Спорът около закона за предучилищното и училищното образование продължава

Протест на майки и деца срещу проектозакона за предучилищното и училищното образование пред парламента.

© Георги Кожухаров

Протест на майки и деца срещу проектозакона за предучилищното и училищното образование пред парламента.Да, на избора", "Не на ограниченията" и "Свобода за нашите деца" скандираха около 200 майки, бащи и деца пред парламента днес. Те излязоха срещу някои от предложенията в проектозакона за предучилищно и училищно образование, който предстои да се гласува на второ четене. Същото направиха още десетки родители във Велико Търново, Плевен, Бургас, Варна и други градове в страната.  


Искането им е да отпадне задължителният характер на предучилищното образование за четири годишните деца и да се даде право на избор на родителите. Настояват също и да се разреши дейността на частните алтернативни форми на предучилищно образование като родителските кооперативи. Приетият на първо четене проектозакон предвижда такива кооперативи да са нелегални, в случай че нямат сключен договор с детските градини за делегиране на дейността.  


Част от протестиращите влязоха в парламента, за да разговарят с депутати. От Министерството на образованието, младежта и науката ги посрещна зам.-министърът Милена Дамянова.
Тя се опита да убеди родителите, че законът е необходим и целта му не е да отнема правата на родителите, а да осигури по-добра социализация на всички деца. По думите й, семейната среда е важна, но "детската градина е естеството продължение на процеса на разширяване на обкръжението на това дете".


"В този смисъл ние не отнемаме нито права, нито отговорности на родителите. Напротив, ние им даваме повече възможности и гарантираме като държава чрез закона това, че всеки родител, който желае по-добро развитие за своето дете, ще го получи. Гарантираме това, че децата, които нямат достатъчна подкрепа от своите близки, защото има и такива, ще получат реални шансове за такова развитие", каза зам.-министърът.


Дамянова обясни, че при нарушение от страна на родителите, т.е. недопускане на децата до предучилищно или училищно образование в задължителната възраст (в момента от 5 до 16 години) глобата е между 50 и 100 лева. При повторно нарушение - между 100 и 500 лв. Така според нея "този закон дава много възможности и зачита правата както на родителите, така и на децата, защото по Конституция всяко дете има право на образование".  


Точно на конституцията се основават и контрааргументите на родителите. Според тях проектозаконът е в разрез с чл. 47 от Конституцията на България, който гласи, че "Отглеждането и възпитанието на децата до пълнолетието им е право и задължение на техните родители и се подпомага от държавата".


Спорът около закона за предучилищното и училищното образование продължава

© Георги Кожухаров


Представители на Движение "Либерализация на образованието", Националната мрежа на родителите, Родителски комитет, Асоциацията за домашно образование, Асоциацията на ресурните учители и др. се обединиха около позицията, че принудителното записване на 4-годишните в детски градини е противоконституционно и лишава родителите от правото на избор. По думите им такова задължение няма никъде в ЕС, а се насърчават разнообразните и привлекателни форми на образование, както и активното участие на родителите в обучаването на децата. 


Реални резултати и напредък в образованието на едно дете има само тогава, когато родителите му участват в процеса, каза Явор Ганчев от Националната мрежа за родителите. Този закон е обида за семейството. За да продължим нататък трябва да постигнем някакъв консенсус, но това в момента е невъзможно, допълни Ганчев по време на срещата в парламента. 


Петър Пеев от Родителски комитет пък допълни с аргумента, който повечето протестиращи използваха: "Родителите знаят най-добре какво е най-добро за децата им." По думите му обществото е единодушно по този въпрос и по несъгласието си с предложенията за проедучилищното образование, а депутатите просто трябва да се съобразят с всеобщото мнение.


Ученици също бяха допуснати в залата на парламента, където се обсъждаше темата. Те изразиха подкрепата си към родителските организации и заявиха, че тръгването на детска градина от 4-годишна възраст е прекалено.  


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (47)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на dinko
  dinko
  Рейтинг: 620 Неутрално

  Аз предлагам и депутатите задължително да ходят 4 часа дневно на предучилищна до навършване на мандата.

 2. 2 Профил на niki2003
  niki2003
  Рейтинг: 458 Неутрално

  За мен са прави майките да стачкуват! 4-годишните деца са прекалено малки, за да започват предучилищна подготовка,нека не забравяме,че те са деца и имат право на детство!Кога ще го изживеят,като станат на 50 години ли?

 3. 3 Профил на lessonsoftime
  lessonsoftime
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Абсурдите продължават щом и на децата посегнаха да им вземат детството.
  Като бях малък, аз не исках да ходя на детска градина и и до днес си го връщам на родителите ми заради този терор и ранно ставане, а си беше нормална детска градина. Но аз не исках. Повечето деца не помнят от детството си, но аз се постарах да запомня.
  За мен детската градина трябва да е някакво изключение, а не правило.
  Ами направо да ги пращат на работа в мините, какво си играят?

 4. 4 Профил на milena_82
  milena_82
  Рейтинг: 458 Неутрално

  4 години е твърде рано за предучилищна възраст!

 5. 5 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1301 Гневно

  Не разбирате ли, че този и всички други закони се правят за циганите.....Всичко в името на циганина!?

 6. 6 Профил на Соколов
  Соколов
  Рейтинг: 515 Неутрално

  ГРОБ доказват за пореден път количеството умствен капацитет с което разполагат.

  Какво очаквате от разни калинки?!?

  Аз предлагам на година и половина да почват предучилищна подготовка, така няма какво да строим ясли и детски градини. Направо запълваме празните училища...

  Those who would give up Essential Liberty to purchase a little Temporary Safety, deserve neither Liberty nor Safety.
 7. 7 Профил на Georgi Yordanov
  Georgi Yordanov
  Рейтинг: 688 Неутрално

  дааа де ... то до сега колко гаранции са дадениии ...
  лапешките прикази ... с лека модификация - Гаранция Франция ... ама всеки си плаща.
  Като как се дават повече възможности, след като се въвеждат ограничения и задължения????

  Да правим каквото трябва, пък да става каквото ще!
 8. 8 Профил на Georgi Yordanov
  Georgi Yordanov
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#2] от "niki2003":

  имаш повече от 240 примера за това!!!

  Да правим каквото трябва, пък да става каквото ще!
 9. 9 Профил на нервна
  нервна
  Рейтинг: 909 Неутрално

  До коментар [#5] от "dobrich":

  Най-после изплюха камъчето- поправките в закона за образованието,за задължителна градина на 4 годишните,цели именно за обхване децата на брикетите,за да могат да научат бълг.език до първи клас.Това е истинската цел на закона.
  Да превръщаш обаче децата на мнозинството в ЗАЛОЖНИЦИ на ограмотяването на децата на малцинството - хайде всички в градината,белким покрай българчетата и циганчетата научат български - не е просто цинизъм,това е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ спрямо нацията.
  След като има маргинална малцинствена група,която не владее официалния език,държавата да си създава целеви групи за обучението им една година преди задължителната предучилищна,а не да изнудва българите да си пращат зорлем децата от 4-годишни,за да обучават чааветата

 10. 10 Профил на SStan
  SStan
  Рейтинг: 507 Неутрално

  Нали "оправиха" средното и висше образование, ... та се хванаха за предучилищното!!!

 11. 11 Профил на tarator9
  tarator9
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Има изследвания, които показват че ранният старт помага за успеха на децата по-късно. Това показват и резултати от TIMSS и PIRLS.

  http://www.nytimes.com/2012/12/11/education/us-students-still-lag-globally-in-math-and-science-tests-show.html

  A глупостите как някой отнемал детството да децата са толкова смешни, че нямам намерение да ги коментирам. И кой пречи на родителите да настояват да могат да участват в учебния процес в училището или детската градина? В класовете на децата почти винаги има поне двама родители, които да помагат на учителите.

  Romanes eunt domus!
 12. 12 Профил на 4i4e
  4i4e
  Рейтинг: 515 Неутрално

  НЕ МОЖЕ ВСИЧКИТЕ ДЕЦА В БЪЛГАРИЯ ДА ГИ ПОСТАВЯШ ПОД ОБЩ ЗНАМЕНАТЕЛ,ВИНАГИ ИМА ВРЕМЕВО РАЗЛИЧИЕ В РАЗВИТИЕТО,НА ДЕТЕТО,ТОВА СА ТОТАЛИТАРНИ ДЕЙСТВИЯ,И УРАВНОВИЛОВКА ..........преди години се направих на тарикат и пуснах щерката си с година по рано на училище,е никога няма да си го простя,СЕГА ГЛЕДАМ НЯКОЙ Е РЕШИЛ ДА ПОВТОРИ МОЯТА ГРЕШКА, В ГИГАНТСКИ РАЗМЕРИ..........

 13. 13 Профил на Fazer
  Fazer
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Нека не гледаме само от една страна на закона, а именно опитите да се причислят малцинствата. Тази идея едва ли ще проработи. Ако циганите не си пращат децата на училище, и не си плащат сметките, какво ви кара да мислите, че изведнъж ще ги пратят на предучилищна от 4-годишни, че и ще се стреснат от глоба? Още повече, че в по-малките градове същите тези циганчета са и в детските градини, та не е до отделяне на българчетата от средата.

  Възрастта за предучилищна не е твърде ранна и по абсолютно никакъв начин не поврежда детството на едно дете. Колкото по-рано се открият нови възможности пред детето, толкова по-интересен светът ще стане за него.

  Да не мислите, че от 4 годишни децата ще започнат да смятат алгоритми за ракетни науки? Да не е по-добре детето да стои вкъщи и да не прави нищо, та по-късно до 9-10 години да не може да чете и пише като хората?

  Масово родителите разчитат именно на институциите, било то детска градина или училище, да им образоват децата, наместо сами да се заемат с това от ранна възраст.

  Още повече, вчесто да се дават пари на детски градини, да се протестира, че няма места в същите такива заведения, децата ще са в училище на държавна издръжка и ще имат почти същите занимания.

 14. 14 Профил на Fazer
  Fazer
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#11] от "|":

  Именно. Очаквам мощна вълна от минуси за сходно мнение, но някой трябва да го каже.
  Моите родители се погрижиха, да се науча да чета, пиша и смятам още на 4 годишна възраст, и през всичките години на обучение, това ми е донесло само положителни неща. Масово обаче се разчита на институциите да им образоват децата, щото няма кой да си гледа мачовете и фейсбука вечерно време.
  Колкото по-ранен старт се даде та детето да може самостоятелно да изследва интересите си, толкова по-напред ще стигне в живота.

 15. 15 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1761 Неутрално

  До коментар [#11] от "|":

  Я ни разкажи, защо това с отнемане на детството е смешно, как точно родителите са допускани в детските градини, при положение, че им е забранено да влизат вътре и как тия изследвания, които цитираш са внедрени като резултат в Европа?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 16. 16 Профил на siskata_mar
  siskata_mar
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Направо да приемат закон всички бременни да ходят на училище, така децата ще се раждат грамотни и от там нататък само на чужди езици ще ги учим.

 17. 17 Профил на Fazer
  Fazer
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#12] от "4i4e":

  Развитието на детето преди училище е задължение на родителите. Това, че някой не си е свършил работата поради една или друга причина, и после е чакал на институциите да го направят, не е извинение за бавно развитие.
  Факт е, че някои деца не схващат бързо, но именно затова е и ранният старт - за да се научат на по-бързо схващане и да се изравнят с останалите до времето на първи клас.

  Не знам, какъв е бил проблема с твоята дъщеря, но ранният старт със сигурност не го обяснява.

 18. 18 Профил на tarator9
  tarator9
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#14] от "Fazer":

  Единия ми син се научи да чете и пише в училище на 6 години. Другия още на 4 в детската градина. Има доста голяма разлика колко лесно усвояват нови знания. Но какво да се прави, първото дете винаги страда от неопитността на родителите си...

  Romanes eunt domus!
 19. 19 Профил на tarator9
  tarator9
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#15] от "Тони!":

  [quote#15:"Тони!"]Я ни разкажи, защо това с отнемане на детството е смешно[/quote]

  Защото никой не отнема нищо от децата. Ако родителите не мрънкаха, децата с удоволствие биха научили новите знания и умения.

  [quote#15:"Тони!"]как точно родителите са допускани в детските градини, при положение, че им е забранено да влизат вътре[/quote]

  Ами борете се да промените ТОВА, а не малоумните социопатски позиции, които защитавате в момента.


  [quote#15:"Тони!"]как тия изследвания, които цитираш са внедрени като резултат в Европа?[/quote]

  Нямам никаква идея, Европа слабо ме интересува.

  Romanes eunt domus!
 20. 20 Профил на Fazer
  Fazer
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#15] от "Тони!":

  Аз мога да ти дам пример с Финландия, понеже съм запозната с образованието тук. Децата от детската градина се учат на четене и писане, като в резултат до към 10 годишни вече знаят английски на ниво, което доста българи в университета не сващат.

  Колкото до това, как детството се изгубва, заради училище - крайно нереалистична представа. Децата пак си играят, пак се събират, само че с нови приятели и откриват нови интереси. Не е по-различно от това да ходят на детска градина, тъй като правят едни и същи дейности. Семейната среда пак може да играе роля, но тя не е по-различна от тази, която би била присъствена, ако детето е в детска градина.

  Ако искаш детето ти да не може да чете и пише както трябва до 5-и клас, хубаво. Просто не е редно да се обвиняват институциите за това.

 21. 21 Профил на Fazer
  Fazer
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#18] от "|":

  Аз твърдо смятам, че именно тези задължения са на родителите. Семейната среда е редно да даде този старт, а не институцията.

  Имах късмета да израстна в семейство, което цени книгата и не беше трудно да достигна до знания, които само от знанието в училище, нямаше да са достъпни. Със сигурност това е нещо, което бих предала на своите деца някой ден.

 22. 22 Профил на tarator9
  tarator9
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#21] от "Fazer":

  T.e. според теб ако нямаше късмета да се родиш в такова семейство, трябваше да бъдеш оставена да израстнеш полуобразована? Забавно

  Romanes eunt domus!
 23. 23 Профил на Fazer
  Fazer
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#22] от "|":

  Казано така звучи, като класов проблем, а не е. Зависи до това, колко родителите искат да дадат старт и образование на децата си. Семейството ми не са излезли от университет, но ценяха знанието.

  Колкото до израстване полуобразован, бих посочила за пример цялата безперспективна паплач, която излиза от гимназиите и респективно университетите в България. Не мисля, че има нужда от коментар, именно до това води незаинтересоваността и нежеланието за учене и прогресиране.

 24. 24 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1761 Неутрално

  До коментар [#20] от "Fazer":

  Аз самия започнах училище от 7 годишна възраст, но за сметка на това учех английски и български от 3 годишна възраст, в детската градина. Като резултат се справям чудесно и с двата, при все, че не съм бил на предучилищна подготовка никога. Значи, не е в нея въпроса.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 25. 25 Профил на the_flea
  the_flea
  Рейтинг: 1130 Неутрално

  Цитат: ""В този смисъл ние не отнемаме нито права, нито отговорности на родителите. Напротив, ние им даваме повече ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ възможности и гарантираме като държава чрез закона това, че всеки родител, който желае по-добро развитие за своето дете, ще го получи. Гарантираме това, че децата, които нямат достатъчна подкрепа от своите близки, защото има и такива, ще получат реални шансове за такова развитие", каза зам.-министърът."
  /Курсивът - мой/
  Желания на родителите ли? Безобразие!!!
  Марш всички 3-годишни в матрицата!
  Ще си играят те!

  Иронично-гневно!

  Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!
 26. 26 Профил на 4i4e
  4i4e
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#17] от "Fazer":ранният старт,го обяснява,защото сега си е пълноценен и равнопоставен гражданин,просто имаше затруднения с материла,ДАВАМ ТИ ЗА ПРИМЕР МОЯТА ГРЕШКА ЗА ДА НЕ Я ПОВТАРЯТЕ,АМА ВИЕ КАТО ИСКАТЕ,ТРОШЕТЕ СИ ГЛАВИТЕ!!!ПАК ПОВТАРЯМ ИМА РАЗЛИЧИЯ,В ИНТЕЛЕКТУАЛНОТО СЪЗРЯВАНЕ КОИТО СА СТРОГО ИНДИВИДУАЛНИ ЗА ВСЯКО ДЕТЕ,ТЕЯ НЕЩА НЕ СЕ НАУЧАВАТ,ТЕ СИ ИДВАТ С ВРЕМЕТО ,ПРИ ЕДНИ ДЕЦА Е ПО РАНО, ПРИ ЕДНИ Е ПО КЪСНО,ЛОШОТО Е ЧЕ ПРИ ТИЯ В КОИТО ТИЯ ЗАЛОЖБИ НЕ СА ОТКЛЮЧЕНИ НЕГО ВРЕМЕ,ЩЕ ГИ ПРЕВЪРНЕТЕ В АУТСАЙДЕРИ ,ЗАЩОТО КАТО СА СИ ВКЪЩИ,ДЕЦАТА НЯМА КАК ДА ГО ЗАБЕЛЕЖАТ РАЗЛИЧИЕТО,НО В УЧИЛИЩЕ,ВСИЧКИТЕ ЩЕ ГО ПОДБУТВАТ И ЩЕ ГО ПОДИГРАВАТ, ЕДНО ТАКОВА ДЕТЕ,ТОВА ЩЕ ДОВЕДЕ ДО ИЗКРИВЯВАНИЯ,КОИТО МОГАТ ДА МУ ОСТАНАТ ЗА ЦЯЛ ЖИВОТ

 27. 27 Профил на tarator9
  tarator9
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#23] от "Fazer":

  Обществото има интерес всички деца с потенциал да получат добро образование. А не да разчита на желанието на родителите им. Ако те помагат -- чудесно. Ако не, детето пак трябва да има шанс да достигне максимално ниво на образование. Това е и причината на задължителното обучение.

  Затова е и добре родителите, които ценят образованието вместо социопатски да се грижат само за своите деца, да доброволстват да помагат на учителите в публичното училище. Което е общоприета практика тук в САЩ.

  Romanes eunt domus!
 28. 28 Профил на Fazer
  Fazer
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#24] от "Тони!":

  Аз също започнах на 7, но предварителната подготовка играеше основна роля. След като си получил такива знания от ранна възраст, това прави още по-странен фактът, че си в опозиция. Не мисля, че ранното образование са ти повредили на детството, а точно обратното.

  Факт е, че масово родителите не се занимават до такава степен с децата си, било до нямане на време или до разбирания. Често опрадванието е "Аз не съм учител, не мога да уча децата си, има си училище за това.", което изобщо не е валидно в случая.
  Затова е и реакцията на държавата. Щом родителите нямат възможност да дадат нужният старт на децата си, а ги пращат в първи клас без да са виждали азбука и числа, значи държавата ще ги поеме и ще поправи грешката.

 29. 29 Профил на Fazer
  Fazer
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#26] от "4i4e":

  Разбирам проблема, но това наистина не е вина на институцията. Ако едно дете има проблеми като по-бавно схващане, те ще са още по-големи, ако започне училище по-късно. По-ранно отключване ще реши голяма част от забавянето и детето ще има повече време да се приспособи.

  Не се оптивам да ти противореча, защото явно си убеден, как това е твоя грешка и тази на институцията. Важно е да разбереш, че действително по-ранното поемане на децата към развитие е доста валидно решение. Това е и една от целите на закона.

 30. 30 Профил на Fazer
  Fazer
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#27] от "|":

  Не бих дала точно САЩ като пример за добро образование, но това което каза е правилно. Аз живея във Финландия и наскоро страната беше обявена за най-доброто образование в света, за втора година. Тук децата учат далеч по-ефективно, а не съм видяла някой да си е изгубил детството като следствие от това.

 31. 31 Профил на Terry bear
  Terry bear
  Рейтинг: 515 Разстроено

  До коментар [#14] от "Fazer":

  Защо трябва да е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО предучилищното обучение за деца на 4г.? Това не разбирам!!!
  Щом чуя, че нещо е задължително, безплатно и гарантирано от Държавата, веднага се връщам към един отминал политически режим, когато избор нямаше!

  "...Милена Дамянова, се опита да убеди родителите, че законът е необходим и целта му не е да отнема правата на родителите, а да осигури по-добра социализация на всички деца".

  Да, бе да (тук следва ругатня).

  И в следващия абзац четем:
  "Дамянова обясни, че при нарушение от страна на родителите, т.е. недопускане на децата до предучилищно или училищно образование в задължителната възраст (в момента от 5 до 16 години) глобата е между 50 и 100 лева. При повторно нарушение - между 100 и 500 лв."

  http://www.vaksinite.com/zashto-kolektivniat-imunitet-chrez-vaksini-e-nepostizhima-utopia/
 32. 32 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1761 Неутрално

  До коментар [#19] от "|":

  1. Напротив, отнема се времето на децата. Време, в което те биха искали да правят нещо друго, а на тяхната възраст игрите и връзката с родителите са важни.
  2. Едно от изискванията на протестиращите е възможноста за родителски кооперативи, където достъпа на родителя очевидно ще е основен.
  3. Като не те интересува Европа, не виждам защо участваш в темата?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 33. 33 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1761 Неутрално

  До коментар [#28] от "Fazer":

  Ми наблегнах на това, че знанията не ги получавах в училище, не знам що го изпусна тоя факт?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 34. 34 Профил на tarator9
  tarator9
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#32] от "Тони!":

  1. Време за какво? И как точно се "отнема"? Децата се приспиват и го "губят"?

  2. Доколкото знам няма никакъв проблем да има родителски кооперативи, стига да спазват СЪЩИТЕ стандарти като останалите детски градини. Но родителите не искат да спазват стандартите, а да правят каквото си искат.

  3. Защото ми е забавно.

  Други въпроси?

  Romanes eunt domus!
 35. 35 Профил на Fazer
  Fazer
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#31] от "Terry bear":

  Защото не всички родители обръщат внимание на децата си откъм подготовка за образование. Пращат си децата в първи клас без да са видяли азбука и числа, след което няма научаване до 5-и клас, а в резултат се получава забавяне и повече трудности.
  Затова има и предучилищна, да се погрижи, че независимо какви са способностите за схващане на едно дете, всички ще стартират наравно в първи клас.

  Протестите не са срещу самата предучилищна обаче, а срещу това, че родителите смятат училището за край на детството. Аз ходих в предучилищна в детската ми градина, която имаше същата програма, като предучилищната в училището. Как това е по-различно?
  Да не би да не се преподава вече английски език в детските градини? Защо тогава четене и писане на български да остава за първи и втори клас?
  Просто има сериозно разминаване в масовото родителско схващане. Ако един родител цени образованието и напредъка на детето си, не би се противил на такъв закон. Оправданията, че детството си заминава са абсурдни.

 36. 36 Профил на tarator9
  tarator9
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#30] от "Fazer":

  Недостатъка на образованието в САЩ е, че не е равномерно в различните части на страната. Иначе, никой не може да достигне Финландия след като най-желаната специалност в университетите там е "начален учител". Четох книгата на Sahlberg "Finish Lessons...", системата е впечатляваща.

  Romanes eunt domus!
 37. 37 Профил на Fazer
  Fazer
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#33] от "Тони!":

  Не пропуснах факта, а обясних:

  [quote#28:"Fazer"]Затова е и реакцията на държавата. Щом родителите нямат възможност да дадат нужният старт на децата си, а ги пращат в първи клас без да са виждали азбука и числа, значи държавата ще ги поеме и ще поправи грешката.
  [/quote]

  Масово се противят срещу училищната система, не срещу самата предучилищна като такава. Ако предучилищнита се карат в детските градини, при една и съща програма, никой нямаше да протестира до такава степен.

 38. 38 Профил на tarator9
  tarator9
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#31] от "Terry bear":

  Т.е. понеже си невеж и не знаеш кога и защо е създадено задължителното и безплатно обучение, го свързваш със социализма? Ами ограмоти се

  Romanes eunt domus!
 39. 39 Профил на иван
  иван
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Социалната интеграция на едно дете преминава през няколко етапа, последователността и съдържанието (продължителността) на които изграждат значими негови личностни качества. Една от предпоставките за правилното детско развитие е фазата, в която се формира "базовото доверие" и емоционалната устойчивост, което е немислимо без участието на семейството. Ранното "хвърляне" в социума е допустимо за много от тях, но немалка част от децата биха могли да развият невротична симптоматика. Тя би била съпътствана от допълнителни усложнения на личностно ниво, а това вече е сериозен проблем. Игнатов ри ще гарантира психичното здраве на децата ни? С какво? Сигурно само с това, че познава много мумии лично!

  effi
 40. 40 Профил на Fazer
  Fazer
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#36] от "|":

  По-популярни в наши дни са всъщност медийни специалности и разни свързани с технологии и дизайн. Факт е, че учителите вземат почти, колкото лекари тук, но и си вършат работата също толкова отговорно.

 41. 41 Профил на the_flea
  the_flea
  Рейтинг: 1130 Неутрално

  До коментар [#39] от "effi":


  [quote#39:"effi"]Ранното "хвърляне" в социума е допустимо за много от тях, но немалка част от децата биха могли да развият невротична симптоматика. Тя би била съпътствана от допълнителни усложнения на личностно ниво, а това вече е сериозен проблем[/quote]
  Или казано по-простичко - децата ще прегорят, рано ще се демотивират за всякакъв вид учене и в крайна сметка губещите ще са те!

  Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!
 42. 42 Профил на Fazer
  Fazer
  Рейтинг: 515 Неутрално

  [quote#39:"effi"]Ранното "хвърляне" в социума е допустимо за много от тях, но немалка част от децата биха могли да развият невротична симптоматика.[/quote]

  Точно обратното всъщност. Ранното социализиране е полезно, именно за да не се развият психични и личностни заболявания. Колкото до това, как семейната среда се губи, не мога да се съглася. Тя е точно толкова присъстваща, колкото родителите биха желали да бъде. Новите знания са само причина за повече време, прекарано с децата, обсъждане и споделяне, дори насочване и помагане.

 43. 43 Профил на Fazer
  Fazer
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#41] от "the_flea":

  Защото в момента децата са изключително мотивирани към учене и прогрес в образованието си Затова и от втори клас вече се чупят от часове, понеже много ги интересува.

 44. 44 Профил на tralala2010
  tralala2010
  Рейтинг: 571 Неутрално

  [quote#9:"нервна"]поправките в закона за образованието,за задължителна градина на 4 годишните,цели именно за обхване децата на брикетите[/quote]
  Покрай сухото гори и суровото, иначе кюмюра ще се почувства дискриминиран.

 45. 45 Профил на the_flea
  the_flea
  Рейтинг: 1130 Весело

  До коментар [#43] от "Fazer":


  [quote#43:"Fazer"]Затова и от втори клас вече се чупят от часове, понеже много ги интересува. [/quote]
  Благодаря за подкрепата!
  Рано пиле, рано пее, рано си изпява песента....

  Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!
 46. 46 Профил на Деса Поетеса
  Деса Поетеса
  Рейтинг: 458 Весело

  [quote#11:"|"] Има изследвания, които показват че ранният старт помага за успеха на децата [/quote]

  При фъфлещите лелки ли да стартират фе юнак? целата шумотевица е герб и компания да врътнат ени кинти, ко си седнал да ръсиш мозък?

 47. 47 Профил на tarator9
  tarator9
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#46] от "Деса Поетеса":

  Да, при тях. Много са ми забавни разни "експерти" с параноичните им фантазии

  Romanes eunt domus!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK