сметана. Гъста, топла и с прекрасен червен цвят, тя е и наистина добър начин да изкушите децата да похапнат малко зеленчуци.


За направата й са нужни: 3 големи домата, 2 червени чушки, 1 малък патладжан, 2-3 скилидки чесън, 1 малка глава лук, 3-4 чаши топъл зеленчуков бульон или вода, зехтин, чубрица, сух босилек, риган, черен пипер и сол на вкус.


Доматите и обеленият патладжан се нарязват на кръгчета, след което се нареждат в застлана с хартия за печене тава. До тях се слагат измитите чушки, скилидките чесън и обеленият и разрязан на четири лук. Отгоре се поръсват с 2-3 с.л. зехтин и се поръсват с чубрица, сух босилек и риган, а доматите и с 1 ч.л. захар.


Зеленчуците се изпичат на 200 градуса за около 40 мин. или до готовност на чушките, като чесънът става бързо и трябва да се извади по-рано.


Изпечените зеленчуци се слагат във висока и дълбока купа (чушките обелени и почистени от дръжката и семките), след което се пасират заедно с топлия бульон, като количеството от него зависи от вкуса на хапващите – дали предпочитат по-гъста или по-рядка супа. Накрая се подправя със зехтин, черен пипер и сол на вкус и се връща на котлона, като се загрява, без да се кипне, за да се смесят всички вкусове.


Готовата супа се сервира с по едно изпържено яйце или лъжица заквасена сметана в средата и топъл хляб с хрупкава коричка.  


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (14)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на ръпончо
    ръпончо
    Рейтинг: 1381 Неутрално

    А не става ли чесъна да го сложа по- късно?

    Много народ тук се е взел насериозно! :)
  2. 2 Профил на Дедо Либен
    Дедо Либен
    Рейтинг: 1211 Весело

    Децата трябва да внимават да не ЗАГОРЯТ СУПАТА!!!

  3. 3 Профил на BGman1
    BGman1
    Рейтинг: 636 Весело

    Уф, не трябваше това да го чета...както ми е пристъргало...Отивам да хапна

    bigman
  4. 4 Профил на mike_s
    mike_s
    Рейтинг: 479 Неутрално

    Много добре звучи Печените зеленчуци наистина дават страхотен вкус.

  5. 5 Профил на mapto
    mapto
    Рейтинг: 1279 Неутрално

    "Тайната на супата е в овкусяването. Най-вкусна се получава с домашен бульон..." - изумителна тайна, от Маги знаят ли за нея?!

    Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
  6. 6 Профил на bobo_bobo
    bobo_bobo
    Рейтинг: 374 Неутрално

    До коментар [#1] от "ръпончо":
    Колега, ако си "добър" в готвенето колкото мен, просто следвай рецептата стриктно и не експериментирай. Така вероятността накрая сготвеното да може да се яде е по-голяма!

  7. 7 Профил на Гита Ог
    Гита Ог
    Рейтинг: 740 Неутрално

    Добре звучи. Ще я пробвам тази седмица, но без патладжан, може би с тиквичка ще го заменя.

    Вещица от Овнерог
  8. 8 Профил на Курт Деликуртев  662 галерии плюс X
    Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
    Рейтинг: 1316 Весело

    В България още като малчугани трябва да се учат да духат супичката ...

    http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
  9. 9 Профил на Bramasole
    Bramasole
    Рейтинг: 3592 Неутрално

    Ще приготвя супата непременно, само ще заменя босилека с мащерка.
    От по-стар хляб се приготвят домашни крутони - и да ви е вкусно!

    "Човек не се дави, като падне във водата, а като остане там” - Едуин Луис Коул
  10. 10 Профил на Кур Деликуртев
    Кур Деликуртев
    Рейтинг: 374 Любопитно

    Да. Иначе след прочитането на материала ще си останем със същото, което асоциативно сме се сетили при заглавието: Любо Пенев и супата на журналистите

    c
  11. 11 Профил на SStan
    SStan
    Рейтинг: 426 Неутрално

    Звучи изкушаващо вкусно, но това пържено яйце отгоре нещо не ми се връзва !!! ... Май с крутони ще е по-добре!!!

  12. 12 Профил на Гражданин
    Гражданин
    Рейтинг: 479 Неутрално

    До коментар [#5] от "mapto": от Маги знаят ли за нея?!"

    Истински вкусните супи стават, само без че без Маги и техните химически продукти, като натриев глутамат например! А тази с леко запърженото яйчице е просто великолепна.

  13. 13 Профил на nelva
    nelva
    Рейтинг: 479 Неутрално

    Чесънът смърди гадно.
    За това ДА СЕ ПОСТАВЯ НА КРАЯ !
    ЯСНО!
    НАЗДРАВЕ!

  14. 14 Профил на ikar_01
    ikar_01
    Рейтинг: 919 Неутрално

    Непременно ще я изпробвам. А запеченият чесън ще й придаде хубав аромат.





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK