Необикновени шоколадови курабийки

Необикновени шоколадови курабийки

© Юлия Лазарова



Когато бях малка бананите бяха лукс, отпускан покрай Коледа и Нова година, и оттогава ми е останало усещането, че те са нещо специално.


Пък и не познавам дете, което не обича банани, особено в комбинация с шоколад. Освен това не познавам дете, което разбира, като му се каже, че трябва да яде "гадна" храна само защото е полезна. Затова и родителите трябва да я крият в разни други форми. А какво по-хубаво от формата и аромата на шоколадово-бананова курабийка?


Съставката за "пробутване" в случая е лененото брашно. Лененото семе е пълно с полезни неща като Омега (Омега 3, Омега 6 и Омега 9) мазнини, фибри за регулиране на храносмилането, витамини А, Е и група B. Освен това повишава имунната система и помага за усвояването на калций от организма. Все неща, от които малчуганите имат нужда.




Бананите пък въпреки лошата слава на висококалорични всъщност са много полезни. Въглехидратите, които съдържат, се разграждат бързо от организма и дават енергия. Те са богати на калий и магнезий, които подсилват мускулите и сърцето и подобряват работата на черния дроб и мозъка. Пълни са с витамини и имат още една полезна функция – могат да се използват вместо захар, тъй като съдържат около 20% захари, предимно захароза.


Последната полезна съставка за курабийките е кокосовото мляко, което може да замени маслото и другите мазнини. Част от мазнините в него се усвояват различно от сатурираните мазнини и помагат за поддържането на балансирано тегло. То е средно калорично - около 200 калории на 100 гр., но съдържа желязо, фосфор, магнезий и калций.


И понеже дотук спестихме много калории и напълнихме курабийките с благини, можем да си позволим да ги подправим с един шоколад.


Необикновени шоколадови курабийки

© Юлия Лазарова


За една порция курабийките са нужни:


1 млечен шоколад


3 супени лъжици брашно от ленено семе


5 супени лъжици самонабухващо брашно (ако като мен никога не уцелвате правилното количество набухвател)


2 презрели банана - колкото по-кафяви, толкова по-сладки


3-4 супени лъжици кафява захар (на вкус, в зависимост от сладостта на бананите)


4-5 супени лъжици кокосово мляко (или 3 лъжици кокосова сметана)


2 супени лъжици какао


1 яйце


1 ванилия (може и без нея)


Необикновени шоколадови курабийки

© Юлия Лазарова


Захарта се забърква с яйцето, а шоколадът се разтапя на водна баня. Смесва се с яйчената смес. В отделна купичка с вилица се намачкват обелените бананите, на пюре с бучки. Към него се прибавя кокосовото мляко и се разбърква с шоколадовата смес. Следва какаото и брашното от ленено семе. Всичко се обърква много внимателно, за да не останат бучки от брашното. Най-накрая се добавя и самонабухващото брашно, така че да стане гъста смес (по-гъста от тази за кекс).


Сместа се прибира в хладилника за около половин час.


Понеже е доста лепкаво, тестото се оформя с мокри ръце на кръгчета, дебели около два сантиметра. Те се нареждат, с разстояние между тях, в тавичка, постлана с хартия за печене. Не е нужно да се намазнява. Пекат се за около 20 минути на 180 градуса.


Могат да се сервират и топли. Всъщност, това често се оказва неизбежно, заради неустоимия аромат, който ще завладее къщата. Като изстинат, курабийките могат да бъдат нарязани допълнително с формички.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (13)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на Long One
    Long One
    Рейтинг: 638 Неутрално

    Това нещо трябва да е много вкусно.

    "We dance like marionettes, Swaying to the symphony... Of destruction"
  2. 2 Профил на Колаборационист
    Колаборационист
    Рейтинг: 968 Весело

    Липсва последната съставка

    Всички ТРЯБВА неумолимо да наказваме невежеството на администрацията и духовенството !
  3. 3 Профил на Jessika
    Jessika
    Рейтинг: 1679 Любопитно

    Един съвет към неопитните: след като разтопите шоколада на водна баня, оставете го да поизстине (ако е много топъл), преди да го добавите към яйчената смес, за да не се пресекат яйцата.

    Рецептата е особено добра за моето домакинство, защото често се въргалят презрели банани, които никой не иска да яде, а ето че сега мога да им намеря приложение.

    Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
  4. 4 Профил на Dehumanizer
    Dehumanizer
    Рейтинг: 1441 Неутрално

    И по някое и друго коняче...

    «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
  5. 5 Профил на Dragoslava
    Dragoslava
    Рейтинг: 1020 Любопитно

    Предпочитам резенчетата от мандарина, които са сложени като украса тук.

  6. 6 Профил на Торбеш
    Торбеш
    Рейтинг: 1443 Неутрално

    Съжалявам, но тази прекрасна рецепта не е за мен.
    Колкото и да съм пристрастен към кулинарията (това е без съмнение изкуство), имам един проблем.
    Ако трябва да минат през ръцете ми банани, няма начин да не ги изям и то лакомо.
    Т.е., няма да остане нищо за хубавата рецепта.
    Наследство от соца, т.е. от Голямото Нямане!
    ...
    Ето една рецепта от мен, чичо ви Торбеш:
    "ПОРТОКАЛОВИ КОРИ В ШОКОЛАД
    Продукти:
    Корите на 2-3 портокала
    2 чаени чаши вода
    2 чаени чаши захар
    100 гр. разтопен на водна баня натурален шоколад.
    Портокалите измиваме добре с четка.
    След това ги обелваме и нарязваме корите на ивици-лодки с ширина около 1/2 см.
    За да пуснат аромата си, а и за да не нагарчат после, ги заливаме със студена вода и бланшираме три пъти (редуваме потапяне в гореща и после студена вода по за минута-две).
    След третото бланширане трябва вече да са отпуснали формата си и да са плоски, както и, разбира се, да не горчат.
    След това ги отцеждаме и подсушаваме в кърпа.
    В дълбок тиган или тенджера приготвяме захарния сироп, като разтваряме захарта в двете чаши вода.
    Когато започне леко да бълбука, прибавяме коричките, разбъркваме добре, и оставяме да къкрят на тих огън около 75 минути.
    Готови са, когато изглеждат леко прозрачни и сиропът се е сгъстил като мед.
    Тогава ги изваждаме от сиропа с решетъчна лъжица и ги подреждаме една по една на хартия за печене, като внимаваме да не се залепват.
    Оставяме ги да се изсушат 3-4 часа, докато почти спрат да лепнат.
    Когато са достатъчно сухи, ги покриваме с разтопения на водна баня тъмен шоколад.
    За целта си служим с шприц (или голяма спринцовка)."
    ...
    Този деликатес струва 56,00лв. (петдесет и шест) лева за килограм в реномираните сладкарски вериги в София, например "100 грама сладки".
    Както ви го описвам, цената излиза поне 10 (десет) пъти по-ниска и ... извинете за нескромността, толкова пъти по-добро!

    Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
  7. 7 Профил на Jessika
    Jessika
    Рейтинг: 1679 Неутрално

    До коментар [#6] от "Торбеш":

    Внимателно си копирах рецептата ти, струва ми се страхотна.
    Само една бележка - трябва да се подберат био или еко портокали, на които корите не са необработени с химикали.

    Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
  8. 8 Профил на Торбеш
    Торбеш
    Рейтинг: 1443 Неутрално

    До коментар [#7] от "Jessika":
    Приемам забележката Ви със забележка от мен, че това е трудно за постигане - "еко" и "био" - нещо им нямам вяра на тия етикети.
    Тези "бонбони" са невероятно вкусни, но опитайте нещо още по-приятно! Сложете ги в хубав буркан, опаковайте го красиво, със или без панделка и го подарете със или без повод на любим човек!... Няма такъв кеф и няма такъв равностоен жест - от ръцете Ви, така да се каже от душата Ви - подарък-ласка, подарък в единствен на света екземпляр!
    М???
    Направете го, много Ви моля.

    Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
  9. 9 Профил на Jessika
    Jessika
    Рейтинг: 1679 Весело

    До коментар [#8] от "Торбеш":

    Благодаря, чудесна идея за коледен подарък .

    Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
  10. 10 Профил на Торбеш
    Торбеш
    Рейтинг: 1443 Неутрално

    До коментар [#9] от "Jessika":
    За всякакъв подарък става, уважаеми/а.
    Не е скъп материално, но е с висока "душевна стойност".
    Май дойде време за едно по-различно отношение към подаръците - важен е жестът, важна е фантазията, важен е символът, който влагаш.
    В този случай парите са без голямо значение.

    Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
  11. 11 Профил на girl power
    girl power
    Рейтинг: 1138 Неутрално

    "Част от мазнините в него се усвояват различно от сатурираните мазнини"

    ...Или просто: наситени мазнини. Курабийките изглеждат много вкусни...ще се посуетя да опитам рецептата.

    Самотата обливаше сърцето ми
  12. 12 Профил на Solley Eaton
    Solley Eaton
    Рейтинг: 8 Неутрално

    Не са здравословни, особено за деца. Ако заместите шоколада и какаото с брашно от рожкови и бялото самонабухващо се брашно с пълнозърнесто + обикновен бакпулвер, ще се получат много вкусни бисквитки. Това е моята рецепта с подобни пропорции.

  13. 13 Профил на maginka
    maginka
    Рейтинг: 485 Весело

    изглеждат много апетитно.





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK