Струнният квартет - съвършеното семейство

Струнният квартет - съвършеното семейство

© Анелия НиколоваКато част проекта "Концерт на въглавници" всеки месец "Детски Дневник" публикува информация за композиторите, чиито произведения ще бъдат изпълнявани от музикантите, и за инструмента, на който е посветена поредната среща на децата с музиката (всеки концерт е с различен инструмент).


Текстовете нямат претенции за изчерпателност, целта им е по популярен и забавен начин да въведат хлапетата в света на музиката и да ги подготвят за това, което предстои да видят и чуят. Този път Венета Нейнска (музикант и артистичен директор на "Модо България", съорганизатор на проекта) разказва за струнния квартет. 


Струнният квартет - ансамбъл от две цигулки, виола и виолончело, е смятан за най-съвършената форма на камерна музика, в която членовете на музикалното семейство са най-равнопоставени и създават идеалния баланс на звука.
Това съвършенство обаче далеч не е даденост, а се постига с години свирене заедно. Подобен ансамбъл се формира в продължение на (десетки) години и често участващите в него се концентрират изцяло върху работата в него, избягвайки всякакви други ангажименти. 


Числото четири ярко присъства в концепцията за струнния квартет - четирима музиканти свирят на инструменти с по четири струни. Комбинацията напомня за баланса, който можем да намерим в употребата на тази цифра в природата – стихиите са четири (въздух, земя, огън, вода), посоките на света – също. Разбира се, основните човешки гласове са също четири – сопран, алт, тенор и бас. 


Като цяло в струнния квартет всички инструменти са еднакво важни и всеки допринася за цялостното единно звучене. В началото на историята на квартета - в произведенията на Хайдн, всеки музикант има


точно определена роля в "семейството"


Когато свирят, те се подреждат в полукръг, така че всеки може да вижда всеки.


По часовниковата стрелка на първо място е първата цигулка. Това е човекът, който "подава" музиката, т.е. играе ролята на диригент. Често първият цигулар е основната водеща фигура в квартета. Много известни квартети са взели името си от фамилията на първия цигулар. 


Традиционно вторият цигулар поддържа първия (както танцьорът партнира на танцьорката), въпреки че много често има и солираща роля.


Виолата играе подобна на втората цигулка роля, но често е в дует с виолончелото. То пък на свой ред е базата на квартета – основите, върху които се гради музиката. Нерядко челистът е лидерът в групата именно заради неговата изключително важна роля.


Цигулка, виола, виолончело... има само един инструмент от техния вид, който липсва в струнния квартет, а именно – контрабасът. Логично е да си помислим, че вместо да се повтаря инструмент, могат спокойно да се включат по един от вид. Защо това не е практика обаче можем да разберем от структурата на симфоничния оркестър. Там в групата на струнните инструменти отново имаме повторение – първи и втори цигулки, виоли, виолончели и контрабас.


Утвърдени в продължение на векове от стотици композитори в хиляди произведения, квартетът и оркестърът логично са намерили най-добрата комбинация от инструменти. Интересно е да се отбележи, че произведението квартет и симфонията в традиционния им вариант следват приблизително една и съща структура - четири части. Първата е в "сонатно алегро", т.е. есенцията на цялото произведение се представя в точно определена последователност. Втората е бавна, третата – танцувална, а последната – бърза. 


Струнният квартет - съвършеното семейство

© Associated press


За "баща" на струнния квартет е смятан Йозеф Хайдн


Макар да не е бил съгласен с това прозвище, той остава с него в историята. Смята се, че Хайдн пише първия си квартет на практика случайно. По време на няколкомесечна работа във вилата на благородническо семейство на композитора е поставена задача да напише музика за наличните музиканти – двама цигулари и един челист. За себе си той отрежда ролята на виолист и така създава първите си квартети. Впоследствие се убеждава, че тази комбинация е особено печеливша и до края на живота си създава още повече от шестдесет такива произведения. 


В епохата на класиката квартетът е особено популярна форма на камерна музика. Освен Хайдн към нея се обръщат Моцарт, Бетовен и Шуберт.


Струнният квартет - съвършеното семейство

© Associated Press


Романтичните композитори след Шуберт не са така заинтересовани от тази музикална форма, но през 20 век квартетът се завръща на музикалната сцена силно видоизменен. Използваните инструменти са същите, но структурата на музиката, броят на частите и цялостната идея са коренно различни при всеки един композитор. 


Ансамбълът струнен квартет обикновено изпълнява квартети от всички епохи, а имената им понякога са взаимствани от името на композитор (Бородин, Албан Берг), на град (Будапеща, Токио) или както и в споменатия вариант, с фамилията на първия цигулар.


Името на българския "Кварто квартет" ("Quarto Quartet"), който ще свири на "Концерта на възглавници", е изненадващо предвид факта, че те са ансамбъл с променлив състав. Музикантите често концертират като клавирен квартет - пиано, цигулка, виола и виолончело, понякога добавят кларинет, друг път – контрабас.


На 9 декември 2012 те ще участват в концерта в традиционно познатия формат на струнен квартет. След изпълненията на произведения от двамата Моцарт – баща и син, Бетовен и Вивалди "Кварто" може би ще разкрият тайната зад избора на това интересно име. 


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (7)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1316 Весело

  Соло и ритъм китари, бас и по-якичък комплект барабани е идеалният квартет.

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 2. 2 Профил на Dragoslava
  Dragoslava
  Рейтинг: 945 Неутрално
 3. 3 Профил на marrad
  marrad
  Рейтинг: 583 Любопитно

  До коментар [#2] от "Dragoslava":

  "...Квартет за пиано..."

  признавам си, невежа съм в музикалната теория, ама така споменат не излиза ли,че квартетът е за 4 пиана?
  и след като участват още 3 инструмента, защо се нарича така?
  заради някаква солова роля на пианото ли?

 4. 4 Профил на haftanas
  haftanas
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Do: marrad

  Ne sum siguren, che kvartet za chetiri piana izobshto sushtestvuva, no moje i da. V sluchaq s kvartet za piano, se ima predvit qvartett za kamerna muzika (dvorcova, a ne curkovna) ot piano, violina, viola i violoncello, kakto stava qsno i ot samoto video.

 5. 5 Профил на Вик
  Вик
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#4] от "haftanas":

  http://vimeo.com/5798083

  Няма такова нещо като свободно слово... и това е добре.
 6. 6 Профил на venny
  venny
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#3] от "marrad":

  Прието е да се нарича "клавирен квартет". В него присъстват пиано, цигулка, виола и виолончело.

  А иначе има произведения за четири пиана като четворния концерт на Бах:
  http://www.youtube.com/watch?v=tJ49G2-Chhs

 7. 7 Профил на marrad
  marrad
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#4] от "haftanas":


  До коментар [#5] от "Вик":


  До коментар [#6] от "venny":

  благодаря и на трима ви!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK