Новогодишна празнична пита

Празничната пита е крайъгълен камък на хубавата новогодишна вечер

© Димитър Катерински

Празничната пита е крайъгълен камък на хубавата новогодишна вечер



Посрещането на новата година е винаги бляскаво събитие и радост не само за децата, но и за възрастните. Масата е отрупана с лакомства, искрят празнични светлини, леят се хубава музика и забавления. Е, понякога родителите са уморени от цял ден готвене, а децата заспиват щастливо преди да мине полунощ, но всъщност има ли точни правила за празнуване? Не, няма, а най-важното е доброто настроение.


Вкусната храна определено го подпомага, а ако малчуганите са участвали в приготвянето й, тя се е превърнала и в целодневно забавление. Менюто на масата варира според личния вкус, но празничната пита е нещото, което почти винаги присъства – като крайъгълен камък на хубавата вечер. Тя е и едно от най-лесните неща за приготвяне, въпреки притеснението на повечето домакини, че няма да се справят успешно.


За да стане пухкава и вкусна една питка, най-важното е тестото да втаса добре (но да не превтасва!) и да се изпече хубаво на ниска температура. Така ще бухне равномерно, ще се насити с аромат и ще има красива, златиста коричка. Изпечена, питката се завива в кърпа и се оставя да отдъхне поне час.




Оформянето й зависи от въображението на всички участници, а именно тук децата могат да се включат със свои предложения. Или вие да им дадете възможност за избор между няколко варианта, в чиято украса да се включат малките ръчички.


Тази питка "Слънчоглед" грее примамливо, след като се изпече, и носи незаменимия вкус на всеки домашен хляб. Формата й е по-различна от обичайната и със сигурност ще зарадва всички участвали в приготвянето и опитването й. Тестото може да се замеси от предната вечер на ръка или в машина за хляб и да се остави за през нощта в хладилника. На сутринта се изважда и се оставя да отдъхне за около 40 мин., след което се оформя и изпича питката.


За направата й са нужни: 760 г брашно, 250 мл топло (не горещо) прясно мляко, 75 мл олио, 2 яйца, 2 пакетчета суха мая, 1 ч.л. захар, 2 ч.л. сол; за намазване между пластовете: 100 г разтопено масло; за намазване отгоре: 1 жълтък, 1 с.л. прясно мляко, 1 с.л. олио, сусам (бял или черен).


Маята се разбърква в прясното мляко, заедно със захарта и се оставя на топло място да "шупне", за около 15 мин.


Яйцата, олиото и солта се разбъркват с вилица до хомогенна смес.


В дълбок съд се пресява брашното, в средата му се прави кладенче и се изсипват разбитите с олиото яйца и млечната смес с маята. Замесва се меко, еластично тесто, което се премесва десетина минути. Ако лепне много, се добавя още мъничко брашно. След това се слага в намазнена купа, покрива се и се оставя да втаса, докато удвои обема си.


От готовото тесто се отделя парче с размера на юмрук и се оставя настрана. Останалото тесто се разделя на две равни части, а след това всяка на още четири. Получават се осем малки топки.


Първите четири се разточват на кръгове и се нареждат една върху друга в намазнена и набрашнена голяма кръгла тава, като между всеки пласт се маже с масло. Най-горният лист се разточва малко по-голям и се изтегля така, че да покрие останалите отстрани. Получения кръг се нрязва на 8 триъгълника, като не се стига до края му (оставя се около 1 см преди ръба) и се обръщат внимателно навън.


Останалите четири питки се разточват на малко по-малки кръгове и отново се нареждат един върху друг, като между тях се намазва с масло. Поставят се в получената дупка в средата на големия кръг и се нарязват на 8 триъгълника, които да се разминават с долните и без да се стига до края на кръга. След това отново се обръщат навън.


Накрая средата се поставя останалата последна топка и се притиска внимателно с ръка, за да запълни дупката.


За намазването на питката се разбиват жълтъка, млякото и олиото заедно, след което се разнасят с четка на тънък пласт върху тестото. Средата на слънчогледа се поръсва със сусам.


Питката се слага в студена фурна, която се включва на 200 градуса за първите 10 мин. След това се намалява на 180 градуса и се пече до готовност – около 30 мин. или докато придобие приятен златист цвят и при проверка с клечка в тестото, тя излезе суха.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (36)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
    КМЕТ В СЯНКА
    Рейтинг: 4661 Неутрално

    прекрасна е но не е ли малко много маята !

    ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
  2. 2 Профил на ръпончо
    ръпончо
    Рейтинг: 1373 Весело

    Тази рецепта Ваню Звездев със сигурност ще я прецака!

    Много народ тук се е взел насериозно! :)
  3. 3 Профил на ariel28
    ariel28
    Рейтинг: 551 Неутрално

    До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":

    Според мене е много. Най-много едно пакетче.

    'Let light surround you' Dream Theater
  4. 4 Профил на КМЕТ В СЯНКА
    КМЕТ В СЯНКА
    Рейтинг: 4661 Неутрално

    много е важна и баницата с късметите !!!

    ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
  5. 5 Профил на КМЕТ В СЯНКА
    КМЕТ В СЯНКА
    Рейтинг: 4661 Неутрално

    До коментар [#3] от "ariel28":

    много зависи и от брашното ! трябва да се работи само с проверено на практика брашно !

    ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
  6. 6 Профил на ariel28
    ariel28
    Рейтинг: 551 Неутрално

    До коментар [#5] от "КМЕТ В СЯНКА":

    И да се пресее!

    'Let light surround you' Dream Theater
  7. 7 Профил на КМЕТ В СЯНКА
    КМЕТ В СЯНКА
    Рейтинг: 4661 Неутрално

    До коментар [#6] от "ariel28":

    поне 2 пъти !

    ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
  8. 8 Профил на ariel28
    ariel28
    Рейтинг: 551 Неутрално

    До коментар [#7] от "КМЕТ В СЯНКА":

    Ох, дояде ми се Много апетитно изглежда питката на снимката! Може да я пробвам!

    'Let light surround you' Dream Theater
  9. 9 Профил на ръпончо
    ръпончо
    Рейтинг: 1373 Неутрално

    До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":
    До коментар [#3] от "ariel28":

    Не забравяйте, че едно пакетче суха мая е за не- повече от 500 гр. брашно, а тук има 750 гр., че и повече, защото със 750 гр. тестото ще е доста лепкаво. Така че, според мен две пакетчета са идеално.

    Много народ тук се е взел насериозно! :)
  10. 10 Профил на КМЕТ В СЯНКА
    КМЕТ В СЯНКА
    Рейтинг: 4661 Неутрално

    До коментар [#8] от "ariel28":
    и ние ще месим нещо подобно ако ще да напълним некой дебелариум !!!


    ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
  11. 11 Профил на ariel28
    ariel28
    Рейтинг: 551 Неутрално

    До коментар [#9] от "ръпончо":

    Имате предвид не кубчетата френска мая, а едни пликчета ли?

    'Let light surround you' Dream Theater
  12. 12 Профил на ariel28
    ariel28
    Рейтинг: 551 Неутрално

    До коментар [#10] от "КМЕТ В СЯНКА":

    Е, ще го отгладуваме

    'Let light surround you' Dream Theater
  13. 13 Профил на Мария
    Мария
    Рейтинг: 1516 Любопитно

    Съставките на това тесто позволяват разнообразие: може да го разделите на няколко части и всяка от тях да вържете на възел, а после да оставите да втасат заедно всички възли ("вързана питка". Друг вариант е питката-слънце: кръгла основна част и оформени лъчи. Оставя се да втаса, а по време на печене се намазва с разбит жълтък.

    ”За мен България си остана един вечен мираж. В който и свят да съм, винаги ще я нося като ранена птица в сърцето си." (Никола Манев)
  14. 14 Профил на ръпончо
    ръпончо
    Рейтинг: 1373 Весело

    До коментар [#11] от "ariel28":

    Сухата мая никога не е на кубчета, а рецептата в статията е със суха мая, т.е. на пакетчета.

    Много народ тук се е взел насериозно! :)
  15. 15 Профил на ariel28
    ariel28
    Рейтинг: 551 Неутрално

    До коментар [#14] от "ръпончо":

    Да, вярно, че пише суха. Аз понеже използвам само на кубчета и си представих две кубчета, което е много. Благодаря!

    'Let light surround you' Dream Theater
  16. 16 Профил на Dragoslava
    Dragoslava
    Рейтинг: 980 Любопитно

    Добре изглежда, като слънце.

  17. 17 Профил на girl power
    girl power
    Рейтинг: 1039 Весело

    До коментар [#9] от "ръпончо":

    Брей, какъв разбирач, а правел само кисело зеле на салатка...

    Самотата обливаше сърцето ми
  18. 18 Профил на Ирина Катеринска
    Ирина Катеринска
    Рейтинг: 605 Неутрално

    Радвам се, че питката ви харесва . Относно маята, моя грешка е, че не съм уточнила грамажа - става въпрос за две пакетчета от по 7 г всяко (общо 14). Това количество не е много за точно тази питка, а иначе успешно се заменя с 2/3 кубче прясна мая.

  19. 19 Профил на girl power
    girl power
    Рейтинг: 1039 Любопитно

    До коментар [#16] от "Dragoslava":

    Добре изглежда, но може би трябва още повече да се гланцира за блясък.

    Самотата обливаше сърцето ми
  20. 20 Профил на girl power
    girl power
    Рейтинг: 1039 Весело

    [quote#18:"Ирина Катеринска"]а иначе успешно се заменя с 2/3 кубче прясна мая. [/quote]

    Да, наистина е така и става по-различна на вкус питката. Козуначета винаги замесвам с прясна мая.

    Самотата обливаше сърцето ми
  21. 21 Профил на Ирина Катеринска
    Ирина Катеринска
    Рейтинг: 605 Неутрално

    До коментар [#20] от "girl power":

    Да, аз също правя козунаци само с прясна мая, а питки, които искам да запазят по-изразена шарка - със суха, защото не бухват чак толкова много .

  22. 22 Профил на girl power
    girl power
    Рейтинг: 1039 Любопитно

    До коментар [#21] от "Ирина Катеринска":

    Много добре изглежда питката-слънце, дано да не ме домързи утре и да се опитам да я направя.

    Самотата обливаше сърцето ми
  23. 23 Профил на Ирина Катеринска
    Ирина Катеринска
    Рейтинг: 605 Неутрално

    До коментар [#22] от "girl power":

    Да Ви е сладко и много празнично настроението утре!

  24. 24 Профил на bee
    bee
    Рейтинг: 1171 Неутрално

    [quote#1:"КМЕТ В СЯНКА"]прекрасна е но не е ли малко много маята ![/quote]
    И според мен маята е в повече, а аз лично предпочитам маята на кубчета. Освен това приготвянето не е толкова лесно, както е представено в статията, ако човек не знае какво да прави и как да го прави. Не само втасването е важно за подобни тестени изделия с мая, много е важно и доброто омесване на тестото, което ако се прави на ръка не е просто безразборно омачкване на всички продукти смесени в едно и тръшнато в плота сто пъти, щото видиш ли така разправяли, че бухвало. А и печенето си иска умението, и то не е на принципа " мятам го във фурната и да се оправя само ". Така че човек трябва да знае какво да прави, как да го прави и да го прави с желание и любов, тогава тестото му се " отблагодарява " с прекрасен резултат и за окото и за небцето.

    " Истинската мярка за човека е как се отнася към този, който не може да му бъде полезен. "
  25. 25 Профил на izabell
    izabell
    Рейтинг: 1352 Неутрално

    Не видях в рецептата да се спомене, че се меси и със вода- да не би Змей горянин да е затворил всички кладенци и да няма водаВ приказките пише че при такъв случай месели жените със сълзи.До там не сме я докарали нали.Меси се с 150-170 мл топла вода която се прибавя в кладенчето

  26. 26 Профил на ikar_01
    ikar_01
    Рейтинг: 932 Неутрално

    До коментар [#25] от "xalikarans":

    Няма вода - пише 250 гр. прясно мляко.
    Питката е много красива и ефектна и смятам да я пробвам.

  27. 27 Профил на izabell
    izabell
    Рейтинг: 1352 Неутрално

    До коментар [#26] от "ikar_01":Е то вярно сегашното прясно млъко е с голям % на вода,не е като "имало едмно време на село" било е направо сметана

  28. 28 Профил на ikar_01
    ikar_01
    Рейтинг: 932 Разстроено

    До коментар [#27] от "xalikarans":
    Млякото от магазина, особено по-малко масленото, си е направо бяла вода. Домашното мляко не може да се сравни с никое друго. Все още може да се намери такова, ако човек отиде на село, но и там много хора зарязаха гледането на крави, защото не им е изгодно. Май както е тръгнало занапред ще пием мляко, получено от сухо мляко, внесено бог знае откъде и ще разказваме на децата си какво е имало едно време.

  29. 29 Профил на Jessika
    Jessika
    Рейтинг: 1468 Любопитно

    "Моята" питка има подобни съставки, но украсата ме впечатли.

    Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
  30. 30 Профил на sstrannik
    sstrannik
    Рейтинг: 225 Неутрално

    Майчицеее...колко сте тъпи всичките!!!Та тази питка изобщо не е ..набухнала.Та не забелязвате ли че е плоска като дъска и сигурно почти толкова твърда..
    Тестото има свойството да набухва във всички посоки-така ,че щом са се запазили острите краища на лъчите би трябвало питката да е печена в тава със звездовидна форма,каквато не знам да има конструирана такава и... пусната в продажба...
    Ако такава питка печеш в кръгла тава,остри краища не може да има-тя ще приеме формата на тавата при набухването и печенето-КРЪГЛА!
    Затова е и снимана точно отгоре-да не се забелязва че е дебела точно 1/2 сантиметър!!!

  31. 31 Профил на Десен
    Десен
    Рейтинг: 1366 Неутрално

    От сухата мая препоръчвам турската.
    Твърдо съм против двете пакетчета. И едно е достатъчно.
    Инак след яденето следва още подуване и през нощта - почетни топовни салюти!

    Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
  32. 32 Профил на Десен
    Десен
    Рейтинг: 1366 Неутрално

    До коментар [#30] от "sstrannik":
    Аз я правя просто на три топки които разстилам, навивам и нарязвам, а после предреждам в тавата, така че да се получат подредени коматчета. Прав си че се раздува на всички страни.
    Няма смисъл от залитане по форми. Това все пак е само хляб.
    И въпреки всичко е по-сладко да си го омесиш и опечеш сам, а после да го споделиш с близките си.

    Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
  33. 33 Профил на Десен
    Десен
    Рейтинг: 1366 Неутрално

    [quote#18:"Ирина Катеринска"] става въпрос за две пакетчета от по 7 г всяко (общо 14).[/quote]
    Да, това беше необходимо уточнение - 7 г е само на д-р Йоткер. Т.нар. Френска, която всъщност е турска и е по-популярна по магазините е 11 г. и тя е точно за 1 кг.
    http://www.randi.bg/Суха-мая-Саф-Инсант-Френска-11гр.

    Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
  34. 34 Профил на sstrannik
    sstrannik
    Рейтинг: 225 Неутрално

    Господиии...ама как може да месите хляб със суха мая!?
    Значи,...истински хляб се меси с КВАС!
    В прясната мая за хляб има дрожди(гъбички от типа торбести)... и бактерии,които осъществяват и млечно кисела ферментация ,така че от тези два вида "набухватели" се получава неповторимия сладко-кисел вкус на хляба...
    Квас за хляб от жито се прави като се смеси малко прясна мая от магазина с малко топличка вода,брашно,захар и мляко до консистенция на рядка сметана и се оставя на топло(до около 35 градуса целзий) да "шупне"Така се дава възможност на гъбичките(дрождите) и млечно-киселите бактерии да се размножат оптимално .Ако на този етап добавяш сол и мазнина и го държиш на студено им пречиш,което е лошо.Към готовия вече (шупнал) квас после се добавя останалата вода ,брашно, сол ..и т. н ...до нужното ти количество...
    Мая или квас можеш да получиш и от гъбичките(дрождите) ,които живеят и по хмела(цвета му),но тогава втасването е и по-бавно и хляба е с друг вкус...Друг вид гъбички преработват нишестето и глутена..
    Можеш да си получиш дрожди и от обвивката на гроздови зърна-друг вкус...както и ако ползваш жълъдово брашно най-добре ще ти се надигне хляба,ако ползваш дрожди от вътрешната обвивка на стомаха на глиган!!!Там тези дрожди просто са селекционирани от еволюцията да преработват жълъдите...Ял съм такъв хляб-страхотен е...
    А иначе със сухата мая правите нещо като кекс,само че без захар,а не Хляб...

  35. 35 Профил на sstrannik
    sstrannik
    Рейтинг: 225 Неутрално

    До Десен

    А пък пра- баба ми никога не тичаше до Франция да купува турска мая,даже и до смесения магазин(бакалията) не ходеше...Правеше си сама квас(включително и от бира и трици )...и хляб правеше за страх...Истински...Като натопиш краищника в кокошата чорба да пожълтее и си го посолиш-цял ден не се сещаш ,че може и да си гладен!))))

  36. 36 Профил на Десен
    Десен
    Рейтинг: 1366 Неутрално

    [quote#34:"sstrannik"]как може да месите хляб със суха мая!?[/quote]
    Ми то е същото. Понеже правя и с двата типа мая, знам и особена разлика във вкуса няма. Функцията на маята е не да овкусява, а да прави хляба пухкав.
    Баба ти може да е имала време цял ден да меси една погача, ама днес това се прави за час, не повече.

    Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.




За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK