Музикални небивалици

Музикални небивалици

© Associated PressКато част проекта "Концерт на въглавници" всеки месец "Детски Дневник" публикува информация за композиторите, за произведенията, които ще бъдат изпълнявани от музикантите, и за инструмента, на който е посветена поредната среща на децата с музиката (всеки концерт е с различен инструмент).


Текстовете нямат претенции за изчерпателност, целта им е по популярен и забавен начин да въведат хлапетата в света на музиката и да ги подготвят за това, което предстои да видят и чуят. 


Днес Венета Нейнска, музикант и артистичен директор на "Модо България" (съорганизатор на проекта), разказва малко известни факти  за "Симфония на играчките", "Малката серенада" и най-прочутите цигуркови концерти в световната история. Ще можете да ги чуете на 9 декември в изпълнение на "Кварто квартет" 
Анонимната "симфония"


Както повечето необичайни истории покрай известните композитори и техните произведения, така и митът, че Хайдн е написал "Симфония на играчките", най-вероятно не отговаря на истината.


До неотдавна се е вярвало, че Йозеф Хайдн купува две-три дрънкулки от коледен панаир и пише произведението, за да зарадва децата в дома на работодателя си. Впоследствие се оказва, че тази история не само е измислица, а Хайдн изобщо не е написал това произведение и истинският композитор най-вероятно е Леополд Моцарт, баща на гениалния Волфганг. 


Симфонията се състои от три части и е дълга седем минути. Поради необичайно кратката й форма музикалните историци проучват историята на създаването ú и установяват, че тя дори не е истинска симфония. Оказва се, че трите й части са взети от по-дълго произведение, наречено дивертименто. Покрай тези проучвания се разраства доста сериозен дебат относно появата на творбата. Други композитори са намесени и вече никой не може да потвърди със сигурност кой е авторът – Йозеф Хайдн, брат му Михаел, Леополд Моцарт или пък монахът Едмунд Ангерер."Малката серенада"


Серенадата "Малка нощна музика" от Волфганг Амадеус Моцарт е може би най-популярното му произведение, но името ú, както е известно по цял свят, е напълно погрешно.


"Eine kleine Nachtmusik" от немски език означава "Малка серенада". Състои се от четири части, макар че Моцарт я описва в каталога си с пет. Не е ясно дали липсващата част е премахната от композитора, или просто е изгубена. "Забраненият" квартет


През 1809 г. Наполеон напада Виена. По-голяма част от аристократите напускат града, но Лудвиг ван Бетовен остава. Нападението силно разстройва жителите на града, а композиторът пише музика, която отразява душевния му дискомфорт.


Едно от произведенията в този период е струнният квартет оп. 95, още наричан "Сериозо", заради бележката на автора "Quartetto Serioso". Необичайни паузи, внезапни избухвания и драстични промени в звученето присъстват в четирите му части. Бетовен сам казва за произведението си, че е "само за близки приятели и никога не трябва да бъде изпълнявано пред публика".


Най-известните цигулкови концерти на света


"Четирите годишни времена" на Антонио Вивалди са четири концерта за цигулка и оркестър, всеки един с по три части.През целия си живот композиторът пише около 500 концерта, но именно тези четири му носят огромната популярност, която има днес. Към всеки от концертите е приложен по един сонет, най-вероятно написан от самия Вивалди. Тези текстове описват характерните черти на годишните сезони и карат изпълнителите и слушателите да търсят тези черти в музиката. 


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK