Дарин превръща двойкаджии в отличници за седмица

Дарин превръща двойкаджии в отличници за седмица

© Красимир ЮскеселиевУченик с три двойки по математика + Седмица подготовка с видеоуроци = Шестица


С решението на това уравнение се е захванал Дарин Маджаров, създател на сайта www.ucha.se
(Уча се), където са публикувани над 700 безплатни видеоурока по най-трудните предмети за ученици от 5 до 11 клас. И усилията му вече дават положителен резултат. Освен индивидуалните успехи експеримент на Дарин показал, че след пет видеоурока по химия на следващото контролно от 102 ученици 95 са се представили отлично.


Самият Дарин е завършил с отличие Априловската гимназия в Габрово. След това завършва бакалавърската и магистърската степен от висшето си образование в Германия, а е започнал докторантурата си в Белгия. Преди два месеца се връща у нас само за да работи по сайта с цената на отказ от сигурната и високозаплатена работа в сферата на електромобилите.
Как работи?


В момента сайтът включва над 720 урока, изгледани близо 700 хил. пъти. Дисциплините са физика, история, български език, английски език, като с най-голям интерес са математиката, химията и биологията. Дължината на всяко видео е около 10 минути и цели да представи учебния материал по достъпен и лесен за разбиране начин за учениците.


"Изготвянето на всеки урок отнема по 4 часа", разказва Дарин. Първо започва да се събира информация от различни учебници и други източници. След това се прави видеото, в което да има доза закачка и интерактивност с рисунки и графики. "Сметнете колко прави 700 по 4 часа и ще видите колко време е отнело на мен и екипа", продължава той. С усмивка издава и една от тайните на успеха - "използвам ситуации, които се случват в живота, например как се сваля мацка".


Миналата година сестрата на Дарин е в 11 клас и се затруднява с уроците. По това време той е студент в Германия и решава да й помогне, като направи анимирано клипче с урок по химия. По-късно заснема видео и по други предмети, а сестра му ги споделя с приятели.


По този начин се заражда идеята му за www.ucha.se. В началото започва сам с помощта на своята учителка по химия Мария Николова от Априловската гимназия в Габрово, където той е завършил средното си образование. Постепенно идеята се разпространява в съседните градове - от уста на уста.


Дарин превръща двойкаджии в отличници за седмица

© Красимир Юскеселиев


И така до днес, когато идеята намира привърженици в цялата страна. През тази година печели финансиране от фонда LAUNCHub и се надява и на институционална подкрепа.


На кого помага?


Уроците в сайта помагат както на учениците, така и на учителите и родителите. Според Дарин предимствата са интерактивният начин на представяне на знанието, което ги мотивира да учат. Същевременно това улеснява работата на преподавателите и не натоварва в повече графика на родителите.


"Мисля, че след време учениците, вместо да пишат дълги домашни вкъщи, ще гледат такива уроци", смята Дарин. Сред проблемите в образованието той отбелязва поднасянето на материала по неразбираем начин, "не на техния език". "Второто нещо е да им бъде забавно".


За учителите казва, че стремежът му е бил те да харесат клипчетата, за да си помагат в преподаването. "Вместо лектор учителят става мотиватор и вдъхновител. Самите ученици ще ги заобичват още повече", смята той. Получил е отзив от преподавателка по история, която пуснала видео урок за осми клас на петокласници.


Дарин Маджаров

© Красимир Юскеселиев

Дарин Маджаров


Учениците толкова много харесали идеята, че даже направили големи платна с рисунки от урока. "Вече самите учители виждат, че това работи за тях. Учителят там е станал уникален вдъхновител и децата сега ме поздравяват на всяко минаване по коридора", разказва Дарин.


Наблюденията му показват, че най-често родители намират сайта. Получените мейли от тях показвали, че те от часове подготовката на децата им се стеснява до минути.


"Виждаш, че решаваш доста проблеми на хората и те харесват това, което правиш", казва Дарин за работата си по сайта. Въпреки перспективите в чужбина, той иска да остане в страната. "Това, което правя, е много повече от това да съм затворен в един офис", аргументира решението си той. Разказва, че с нетърпение очаква всяка сутрин, за да започне работа по нов урок. "Правя го с уникална любов и интерес и затова се получава. Хората усещат."


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (150)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2990 Любопитно

  В министерството на египтолога-комунист Сегей Игнатов има поне 2 от всичко 13-те огромни дирекции, които незабавно могат да бъдат закрити и бюджетите им прехвърлени към Дарин. Момчето ще се справи много по-добре от многобройните чиновници в дирекция „Образователни програми и образователно съдържание" и в дирекция „Информационни и комуникационни технологии". Вместо това, човекът намира финансиране от неправителствения сектор и никаква подкрепа от държавата. Не са ли за разчекване герберастите?

 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 3. 3 Профил на Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Рейтинг: 1288 Весело

  [quote#1:"Lemmy"]Вместо това, човекът намира финансиране от неправителствения сектор и никаква подкрепа от държавата.[/quote]
  Някои хора просто го могат! Хем да направят нещо полезно за другите, хем да извадят късмет и да получат финансиране Капа му свалям на този човекДай боже повече като него!

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 4. 4 Профил на Рубиконан от Балъкимерия
  Рубиконан от Балъкимерия
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  [quote#0:"статията"]...как се сваля мацка...[/quote]
  Това във физиката или в химията е онагледено?

  [quote#0:"статията"]...от часове подготовката на децата им се стеснява до минути...[/quote]
  Ако има някой недоволен от това, то той ще е от онези, свикнали да взимат пари за частни уроци...

  Накратко - точно такъв пич ни трябва за образователен министър, но с действащата избирателна система - нанайси!

 5. 5 Профил на sisiliya6
  sisiliya6
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Хубав метод -стига да има желаещи да се,, ОБРАЗОВАТ,, -май последно време младите са далеч от четмото !

 6. 6 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5648 Неутрално

  сайтът е супер ! става и за учители !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 7. 7 Профил на penkagk
  penkagk
  Рейтинг: 434 Неутрално

  С каква положителна новина започва 2013!
  Това момче показва по уникален начин как ВСЕКИ може да допринесе!

 8. 8 Профил на penkagk
  penkagk
  Рейтинг: 434 Любопитно

  Как ли ще понесат тази новина "експертите" в Министерството на образованието?

 9. 9 Профил на penkagk
  penkagk
  Рейтинг: 434 Весело

  Тези уроци май ще трябва да се предвидят за обучение на авторите на учебници...

 10. 10 Профил на penkagk
  penkagk
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Влязох в сайта - УНИКАЛЕН Е!
  БРАВО!

 11. 11 Профил на Борко
  Борко
  Рейтинг: 381 Любопитно

  Уникално. Смятам, че идеята на този младеж е прекрасна, по този начин ученето ще се превърне в забавление и ще се съчетае полезното с приятното.

 12. 12 Профил на Вавринец
  Вавринец
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Za da ima obu4enie trjabva da ima jelanie  Публикувано през m.dnevnik.bg

 13. 13 Профил на Убитака
  Убитака
  Рейтинг: 381 Любопитно

  ОбразУванието винаги е било абсурсдно, като целта не е да се научат децата, а да се осигури препитание на възможно най-голям брой паразити на държавна хранилка.
  Дори елементарни материали се преподават максимално сложно и тежко, като целта сякаш е децата да ги намразят, защото не виждат нищо полезно в тях...
  Може да звучи абсурдно, но ако ги питаш : "Какво парче хартия трябва да си отрежеш, за да си свиеш цигара" дори и хулиганите на класа ще запомнят формулата за обиколка на окръжност...
  Примери колкото щете, а колко ли е трудно всеки учител да се понапъне малко преди да започне да рецитира урока си?

 14. 14 Профил на Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Рейтинг: 1288 Весело

  [quote#8:"penkagk"]Как ли ще понесат тази новина "експертите" в Министерството на образованието? [/quote]
  Като шопа, 'дето видял жирафа в зоологическата градина, и казал "...е па нЕма тЕко'уа джи'уотно"

  И заедно с асоциятата на частните учители ще почнат да търсят кусурите на подобни програми

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 15. 15 Профил на lacrima
  lacrima
  Рейтинг: 435 Весело

  Дълбоко вярвам, че няма глупави деца, а неспособни учители и неправилни методи на преподаване.

  Аз бях тотален математически инвалид до 9 клас, когато дойде нова учителка. Тогава чудодейно се оказа, че всъщност математиката много ми се отдава.

 16. 16 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1310 Неутрално

  В ученето няма магически пръчици. Безспорно това, което е направил Дарин е страхотно, но в никакъв случай не е алтернатива на настоящето обучение. Не може да става и дума "учениците, вместо да пишат дълги домашни вкъщи, ще гледат такива уроци", защото както гласи една стара поговорка за кучето и месаря, ученето минава и през практика. Попитайте за това който и да е учител, имащ малко повече от година опит. Но наистина, поздравления за Дарин. Това, което той прави наистина е възможност на учениците да обогатят познанията си.

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 17. 17 Профил на Dragoslava
  Dragoslava
  Рейтинг: 960 Любопитно

  При деца с нормално психическо развитие всичко е въпрос на интерес и обучение. Ако ги няма, може да се стигне и до двойки и абсолютна неуспеваемост, ако ги има шестиците не са проблем.
  Затова родителите и учителите трябва да работят в синхрон.

 18. 18 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1310 Неутрално

  Също така при ученето е важна не скоростта, а качеството. Няма как някой не-разбиращ основни понятия в математиката да ги разбере за седмица. Разбира се има как да научи достатъчно, че да реши правилно задачите на едно контролно. Но дали с това той научава математиката или научава как да минава контролни?

  Дълбокото, като противовес на плиткото, учене може да се разглежда като разликата между научаване на факти и разбиране/осъзнаване на взаимоотношенията между обстоятелствата, които пораждат тези факти. Например, едно е да знаеш, че 21 по 16 е 336, друго е да осъзнаваш, че всяко число, умножено по две ще дава четен резултат, и нещо повече - 336 е съставено от 7х3х2х2х2х2 и има множество произлизащи от това свойства. Примерът може да не е кой знае колко сложен, но илюстрира, че не запаметяването на факта е съществено, а следствията от него. Затова ключов е процесът на интерпретиране и интегриране на фактите с това, което ученикът вече знае.

  Малко повече за това дали може да се учи бързо тук:
  http://mapto-on.blogspot.co.uk/2012/12/blog-post_20.html

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 19. 19 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Все още се раждат за наша радост и такива Българи! Но другите са много по гласовити, а съответно и по пробивни, за наше нещастие!?

 20. 20 Профил на popovski31
  popovski31
  Рейтинг: 1819 Неутрално

  "Преди два месеца се връща у нас само за да работи по сайта с цената на отказ от сигурната и високозаплатена работа в сферата на електромобилите."


  Ей това е похвално!

 21. 21 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 1112 Неутрално

  браво на младежа. стискам му палци

 22. 22 Профил на ivan_simeon
  ivan_simeon
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Успехи на Д.,
  както и на "khanacademybulgaria.wordpress.com/academy/".

 23. 23 Профил на zenola
  zenola
  Рейтинг: 704 Неутрално

  Успех на начинанието!

  Все от някъде трябва да има пробив в системата, която цели изпростяване и лумпинизиране на нацията. Дано има повече такива.

 24. 24 Профил на nikig
  nikig
  Рейтинг: 808 Неутрално

  Поздравления!!! Много добра идея!

 25. 25 Профил на zenola
  zenola
  Рейтинг: 704 Неутрално

  До коментар [#15] от "lacrima":

  Съгласна съм. Проблемът с образованието в момента е системен.
  Не децата са глупави, а системата е създанена целенасочено, за да създава нискообразовани и неграмотни хора. След 5 години жестока борба за образование на детето ми въпреки училището, съм убедена в това.

 26. 26 Профил на Nixonanim
  Nixonanim
  Рейтинг: 555 Неутрално

  Поздравления на Дарин и екипа на Launchub за чудесния PR! Много ми се иска някой да пише с такъв плам и за сугестопедията на д-р Лозанов - истинско доказано българско решение в образованието за всички възрасти!

  cineart.me
 27. 27 Профил на odysseus
  odysseus
  Рейтинг: 434 Любопитно

  [quote#16:"mapto"]

  В ученето няма магически пръчици.[/quote]

  По памет ще цитирам стара китайска поговорка.

  "По добре е да се изгубят 2 година в търсене на правилния учител отколкото да се учи 1 години при грешният учител"

  У процеса на обучение, точно правилният учител е фактора за успех на учениците. Това, че даден учител е добър математик, химик, физик и т.н. не го прави правилният учител !!!
  А точно Дарин и сайта, който реализира го правят правилният учител в определени случай.
  А по отношение на качествено на материала, който се преподава в момента мога да кажа, че е под въпрос и това го твърдя като руски възпитаник.


 28. 28 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 833 Весело

  [quote#18:"mapto"]Също така при ученето е важна не скоростта, а качеството[/quote]
  А скороста за постигане на качество!?

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 29. 29 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 647 Неутрално

  До коментар [#10] от "penkagk":

  сигурно не си виждал сайтове като https://www.khanacademy.org


  а на младежа - успех в начинанието, дано си намира финансиране и достъпът до уроците да е безплатен

  Birds of a feather flock together.
 30. 30 Профил на лизард
  лизард
  Рейтинг: 505 Неутрално

  Браво на Дарин.

  А ако по този начин помогне дори на един човек на ден да научи нещо повече и да го запомни (което също е важно) - значи и мисията на сайта е успешна.

 31. 31 Профил на Yoda
  Yoda
  Рейтинг: 480 Неутрално

  Моите почитания за добрата идея и страхотната реализация!

 32. 32 Профил на Бу
  Бу
  Рейтинг: 541 Весело

  [quote#1:"Lemmy"]Не са ли за разчекване герберастите? [/quote]

  Мнеее. Въпрос на време е да излезе Б.Б. в новините с
  "Къде бяха Дариновците по времето на Станишев? Нямаше ги! При Тройната коалиция образованието вървеше само надолу, а сега сами виждате, АЗ се грижа лично да му върви камерата и да си заснема видеото момчето, за да могат да се учат по-добре децата в училище."

  www.missby.wordpress.com
 33. 33 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 853 Неутрално

  Това е страхотна идея. Българската държава би трябвало да финансира подобен проект. Министерството на образованието може поне да поощри човека, който върши това, което е тяхно задължение.

 34. 34 Профил на omniam
  omniam
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Хм оказва се, че чрез този сайт госпожата по химия ни преподава един урок, когато беше болна и не можеше да говори. Обясненията и примерите бяха много прости, но по-разбираеми, защото успях да си представя основата на нещата, въпреки че имам няколко пропуснати години по химия.
  Ще се посещава.

 35. 35 Профил на Sonata Arctica
  Sonata Arctica
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Браво на младежа! Най-после нещо свястно и в образованието. И каква ирония, че то идва не от държавата и министерството, а от един човек ))
  Отдавна разправям аз да вземем да закрием МОН-а и още няколко министерства )) Може пък да потръгнат нещата

 36. 36 Профил на jamal
  jamal
  Рейтинг: 388 Весело

  току що прекарах около половин час в сайта, доста ми хареса, доста неща могат да научат дори хора, които отдавна за завършили училище

 37. 37 Профил на Meir
  Meir
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Поздрави за младия господин! Ето за такива истински хора трябва да четем повече.

 38. 38 Профил на c0ng0
  c0ng0
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Я вземете да оправите линка. Пише ucha.se, а води до някакви глупости.

 39. 39 Профил на Вени Г.
  Вени Г.
  Рейтинг: 1070 Неутрално

  [quote#16:"mapto"]Не може да става и дума "учениците, вместо да пишат дълги домашни вкъщи, ще гледат такива уроци", защото както гласи една стара поговорка за кучето и месаря, ученето минава и през практика[/quote]
  Предполагам, че Дарин го знае, но не може всичко наведнъж. Плезменницата ми е родена във Великобритания и сега е в 6-ти клас. Много полезен за училище е образователния портал, за който е логната - всяко обяснение на уроци и задачи има и интерактивна част за самопроверка.

  Най-добрият аргумент против демокрацията е 5-минутен разговор с избирател - Уинстън Чърчил
 40. 40 Профил на Stoyan Guglev
  Stoyan Guglev
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Сигурно е страхотна идея, но нали LAUNCHub финансира проекти с възвращаемост в бъдеще. Аз не я виждам тук.

 41. 41 Профил на Gary Busey
  Gary Busey
  Рейтинг: 434 Неутрално

  глупости на търкалета... най-малкото, заглавието

 42. 42 Профил на Тарасион
  Тарасион
  Рейтинг: 459 Неутрално

  Не знам, защо някои колеги-форумци се възмущават. Идеята на видеоуроците е не да замени ученето, а да го подпомогне. В днешния индивидуален свят е нормално, децата да възприемат по-лесно уроците в "нормална" за тях среда - вкъщи, сами пред монитора или на смартфона, а не в училище сред колектив. Просто така се развива светът в момента. Всъщност истината е, че винаги е имало и ще има различни типове ученици и няма система, която да е оптимална за всички, та затова е важно да има множество паралелни системи за да може всеки да намери подходящата за него. Инициативата на Дарин е супер и трябва да бъде подкрепена! И нека не забравяме: ВСЯКО начало е трудно, така че дайте да не търсим с лупа недостатъците. Да се критикува е лесно, но да се изгради нещо е трудно...

 43. 43 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Браво на Дарин и успех!
  Моите деца са ползвали видео уроци (американски) по физика и са страшно приятни и интересни, и аз им се радвах. Беше един млад и ентусиазиран мъж като Дарин и превръщаше и най-скучната материя в приключение.

  'Let light surround you' Dream Theater
 44. 44 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 754 Неутрално
 45. 45 Профил на Storan
  Storan
  Рейтинг: 648 Весело

  Браво на този младеж!
  Слага в джоба си сумай ти корифеи и бумажници от образованието!
  Ей, ша зема да поуча още малко и аз!

 46. 46 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 2448 Весело

  Невероятно! Благодаря на "Дневник", че насочи към този сайт! И свалям шапка на автора му! Мисля си дали не може да го направи платен - за какви ли не глупости се пращат есемеси, а това е толкова ценно! Аз бих абонирала децата, без да се замисля!

  Доброто е заразно
 47. 47 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#17] от "Dragoslava":

  "При деца с нормално психическо развитие всичко е въпрос на интерес и обучение"

  Свидетел съм в едни далечни години, как един учител направи от отличник двойкаджия, а друг обратното. Затова учителската професия е и призвание, а не само университетска диплома. Познавах една преподавателка от елитна пловдивска гимназия, чиито класове влизаха на 100% в университета. Ако това не е феномен, здраве му кажи?!

 48. 48 Профил на penkagk
  penkagk
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#29] от "rldkfl":

  Сайтът на младежа е свързан пряко с дисциплините, които се изучават в нашето училище. Учебниците са адски неразбираеми - не зная дали и авторите биха могли да учат по тях...

 49. 49 Профил на chernomorski
  chernomorski
  Рейтинг: 509 Неутрално

  Браво на Дарин! Такива като него са божи дар за нацията ни.
  Напълно споделям обаче опасенията, че едва ли в МОН ще погледнат с добро око на творението. Макар точно сега да е времето за пълно измъкване от прусашката образователна система, която "произвежда" послушковци поточно за обслужване на народното стопанство, банките и държавната машина. Не дипломата, а знаенето и моженето да се правят нещата следва да бъде критерият за избор на човек да върши дадена работа. Индустриалната ера приключи, векът на информационните технологии изисква хора с нова психонагласа да претворяват знанията си в дела.
  Училище, което още от първи и втори клас стресира деца и родители, не ми го хвалете като "добра система". Все едно е да се хвалим, че в "соцЛАГЕРА" сме живели по-добре!?

 50. 50 Профил на Асен Величков
  Асен Величков
  Рейтинг: 221 Неутрално
 51. 51 Профил на nero__
  nero__
  Рейтинг: 393 Неутрално

  Добре, ама защо не споменете Кан Академи (https://www.khanacademy.org/) като първите и най-популярните уроци от този вид в световен мащаб.

  Като сте решили да пишете по темата, може да споменете и висшето образование с https://www.coursera.org, http://www.udacity.com/, http://mitx.org/ . Или ще чакате някое българче да направи техен аналог и да има читав ПиАр?

 52. 52 Профил на c0ng0
  c0ng0
  Рейтинг: 381 Неутрално

  По едно време едно генийче беше направило "български фейсбук" - направо световна сензация. След 1 месец никой не го помнеше. Тук не става дума за същото нещо, но малко по-премерено с хвалбите, че накрая става смешно.

 53. 53 Профил на c0ng0
  c0ng0
  Рейтинг: 381 Неутрално

  PS: Заглавието ми напомня за книги от типа "Научете C++ за 7 дни".

 54. 54 Профил на limlimlim
  limlimlim
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Браво на Дарин, браво на сайта!!! Но шестица от него може да се получи само в селско школо. За по централни гимназии е за три. НО И ТОВА Е МНОГО ГОЛЯМ УСПЕХ! Повечето ни управници не биха го преодоляли за цяла година!

 55. 55 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 647 Неутрално

  Между другото, писането на домашни и въобще, писането, не може да се замени нито с допълнително четене нито с гледане на видео.

  Birds of a feather flock together.
 56. 56 Профил на zenola
  zenola
  Рейтинг: 704 Неутрално

  До коментар [#18] от "mapto":

  Това, което казвате, е вярно. Но, ако имате досег с образователната система, би трябвало да знаете, че тя не е насочена към осъзнаване на причини, връзки, логика, правила. Не е насочена и към това да научи децата да се изразяват - правилно на български език. Децата биват засипвани с материал, поднесен по начин, който не им позволява да го разберат. Оттам те губят и интерес, желание за учене. А всъщност желанието да учиш е най-важното - ако го има съвременният свят предлага безброй възможности.
  По-горе вече писах и съм твърдо убедена, че системата е създадена целенасочено да намали интелектуалния потенциал на нацията и да я обезличи.
  За това инициативата на Дарин е прекрасна – основно поради факта, че създава интерес и желание за децата да учат.

 57. 57 Профил на tarator9
  tarator9
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Khan Academy на български? Добра идея, но все пак някой друг я е измислил първи

  Romanes eunt domus!
 58. 58 Профил на tarator9
  tarator9
  Рейтинг: 541 Неутрално

  А иначе, поговорката гласи, че бедните деца получават компютри, богатите -- добри учители.

  Romanes eunt domus!
 59. 59 Профил на zenola
  zenola
  Рейтинг: 704 Неутрално

  До коментар [#54] от "limlimlim":

  Не съм много сигурна. В едно от най-елитните софийски школа по математика в 5 клас чертаят на ръка и с химикал.....

 60. 60 Профил на tarator9
  tarator9
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#59] от "zenola":

  Невероятно! С химикал и на ръка??? Ама как може такова нещо!

  Всъщност, какъв е проблема да чертаеш на ръка и с химикал? Как и с какво искаш да "чертаят"?

  Romanes eunt domus!
 61. 61 Профил на Тишо
  Тишо
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Поздравления за автора на сайта за ентусиазма и способността! Изгледах един урок по история, действително интересно поднесен и с помощта на схеми, които изясняват фактите. Не ми хареса това, че информацията е поднесена като в енциклопедия за второкласници - онези с многото картинки и 5 реда телеграфен текст. От друга страна обаче си мисля, че по този начин поне най-важните факти ще останат в главите на учащите, за разлика от случаите, когато поемаме много информация и накрая не ни остава нищо.

 62. 62 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#60] от "|":
  С молив и линия.

  'Let light surround you' Dream Theater
 63. 63 Профил на tarator9
  tarator9
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#62] от "ariel28":

  И защо с молив и линия? Какво точно променя това?

  Romanes eunt domus!
 64. 64 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Този тип обучение нито замества учебниците и уроците в училище, нито цели скоростно обучение, заглавието, в стремежа си да похвали Дарин, подвежда. Видео уроците просто помагат за по-нагледното и интересно представяне на материала. Те са СПОМАГАТЕЛНО, а не основно средство за обучение. Например синът ми не разбираше една определена формула по физика. Как се стига до нея. В учебника беше дадена, без да е изведена, а обяснението на учителя явно не беше достатъчно или е било сложно за сина ми. Та учителят от видеото така подробно, достъпно и атрактивно обясни и показа всички стъпки, че всичко ставаше ясно за няколко минути.

  'Let light surround you' Dream Theater
 65. 65 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#63] от "|":
  Нарича се чертане, не рисуване.

  'Let light surround you' Dream Theater
 66. 66 Профил на Tanya
  Tanya
  Рейтинг: 434 Весело
 67. 67 Профил на tarator9
  tarator9
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#65] от "ariel28":

  Кое се нарича чертане? Аз кой знае защо си мислех, че говорим за математика, а не за чертане.

  Romanes eunt domus!
 68. 68 Профил на kiger
  kiger
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Идеята е добра въпреки, че не е нова. Що се отнася до финансирането на идеята, то ще бъде осигурено от Оперативна програма "Конкурентоспособност" 2007-2013, която предоставя средства от ЕС и националния бюджет на Европейския Инвестиционен Фонд, който подбира инвестиционните посредници, а те от своя страна конкретните идеи в които да се инвестира.

 69. 69 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1310 Неутрално

  До коментар [#56] от "zenola":

  На мен пък страшно много ми харесва какво правят http://zaednovchas.bg/
  Това е правилният път и е тъжно, че една фондация с пари от чужбина прави това, което е работа на министерството. Все пак е хубаво, че ако министерството някога прояви интерес има събрана инерция и практика.

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 70. 70 Профил на zenola
  zenola
  Рейтинг: 704 Неутрално

  До коментар [#67] от "|":

  Говорим за геометрия и за създаване основни знания и умения. А дали геометрия може да се учи без чертане, резултатите от матури показват, че по-скоро не. Децата масово катастрофират с геометрията.

 71. 71 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2779 Неутрално

  [quote#67:"|"]говорим за математика, а не за чертане[/quote]
  Геометрията е раздел от математиката,
  а проблемите за построяване са важни
  в класическата , евклидовата геометрия.
  Тяхното решаване (или доказателството, че
  са нерешаеми с пергел и линия) са допринесли
  за развитието на математиката.
  Ето една картинка, която показва, как с пергел и
  и линийка може да се раздели отсечка на две равни
  части:
  http://school.xvatit.com/images/5/5b/208022011_1.png

 72. 72 Профил на rumenvl
  rumenvl
  Рейтинг: 434 Неутрално
 73. 73 Профил на tarator9
  tarator9
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#70] от "zenola":

  Основните знания по геометрия нямат нищо общо с чертане с линийка и молив.

  Аз никога не съм чертал с линийка (с молив пиша винаги) и не съм имал никакви проблеми да получа отлични оценки в моята елитна математическа гимназия.

  Проблемът не е как рисуваш геометричните фигури, другаде е.

  Romanes eunt domus!
 74. 74 Профил на zenola
  zenola
  Рейтинг: 704 Неутрално

  До коментар [#69] от "mapto":

  Да, чудесно е. С мотивация и желание може всичко да се промени и постигне.

 75. 75 Профил на tarator9
  tarator9
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#71] от "тулса":

  Проблемите за построяване са съвсем дребен дял от геометрията. И няма нужда да се използват реални пергел и линия за да се решат. Други са задачите там.

  Romanes eunt domus!
 76. 76 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2779 Неутрално

  [quote#75:"|"] съвсем дребен дял от геометрията[/quote]
  Явно твоите революционни представи за
  геометрията не се споделят от математиците.
  Реална линия и пергел може и да не ползваш,
  но специализирани програми от рода широко
  се използват и в обучението на студенти
  (поне в американските вузове):
  http://www.dynamicgeometry.com/
  Разбира се реалното построяване е
  само етап от решаването на задача за построяване
  (има анализ, доказателство и.т.н., но и реалното
  експериментиране и построяване са необходими)

 77. 77 Профил на dokker
  dokker
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Значи, този Дарин трябва да бъде набит на кол и изпратен в трудов лагер ! Представятели си колко плевела в образованието ще се наложи да измрат ако това момче, въпреки усилията на държавата, успее ? Дистанционното образование е бъдещето. Но със сигурност тунеядците ни ще съсипят момчето. Дано бъркам...

 78. 78 Профил на tarator9
  tarator9
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#76] от "тулса":

  Искаш да кажеш, че ВСИЧКИ геометрични задачи изискват чертане? Хехехе, "експерт"!

  Както вече казах, нечертането с реална линия и пергел, нито пък с каквито и да е програми не ми е попречило да имам отлични оценки по геометрия по времето, когато българското образование уж е било на по-добро ниво. Нито пък ми е попречило да получа отлични оценки в български и американски университети.

  Romanes eunt domus!
 79. 79 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2779 Неутрално

  [quote#78:"|"]не ми е попречило да имам отлични оценки по геометрия по времето,[/quote]
  За тебе вече разбрахме, че си особено
  надарен в математиката, а и в педагогиката
  се ориентираш нелошо.Сигурно имаш голям
  и плодотворен опит и там.

 80. 80 Профил на tarator9
  tarator9
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#79] от "тулса":

  Ad hominem? Типично за екземпляри като теб.

  Romanes eunt domus!
 81. 81 Профил на toniarisa
  toniarisa
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Лелееее, кави коментари се правят!
  - чертане, линийки и т.н.
  Абе благодарете и подкрепете момчето, запомнете му името и го препоръчайте да заеме някой ключов пост в правителството !!!
  - те молятисе спорят зя линийки и си обяснявят кой колко и какви оценки имал. - смешковци!

 82. 82 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2779 Неутрално

  [quote#80:"|"]Ad hominem? [/quote]
  Хехехе, "експерт"!

 83. 83 Профил на tarator9
  tarator9
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#82] от "тулса":

  Да, експерт съм. И не използвам жалки истории като ad hominem когато нямам аргументи

  Romanes eunt domus!
 84. 84 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1310 Неутрално

  [quote#39:"Вени Г."]всяко обяснение на уроци и задачи има и интерактивна част за самопроверка.[/quote]

  Две неща, които са критични за каквото и да е учене са рефлексия (способността да се погледнеш отстрани и да осъзнаеш какво научаваш) и обсъждане - както с колеги/връстници, така и с някой, който има авторитета да каже какво е правилно и какво е грешно. Това последното за случаите, в които изобщо има правилно и грешно, каквито за щастие са повечето моменти в училище и в общи линии точните науки.

  Затова каквито и помагала да имат децата Ви, отделяйте им поне малко от личното си време. Покажете им, че за Вас е важно децата да постигат целите, които образованието изисква от тях. С това ще направите услуга на всички, но най-вече на себе си и своите деца. Може пък по пътя да научите и Вие нещо ново.

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 85. 85 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2779 Неутрално

  [quote#83:"|"]Да, експерт съм[/quote]
  Този път май не си забравил кавичките,
  като в предишния си постинг, адресиран до мен
  Има някои математици от школата на Бурбаки,
  които изобщо смятат ,че елементарната геометрия
  може и трябва да се излага на езика на линейната
  алгебра..."без картинки".
  Тъй като стана дума за обучение по математика на
  ученици, "аргументът" ти, че си бил успешен ученик
  и без използване на линийка , не е доказателство,
  че реално построяване от ученците е излишно.
  Взаимодействието между абстрактно и интуиция
  започва много от рано, а опита и интуицията са
  взаимосвързани.

 86. 86 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2779 Неутрално

  [quote#81:"toniarisa"] и си обяснявят кой колко и какви оценки имал[/quote]
  Нищо не разбираш ти.Това е аргумент.

 87. 87 Профил на tarator9
  tarator9
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#85] от "тулса":

  Не съм забравил кавичките, защото няма нужда от кавички.

  [quote#85:"тулса"]Взаимодествието между абстрактно и интуиция
  започва много от рано, а опита и интуицията са
  взаимосвързани.[/quote]

  Нещо съвсем се оплете? Какво общо има абстрактното и интуицията с чертането с линия и молив? Сигурен ли си, че аргументите ти не подкрепят моята теза?

  Иначе се радвам, че разбра че ad hominem не минават в случая

  И, да се върнем към конкретния пример на другата "експертка", какъв процент от задачите по геометрия в 5-ти клас са построителни? Нали си експерт без кавички, кажи

  Romanes eunt domus!
 88. 88 Профил на tarator9
  tarator9
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#86] от "тулса":

  Определено е аргумент срещу твърдението, че без чертане с линийка и молив не може да се постигнат отлични успехи по геометрия.

  А фактът, че не разбираш, че е аргумент, както и опитите ти за ad hominem, показват колко си компетентен по обсъжданата тема

  Romanes eunt domus!
 89. 89 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2779 Неутрално

  [quote#87:"|"]Какво общо има абстрактното и интуицията с чертането с линия и молив?[/quote]
  Nihil est in intelectu quod non prius fuerit in sensu

 90. 90 Профил на forfreedom
  forfreedom
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Всичко е супер, идеята е много готина и определено изключително полезна - прегледах някои от уроците и спокойно мога да кажа, че проектът е абсолютно успешен и проспериращ. Единственото нещо, което куца, е фактът, че четецът или учителят в случая има адски дразнещо мйекане, което според мен не бива да бъде давано за пример - дикцията е от огромна важност и е неизменна част от обучителния процес на младите -> би трябвало да са изрядни и в това отношение, щом са се захванали с подобна инициатива!

 91. 91 Профил на tarator9
  tarator9
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#89] от "тулса":

  Аха, и нищо не е in sensu ако е нарисувано на ръка с химикал, а? Сега разбра ли защо са кавичките на "експерт"?

  Romanes eunt domus!
 92. 92 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2779 Неутрално

  "аргумент срещу твърдението, че без чертане с линийка и молив не може да се постигнат отлични успехи по геометрия".............
  Подобно твърдение не съм изказвал.
  Твърдението е , че отсъствието даже на
  елементарни чертожни средства в началното училище определено затруднява обучението по геометрия.
  Това, че ти се справил отлично не отрича ползата
  за средния ученик, чиито способности към
  математиката не са вродени като при тебе да речем.
  Споменах книгата на бурбакиста Ж. Дьодоне, който
  темпераментно защищава тезата си за отказ от
  традиционното преподаване на геометрията по
  Евклид даже в училищата.
  Разбира се всеки има право на мнение и смятам,
  че в тази тема казах вече повече от достатъчно.

 93. 93 Профил на tarator9
  tarator9
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#89] от "тулса":

  Все още чакам да ни осветлиш какъв процент от задачите в 5-ти клас са построителни.

  Romanes eunt domus!
 94. 94 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2779 Неутрално

  [quote#91:"|"] ако е нарисувано на ръка с химикал, а?[/quote]
  Виждам, че линията и пергела си ги.. преглътнал.
  Сега борбата ще я водим за химикалката.
  Някой от известните учени бил почнал да доказва
  теорема с тебешир на една карета, която внезапно
  тръгнала и горкия рипнал да я гони , за да
  довърши доказателството.Ти сигурен ли се, че не сте
  роднини?

 95. 95 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2779 Неутрално

  [quote#93:"|"] какъв процент от задачите в 5-ти клас са построителни[/quote]
  Сега не знам.Отдавна съм завършил 5 ти клас.
  А ти?

 96. 96 Профил на tarator9
  tarator9
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#94] от "тулса":

  Изобщо не съм ги преглътнал, просто връщам спора откъдето започна. Много са ми забавни екземпляри, които се опитват да сменят темата с надеждата да спечелят спора по този начин

  Та, какви задачи за построение се учат в 5-ти клас, "гений" геометричен?

  Romanes eunt domus!
 97. 97 Профил на tarator9
  tarator9
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#95] от "тулса":

  И аз отдавна съм завършил, но когато споря, си правя труда да се запозная с областта. Заразлика от екземпляри като теб

  Romanes eunt domus!
 98. 98 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2779 Неутрално

  http://static.diary.ru/userdir/1/9/9/3/199381/71079038.jpg
  Ето все пак един от сборниците със задачи на
  студенти по математика и физика в руски
  педагогически вуз:
  Задачник-практикум соответствует программе по геометрии для физико-математических факультетов педагогических институтов.
  Он содержит задачи по разделам: «Геометрические построения на плоскости», «Методы изображений» и «Дифференциальная геометрия и топология»

 99. 99 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2779 Неутрално

  [quote#97:"|"]И аз отдавна съм завършил, но когато споря[/quote]
  А бе разбрах, че отдавна си завършил,
  ама начинът ти на "спор" определено ми напомня
  един агресивен петокласник.

 100. 100 Профил на limlimlim
  limlimlim
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Не си позволявам да оценявам и да съдя чужди мнения, споделям собствен опит. Преди много години завърших СМГ (гордея се с оценките). И най трудните геометрични проблеми,(не само задачи), решавахме с импровизирани помощни чертежи на ръка само за да изразим собствените си идеи. Учителите (поклон) също не държаха на чертежи, а на правилни идеи, дори без окончателния резултат.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK