Няма не искам, няма недей

Протест на родители пред парламента

© Георги Кожухаров

Протест на родители пред парламентаЕмилия Славова е председател на сдружение "Плейцентър Приятели" и основател на първия родителски кооператив у нас със същото име (2009-2011 г.). Преподавател е по английски език в СУ "Св. Климент Охридски" и е майка на две деца.

Задължителното предучилищно образование от 4 годишна възраст и налагането на санкции, когато детето не бъде изпратено в системата на образованието, са текстове, записани в новия закон за училищното и предучилищното образование. Именно те предизвикаха силно гражданско неодобрение и организиран родителски протест, а това от своя страна насочи общественото внимание към няколко ключови проблема в нашето общество.


Гласът на родителите


Първият и основен проблем е как се вземат важните решения в обществото и дали управляващите са склонни да се вслушат в гласа на хората или не. Това бяха и първите думи на основния организатор на кръглата маса в Народното събрание на 12. 12. 2012 – Мартин Димитров, който каза, че е важно подобен закон от огромен обществен интерес да се приеме на базата на широк обществен консенсус. Това беше и позицията, която сякаш обедини голяма част от присъстващите – нуждата от консенсус и отчитането на всички позиции.
Протест на родители пред парламента

© Георги Кожухаров

Протест на родители пред парламента


"Искам право на избор", казаха родителите на кръглата маса в Народното събрание, на паралелно провелия се протест, чрез петиция, в множество медийни публикации и репортажи, в блогове, както и в социалните мрежи. Въпросът е има ли кой да ги чуе.


Зам. министър Дамянова обяви публично, че новият закон е създаден с партньорството на много родителски и неправителствени организации в широк и открит диалог. Като представител на една от тези организации, които още преди година се обърнаха към Министерството на образованието, младежта и науката (МОМН) с предложение за диалог относно включването на родителските кооперативи в закона мога да заявя, че макар и да бяхме изслушани тогава, нищо от това, което предложихме, не беше отразено в закона. Напротив – впоследствие беше добавена наказателната мярка за всички родители, които не пускат децата си в предучилищно образование и всички, които организират предучилищно обучение извън посочените в закона форми – държавни и частни детски градини, лицензирани от МОМН.


"Насила хубост не става"


Вторият ключов проблем се въртеше около думичката "задължително". Похвално е желанието държавата да насочи повече средства на данъкоплатците към децата и да осигури достатъчно места за всички в детските градини и предучилищни групи, за да имат децата в България равен старт и възможности за образование. Едва ли има родители, които да не искат да им се предоставят повече възможности, да бъдат построени нови детски градини, да бъде решен огромният проблем с липсата на места в яслите и градините, да има по-малки групи и повече внимание за всяко дете. Никой не се съмнява и във важността на първите години в развитието на децата; напротив – родителите от кооперативите бяха сред първите, които заговориха публично за ранното развитие и значението на първите 5 години.


Протест на родители пред парламента

© Георги Кожухаров

Протест на родители пред парламента


Големият въпрос, на който никой от експертите на МОМН не успя да отговори, е защо тази услуга трябва да бъде задължително наложена на родителите и децата да бъдат принудително обхванати от системата на детските градини. Не е никак убедително да се твърди, че задължителността е насочена не към родителите, а за да принуди държавата сама себе си да финансира образованието на децата от невръстна възраст. Принудата беше основен метод за въздействие и възпитание в едни години, които свързваме с тоталитаризма и в които не искаме да се връщаме. Днес живеем в свободен свят, глобализиран свят и знаем, че има и много други начини за взаимодействие между гражданите и тяхната държава. Демократичната държава следва да създава възможности за своите граждани, а не да използва всевъзможни методи на принуда, пък било то и с добри намерения. Нашият народ го е казал ясно: Насила хубост не става.


Друг е начинът и много от родителите го заявиха ясно: създайте условия, създайте качествени места за отглеждането на нашите деца, реновирайте материалната база, открийте достатъчно места за всички желаещи, така че да не се претъпкват групите с 30 и повече деца, мотивирайте персонала, привлечете млади преподаватели, въведете съвременни игрови методи на обучение, отворете вратите за родителите - и ние сами ще доведем децата си.


Но съгласете се, абсурдно е да се поставя въпросът как родителите могат да гарантират хигиената и храната в родителските кооперативи (при положение, че родителите са там, участват в процеса и имат пряк контрол над случващото се!), а да не се запитаме как държавните институции гарантират здравето на нашите деца. Прост пример – изследването за училищните тоалетни, което показва, че голям процент от децата се стискат заради лошите хигиенни условия, което пък води след себе си сериозни заболявания. За домовете за деца без родителска грижа изобщо няма да отварям дума – неизвестно как, подозрителният към родителските кооперативи държавен контрол някак допуска деца, които родителите са поверили изцяло на държавата, реално да умират от недохранване, мизерия и немислима липса на елементарна хигиена и грижа.


Протест на родители пред парламента

© Георги Кожухаров

Протест на родители пред парламента


Изгубени в превода


Впрочем, отговорът за задължителността може би се крие в доклад на Европейската комисия, който препоръчва до 2020 г. поне 95% от децата на възраст от 4 години до възрастта за задължително начално образование да участват в програми за ранно детско образование. Нито се казва, че 4 г. трябва да е възрастта за задължително образование (напротив!), нито се налага това образование непременно да се случва в детска градина или в училище – има най-различни алтернативни форми, предлагащи ранно образование.


Във Великобритания например, всяко дете на възраст между 3 и 5 г. (когато започва задължителното начално образование) има право на 15 часа седмично (38 седмици в годината) образование, финансирано от държавата. Условието да се получи грантът е детето да е записано в регистрирана форма на обучение: предучилищни групи, детски центрове, детегледачи, подготвителни групи към училищата или частни/независими детски градини. Можеш да дадеш детето си и в нерегистрирана форма на обучение и грижи, разбира се, по собствена преценка, или пък да си го оставиш у дома… детето е твое, изборът също. Но тогава просто нямаш право на въпросния грант. Без глоби, без наказания.


Детската градина – в полза на децата или на родителите?


Петнайсет часа седмично – това покрива нуждите на децата от обучение и социализация, са преценили британците. Три дни по пет часа, или пет дни по три часа примерно за общуване с връстници.


Вярно, нуждите на родителите са различни. За работещите родители в европейските страни, към които се опитваме да се приравняваме, има множество допълнителни и непринудителни възможности, за да могат те да оставят децата си и да ходят спокойно на работа. И никой не плаши родителите, че ако децата им не са обхванати по 8 часа на ден в масова детска градина, те няма да се социализират.


А един поглед към статистиката показва, че в страните, в които са достигнати максимални проценти на обхващане на децата на 4 и дори на 3 години в програми за ранно образование (жадуваните от МОМН 90-95%), това става не чрез принуда, задължения и глоби, а чрез създаване на множество възможности и условия за разнообразни алтернативни форми. Nice, a?


Протест на родители пред парламента

© Георги Кожухаров

Протест на родители пред парламента


А какво да правим с приобщаването?


Един от аргументите за наказателните мерки срещу родителите е необходимостта от приобщаване на децата от малцинствата към образованието на по-ранна възраст, за да имат време да научат българския език и да се социализират. Чудесно! Само че и там принудата е най-лошият възможен начин ромчетата да бъдат вкарани в класните стаи. Та те билет в градския транспорт не могат да бъдат принудени да си купят, а какво остава да платят глоби от по няколко стотин лева.


Много по-разумно е непосещаването на предучилищни занимания да се обвърже с неполучаване на детски надбавки (както, впрочем, беше гласувано в парламента при обсъждане на Закона за семейните помощи). При това, само ако има реално осигурени места, където те се чувстват приети и недискриминирани.


Протест на родители пред парламента

© Георги Кожухаров

Протест на родители пред парламента


А сега накъде?


В създалата се ситуация на взаимно недоверие между родители и държава трябва да се търсят мостове за диалог, за да се възвърне доверието и да се постигне консенсус. Има нужда от много по-активно


въвличане на родителските организации в обсъждането и преработването на новия закон,


преди той да мине на второ четене в парламента. Трябва да бъде чуто мнението на всички протестиращи родители и МОМН да отчете основните им искания:


Да се ревизира законът в частта за задължителността на образованието от 4 г. възраст, без разбира се държавата да абдикира от желанието си да вложи допълнителни средства в ранното образование.


Да се махнат наказателните мерки за родители, които не пращат децата си в предучилищно обучение, като вместо това се създадат достатъчно разнообразни, гъвкави и привлекателни възможности за децата.


Да се насърчат алтернативните форми на образование, като се премахнат глобите за хора, които организират занимания за деца и се облекчат процедурите за получаване на лиценз за предучилищно и училищно образование.


Vox populi, vox Dei ("Гласът на народа е глас Божий"), казва старата латинска сентенция и никоя власт, която разчита на гласовете на избирателите си, не може да си позволи да го игнорира.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (127)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4510 Неутрално

  много държава не е на добре !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на Øϰϰå Çҩßё
  Øϰϰå Çҩßё
  Рейтинг: 650 Неутрално

  не разбрах какъв е проблема. ако си мислите, че на 4 ще учат кой знае какво, лъжете се. ПЕЧАТНИ БУКВИ с размер 1 см. и И ЦФРИ. Големия зор. освен това мили родители, искам да ви кажа, че мн се заблуждавате, като си мислите, че децата не обичат да учат... обожават, но ей такива като вас им вкарват в малките главици, че е трудно, скучно, ужасно, отвратително, натоварващо и пр. затова в 12 клас имате едни млади хора на антидепресанти, наркотици, малоумно поведение и никакви амбиции за продължаване в градивна посока.
  СМЕНЕТЕ СИ ОТНОШЕНИЕТО КЪМ УЧИЛИЩЕТО И МИСЛЕНЕТО, максимално спешно е!!! възпитавате кретени иначе.

  иронията е моята първа, втора и трета природа, аронията няма нищо общо
 3. 3 Профил на fonon
  fonon
  Рейтинг: 551 Любопитно

  "...Задължителното предучилищно образование от 4 годишна възраст..."

  А какво ще стане с детството???
  Ще отиде в историята?

 4. 4 Профил на Øϰϰå Çҩßё
  Øϰϰå Çҩßё
  Рейтинг: 650 Неутрално

  До коментар [#3] от "fonon":

  абе какво ще стане с детството хайде кажи ми, какво му пречи на детството предучилището?????

  иронията е моята първа, втора и трета природа, аронията няма нищо общо
 5. 5 Профил на Beyond
  Beyond
  Рейтинг: 1094 Любопитно

  В Матрицата от люлка до гроб ...

  http://chitanka.info/text/20241/2#textstart

  TAKE THE RED PILL!
 6. 6 Профил на Øϰϰå Çҩßё
  Øϰϰå Çҩßё
  Рейтинг: 650 Неутрално

  проблема е, че клишетата са ви вкарани в главите от именно това училище, от седем годишни, дето сте имали детство... и какво спечелихте точно, че не виждам

  иронията е моята първа, втора и трета природа, аронията няма нищо общо
 7. 7 Профил на tramp
  tramp
  Рейтинг: 714 Весело

  [quote#2:"Крала Бурми"]не разбрах какъв е проблема[/quote]

  хехе, видяхме... по-внимателно с капслока га не знайш за какво говориш

 8. 8 Профил на k@lcho
  [email protected]
  Рейтинг: 479 Неутрално

  луда работа .... народа го е казал - "Насила хубост не става", а дали ще уврат главите на управниците затова ще видим.

  ПС как това ще е приложимо за децата от едни малцинствени групи идея си нямам?

  няма кой, значи – аз, няма кога, значи – сега! Control - C Control - V! DONT Control - ME! ... Просто е НАЛИ!
 9. 9 Профил на Иван Пеев
  Иван Пеев
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Осигурете ми възможност за детска градина, не ми осигурявайте задължения. Ако имаше достатъчно детски градини (където се учи), въобще нямаше да ми пука дали има задължително образование или не.

 10. 10 Профил на Вишински
  Вишински
  Рейтинг: 507 Неутрално

  Аз съм категоричен, че няма сила, която да ме принуди да пращам децата си от 4 години (четири години!!!) на каквито и да било училища, пред-училища и подобни глупости.

  Има време за всичко. За къде е това бързане? Децата ми ще тръгнат на училише, първи клас, на 7 години. И няма сила на земята, която да ме застави да постъпя иначе.

 11. 11 Профил на tam17540965
  tam17540965
  Рейтинг: 660 Весело

  [quote#6:"Крала Бурми"] дето сте имали детство... и какво спечелихте точно, че не виждам[/quote]

  Е то, точно това е детството. Да не мислиш с категории от рода на "печалба" и "загуба". Пък помага и после. Когато видиш, че някой е прост, си го считаме за такъв. А не да прикриваме простотията му у с политически мотиви, например.

 12. 12 Профил на Ослик, суслик, паукан
  Ослик, суслик, паукан
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#2] от "Крала Бурми":


  При положение, че самата нямаш възпитание и крещиш из форума, нямаш основание да правиш забележки на другите за възпитанието на децата им.

  Вкъщи децата ми ще научат повече и ще се възпитат по-добре, отколкото в заведение със съмнителни възпитатели и възпитаници.

  I had a dream, Joe
 13. 13 Профил на Ослик, суслик, паукан
  Ослик, суслик, паукан
  Рейтинг: 466 Неутрално

  [quote#10:"Вишински"]Аз съм категоричен, че няма сила, която да ме принуди да пращам децата си от 4 години (четири години!!!)[/quote]

  Аз нямам нищо против да пратя децата си на училище от по-рано. Ама в българско? Ха-ха-ха! Никога!

  I had a dream, Joe
 14. 14 Профил на Øϰϰå Çҩßё
  Øϰϰå Çҩßё
  Рейтинг: 650 Неутрално

  До коментар [#12] от "Ослик, суслик, паукан":

  нямаш грижи. има си го законово, просто всяка година ходите като частни ученици на изпити, щом имаш възможността и средствата, направи го!

  иронията е моята първа, втора и трета природа, аронията няма нищо общо
 15. 15 Профил на Øϰϰå Çҩßё
  Øϰϰå Çҩßё
  Рейтинг: 650 Неутрално

  До коментар [#11] от "цаки":

  т.е. твоето детство продължава, така ли да разбирам ?! че къде е проблема тогава, явно училището не пречи на някой да си останат в развитието на по-малко от 10

  иронията е моята първа, втора и трета природа, аронията няма нищо общо
 16. 16 Профил на Øϰϰå Çҩßё
  Øϰϰå Çҩßё
  Рейтинг: 650 Неутрално

  До коментар [#7] от "tramp":

  хехе, ако искаш да ми кажеш нещо, няма проблем - направи го, чета те много внимателно.. та.. имаш ли да кажеш нещо несвързано С ГОЛЕМИТЕ БУКВИ КОИТО СЪМ ПИСАЛА ЧЕ ДА ГИ ВИДИТЕ щото четете, четете, ама разбирате избирателно????

  иронията е моята първа, втора и трета природа, аронията няма нищо общо
 17. 17 Профил на Øϰϰå Çҩßё
  Øϰϰå Çҩßё
  Рейтинг: 650 Неутрално

  До коментар [#10] от "Вишински":

  много категорично, кой знае какъв дявол ще те накара да ги пуснеш на 4 както ще стане задължително.. я вземете се информирайте първо да какво става дума, после се кълнете кое как ще става. но да, децата са си ваши, решенията свързани с тях също, поне до пълнолетието им

  иронията е моята първа, втора и трета природа, аронията няма нищо общо
 18. 18 Профил на tam17540965
  tam17540965
  Рейтинг: 660 Весело

  До коментар [#15] от "Крала Бурми":

  По-добре на 10. Вместо, в името на печалби и изгоди, да одобряваш малоумно управление на мутро-милиционери.
  За другите, за обществото , имам пред вид е по-добре.

 19. 19 Профил на Øϰϰå Çҩßё
  Øϰϰå Çҩßё
  Рейтинг: 650 Неутрално

  До коментар [#14] от "Ослик, суслик, паукан":

  сега пък какво казах??? хем не искате децата ви да ходят на училище, хем не искате да ги учите. аутсайдери ли ще правите. не ме интересува, наистина, не ми отговаряйте...

  иронията е моята първа, втора и трета природа, аронията няма нищо общо
 20. 20 Профил на Øϰϰå Çҩßё
  Øϰϰå Çҩßё
  Рейтинг: 650 Неутрално

  До коментар [#18] от "цаки":

  и? не разбрах пак, това как точно се възпитава и къде? т.е. като тръгнат на 7 и изведнъж стават перфектни и идеални и +не правят така" така ли? нещо не ми се вързва, като гледам какво става наоколо...... куца ви теорията, дайте друга

  иронията е моята първа, втора и трета природа, аронията няма нищо общо
 21. 21 Профил на Вишински
  Вишински
  Рейтинг: 507 Неутрално

  До коментар [#17] от "Крала Бурми":

  Да, изключително категоричен съм. И какво значи "задължително"? Как именно ще ме задължат? С глоба? Ще я платя. И пак ще бъде моята, а не тяхната, защото има нещо много важно: децата са си мои и отговрността за тях е моя, а не на някой си чиновник.

 22. 22 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1192 Неутрално

  предлагам да се забрани на Парламента да създава закони.

  всяка нова тълпа депутати се хваща да преработва всички закони.

  това вече граничи с някаква безкрайно гадна карма - "какво съм направил в миналия си живот, че да съм обречен някакви незнайни и неграмотни юридически индивиди, да издевателстват над мен, децата ми и обществото?"

 23. 23 Профил на block
  block
  Рейтинг: 835 Неутрално

  ние неколко родители като си събрахме децата и дадохме на две каки некой лев да ги гледат, пък и некои от свободните родители като имат време отиват там с лапетата да се занимават, лошо ли е? знаеш ли от кога не си бех играл на колички. е, верно, че като седнах да им чета на малките "Русия и русите" на Астолф дьо Кюстин на глас не пожънах успех ама по нататък пак ще пробвам. И кво искат да ме глобят, че лапето ходи там а и нещо стана въпрос, че и двете каки можело да ги съдят и ненам си кво. ай моля ти се. като ги затепам па тия умници...

 24. 24 Профил на tily_lily
  tily_lily
  Рейтинг: 587 Неутрално

  До коментар [#2] от "Крала Бурми":

  Като те чете човек, и веднага разбира какво си имал/а предвид. Най-яркият пример за думите ти си ти самият/самата.

 25. 25 Профил на gabrovski
  gabrovski
  Рейтинг: 388 Неутрално

  [quote#2:"Крала Бурми"] ако си мислите, че на 4 ще учат кой знае какво, лъжете се. ПЕЧАТНИ БУКВИ с размер 1 см. и И ЦФРИ. Големия зор. освен това мили родители, искам да ви кажа, че мн се заблуждавате, като си мислите, че децата не обичат да учат... обожават, но ей такива като вас им вкарват в малките главици, че е трудно, скучно, ужасно, отвратително, натоварващо и пр.[/quote]

  Когато бях малък ме караха да уча. Можех да чета преди да тръгна на училище а таблицата за умножаване (до 10) я знаех в първи клас......... и всичките тези неща ги учих в къщи на отворен прозорец........ слушах как децата на двора си ритат топка, игрят на криеница, карат колелета. Всичко защото "Който се учи той ще сполучи"... което в реалният живот не се оказа истина.
  Открадна ми детството това учене. За всичко си има време и място и от личен опит мисля че децата не трябва да припарват до учебни заведения и помагала в толкова ранна възраст. Някой ако чак толкова иска децата му да научат нещо да им купи някой буквар и да им го даде да си го разлистват. САМИ!

 26. 26 Профил на Øϰϰå Çҩßё
  Øϰϰå Çҩßё
  Рейтинг: 650 Неутрално

  До коментар [#21] от "Вишински":

  определено!!! обаче да ми се въргалят в детски градини на 7 е смешно, защото убедена съм твоите не стават на 7 на 15 септември. Още по-смешни са ми тия дето тръгват на седем и половина, към осем - вече големи, а като някакви бебета се държат с градинския манталитет. мани. моите тръгнаха на 6, ако можех и на пет щях да ги пусна, ама тук не дават! и не намирам разлика между тях и съучениците им, нито проблеми, нито нищо. и не съжалявам за избора който направих. съжалявам само, че едното кара предучилищна в градината, супер неподходящ избор, удобен само за родители. в градината не ги подготвят добре за училище, да ви предупредя... ама дали ще ме чуете..

  иронията е моята първа, втора и трета природа, аронията няма нищо общо
 27. 27 Профил на shikalka
  shikalka
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Привлечете децата от семействата на помощи, оставете останалите да избират. Детската градина е социално заведение и без това - далеч е от образователната си функция.
  Щом не харесвате идеята за домашно образование, нека децата обучавани у дома имат право на посещения на субсидирани от държавата групи за игра в читалища. Създайте им стандарти и изпити, които да покриват.
  За кооперативите - не създавайте излишни ограничения, хората влагат всичко от себе си. Децата там са щастливи, учителите са щастливи, родителите - също.

  Мързи ви, госпожи експерти от МОНМ, това е истината. Лесно е да си карате като едно време и да развявате овехтели дипломи от соца ...

 28. 28 Профил на tramp
  tramp
  Рейтинг: 714 Неутрално

  [quote#25:"gabrovski"]мисля че децата не трябва да припарват до учебни заведения и помагала в толкова ранна възраст.[/quote]

  Приятел, чисти глупости дрънка Карлита, не и се връзвай... това предучилищно обучение е съвсем друг тип

 29. 29 Профил на Øϰϰå Çҩßё
  Øϰϰå Çҩßё
  Рейтинг: 650 Неутрално

  До коментар [#25] от "gabrovski":

  те май вашите са те карали да ги правиш тия неща, не в предучилищната?!
  нали това казах, всеки сам решава как да си порази децата... избора си е изцяло ваш!!! резултатите след много години...
  апропо сега децата не играят по двора, не им дават, много е опасно навън, не знам забелязъл ли си, но всяко дете е придружено от възрастен.... което си е също доста възпитателно, мисля...........

  иронията е моята първа, втора и трета природа, аронията няма нищо общо
 30. 30 Профил на Вишински
  Вишински
  Рейтинг: 507 Неутрално

  До коментар [#26] от "Крала Бурми":

  Виж сега, тръгването на училище на една толкова невръстна възраст (та на 4 години детето току-що е престанало да бъде бебе, и на 5 нещата не са по-различни) може да бъде разбрано само ако родителите му са приритали да ходят на работа. Или им е така дотегнало да го гледат, че дават мило и драго детето да е някъде - било в детска градина, било в училище. Това е улеснение за родителите и безотговорност към детето. Бих разбрал тези родители, които са принудени - от обстоятелствата, не от някаква наредба. Които да постъпват така от тоталната липса на всякаква друга възможност. Но, без да е абсолютно наложително, само с мотива "уморих се да гледам детето", това си е жива безотговорност и предателство към интересите на детето.

  Детето затова е дете - защото е мъничко, защото има нужда от игра, защото на тази възраст е неразривно свързано с най-близките си хора. То човек може да го даде на пансион и така да се отърве от него, с благородния мотив, че му мисли само доброто, но истината е, че това е най-вулгарно ощетяване на детето и отнемане на най-голямото му право: да бъде дете и да има детство.

 31. 31 Профил на fallon_fallon
  fallon_fallon
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Ако искат да привлекат циганските семейства и да социализират техните деца (при тях наистина може да се говори за липса на социализация) да го направят с изрични разпоредби в закона.

  "All good things are difficult to achieve; and bad things are very easy to get."
 32. 32 Профил на gabrovski
  gabrovski
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#29] от "Крала Бурми":

  Ами нашите ме караха да но тези 4 годишните като отидат в предучилищна група ще бъдат изложени на същата схема. Не вярвам че ще им дават по 200 грама пластелин да си играят с него или да копаят дупки в пясъка.
  Натъкнах се днес на една много интересна картинка която мисля че много пасва към дискусията

  https://fbcdn-sphotos-c-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash3/14151_458707447508528_916788622_n.jpg

 33. 33 Профил на marinka_88
  marinka_88
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Според мен основния проблем не е в детството или кое дете с кой си играе. За мен най-притеснително е идеята да го въведат като задължително. Защо само в нашата държава нещата трябва да се решават с рестрикции и глоби? Напълно съм съгласна с твърдението, че трябва първо да се осигури необходимото за да функционира системата по този начин и тогава хората сами ще го избират. Нали в това е цялата работа? Хората да имат правото на избор и на алтернативи?!
  И това не е само за този случай. Напоследък наблюдавам тенденция в управляващите само да наказват, да глобяват и да цоцат народа за нещо, но без да предлагат нищо насреща...

 34. 34 Профил на berbenkov
  berbenkov
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  Няма не искам, няма недей,
  ама с Б. Б. как се живей?!

  www.berbenkov.hit.bg
 35. 35 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1192 Неутрално

  Бих искал да припомня на "реформаторите" от МОНМ грешките им спрямо децата и родителите им в последните 10г:

  1.Опорочени и ограничени процеси по одобрение на учебници. Политически мотивирани (с червена бюлетина).

  2.Политически назначения на директори. Бунтове срещу замени на кадърни професионалисти с некадърни непорфесионалисти (Френска гимназия и др)

  3.Въвеждане на оценки за деца от 1-3клас, нещо което е отречено и премахнато преди 15г.

  4.Въвеждане на чуждоезиково обучение в 1ви клас (СИП) и част от програмата за 2ри клас.


  Докога на доказани разрушители на българското образование, ще им позволим да експериментират с преподаватели, ученици и нас, родителите??

 36. 36 Профил на dobi_p
  dobi_p
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#30] от "Вишински":

  "...само ако родителите му са приритали да ходят на работа" (!!!)
  Какво твърдение само!
  Естествено, хората имат нужда да работят, не само финансова, господин всеотдайни финасово обезпечени и безгрижни родителю.

 37. 37 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 890 Неутрално

  Гледам съм в родова къща,с градина,цветя,плодни дървета,от баба,дядо,прабаба и прадядо до 6-годишно възраст,след това бях на градина 1/една/ година и на седем вече първолак!С децата от детската градина бяхме в едно и също училище до 8-ми клас,след това тръгнахме всеки по пътя/и възможностите си/,но се помним и до днес.Защото сме от МАХАЛАТА!Моето дете извървя същия път и за сведение на всички експерти,комисии,Тикви и прочие,така ще бъде и за внуци и правнуци.

 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 39. 39 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Партията, другари, трябва да контролира от най-ранна възраст възпитанието, индоктринацията и дресировката на бъдещите свои членове!

  Един народ, една партия, един вожд, една идеология - набивана в главите от ранно детство!

  Ура, другари!

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 40. 40 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1138 Неутрално

  [quote#39:"Настрадин Ходжа"]Един народ, една партия, един вожд, една идеология - набивана в главите от ранно детство!
  Ура, другари![/quote]

  Ураааааааааааа!
  Ходжа, трябва да се подготвим за времето на имплантираните чипове. "Стената" паднала, а?

 41. 41 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1376 Неутрално

  [quote#6:"Крала Бурми"]проблема е, че клишетата са ви вкарани в главите от именно това училище, от седем годишни, дето сте имали детство... и какво спечелихте точно, че не виждам [/quote]

  Ей сега ще ти кажа какво спечелих.
  За протокола - на детска градина не ходих и половината училище го взех в къщи поради задравословни причини. Не беше приятно, но чак сега от висотата на годините оценявам, че е имало полза.
  1. Възпитавали са ме хора КЛАСИ над лелките в градините, получили възпитането и обучението си в елитните учебни заведения на Европа.
  2. В първите ми 7 години, преди да тръгна на училище, никой не ми е налагал никакви ограничения по въпроса с какво ми е най-приятно да се занимавам в момента - рисуване, катерене по дървета, стрелба с лък или просто търчане по двора.
  Да не пропусна, в суматаохата ме научиха да чета, да пиша и да смятам, включително да решавам задачи със скоби. Помое време се учеха чак след втори клас. Но като игра, не като задължение.
  3. Научиха ме да не мисля по шаблон.
  4. Научиха ме да задавам въпроси и на всеки мой въпрос се даваше съвършено изчерпателен точен отговор.
  Коя лелка в дтеската градина може да обясни като хората на едно дете защо небето е синьо?
  Хайде ти ми отговори на този въпрос без да ползаваш Нет-а и тогава ми разправяй за ползата от детските градини.
  Не може всички да се слагат под ножа. Социалните служби, вместо да ядат бадева хляб, да вземат да разработят критерии, при неспазването на които да се счита, че детето не се отглежда като правилно И ЧАК ТОГАВА, посещението на детска градина да стане задължително.
  Останалото е тоталитаризъм, да не говорим че този закон ще падне в Конституционния съд.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 42. 42 Профил на Øϰϰå Çҩßё
  Øϰϰå Çҩßё
  Рейтинг: 650 Неутрално

  от всички минуси които получих и няколкото плюса мога да си направя извода, че плувам срещу течението, но течението е с мен.. значи все пак нещо не е наред в системата, но няма да си позволя да правя общи изводи, благодаря за вниманието и ако съм ви накарала да се замислите, много се радвам...

  иронията е моята първа, втора и трета природа, аронията няма нищо общо
 43. 43 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3663 Неутрално

  Съжелявам, че голямото ми дете ходи 4 години на градина. То е първото в рода ни със синузит. Това са развъдници на вируси и бактерии.
  Второто ми дете няма да стъпи там, то е на 4г., просто няма сила, която да ме накара.
  За предучилищната ще го запиша в някое училище и ще ходи по един ден в месеца.

  Любовта ще спаси света!!!
 44. 44 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1580 Неутрално

  На осемнайсе да ги вкарват,да ги научат за два часа да си пишат името без грешка и адиос.То у интернето има сичко.

 45. 45 Профил на tarator9
  tarator9
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Не виждам защо мрънкат родителите за кооперативите. Просто да си създадат частна детска градина. Ама те искат да не са длъжни да поддържат нормите на нормалните детски градини, а? Tough luck, както казват американците

  Romanes eunt domus!
 46. 46 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  [quote#40:"Мърмор"]"Стента" паднала, а?
  [/quote]

  Тая на площада падна, обаче стените в главите даже се удебелиха.

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 47. 47 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 870 Весело

  Наивници на разни възрасти, това са политически врътки целящи отклоняване на "народния гняв" от икономическото дередже, а то съвсем не е розово..... Идват избори все пак и трябват хляб и зрелища.
  С хляба е по-трудно, със зрелищата по лесно, те ви и зрелище...
  Сега се дъвчете 2 месеца на тема 4 или 5 години, после ще ви спретнат следващото зрелище.....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 48. 48 Профил на Лили
  Лили
  Рейтинг: 472 Весело

  Няма не искам, няма недей, пак се провежда Златен Орфей!

  Лили
 49. 49 Профил на keipax
  keipax
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Уф като видя майки със слингове и ми идва да се хвана за кубура

 50. 50 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1376 Весело

  До коментар [#43] от "a.n.":

  Ти ми напомняш как мен се опитваха да ме запишат в такова заведение. Обикновено опитът завършваше с някоя злостна респираторна инфекция, след което дядо ми, който беше педиатър изработваше свирепа санитарна проверка на детската градина.
  В резултат, в повечето детски градини само като ме видеха от вратата зейваха;
  -Аааа нямаме места!
  С което безуспешните опити се приключиха и си останах дома.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 51. 51 Профил на panta22
  panta22
  Рейтинг: 487 Неутрално

  До коментар [#8] от "[email protected]":

  Точно за децата от малцинствените групи се прави тази глупост.Те си мислят че като ги хванат още от инбрион ще се промени нещо.Циганин глоби не плаща,така че контрата ще бъде пак върху нас. На четири години децата още нямат навици , много ми е интересно дали лелките ще водят децата до тоалетна под строй?

 52. 52 Профил на Артър Дент
  Артър Дент
  Рейтинг: 497 Разстроено

  До коментар [#42] от "Крала Бурми":
  Дано наистина се замислят, но не вярвам - от игри и недоученост мозъкът им е атрофирал. За съжаление, това са хората, които останаха в България и от които с отвращение избягах. После защо се вихрят чалга и мутри, защо си имаме такова правителство и такава милиция и съд/

 53. 53 Профил на Артър Дент
  Артър Дент
  Рейтинг: 497 Весело

  До коментар [#51] от "panta22":
  "инбрион"? Ти самият звучиш като малцинствена група

 54. 54 Профил на tarator9
  tarator9
  Рейтинг: 551 Неутрално

  А иначе, аз съм ходил на детска градина, и О Чудо!, нищо не ми е станало. И двете ми деца ходиха на детски градини. Горките и двете са отличници, едното се научи да чете на 4 години, а на 7 вече можеше да дели произволни числа, да намира най-малък общ знаменател и други подобни, прочете половината книги на Хари Потър преди да стане на 8 години. Ужас, тези детски градини му отнеха детството

  Romanes eunt domus!
 55. 55 Профил на Stream
  Stream
  Рейтинг: 1366 Весело

  "Демократичната държава следва да създава възможности за своите граждани, а не да използва всевъзможни методи на принуда, пък било то и с добри намерения. Нашият народ го е казал ясно: Насила хубост не става."

  Ами такива си ги избрахме!

  Или както не веднъж съм повтарял:
  "най-големият проблем на Гражданите за Европейско развитие на България, е че повечето са селяни а останалата част не са цивилни!"

  И след това искате да Ви помолят учтиво?

  Хитростта пречи на мисълта!
 56. 56 Профил на Stream
  Stream
  Рейтинг: 1366 Разстроено

  До коментар [#54] от "|":

  "На робът свобода не му трябва,
  Трябва му друг роб!"

  Хитростта пречи на мисълта!
 57. 57 Профил на panta22
  panta22
  Рейтинг: 487 Неутрално

  До коментар [#53] от "mib":

  Да пише се ембрион .За мен е по важно дали съм прав .А точно това е истината . Този закон е точно за тази малцинствена група ,за сега. И ние все повече ще ни се налага да се съобразяваме с тях.Аз деца за еничари нямам.

 58. 58 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1376 Неутрално

  До коментар [#54] от "|":

  Абе ти не разбра ли че хората просто искат право на избор? На тебе нищо не ти е станало, защото си бил здрав. Аз за малко щях да повторя 4 клас по болест, да не казвам, че един два пъти за малко не гушнах босилека.
  Какво ще правиш с такива деца?
  Детска градина до смърт?
  На който му харесва и може да си дава детето на детска градина. На който не и МОЖЕ да си го позволи, да си го гледа сам.
  Елементарно е.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 59. 59 Профил на tarator9
  tarator9
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#56] от "Stream":

  Голям фен съм на хора, които не могат да построят изречение и се налага да декламират цитати

  Romanes eunt domus!
 60. 60
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 61. 61 Профил на tarator9
  tarator9
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#58] от "rapidfire":

  Отделно, определено можех да си позволя децата ми да не ходят на детска градина. Най-малкото защото жена ми си седи вкъщи.

  Romanes eunt domus!
 62. 62 Профил на elviejo
  elviejo
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Цитат от статията: "Искам право на избор", казаха родителите на кръглата маса в Народното събрание, на паралелно провелия се протест, чрез петиция, в множество медийни публикации и репортажи, в блогове, както и в социалните мрежи. Въпросът е има ли кой да ги чуе."

  Имахте право на избор, но избрахте малоумниците от ГЕРБ, вместо мъдрите от Атака. След няколко месеца ще можете да се поправите или да изберете другите малоумници, вместо Атака.! Изборът е ваш!

 63. 63 Профил на Stream
  Stream
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#59] от "|":

  На, кой му пука?*
  * за мнението на "яйцеглавите"

  Хитростта пречи на мисълта!
 64. 64
  tarator9
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 65. 65 Профил на azmatahari
  azmatahari
  Рейтинг: 652 Гневно

  ГЕРБ отлично владее комунистическите похвати за принуда, ограничения, санкциониране и т.н.
  Е няма да стане с децата.
  Погледнете се и си вижте "нивото"- непоправимо ниско, а искате да се разпореждате с възпитанието (каквото вие нямате) и обучението
  (което при вас не е оставило отпечатъци) на нашите деца.

  Ще ни глобявате, ако не искаме да затъпяват от малки?!

  Това е рекет!

 66. 66 Профил на Артър Дент
  Артър Дент
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#57] от "panta22":
  Дори не можеш да проумееш, че мисленето ти е дефектно поради липсата на качествено образование. Как можеш да имаш добра философия за възприемане на света, когато си изпуснал възможността да започнеш да създавш нервни връзки от най-ранна възраст? Затова и ранното обучение и социализиране възприемаш като еничарство. На Запад децата на 16-17 години излизат навън от къщи, а тук кретат още в средното училище и разчитат на мама и тате.

 67. 67
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 68. 68 Профил на tarator9
  tarator9
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#67] от "Stream":

  Ауу, какъв изтънчен речник.

  Сега разбрах, защо декламираш чужди фрази

  Ходенето на детска градина ли е причина за тази липса на култура?

  Romanes eunt domus!
 69. 69 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1376 Весело

  До коментар [#61] от "|":

  А аз определено ще повторя, че и на тебе ти личи ходенето на детска градина.
  Обидата преди аргумента, агресията като начин на общуване. Жив пример на последиците.
  Ама карай, просто да ти е.
  Айде край на спора, ама за неразбралите ще повторя -

  ХОРАТА ИСКАТ ПРАВО НА ИЗБОР

  Аргументите кое е по-добро са за друга тема.
  Capisce?
  Или на посещавалите детска градина трябва да им се повтаря по три пъти?

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 70. 70 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1282 Неутрално

  [quote#33:"marinka_88"]Напоследк наблюдавам тенденция в управляващите само да наказват, да глобяват и да цоцат народа за нещо, но без да предлагат нищо насреща... [/quote]
  по принцип фуражките така работят, така че щеше да е странно ако не е така

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 71. 71 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1282 Неутрално

  а Оруел на оня свят потрива ръце и вика казах ли ви ве казах ли ви

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 72. 72
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 73. 73
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 74. 74 Профил на tarator9
  tarator9
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#72] от "Stream":

  "Може би най-голямата вреда причинявана от нашето образование е, че създава самовлюбени отличници, напълно лишени от способност да разсъждават, а камо ли да е поставят на мястото на другите! "

  Говориш за протестиращите социопати, нали? Радвам се, че сме на едно и също мнение за тях

  Romanes eunt domus!
 75. 75 Профил на Stream
  Stream
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#74] от "|":

  Ето , нагледен пример за зубрач!

  Какво Ви казах:

  ПАПАГАЛ!

  )

  Хитростта пречи на мисълта!
 76. 76 Профил на tarator9
  tarator9
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#75] от "Stream":

  Хехе, екземпляр, говорещ с цитати нарича опонента си зубрач? Безценно, само в БГ...

  Romanes eunt domus!
 77. 77 Профил на Stream
  Stream
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  До коментар [#76] от "|":

  Хайде да е пробваш да напишеш, три реда свързани в мисъл, която пък има връзка с темата на статията.
  Мене ме остави!
  Можеш ли?

  Три изречения, посветени на обсъжданата тема, но без да замесваш някои от дискутиращите или себе си и твой роднина!

  Даже и ще ти помогна:

  "Аз смятам, че .............................................
  Защото................................................
  В резултат, ще се ..................................
  "

  Благодаря ти предварително!

  Хитростта пречи на мисълта!
 78. 78 Профил на tarator9
  tarator9
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#77] от "Stream":

  Написал съм, експерт. Само че ти не само че не можеш да изразиш мнение без да цитираш някой, но очевидно не можеш и да четеш

  Romanes eunt domus!
 79. 79 Профил на gecheto
  gecheto
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#31] от "fallon_fallon":

  Не става-дискриминация. Тази част от този закон и законът за детето са писани за маргинализираната част от населението, може и да са цигани, може и да не само такива. Но не всички сме такива, не искам да ме третират като тъпанар, който не знае какво е добре за децата му!

 80. 80 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":
  -Ке Те напраИм Държавен кмет де ?

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 81. 81 Профил на Stream
  Stream
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  До коментар [#78] от "|":


  [quote#78:"|"]Написал съм, експерт.[/quote]

  Къде?

  Хитростта пречи на мисълта!
 82. 82 Профил на tarator9
  tarator9
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#81] от "Stream":

  В коментарите си. Но не мога да те науча да четеш. То не е като декламирането

  Romanes eunt domus!
 83. 83
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 84. 84 Профил на tarator9
  tarator9
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#83] от "Stream":

  Особено е забавно когато някой екземпляр, който не е написал мнение започне да обвинява опонентите си в същото.

  Къде е ТВОЕТО мнение? М? А, сетих се, ти мнение нямаш, можеш само да декламираш. Но иначе изобщо не си зубрач и папагал.

  Хехехе.

  Romanes eunt domus!
 85. 85 Профил на Stream
  Stream
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  До коментар [#84] от "|":

  [quote#77:"Stream"]Хайде да е пробваш да напишеш, три реда свързани в мисъл, която пък има връзка с темата на статията.
  Мене ме остави!
  Можеш ли?

  Три изречения, посветени на обсъжданата тема, но без да замесваш някои от дискутиращите или себе си и твой роднина! [/quote]

  Хайде, не сме в гимназията!
  Такива плоски лафове не минават!

  Хитростта пречи на мисълта!
 86. 86 Профил на tarator9
  tarator9
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#85] от "Stream":

  Именно, експерт, номерата ти не минават. Малко бавно загравяш

  Romanes eunt domus!
 87. 87 Профил на razlichen123
  razlichen123
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Откровено се учудвам! Очаквах нещо по-вече. Например, че децата трябва да тръгват на работа на 4 години, или по-добре на 3! То качването на пенсионната възраст до 67-68 години е предела, а и ние на тази възраст ще сме горе-долу като 4-годишни, та не мога да разбера тези малоумници, как са се объркали и говорят за детска градина, а не направо за заводи, фабрики и трудова повинност! ТрЕбЕ да се хранят ЦИГЛЕТАТА и да се КРАДЕ от народа! Никакво детство, марш на работа направо, ще ми лентяйстват!

 88. 88 Профил на Γαλλα
  Γαλλα
  Рейтинг: 1366 Гневно

  Цялата история с принудителното въвеждане на децата от 4-годишна възраст в социалните домове, лъха здраво на Макаренковски подход, но управляващите нямат смелост да заявят, че не българчетата се нуждаят от това, а чаветата на разрастващата се цеганска популация.
  Не мисля, че това е правилният път към инеграцията на последните...

  Писна ми от цирк, на път съм да умрЪ от смях...
 89. 89 Профил на tramp
  tramp
  Рейтинг: 714 Неутрално

  [quote#51:"panta22"]Циганин глоби не плаща,така че контрата ще бъде пак върху нас.[/quote]

  Така е, само че не заради глобите, наистина няма кой да им ги наложи и как да ги събере...
  Просто една година повече усвояване - осигуряване на места, персонал, такси, помагала, материали и прочее не ми се изрежда списъка.
  Реално тези деца може да ходят и по 1-2 дни месечно, но останалите дни ще им се водят присъствени/ ще се заплащат, заради задължителния характер на "образованието" (има определен брой "извинени" отсъствия за учебната година). По принцип повечето неходещи на градина 4 годишни са от малцинствата и влизат в един списък от различни социални критерии за които плаща бюджета.
  Предвид ситуацията в градините и съществуващите "образователни" програми за тази възраст изобщо не мога да повярвам че става дума за някакъв вид интеграционна програма.

 90. 90 Профил на tramp
  tramp
  Рейтинг: 714 Весело

  Абе, с две думи, в крайна сметка май ще плащаме не за ходенето на чаветата на градина, а за неходенето им.

 91. 91 Профил на Форд Префект
  Форд Префект
  Рейтинг: 554 Неутрално

  [quote#52:"mib"]После защо се вихрят чалга и мутри, защо си имаме такова правителство и такава милиция и съд/ [/quote]

  И всичко това се дължи на факта, че безгрижно съм играл до 7-годишна възраст?! Очевидно си създал нервни връзки в най-ранна възраст. Но очевидно и нещо са се объркали тия връзки. Пак в най-ранна възраст.

 92. 92 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3663 Неутрално

  До коментар [#50] от "rapidfire":

  Сега прочетох и предишния ти пост, бил си късметлия.
  Сега трагедията с градините е още по-трагичен, защото навремето болничните са се взимали спокойно, сега хората се ограничават за да не ги уволнят.
  Една жена гледа 30 деца, "възпитава ги" и ги "социализира".

  Любовта ще спаси света!!!
 93. 93 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3663 Неутрално

  Сага проблема......... Объркала съм се.

  Любовта ще спаси света!!!
 94. 94 Профил на dokoro
  dokoro
  Рейтинг: 572 Разстроено

  Е, мерси, ходих на детска градина, даже съм била на седмична.
  Бях нещастна там и това не само не ме "социализира", дори обратното.
  Децата ми почти не са посещавали детска градина и това им се отрази добре.

 95. 95 Профил на Артър Дент
  Артър Дент
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#91] от "Форд Префект":
  Безгрижно си играл, най-вероятно безгрижно и безкритично си живял.Такива кютуци като тебе сричаха до 4 клас, а и досега не могат да смятат без калкулатор. Затова и са погрешни твърденията ти за моите нервни връзки - аз съм постигнал повече от достатъчно благодарение точно на тях.А тези, които безгрижно си играеха и ме наричаха беден студент сега тънат в мизерия и безпросветност, пушат по кутия цигари на ден и затъват в битовия си алкохолизъм.Светът е пренаселено място, има прекалено много вегетиращи консуматори, а ресурсите са на изчрпване. Изправени сме пред предизвикателства, които изискват интелектуални усилия на цялото човечество.

 96. 96 Профил на marinka_88
  marinka_88
  Рейтинг: 8 Неутрално

  [quote#71:"stg"]а Оруел на оня свят потрива ръце и вика казах ли ви ве казах ли ви [/quote]

  Абсолютно! И за наше нещастие май още дълго ще има да потрива ръце...

 97. 97 Профил на Øϰϰå Çҩßё
  Øϰϰå Çҩßё
  Рейтинг: 650 Неутрално

  До коментар [#52] от "mib":

  не знам. страшно е, че живеем сред тях... наистина не мога да разбера защо е това озлобление към тръгването в първи клас на 6 г. абсолютно нормално е по цял свят... в африка тръгват на 5 в първи клас!!! въобще не ми се коментира повече, от пусто в празно е. тъжно е, но фактите са си факти, стига да се четат правилно.

  иронията е моята първа, втора и трета природа, аронията няма нищо общо
 98. 98 Профил на Øϰϰå Çҩßё
  Øϰϰå Çҩßё
  Рейтинг: 650 Неутрално

  До коментар [#94] от "dokoro":

  щото си била на седмична, затова!!! и за това са виновни родителите ти, понеже са работели като луди дати купят апартамент че да си имаш собствен... как не ги е срам!!!!!

  иронията е моята първа, втора и трета природа, аронията няма нищо общо
 99. 99 Профил на Øϰϰå Çҩßё
  Øϰϰå Çҩßё
  Рейтинг: 650 Неутрално

  До коментар [#58] от "rapidfire":

  е тва е! няма среда - или горе или долу. бе оправете си имунната система. какви са тия умиранки в четвърти клас. ми ок. щом хората в четвърти клас умират - да махаме четвърти клас, а??? я по-добре прочетете някоя книга, няма нужда да стоите тук, ще се изгърбите, ще ви заболят очите и прочие. късно е вече, лягайте си, не е добре за здравето ви

  иронията е моята първа, втора и трета природа, аронията няма нищо общо
 100. 100 Профил на Øϰϰå Çҩßё
  Øϰϰå Çҩßё
  Рейтинг: 650 Неутрално

  а някой видя ли изречението >> Nice, a? << над снимката с чадъра е... явно целта на статията е постигната... омразата е посята отново! тържествувай ти малко злобно журналистче, дори няма си направя труда да ходя да ти гледам името, но ще си платиш, знам го от опит, разплата винаги има и винаги е точно колкото трябва в точто определеното за това време
  уЗпех пожелавам!!!

  иронията е моята първа, втора и трета природа, аронията няма нищо общо
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK