Дебатите за предучилищната подготовка продължават и утре в пленарна зала

Дебатите за предучилищната подготовка продължават и утре в пленарна зала

© Красимир ЮскеселиевСлед като в продължение на няколко часа депутатите спориха дали предучилищната подготовка да стане задължителна за 4-годишните от 2016 г., времето не им стигна за самото гласуване. Дебатът по законопроекта ще продължи и утре в пленарната зала.     


Споровете по един от най-критикуваните и проблемни текстове в парламента започнаха още от наименованието му. Над половин час отне да се избере заглавие на закона, след като опозицията настоя то да се конкретизира повече. Предложението на Валентина Богданова от БСП например за ново заглавие беше "Закон за училищно образование и предучилищно възпитание и подготовка". "Във времето от 3 до 6 години децата не се образоват, а се възпитават и подготвят", аргументира се Богданова.


Лютви Местан от ДПС пък настоя думата "просвета" да замени "образование". "Голямата драма във връзка с наименованието е, че ние днес се отказваме от най-българската дума – "просвета". Няма друга държава, която да има толкова красива дума, която така добре да характеризира събирателния образ на един народ", каза Местан.
Павел Шопов ("Атака") подкрепи Местан и припомни, че преди МОМН носеше името Министерство на просветата. Йордан Андонов от ГЕРБ пък опонира с това, че човек може да се просвещава не само в училище, а в библиотеки, в културни институции, докато законът се фокусира само върху образованието в училище. В крайна сметка мнозинството задържа началния вариант на заглавието на закона. 


По-ожесточени бяха споровете около удължаването на задължителната предучилищна подготовка с една година.  


Веселин Методиев от ДСБ прогнозира, че мярката ще бъде въведена, но няма да се спазва, а дискусията по този въпрос ще се прехвърли и в следващия мандат, защото общественото напрежение ще продължи. Мартин Димитров пък коментира че, ако управляващите въведат задължителното предучилищно образование от 4-годишна възраст, ще "вгорчат целия закон", в който иначе има и хубави идеи. Неговата алтернатива е изборът да се остави в ръцете на родителите. 


Позицията на Веселина Богданова от БСП пък беше, че задължителна предучилищна подготовка в България е нещо разумно, но е решението границата да падне до четири е лошо. Тя допълни, че и при предишното сваляне на границата през 2010 г. - от 6 на 5 години - мярката не е била обоснована и резонна.   


Фотогалерия: Протест срещу задължителното образование за 4-годишните >


Въпреки продължителните спорове депутатът от ГЕРБ Снежана Дукова заяви, че по законопроекта има 90% политически консенсус. Тя посъветва колегите си от опозицията да мислят за ранната предучилищна повече като за детска градина, отколкото като за училище, защото децата нямало да правят нищо по-различно от това, което и сега. Дукова предлага в закона да се впишат три форми на подготовката - целодневна, полудневна и индивидуална почасова.


Идеята на Дукова за възможност за индивидуална подготовка в детската градина срещна подкрепа от просветния министър Сергей Игнатов, който говори в защита на проектозакона пред депутатите. Той предложи тя да се внесе в комисията, но първо да се намери по-добра формулировка на термина "индивидуален план". Той потвърди и позицията на Дукова, че между предучилищно образование и детска градина не трябва да се прави разграничение. "Никой на 4 години не ходи на училище", заяви той. 


За задължителната предучилищна подготовка Игнатов коментира още, че не очаква да бъдат обхвани абсолютно всички деца. Прогнозата на министерството е, че между 87 и 92% от родителите ще запишат децата си в детска градина заради закона. В момента делът на децата, които ходят на детска градина е 80% от всички, заяви той. По тази причина излиза, че протестиращите около 40 родителски организации са всъщност много малка част от всички родители, заяви Игнатов.    


Министърът смята, че мярката ще доближи образователната ни система до добри примери от Европа.   Той цитира резултати от проверка на знанията на четвъртокласниците, които показват, че децата, които са били в детска градина преди първи клас, имат 50 точки повече. 

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK