Парламентът отложи гласуването на спорния текст за задължителната предучилищна

Родители протестираха пред НС вчера срещу задължението децата да тръгват на детска градина на 4 години.

© Красимир Юскеселиев

Родители протестираха пред НС вчера срещу задължението децата да тръгват на детска градина на 4 години.Детпутатите отложиха гласуването за спорния текст в законопроекта за предучилищното и училищното образование, който гласи, че посещаването на детска градина е задължително за 4-годишните.


Парламентът ще изчака спешното заседание на ресорната комисия в 11 ч. днес, на която ще се обсъди предложението на депутата от ГЕРБ Снежана Дукова в детските градини да се въведе и възможност за "индивидуален план" за децата.


Дукова обяви, че ще внесе предложението си на вчерашното заседание по законопроекта в пленарна зала. То беше подкрепено и от просветния министър Сергей Игнатов.
Опозицията предложи гласуването на целия законопроект да бъде отложено и текстът да се върне за обсъждане в образователната комисия, докато се постигне консенсус по спорните точки. За това настояха Валентина Богданова от БСП и Лютви Местан от ДПС, но предложенията им бяха отхвърлени.


Депутатът от "Атака" Огнян Стоичков заяви, че парламентът не може да решава по следващите предложения без да знае какви ще са задълженията за посещаване на предучилище, тъй като нещата са свързани. Неговото предложение за отлагане на гласуването, докато приключи заседанието на ресорната комисия, също беше отхвърлено. .


Снежана Дукова заяви, че настояването на опозицията четенето на законопроекта да бъде отложено е начин да се увърта и удължава процесът, а текстът е твърде голям, за да се отлага. Тя повтори позицията си от вчерашното обсъждане, че законът има спорни текстове само в няколко пункта, но като цяло има одобрението и на опозицията.


Депутатите продължават с обсъждане на глава Втора - Език в системата на предучилищното и училищното образование. Обсъжда се предложението на Лютви Местан от ДПС в училищата и детските градини да се осигурят условия за изучаване на майчиния език на деца от малцинства.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (45)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на purple_rain
  purple_rain
  Рейтинг: 442 Любопитно

  И кое му е спорното? Не смятате ли,че е полезно 4-годишните да посещават детска градина? А задължителното е дотолкова,че родителите които са решили да не пращат децата си на детска градина,просто няма да получават никакви пари и помощ от държавата,не че някой ще заведе там децата им насила!

 2. 2 Профил на adze
  adze
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Защо ще гласуват нещо което е с неизяснени условности?

 3. 3 Профил на Georgi Yordanov
  Georgi Yordanov
  Рейтинг: 666 Неутрално

  ... тъй значи: " ... Снежана Дукова заяви, че настояването на опозицията ... да бъде отложено е начин да се увърта и удължава процесът, а текстът е твърде голям, за да се отлага. "
  Демек - тъй или иначе тоя, големия (текст) ще .. го набутаме - що да го отлагате.
  Не разбрахте ли, че родителите твърдо оспорват конкретни текстове, неприемливи са, докато не се изчистят, какво да прави тоя закон в залата, да се гласува, обнародва и после да се правят поправки следващата седмица???

  Да правим каквото трябва, пък да става каквото ще!
 4. 4 Профил на 993
  993
  Рейтинг: 590 Любопитно

  Законът не е само оспорвания текст. Нека да осигурят възможността на 100% от децата да посещават градина на 4г., а родителите не са глупави да бягат от хубавото... Нека да си го гласуват закона, защото образованието ни действително има нужда от сериозна промяна.

  ГЕРБ явно нямат топките да си приемат закона и да си носят отговорността, особенно в изборна година и дават отбой, като вскичките им работи.

  911,959,964,993
 5. 5 Профил на adze
  adze
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#1] от "purple_rain":родителите които са решили да не пращат децата си на детска градина,просто няма да получават никакви пари и помощ от държавата,не че някой ще заведе там децата им насила!

  Това ми прилича много на решения взети и прилагани от комунистическа партия !

 6. 6 Профил на Къти
  Къти
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Лъчо Мозъка и компания да не би да поумняват?

  Всичко, за пресъпленията на ядрената мафия единствено и само тук: http://gikotev.blog.bg
 7. 7 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1444 Неутрално

  До коментар [#1] от "purple_rain":

  Не, не смятаме. Смятаме, че родителя трябва да има избор. Колкото до помощите - ти описваш текущата ситуация.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 8. 8 Профил на purple_rain
  purple_rain
  Рейтинг: 442 Любопитно

  До коментар [#7] от "Тони!":

  Ами те ще имат избор,но ако изберат да не пращят децата си на детска градина няма да получават никакви помощи от държавата.Какво по-нормално от това?

 9. 9 Профил на enderchr
  enderchr
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#1] от "purple_rain":

  Ти май не си разбрал досега, както и много други хора, че сега текста е такъв, че ако не си пратиш на детска детето на 4 години, се плащат МНОГО СОЛЕНИ ГЛОБИ. Така че дори да искаш и да имаш възможност, НЕ МОЖЕШ да си го възпитаваш вкъщи или да го гледат баба и дядо, а трябва да го пратиш ЗАДЪЛЖИТЕЛНО на градина. Тоест НЯМА ИЗБОР.

 10. 10 Профил на outside
  outside
  Рейтинг: 714 Гневно

  Има ли план в управляващата комунистическа партия, след като вземат от родителите отговорността за отглеждане на 4-ри годишните деца да се вземе и отговорността за създаването им.
  Демек за неразбралите, партията ще се меси ли в зачеването или поне това ще ни остави като избор.
  Това всичко, което написах е само поради една причина: 4-ри годишните деца са малки за да бъдат вкарвани насила в училищно образование. Твърде малки. Те са за детска градина. Само един болен мозък може да си помисли, че това може да стане. Стрес от 4-ри годишна възраст - това е...

 11. 11 Профил на Yotce
  Yotce
  Рейтинг: 1508 Неутрално

  Ако е задължително, просто не трябва да е детска градина, трябва да се започва училище на 5 ли ще е, на 4 ли ще е, така че естествено децата да продължават в 1-ви клас, без да се повтаря учебен материал.
  С този закон се прави (до)замазване на нещото, наречено "предучилищна подготовка". Само със закон не става, трябва да се осигурят условия за тези деца. Как може да направиш нещо задължително, при положение, че и в момента в много градове няма места за 20-30% от децата, половината, от тези, за които има места посещават детски градини, в които няма никакви условия за обучение ?

 12. 12 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2939 Неутрално

  За децата няма детски градини,те гласуват задължително да ходят.Къде? В пригодена стая в училище без никакви условия за малки деца.Да не говорим за мърлявите тоалетни!За нормалните деца това е шок!Заради малцинството наказват всички деца!

 13. 13 Профил на cup_of_tea
  cup_of_tea
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Първо да осигурят детски градини, след това ще се изненадат колко родители сами ще си запишат децата.

 14. 14 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  [quote#1:"purple_rain"]просто няма да получават никакви пари и помощ от държавата[/quote]
  Нали "парите следват детето"?

 15. 15 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1444 Неутрално

  До коментар [#8] от "purple_rain":

  Това е текущата ситуация. Ако новия закон е същия, тогава каква е нуждата от него?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 16. 16 Профил на poni
  poni
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Тези са чели освен "Винету" и "Процесът" на Кафка - трябва всичко да се протака.

 17. 17 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2939 Неутрално

  До коментар [#7] от "Тони!":

  ЧИД! ЗДРАВЕ!

 18. 18 Профил на nina_26
  nina_26
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Няма какво да го отлагат,направо да се извинят на обществото и да се направят,че никога не са имали такава абсурдна идея!

 19. 19 Профил на http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  Рейтинг: 659 Неутрално

  Предлагам ромските деца да се вземат още с раждането в седмични детски ясли,а българскитеда се оставят по усмотрение на родителите кога да постъпят в детска градина. Защо трябва покрай сухото да гори и мокрото.

 20. 20 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1638 Неутрално

  Държавата, преди да ме задължава и глобява, да бъде така добра да поеме някакви разходи свързани с децата ми и чак тогава да се опитва да се разпорежда с тях. Ама при положение, че:
  - не сме от малцинството и работим, т.е. няма детски;
  - в яслите и градините няма места;
  - държавното образование е толкова зле, че се описва само с думата ТРАГЕДИЯ;
  - тротоарите са пълни с коли, а майките с колички нямат избор и вървят по улиците.

  та докато държавата не вземе мерки да реши горните проблеми да си гледа работата, а аз ще се грижа за доброто на децата си!

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 21. 21 Профил на нервна
  нервна
  Рейтинг: 877 Любопитно

  До коментар [#12] от "hodounski":
  [quote#12:"hodounski"]Заради малцинството наказват всички деца![/quote]
  Те затова е цялата пушилка.Една герберка от вносителите заяви, че няма как да вкарат децата от "уязвимите групи", ако законоданелната норма не е задължителна за всички.
  Това е чист фашизъм - да изнудваш мнозинството за да решиш проблем с малцинството.
  Има си много прост начин - закон за задължителния официален език.Целеви групи за деца,чийто майчин не съвпада с официалния.Една година преди предучилищна.За да го научат.
  Ма де толкоз акъл у калинки?

 22. 22 Профил на Ники
  Ники
  Рейтинг: 497 Неутрално

  При положение, че за да се уредят в детска градина родителите търсят връзки и плащат рушвети, има ли някой, който да не е наясно защо се прави всичко това? Да е задължително за всички, но без да са осигурени нужните за всички деца места?

  Ползата е двойна: хем ще се събират рушвети с МИЛИОНИ, хем с всяка прерязана лента на нова детска градина матряла ще пее химни в прослава на Бойко Спасителя!

 23. 23 Профил на omega
  omega
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#22] от "Ники":

  И в двата случая се плаща - или рушвет или "дарение", за да ти приемат детето в градината, или глоба, че не си го пуснал и си нарушил закона. Честно казано, по-добре да ме глобят и да имат да взимат.

  Хей ръчички, хей ги три, но едната е с пари. Май, че иска да ни купи, по - добре е да я счупим.
 24. 24 Профил на Съни
  Съни
  Рейтинг: 497 Любопитно

  Обявявам се против отнемане детството на децата, достатъчно ще учат 12 години, за бакалавър още четири и за магистър още 2, ако искат висше, а и човек цял живот се учи, защо трябва да им отнемат и детството и времето за игри и забавления, което и без друго е много кратко.

 25. 25 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1198 Неутрално

  после да не се чудят, защо българите не уважаваме законите.

  сульо и пульо в парламента не могат с бумаги да командорят мислещите. факт.

 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 27. 27 Профил на Terry bear
  Terry bear
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#20] от "rumen_s":

  Не мога да го синтезирам по-добре.

  Днес по ТВ говори зам. министър Дамянова и каза няколко неща, които ако успеят да направят до 2016г. ще е чудесно. Най важното, е:
  1. Задължителното обучение на 4 годишни ще става само в детски градини.
  2. Родителите ще имат възможност да избират между почасово посещаване на градина или целодневно. Даже има възможност, детето да бъде записано в градинска група, но родителите му да си го отглеждат вкъщи по индивидуален учебен план.

  Ето предписанието на ЕК по програмата "Европа 2020"
  http://ec.europa.eu/education/school-education/childhood_en.htm

  "Education ministers from across the EU set a target that by 2020 at least 95% of children between four years old and the age for starting compulsory primary education should participate in early childhood education".

  http://www.vaksinite.com/zashto-kolektivniat-imunitet-chrez-vaksini-e-nepostizhima-utopia/
 28. 28 Профил на Gaetano Scirea
  Gaetano Scirea
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#12] от "hodounski":

  Имам огромното опасение, че "малцинството" не е толкова малцинство вече....
  А по темата - това са неща които не са правят със закон гербери, един родител трябва да бъде убеден, чрез подходящите условия в градините и въобще системата, а не чрез заплаха от глоби!

  Non ho un brutto carattere, e' la gente che mi rompe i coglioni:)
 29. 29 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Проблемът е "двуостър"..
  От една страна - циганетата БЕЗ детска градина - не могат да избутат..до 4-ти клас :)
  От друга, и двете ми деца бяха отличници и БЕЗ изобщо да са посещавали предучилищна ..)) т.е. НЕ е фатално , като не са в детска градина - много от децата ..)
  Трябва да се помисли САМО за децата от малцинствата- трудни семейства и т.н. - да е задължително ..!
  Но пък тогава ще натоварим с много 'работа" чиновниците - да преценяват , , а ТЕ - не обичат това :))

  BIG AL
 30. 30 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1444 Неутрално

  До коментар [#27] от "Terry bear":

  Именно - точно заради тази програма, за усвояване на парите от нея, гърбавите прокарват този закон, за да си достигнат нужната бройка.
  Пари срещу детство, аре нема нужда. Резултата от това винаги е трагичен.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 31. 31 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#27] от "Terry bear":
  +++++++++++++++++++++++

  'Let light surround you' Dream Theater
 32. 32 Профил на ТНТ
  ТНТ
  Рейтинг: 901 Любопитно

  "...предложението на Лютви Местан от ДПС в училищата и детските градини да се осигурят условия за изучаване на майчиния език на деца от малцинства"

  Какъв език ще изучават циг..., пардон, ромските деца?

  "Последният комунист на планетата ще умре в България." Димитър Талев, "На завой"
 33. 33 Профил на bbtzvtzv
  bbtzvtzv
  Рейтинг: 457 Неутрално

  Много си далече от истината . По комунистическо (т.е. преди 1989) , когато аз съм бил в предучилищна ,
  тя НЕ БЕШЕ задължителна, и на никой не му минаваше през акъла да я прави задължителна. Да не говорим, че беше от 6 години !

  [quote#5:"adze"]До коментар [#1] от "purple_rain":родителите които са решили да не пращат децата си на детска градина,просто няма да получават никакви пари и помощ от държавата,не че някой ще заведе там децата им насила!

  Това ми прилича много на решения взети и прилагани от комунистическа партия ! [/quote]

 34. 34 Профил на Terry bear
  Terry bear
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#30] от "Тони!":

  Аз съм твърдо против налаганите от държавата, да ги наречем "Задължителни услуги". Управляващите, ако наистина успеят да уредят законово, почасова грижа за децата и алтернативи на детската градина ще е чудесно.
  Писах и под предишна статия - в европейските държави, децата имат възможност да тръгнат на "училище" и на 3г. Но не по 10 - 12 часа на ден, в групи по 28 - 35 деца.
  В някои европейски страни, безплатното обучение за 3 годишни е 15 часа седмично. Ако искаш повече, си плащаш. Родителите имат право да избират къде да обучават децата си - частни училища, държавни училища, родителски кооперативи, домашно обучение и т.н.
  Два пъти годишно децата имат "интервю" с педиатър, който прави оценка на развитието им и дава препоръки, ако нещо го тревожи.

  http://www.vaksinite.com/zashto-kolektivniat-imunitet-chrez-vaksini-e-nepostizhima-utopia/
 35. 35 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1444 Неутрално

  До коментар [#34] от "Terry bear":

  Така е и редно да бъде. Но предлаганото в законопроекта звучи съвсем различно, за съжаление.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 36. 36 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 783 Весело

  До коментар [#1] от "purple_rain":

  А изобщо нещо за дискриминация сешал ли си . И по кой закон ще отнемат детските например? Сигурно ще кажеш, че по закона ,който ще се приеме . А да си чул или прочел нещо за санкции в него ? Или си е приятно да пишеш и после да се четеш?

 37. 37 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 783 Неутрално

  До коментар [#5] от "adze":

  Пак ли комунистите ? Да посочиш някои пример по въпроса ?

 38. 38 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 783 Неутрално

  До коментар [#34] от "Terry bear":

  И в какво се ОБУЧАВАТ тригодишните ? Ами някои на три години още сучат , бе аланкоолу . На три години има още и непроходили деца . Че един вол започва да се учи на впряг след като навърши най-малко година , . Ти ще ги обучаваш по ИНДИВИДУАЛНА програма . И що е индивидуална програма , някои няма ли да обясни на тази вносителка . Лелките ще съставят програма за всяко дете ли ? Е се сме слушали глупости ,но с тоя закон ще изтрепат рибата , барабар с жабите .

 39. 39 Профил на Terry bear
  Terry bear
  Рейтинг: 497 Весело

  До коментар [#38] от "papyre":

  Я иди си пийни хапчетата (или спри дрогата), после на свежа глава прочети отново какво съм написала.

  http://www.vaksinite.com/zashto-kolektivniat-imunitet-chrez-vaksini-e-nepostizhima-utopia/
 40. 40 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 783 Весело

  До коментар [#39] от "Terry bear":

  Хапчетата ми са мезето за мерло . Написала си точно това - че децата могат да ходят на УЧИЛИЩЕ още на три години . Защото детска градина с " индивидуален план за обучение " си е училище, както и да го наричаш. А ти защитаваш тезата че това е възможно и у нас . След като е било възможно в чужбина . Което не го вярвам. Да е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО .

 41. 41 Профил на dnevnikngousa
  dnevnikngousa
  Рейтинг: 442 Неутрално

  http://www.youtube.com/watch?v=iTnDJumzuBE

  Гледайте и се учете. Ето в това се опитват да ни преструктурират. Япония 1980 г. Това ли искате стадо? Това ли ви е мечтата за краткия живот на тази земя и за децата ви?

 42. 42 Профил на dnevnikngousa
  dnevnikngousa
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#24] от "Съни":

  Защото са психопати и социопати. Виж ми горния коментар и изгледай филма от линка. После ми кажи какви прилики и разлики откриваш с идеите, които внедряват в нашето общество през последните 20 г.

 43. 43 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3855 Неутрално

  Няма сила, която да ме накара да им дам доброволно детето си. А, ако има глоба ще се съдиме.
  Откакто отписах детето си от "детска" спря да боледува и една таблетка не е изпило. Това са развъдници на бактерии и вируси, с едни сърдити на живота учителки, които като повечето държавни служители вършат работата си през пръсти.
  Половината от децата тръгват на училище с изразени хронични заболявания.

  Любовта ще спаси света!!!
 44. 44 Профил на Terry bear
  Terry bear
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#40] от "papyre":

  Колега, разбрах те, приемаш хапчетата с алкохол...Затова не можеш да разбереш какво имам предвид.
  Никъде не съм написала, че подкрепям. Точно обратното - против съм. Ще се самоцитирам:
  [quote#34:"Terry bear"]Аз съм твърдо против налаганите от държавата, да ги наречем "Задължителни услуги". Управляващите, ако наистина успеят да уредят законово, почасова грижа за децата и алтернативи на детската градина ще е чудесно.[/quote]
  А после съм дала пример, как са уредени нещата в една от европейските държави.

  http://www.vaksinite.com/zashto-kolektivniat-imunitet-chrez-vaksini-e-nepostizhima-utopia/
 45. 45 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 783 Неутрално

  До коментар [#44] от "Terry bear":

  Ще караме старата песен на нов глас. Първо - хапчетата ми са МЕЗЕГА. Това означава суджук , луканка ,дедец, пастърма , сланина шарена с подправки , много неща . мезета за червено вино . По конкретно - за мерло . И израза хапчетата ми са мезе за мерло придобива яснота . Писах ,че ПОДКРЕПЯШ обучението от тригодишна възраст , защото сочиш примери от някои страни . Това ме навежда на мисълта , че при определени условия би подкрепила подобни мерки , като ги наричаш дори зАДЪЛЖИТЕЛНИ УСЛУГИ .Виждам , че ако условията са добри и " Алтернативни "на детската градина смяташ , че ще е чудесно . Бих ти предложил текста на Чл 47 ал 1 то конституцията , където е казано -Отглеждането и възпитанието на децата до пълнолетието им е ПРАВО И ЗАДЪЛЖЕНИЕ НА ТЕХНИТЕ РОДИТЕЛИ и СЕ подпомагат ОТ ДЪРЖАВАТА . Смятам , че въвеждането със закон ПРАВО на държавата да отнеме права на родителите , е нарушение на Конституцията . Държавата може да ПОДПОМАГА ИЛИ ДА НЕ ПОДПОМАГА родителите в отглеждането и възпитанието на децата . Не и да си присвоява функциите на майка . А Пикасото - на бащица . А ако случайно съм те засегнал с нещо , моля да ме извиниш. Нищо лично .

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK