Готви се олекотяване на учебната програма по български език

Готви се олекотяване на учебната програма по български език

© Красимир Юскеселиев



Изучаването на синтаксиса на българския език вероятно ще бъде прехвърлено в по-горните класове в училище, а в началните класове ще се набляга на обясняването на пуктуацията чрез практически задачи. Това казва в интервю за днешния брой на вестник "Стандарт" зам.-министърът на образованието Милена Дамянова. 


По думите й новата програма по български език ще бъде представена след Нова година. "Искаме по български език и литература, както и по история, да представим програмите в цялост - от 1 до 12 клас, за да стане ясен целият образователен процес", казва зам.-министърът.


Според Дамянова с промяната в програмата е постигнато олекотяване на учебното съдържание. Има отпадане на теми, размествания по класове с цел конкретни автори да бъдат съобразени с възрастта на децата.




"Има някои спорове, които още не са решени в гилдията - например изучаването на простото и сложното изречение в начален етап по български език. Авторите на учебниците се разливат в едни мащабни теоретични обяснения, които ние искаме да избегнем. Всъщност целта на изучаването на просто и сложно изречение в начален етап е да научи децата на пунктуация - къде да сложат запетая. Търсим начин синтаксисът да бъде качен в по-горни класове, а пунктуацията да бъде обяснена чрез практически задачи, за да може да бъде разбрана от тях, каза в интервюто Милена Дамянова.  


Аргументът за промените е, че учениците усвояват някои неща на теория, но когато трябва да напишат нещо, трудно се изразяват.


"Задължителното означава по-голям ангажимент на държавата от гледна точка на финансирането" - така зам.-министърът коментира текста от предложения законопроект за предучилищното и училищното образование, според който 4-годишните деца задължително трябва да посещават детска градина. 


Според Дамянова законът е гъвкав и дава достатъчно алтернативни форми, така че родителят да избере формата на предучилищно образование за своето дете - почасова, полудневна,съботно-неделна или сезонна форма. Милена Дамянова посочва, че на последното Международно изследване PIRLS децата, които са посещавали детска градина 3 и повече години, имат 49 точки повече от своите връстници, които са пребивавали в детска градина 1 г. или по-малко. "Би било политически безотговорно ние да не отчетем тези фактори и да не предложим решение. Никой не иска да отнеме ролята на семейството. Напротив - то трябва да участва", добавя тя.



Българските ученици надолу в класацията PIRLS


Знанията на българските ученици вече се сриват още в началното училище, а не в прогимназията, както беше до сега. Доказателство за рязкото влошаване на качеството на българското образование са резултатите от авторитетното международно изследване на уменията за четене на 10-годишните PIRLS 2011, писа в понеделник вестник "Сега". 


Вестникът цитира данни от проучването, според които от 2006 г. до с ега българчетата падат с цели 12 места - от 10-о на 22-ро място (от 49 държави и региона), и вече не са част от световния елит по четивна грамотност. Българските четвъртокласници са постигнали резултат от 532 т., което все пак е над средното за участниците в изследването - 500 т

Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на poijn
  poijn
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Тя нали сега е много утежнена защото и бълва само знаещи …

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 2. 2 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1441 Любопитно

  Шльокавицата ще стане втора официална азбука ли?

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 3. 3 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3859 Неутрално

  Като гледам колко са грамотни днешните журналисти и ТВ "водещи", направо са им убили психиката с тая тежка програма.

  Даскълити дъ им убиснявът нъ дицатъ дъ пишът квот чувът и туйту.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 4. 4 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#3] от "dodge_ram":

  За какво им е да пишат, един таблет със Сири или Гоголя и давай напреж в бизнеса с недвижими имоти и другите услуги.

  Роден капитализъм, грамотността не е ценност.

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 5. 5 Профил на Питанка
  Питанка
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Лека, лека, колко да е лека?
  Те да вземат да въведат ЗИП по Правопис за последния клас на средното образование, че аман от неграмотни

  "Въпросителната" е просто уморена "Удивителна!"
 6. 6 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 761 Разстроено

  Какво се туткат. Направо да го махат българския от програмата.
  То от 20 години измекярите в управлението на България ни бутат към премахването на кирилицата. Ей го,Малкия Мук и ония резбари като въведоха новата транскирипция и някои букви от Българския език се загубиха в превода.

 7. 7 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1944 Неутрално

  Абе само азбуката да учат и толкоз.Колкото да могат да си пишат имената без грешка.Другото е про-московски,ретроградни опити за реставрация на комунизма.

 8. 8 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 922 Неутрално

  Да вземат тия в МОБ да погледнат какви простотии има в учебниците напр. за 4 клас. Напр. в учебника по Човек и природа има едни цели уроци за почвите в БГ. Потрисащо занимание за 10 год. деца. Даже не ми се говори за история, та и математика. Всичко подлежи на промяна. Ако искаме нещо да се оправи в тази страна, трябва да се реформира основно образованието в училище и университети. Иначе физкултурници и милиционери до края на света ще има на тая земя.

 9. 9 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 3187 Неутрално

  "Искаме по български език и литература, както и по история, да представим програмите в цялост - от 1 до 12 клас, за да стане ясен целият образователен процес" - айди ДЕ! Толкова рИформи напрайха, а най-важното нещо още си изясняват! Теорията на запетайките и практическото приложение ще да е много важна: "усвояват някои неща на теория, но когато трябва да напишат нещо, трудно се изразяват."?! Зам-министърката всяка седмица прави шоу с все нови и нови ТЕОРЕТИЗИРАНИ небивалици, толкова далечни от реалността... Разчита явно на лъскавите отчети от РИО-та и непоколебимите радетели за грамотност, които обаче правят всичко заради пусти страх от уволнение. ОгръмОТЯВАНЕ си трябва...

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 10. 10 Профил на redguy
  redguy
  Рейтинг: 1123 Гневно

  Да учат само азбуката и да ги пускат. То и без това скоро време в България ще се отглеждат само черноработници за Западна европа, САЩ, а по-нататък и Китай - сервитьори, шофьори, чистачи, миячи ...

 11. 11 Профил на ceci_
  ceci_
  Рейтинг: 654 Неутрално

  До коментар [#10] от "redguy":

  Азбука, азбука ама латиница че кирилица за какво им е ... даже ако може да се консултираме с "братята роми" те как се оправят без азбука и да ползваме опита на съгражданите

 12. 12 Профил на zenola
  zenola
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Вместо да олекотяват програмата по български език, по-добре да олекотят програмата от редица други безумства, та да може началното образование да се съсредоточи върху основната си задача - да ограмоти децата на родния им език.

  На никой третокласник, например, не му е нужно да знае, къде се произвеждат изкуствени влакна!!!!!!!!!! Най-малкото защото не знае, какво е то това изкуствено влакно.

 13. 13 Профил на ceci_
  ceci_
  Рейтинг: 654 Неутрално

  въпреки че ето това е много сериозен проблем:
  "Авторите на учебниците се разливат в едни мащабни теоретични обяснения, които ние искаме да избегнем."

  По добре да има един качествен учебник отколкото 20 какви да е. Използвани само за изкарване на пари от авторите и да гъделичкат егото им.

 14. 14 Профил на αлферац
  αлферац
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#6] от "cobanmaala":

  Само заради транскрипцията на Пинокио ти сложих плюс! Понеже замени славянската латиница с английска шльоканица

 15. 15 Профил на tarator9
  tarator9
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Мрънкалата пак се появиха. Още програмата не е обявена, но те вече ЗНАЯТ, че промените са лоши

  Romanes eunt domus!
 16. 16 Профил на Тарасион
  Тарасион
  Рейтинг: 546 Неутрално

  Е, браво!
  Те и в момента нищо не учат, а те вместо да обогатят програмата ще я олекотявали. Боклуци! Направо да закриват училищата и да си признаят, че неграмотни хора се управляват по-лесно... а образованието ще е само за децата на богатите в частни училища с охрана и петметрови стени като в Колумбия.
  Просто не е истина, как България постепенно пада до под нивото на килийното образование. Идеалите на Възраждането се потъпкват най-безстамно, а народът си мълчи...

 17. 17 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1768 Весело

  Вместо да мислят как да направят топла вода, да вземат да препишат от учебниците по чужди езици. В момента по програма в учебниците по английски се учи за местоимение преди по български да са и загатнали за това. Представяте ли си до 4ти клас включително се учи за гласни и съгласни, сякаш ако някой не знае кои са звучните и беззвучните е обречен...

 18. 18 Профил на Деница Астахова
  Деница Астахова
  Рейтинг: 459 Неутрално

  "Искаме по български език и литература, както и по история, да представим програмите в цялост - от 1 до 12 клас, за да стане ясен целият образователен процес"
  Похвално е прозрението ви, ама чак сега ли ви споходи?Същото трябва да се направи и с издателствата. Всяко издателство трябва да изложи виждането си за учебния материал от първа предучилищна група, та чак до 12-ти клас и на тази база да се вземат комплексни решения. Защото работата "на парче" не дава резултат.

  Глобата е данък за нещо, направено грешно.Данъкът е глоба за нещо, направено правилно.
 19. 19 Профил на beatles
  beatles
  Рейтинг: 868 Неутрално

  закриваааааай. последния да затвори вратата.....

  Всички животни са равни, но някои са по-равни от други
 20. 20 Профил на tims
  tims
  Рейтинг: 416 Неутрално

  Неграмотните ни деца са много тъжна картинка - колкото си неграмотен на родния си език, точно толкова си неграмотен и в чуждите езици. Всички пропуски в правопис, синтаксис, стилистика, бедност на речника само се мултиплицират в чуждите езици. Къде са онези взискателни, изпълнени с любов към родната реч учители, които предаваха същото и на учениците?

 21. 21 Профил на Peacock
  Peacock
  Рейтинг: 1277 Разстроено

  А КОГА ЩЕ СЕ ОЛЕКОТЯТ ДЕТСКИТЕ РАНИЦИ С ПЕТ ТЕТРАДКИ ПО ЕДИН ПРЕДМЕТ ТЕЖАЩИ ПО НАД 10 КГ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 22. 22 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1441 Весело

  До коментар [#15] от "|":

  Ко да се прави, очакванията се определят от досегашния опит, въпреки всички предупреждения на SEC.

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 23. 23 Профил на shikalka
  shikalka
  Рейтинг: 466 Неутрално

  http://reform-preschools.blogspot.com/2012/12/pirls.html

  От резултатите от изследването за България за 2006г става ясно, че:

  - няма разлика дали детето е тръгнало на 5 години или на 4 години или не е ходило изобщо - средният резултат е 543, 542 и 537.

  - децата, които ходят на предучилищна до една година се справят по-зле от децата, които не са ходили изобщо с 10 точки.
  - децата, които са ходили 3 и повече години се справят с едва 20 точки по-добре от децата, които не са ходили изобщо.

  - средният резултат очевидно не е свързан с възрастта и не зависи линейно от нея.
  - това, че резултатът на ходещите на градина от 3г и от по-рано е най-висок може да има съвсем друго обяснение, а не че се дължи на по-продължително предучилищно образование.





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK