Достъпът до образование зависи и от етническия произход

За всяко пето дете от малцинствена група съществува риск да изпадне от образователната система. За сравнение, учениците от групата на мнозинството, които напускат задължителното образование, са едва около 7%.

Около 22% от учениците от малцинствен произход повтарят класове

© Надежда Чипева, Капитал

Около 22% от учениците от малцинствен произход повтарят класовеЕвропейският принцип за "равен достъп до образование за всички" е по-скоро на хартия, отколкото реалност. Факторът "етническа група" играе особено важна роля за достъпа до качествено образование. Изследване на европейски учени, проведено в рамките на проекта Edumigrom, показва, че колкото по-ясни са признаците на "различие", толкова по-мрачни са перспективите на учениците да наваксат оценките и постиженията на връстниците си от мнозинството, ако са поставени в сходни социално-икономически условия.


Това е валидно за всичките девет държави, включени в изследването – Великобритания, Германия, Дания, Румъния, Словакия, Унгария, Франция, Чехия, Швеция. Изследването установява, че за всяко пето дете от малцинствена група в тези страни съществува риск да изпадне от образователната система. За сравнение, учениците от групата на мнозинството, които напускат задължителното образование, са едва около 7%.


Значителна част от децата от малцинствата не получават дори основно образование, или го завършат, но без да усвоят базовите знания и умения, показват още резултатите. Децата от маргинализираните общности и особено от най-бедните слоеве са най-застрашени от това. В последствие остават нискоквалифицирани и неподготвени за пазара на труда и нуждите на бизнеса. Затова и нивото на безработица е най-високо сред тези групи, пише в доклада.
Тези деца, които посещават училище пък, обикновено живеят и учат в силно сегрегирани условия. Те са резултат от естественото "бягане" на мнозинството от районите и кварталите с преобладаващо малцинствено население, на училищните политики, насочени към ефективно взаимодействие между общностите, както и на опитите на родители от различен етнически произход да защитят децата си от дискриминация.


Резултатът в общия случай е сегрегация на местните училища, при която едновременно се понижават качеството на преподаване и представянето на учениците. Често се забавя и развитието на децата. Около 22% от учениците от малцинствен произход повтарят класове. Дори в този случай обаче произходът изиграва роля – само 8% от децата от мнозинството, които живеят и учат в сходни условия като тези на малцинството, се налага да повтарят. 


В общия случа децата с различен етнически произход имат минимални контакти с мнозинството. Така границата между "ние" и "тях" остава ясно очертана и трудно преодолима.

© Надежда Чипева, Капитал

В общия случа децата с различен етнически произход имат минимални контакти с мнозинството. Така границата между "ние" и "тях" остава ясно очертана и трудно преодолима.


Според учените сегрегацията е ключов фактор за липсата на равен достъп до качествено образование, както и за капсулирането на хората от малцинствата от най-ранна възраст. В общия случа децата с различен етнически произход имат минимални контакти с мнозинството. Така границата между "ние" и "тях" остава ясно очертана и почти непреодолима, пишат експертите. Въпреки това изследването показва, че тези деца постигат по-добри резултати и се чувстват по-добре, когато сред учителите им има етническо разнообразие.


В деветте държави се правят различни опити за интегриране на учениците от малцинства и имигрантски общности. Най-честите практики са две, но са еднакво рискови и неефективни. Първата е децата от различен етнос да се поставят в "специални класове", които по същество също са пречка за интеграцията.


В другата крайност са училищата "далтонисти", които в опита си да третират децата по еднакъв начин, независимо от произхода им, често пренебрегват потребностите на тези от тях, които изостават и нямат добри базови познания. Това обикновено води до ниско ниво на подготовката им и бързото им отпадане от училището.


Решение и в двата случая, според препоръките на проекта Edumigrom, е да се осигури по-добра социална подкрепа за семействата от малцинствата, както и да се развият програми за обучение извън училището специално за рисковите групи.

Коментари (43)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 952 Неутрално

  Верно е!
  Що е Маке все е юнак!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 2. 2 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1303 Весело

  Добро утро.....Открито е колелото!?

 3. 3 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2046 Неутрално

  Интегриратме се успешно !!! Понеже няма начин малцинаството да станат магистри като мене, нас ни уволняват и ни изхвърлят на варела за да станем кофермани като тях. Така се изравнява потенциала за включване!

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 4. 4 Профил на Yankee
  Yankee
  Рейтинг: 796 Неутрално

  Не просто различие, а различие от бялата, европейска раса. Интелекта и голяма част от качествата се предават по наследство и това определя съдбата на следващата генерация. За това циганите, за които наскоро доказаха че са от Индия, не са се интегрирали за близо 2000 години "присъствие".

  От другите, единствено Японци и Корейци са доказали, че могат да се "интегрират" - тоест да бъдат равноправни (не само в привилегиите, но и в ЗАДЪЛЖЕНИЯТА И МОРАЛА).

 5. 5 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1303 Гневно

  До коментар [#4] от "Yankee":

  "не са се интегрирали за близо 2000 години "присъствие" - Ние хем хленчим че нямаме пари, хем даваме пари за циганската интеграция и разплод!?

 6. 6 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#2] от "dobrich":

  топлата вода също

 7. 7 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1199 Неутрално

  Има доста верен индикатор за възможностите за просперитет на малцинствена група, при това индикатор от типа "един поглед е достатъчен". Живее ли малцинствена група в гета? Да/не. Това е - корейци и японци, както отбелязва пост 4/Yankee, не живеят в гета, съответно просперират. Черни, латиноси, цигани, араби, китайци, турци - над 90% живеят в гета - няма напредък при тях. Това е. А най-лошият резултат от капсулирането на малцинствените етноси ще се прояви в недалечно бъдеще - малцинствените етноси се превръщат в преобладаващи етноси, с всички произтичащи от това последствия, смея да заявя - негативни последствия.

 8. 8 Профил на handzhi
  handzhi
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  "да се развият програми за обучение извън училището специално за рисковите групи."

  "тези деца постигат по-добри резултати и се чувстват по-добре, когато сред учителите им има етническо разнообразие."

  Топлата вода отдавна е открита и тече в тръби.
  Но при нас опитите да я открием, са неимоверни.

  "Не ни трябват умни. Нужни са ни верни." Борис Стругацки
 9. 9 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 684 Неутрално

  "Решение и в двата случая, според препоръките на проекта Edumigrom, е да се осигури по-добра социална подкрепа за семействата от малцинствата, както и да се развият програми за обучение извън училището специално за рисковите групи"

  Проблемът е че малцинствените имигрантски групи в Европейските страни се капсулират и не желаят да приемат културата и начина на живот в страната приемник. И в двата случая няма да има решение и проблема ще се задълбочава с времето. Единствения начин е да се ограничи притока на подобни, както и да се преосмисли политиката на тези страни.

 10. 10 Профил на αлферац
  αлферац
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#4] от "Yankee":

  Ами не съм съгласен, че бялата раса има най-високи постижения. Определено това е жълтата раса. А и индийците са доста добре с интелекта, поне от горните социални слоеве. Проблем наистина има с африканците, и то където са на големи групи. Където има един африканец заобиколен с бели, той често е по-умен от масата.

 11. 11 Профил на αлферац
  αлферац
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#7] от "Мърмор":

  Пуснеш ли група от всички поколения да се засели - няма да се асимилира. Пуснеш ли само млади, или само мъже, или само жени - ще се асимилират. Американците така правят. Европейците НЕ

 12. 12 Профил на polovtsian
  polovtsian
  Рейтинг: 515 Неутрално

  [quote#4:"Yankee"] Интелекта и голяма част от качествата се предават по наследство и това определя съдбата на следващата генерация. За това циганите, за които наскоро доказаха че са от Индия, не са се интегрирали за близо 2000 години "присъствие". [/quote]

  Че интелекта и качествата до голяма степен се унаследяват е така (или поне понастоящем така се смята). Но силно се съмнявам, че причината за неинтегрирането на индийци и прочие е в интелекта. Има доста умни индийци, както и невероятно тъпи представители на бялата раса. Проблемът според мен е, че като се различаваш твърде много от останалите, те малко или много започват да странят от теб, независимо държавата какви стратегии предприема за интеграция на малцинствата. Нормално, хората се "свързват" най-лесно с подобни на тях.

  Хората не действат рационално, а рационализират действията си.
 13. 13 Профил на Yankee
  Yankee
  Рейтинг: 796 Неутрално

  [quote#10:"Aлфepaц"]Ами не съм съгласен, че бялата раса има най-високи постижения. Определено това е жълтата раса. А и индийците са доста добре с интелекта, поне от горните социални слоеве. [/quote]

  Мнения може да има всеки, фактите говорят друго обаче.

 14. 14 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 853 Неутрално

  В деветте държави се правят различни опити за интегриране на учениците от малцинства и имигрантски общности.
  =======================================
  Те пък не искат да се интегрират, живеят си както намират за добре, не работят, занимават се с кражби и наркотици и наричат подобни поучения като в статията - фалшив морал и фалшиви ценности.

 15. 15 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 853 Неутрално

  [quote#13:"Yankee"]Мнения може да има всеки, фактите говорят друго обаче. [/quote]
  Какво говорят? Нали най -бялата раса беше тръгнала на поход срещу унтерменшите, които воюваха с една винтовка на десет човека. Фактите са трагични за най - бялата раса - тотален разгром, заедно с гениалните бели райхсмаршали, супер модерната бяла бойна техника и най - гениалния фюрер на белите арийци, включващи почти цяла Европа.

 16. 16 Профил на Yankee
  Yankee
  Рейтинг: 796 Неутрално

  [quote#12:"polovtsian"]Има доста умни индийци, както и невероятно тъпи представители на бялата раса. Проблемът според мен е, че като се различаваш твърде много от останалите, те малко или много започват да странят от теб, независимо държавата какви стратегии предприема за интеграция на малцинствата. [/quote]

  процента умни индийци, които не крадат и не лъжат съпоставен към цялото индийско население е изключително малък. Същото е и при китайците. Просто природата им ги тегли към недостойни и нецивилизовани действия. Можеш да намериш много умни магарета сред магаретата и много глупави коне сред конете, но магарето кон няма да стане.

 17. 17 Профил на Yankee
  Yankee
  Рейтинг: 796 Неутрално

  [quote#15:"Каишков"]Нали най -бялата раса беше тръгнала на поход срещу унтерменшите, които воюваха с една винтовка на десет човека. [/quote]

  Най-бялата раса тръгна на война срещу юдо-комунизма. Недей да изопачаваш нещата.

 18. 18 Профил на baghatur
  baghatur
  Рейтинг: 515 Весело

  До коментар [#13] от "Yankee":

  Факт е,че монголоидите имат най-високо IQ ... останалото са европейски басни,според които светът се свежда до тях ...

  Liberate Your Mind!
 19. 19 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3378 Неутрално

  Мда ...щом българите тук станат малцинство за което има достатъчно признаци ,че се случва масово децата ще изпаднат от образователната система.

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 20. 20 Профил на Yankee
  Yankee
  Рейтинг: 796 Неутрално

  [quote#18:"baghatur"]Факт е,че монголоидите имат най-високо IQ ... останалото са европейски басни,според които светът се свежда до тях ... [/quote]

  Факт е че IQ тестовете много точно измерват интелекта, когато е между 50 и 80 (много глупави до глупави) и няма никаква полза от тях, когато се опитват да измерят нещо повече от 100 нагоре. Както ти не би могъл да оцениш някой, който е 2-3 пъти по умен от теб. Тази тема съм я обсъждал многократно със специалисти в областта и винаги сме стигали до този извод (макар и през зъби от тяхна страна, защото с това си вадят хляба)

  Я що се отнася до монголоидите (особено ако са от китайски произход) това са най-редовните преписвачи и чийтъри на тестовете и като ти кажат "добър ден" обърни се да видиш дали е изгряло слънцето.

 21. 21 Профил на КДС
  КДС
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#17] от "Yankee":

  Нали най -бялата раса беше тръгнала на поход срещу унтерменшите, които воюваха с една винтовка на десет човека. - цитат на коментар #15 от “Каишков”


  Най-бялата раса тръгна на война срещу юдо-комунизма. Недей да изопачаваш нещата.

  И не беха с "една винтовка на десет човека", беха въоръжени до зъби. Сталин имаше три пъти повече танкове от цела Европа.

  Проклета да е Русия!
 22. 22 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2046 Неутрално

  [quote#10:"Aлфepaц"]Проблем наистина има с африканците, и то където са на големи групи. [/quote]Проблем наистина има с "другите", и то САМО където са на големи групи. При нас (СЗ)китайците не се обособиха в изолирана група - интегрират се и децата им учат за трима! Циганите които живееха по едно семейство в блок също се интегрираха. "Махалата" НЕ се интегрира!!! Но някои наши се интегрираха там

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 23. 23 Профил на Yankee
  Yankee
  Рейтинг: 796 Неутрално

  [quote#21:"КДС"]И не беха с "една винтовка на десет човека", беха въоръжени до зъби. Сталин имаше три пъти повече танкове от цела Европа. [/quote]

  И ако се бяха забавили със няколко седмици, Сталин щеше да тръгне да ги освободи от гнета на капиталистическия експлоататор. Пропуснах да добавя в поста до Каишков /Кокошков/

 24. 24 Профил на baghatur
  baghatur
  Рейтинг: 515 Весело

  До коментар [#20] от "Yankee":

  Омаловажаването на фактите,получени чрез система призната от цял свят,на база лично мнение или в последствие от дебат с приятелска група,по-никакъв начин,не ги прави по-малко представителни за състоянието на интелекта при монголоидите ...

  Liberate Your Mind!
 25. 25 Профил на нервна
  нервна
  Рейтинг: 909 Весело

  До коментар [#4] от "Yankee":
  [quote#4:"Yankee"]Интелекта и голяма част от качествата се предават по наследство и това определя съдбата на следващата генерация.[/quote]
  ++++++++++
  Дете от смесен брак между евреин и циганка питало баща си:
  Тате, аз еврейче ли съм или циганче?
  Еврейче си тате,щом аз съм евреин,и ти си такъв.
  Детето отишло при майка си:
  Мамо,аз циганче ли съм,или еврейче?
  Циганче си,мама,щом аз съм те носила и родила,значи си циганче.Защо питаш?
  Ами,гледам едно колело на улицата пред портата. И сега се чудя - да го продам или да го открадна?!

 26. 26 Профил на Мадлен
  Мадлен
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Така е, тук не е толкова важен развият достъп до образование, защото достъп имат всички деца, всичко идва от културата на малцинствата, при тях е прието да се женят на по 12-13 години и да прекъсват училище, деца, раждат деца, бабите и дядовците ги гледат, родителите никой не ги взема на работа защото са твърде млади и необразовани, при малцинствата първостепенни се първичните потребности, храна, вода, задоволяване на половият нагон, а духовното израстване и образованието изчезват изцяло от спиралата на живота им, а после се оплакват, че нямат пари и работа, е как да имат?!

 27. 27 Профил на abc
  abc
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Въпрос/имаме българче, турче и циганче в шести клас на кого му е най голяма пишката/ Отговор/на циганчето защото е на шестнадесет години!

 28. 28 Профил на BürgerBürokrat
  BürgerBürokrat
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#4] от "Yankee":

  Пич, осъзнай се, главата ти е пълна с расистки глупости. Има много изследвания, които доказват, че расата няма нищо общо с постиженията на хората. Значение има единствено отношението на заобикалящата ги обществена среда. Ако "господстващата раса" от дете ми набива в главата, че съм непълноценен и никога няма да мога да заслужа това, за което тя е достойна, ами най-вероятно е да интернализирам този образ за себе си и да почна да се считам за непълноценен и недостоен. Нали знаеш, човек разбира кой е, оглеждайки се у другите.
  Ето ти едно материалче за ограмотяване:
  http://www.youtube.com/watch?v=GouGUeB3fYs

 29. 29 Профил на iron_cross
  iron_cross
  Рейтинг: 566 Неутрално

  До коментар [#15] от "Каишков":

  Добре си словоблудствал, само дето удобничко си забравил да споменеш, че без помощта на подчертано белите (тогава) САЩ и Великобритания, мамашка Рашка щеше да бъде забита в на кучето гъза още през 1942 г. Та така...

 30. 30 Профил на Yankee
  Yankee
  Рейтинг: 796 Неутрално

  [quote#28:"BürgerBürokrat"]Пич, осъзнай се, главата ти е пълна с расистки глупости. Има много изследвания, които доказват, че расата няма нищо общо с постиженията на хората. Значение има единствено отношението на заобикалящата ги обществена среда. Ако "господстващата раса" от дете ми набива в главата, че съм непълноценен и никога няма да мога да заслужа това, за което тя е достойна, ами най-вероятно е да интернализирам този образ за себе си и да почна да се считам за непълноценен и недостоен. [/quote]

  Пич, на цяла Африка кое и е набивал главите, та са започнели да "интернализират" като недостойни? Защо Египтяните преди 3000 години са били водеща цивилизация и неса се интернализирали, а откакто идват арабските орки се интернализират?

  Тъй като започнахме с размяна на линкове, ето ти и на теб
  един тука да се ограмотиш. От Южна Африка е.

  http://www.extremecentrepoint.com/?p=11539#more-11539

  И последно, не обвинявай никой в расизъм. Говорим с аргументи и факти.

 31. 31 Профил на razlichen123
  razlichen123
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Има няколко прости решения, които да принудят малцинствените общности да спрат да се размножават неконтролирано и да помислят за интегриране и образование, без да бъдем обвинявани в расизъм!

 32. 32 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Аре да не се лъжем. Кой човек със всичкия си ще си прати децата в "циганско" училище?

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 33. 33 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1710 Неутрално

  По-скоро заглавието трябва да е :

  'Желанието за образование зависи силно от етническия произход'

  http://www.flickr.com/photos/39768558@N04/3712408729/
 34. 34 Профил на dnewnik
  dnewnik
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#28] от "BürgerBürokrat":
  това е така само на теория.
  На практика законът за естественият подбор работи.
  Така, че действително ако говорим за достатъчно големи маси население то очертават се определени разлики. Ако разглеждаме отделни индивиди, тогава си прав 75% от успеха зависи от средата, в която индивида се е развивал.

 35. 35 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 3158 Неутрално

  "Решение и в двата случая, според препоръките на проекта Edumigrom, е да се осигури по-добра социална подкрепа за семействата от малцинствата"

  Как изглежда тази подкрепа на родителите. Май няма друго средство освен натиск.

  подпис
 36. 36 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 3158 Неутрално

  Расата или други наследствени фактори не могат да са фактор за талантът на децата. Съвремената наука е ново явление - едва от 1000 години и не може да се е отразила на биологията.

  подпис
 37. 37 Профил на the_flea
  the_flea
  Рейтинг: 1227 Гневно

  Цитат: "Достъпът до образование зависи и от етническия произход"
  Това са пълни глупости!
  По-скоро "ЖЕЛАНИЕТО за образование зависи от етническия произход"!

  Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!
 38. 38 Профил на suburban
  suburban
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#37] от "the_flea":

  Много точно. Например евреите са етническо малцинство навсякъде и навсякъде са по-образовани от местното мнозинство.

 39. 39 Профил на reges
  reges
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#2] от "dobrich":

  и топлата вода

 40. 40 Профил на reges
  reges
  Рейтинг: 233 Неутрално

  а това лошо ли е?
  предпочитам около децата ми да няма римляни и бразилци и обрязани. и

 41. 41 Профил на c0ng0
  c0ng0
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#10] от "Aлфepaц":

  И какви са постиженията на жълтите? Копиране на чуждите идеи ли? За един черен сред бели заблудата, че често е най-умен идва от това, че белите са средностатистически, а черният е най-умния от всички в района си - щом се е добрал до чужбина.

 42. 42 Профил на kanti
  kanti
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Западната медицина и биология допускат груба грешка като не познават и не признават енергийните центрове (чакрите) на живите същества.Ако ги познаваха ,щяха да мислят другояче и за расите и етносите.Щяха да знаят,че животът на нашата планета е създаден от слънцето и,че живите същества са машини задвижвани от слънчева енергия.Еволюцията е всъщност постепенно зареждане с енергия на горните чакри ,в които енергията е с по-голяма дължина на вълната - в зоната на тъмносиния и виолетовия цвят на слънчевия спектър.И различните раси са на различно ниво на еволюционно развитие.Най-отпред са индийците,после жълтата раса,бялата раса е на трето място,следва червената и накрая е черната раса.Всяка раса все пак е съставена от индивиди с различен КИ ,но като цяло горното подреждане е вярно.Отделни етноси при своето развитие са добили по-различно място от стандартното-например евреите са отишли напред,а циганите са изостанали .Ако знаеше тези истини белия човек,психологията,социологията,че и политиката му щяха да са коренно различни,а сега приличат на астрономията преди Галилео и Коперник.Работят,но свирят с фалшиви инструменти.

 43. 43 Профил на dnewnik
  dnewnik
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#42] от "kanti":

  Съсипа ме от смях, Особенно сериозният ти тон.
  А дължината на вълната при видимата светлина е точно обратното.

  червен ~ 700–630 nm честота ~ 430–480 THz

  оранжев ~ 630–590 nm честота ~ 480–510 THz

  жълт ~ 590–560 nm честота ~ 510–540 THz

  зелен ~ 560–490 nm честота ~ 540–610 THz

  син ~ 490–450 nm честота ~ 610–670 THz

  виолетов ~ 450–400 nm честота ~ 670–750 THz

  Би ли ми обеснил с думи прости термина "ЧАКРА"?


За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK