В детските градини ще има самостоятелна форма на подготовка, реши комисията по образование

В детските градини ще има самостоятелна форма на подготовка, реши комисията по образование

© Анелия НиколоваОбразователната комисия прие предложението на депутатът от ГЕРБ Снежана Дукова в детските градини да се въведе самостоятелна форма на подготовка. Това стана само след половин час обсъждане на идеята, което от опозицията обявиха за скандално. Най-остро реагираха Хасан Адемов от ДПС, който напусна заседанието, и Георги Терзийски, независим депутат. Те бяха категорично против предложението и задължителното предучилищно обучение за четири годишните.


Този текст не решава проблема с ролята на родителите в избора дали децата да тръгват на предучилищна толкова рано, заяви Алиосман Имамов от ДПС. По думите му самостоятелната форма на обучение е регламентирана само за гимназиалното образование и въвеждането му в детските градини е необосновано.


Председателят на ресорната комисия Огнян Стоичков предложи обсъждането на предложението на Дукова да стане на редовното заседание на комисията следващата седмица, но то беше отхвърлено. Вместо това депутатите прекратиха дискусията и приеха предложението без повече обсъждане и след като разгневеният опозиционен представител напусна заседанието.
Зам-министърът на образованието Милена Дамянова обясни, че децата в самостоятелна подготовка ще трябва всяка година да бъдат регистрирани в детска градина по регион, а в края на годината да се удостоверяват знанията им. Все още не е изяснено как това ще се случва, тъй като Дамянова твърди, че изпити за детска градина не може да има.


"Моля ви да не спекулирате с думата училище. Става въпрос за детски градини, за подкрепа на семействата, които чакат за място в детската градина, за да могат да работят. Изрично е записано в преходните и заключителни разпоредби, че до учебната 2016-2017 г. действа националната програма за строеж на детски градини. Тази година за това бяха заделени 30 млн. лева", каза Дамянова.


На извънредното заседание на образователната комисия присъстваха представители на протестиращите родители и на учители от детските градини, които пък подкрепят предложението за ранната възраст.


В кулоарите на парламента учители и директори от детски градини защитиха задължителното ранно обучение. "Употребата на задължително в закона е за да може родителите да получат място в детска градина", заяви Ксения Семизорова, директор на 7 детска градина в София. Тя изтъкна, че само за 60 лева детските градини осигуряват помагала, игри и целодневно обучение.


Не беше дадена официално думата на представителите на родителите, но изказаха мнението си пред медиите.


Петър Пеев от Родителски комитет коментира, че родителите са крайно неудовлетворени от новото предложение, тъй като по него няма никаква яснота и "самите политици не знаят как ще се регулира и още по-малко ние". Пеев обясни, че родителите се борят за отпадане на думата "задължително" в чл. 8, за образованието на четиригодишни, а не за вписване на нови разпоредби.


"Ако това се беше случило, нямаше да има смисъл от допълнения." Той коментира, че въпреки че не е политически пристрастен, е изключително разочарован от гласуването на ГЕРБ, които въпреки всички аргументи на опозицията и обществото "приемат под строй противоречивите текстове".


Представителят на Българската православна църква Десислава Панайотова подкрепи родителите и припомни, че църквата е против задължителното обучение.


В пленарната зала продължава обсъждането на законопроекта. Все още се говори за езика в училищата.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (80)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1866 Неутрално

  Да не забравяме, че ТОЙ построи детските градини!!!

 2. 2 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Позволявам си да цитирам Teddy bear от друга статия:

  Ето предписанието на ЕК по програмата "Европа 2020"
  http://ec.europa.eu/education/school-education/childhood_en.htm

  "Education ministers from across the EU set a target that by 2020 at least 95% of children between four years old and the age for starting compulsory primary education should participate in early childhood education".

  'Let light surround you' Dream Theater
 3. 3 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1074 Весело

  ..... "Употребата на задължително в закона е за да може родителите да получат място в детска градина", заяви Ксения Ксенизорова, директор на 7 детска градина в София......
  ------

  .за да може родителите да получат място?
  И това несвързано изречение го казва директор,който ще учи децата?

 4. 4 Профил на province2001
  province2001
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Поредният герберски абсурд: въвеждали задължително предучилищно обучение, за да гарантирали на родители, че ще имат места в детските градини. Вие направете достатъчно и нормални градини, а хората ще решат какво и как го искат. Комитетът за планиране на ГЕРБ действа безотказно, няма тук право на личен избор, партията решава вместо човека, това е положението другари! А ако партията нареди и лук ще ядем, хайде всички да си продадем бижутата - конфискация на буржоазните отживелици за сметка на социалиатическия лук!

 5. 5 Профил на deltalink
  deltalink
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#2] от "ariel28":

  Тия министри по-добре да помислят как да си задържат хората в трудоспособна възраст и с добро образование в Европа, пък после да искат обучението на децата да става от ембриони.

  пп. Нямам против обучението на малки деца (изключително под форма на игра), но всеки мислещ човек трябва да има право на избор как да става това!!!

 6. 6 Профил на brutester
  brutester
  Рейтинг: 626 Неутрално

  До коментар [#1] от "svoboden":

  Знам, че за първото дете чакахме 2 години за да има място. Надявам, че сега за второто няма да имаме същото "преживяване".

  А така или иначе в детската градина ги занимават да учат цветове, свързват линии и пишат ченгели (вече като са 6 годишни), т.е. това което нашето поколение правеше в първи срок на първи клас. В първи клас детето се учи да може да чете и смята. Сега учат операции с двуцифрени числа.

  Лично аз подкрепям тези промени.

  <-- Пътен знак Г1: Движение само направо след знака
 7. 7 Профил на Yoda
  Yoda
  Рейтинг: 495 Неутрално

  " а в края на годината да се удостоверяват знанията им"

  Супер! Изпит в детската градина! Ако може и някакви физически нормативи да покриват, най-добре. И бележници да въведат...
  -----
  "Представителят на Българската православна църква Десислава Панайотова подкрепи родителите и припомни, че църквата е против задължителното обучение"

  Има ли изненадани?

 8. 8 Профил на cup_of_tea
  cup_of_tea
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Как ще получат място в градината? Може ли родител от центъра на София или от Младост да води децата си до Люлин, понеже там са гласували за Бойко и сега той им строи градини?

  Все едно гербаджиите да гласуват за задължително изстрелване на совалка в деня на изборите - няма как да стане и това е.

 9. 9 Профил на Знам и Мога
  Знам и Мога
  Рейтинг: 754 Весело

  До коментар [#6] от "brutester":

  В доста градини ги занимават само с гледане на телевизия. Аз отписах дъщеря си и я преместих в частна градина именно по тази причина.

 10. 10 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#5] от "deltalink":
  Европейски изисквания. Точка. Или сме европейци, или не сме.

  'Let light surround you' Dream Theater
 11. 11 Профил на osho
  osho
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Вероятно много малко хора се замислят, че настоявайки на правото си да избират не дават възможност за кардиналното решаване на много по-сериозен обществен проблем - неграмотността на цели малцинствени общности и тяхната тотална изолация от системата на образование. Мисля, че този закон бе в посока решаване на проблема. Събира всички деца в подходяща институция, където да учат и играят заедно. Няма искам, не искам, не съм разбрал, бедни сме и прочие. Веднъж влязло в система на обучение, после всяко дете по-сигурно и лесно продължава с обучението си понататък.

  Нещо, което никога не е било проблем за интелигентните млади семейства, които днес вадят като аргумент цивилизационни модели като право на избор, кооперативи, алтернативно образование и т.н., но е голям проблем пред цигани и прочие маргинални социални групи, за които държавата трябва спешно да се погрижи и да ги вкара отрано в образована матрица, за да не стават след време престъпници без перспектива или малолетни майки. Всичко това няма да направи в бъдеще добра средата на живот за вашите деца, уважаеми многознаещи млади родители. Точно обратното. Сега вие настоявате за вашите локални права, без да държите сметка за общата ситуация. И след като законотворците са ви клекнали днес, утре циганката с вашите собствени аргументи ще си държи детето далеч от училище, да ходи да краде и да си прави каквото си иска, и ще вика че го обучавала индивидуално по план. И пак ще се харчат едни пари, че да се проверява така ли е, не е ли. Да я санкционират, ако въобще някой си мръдне пръста. И пак ще има едни тотално неграмотни слоеве от населението, готови от глад да прережат гърлата на вашите специално образовани и многообгрижени деца!

  Тогава отново ще сте недоволни, но съветът към вас ще е да си ги охранявате сами, по индивидуален план от всички лоши неща, които могат да им се случат в едно необразовано, нецивилизовано общество, оставено от държавата на самотек да се спасява както може!

 12. 12 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#9] от "Знам и Мога":
  За пръв път чувам такова нещо! Кои са тези детски градини, може ли да цитирате имена?

  'Let light surround you' Dream Theater
 13. 13 Профил на tramp
  tramp
  Рейтинг: 701 Неутрално

  "...Зам-министърът на образованието Милена Дамянова обясни, че децата в самостоятелна подготовка ще трябва всяка година да бъдат регистрирани в детска градина по регион, а в края на годината да се удостоверяват знанията им. Все още не е изяснено как това ще се случва, тъй като Дамянова твърди, че изпити за детска градин не може да има..."

  Какво да коментираме, не знаят какво точно правят, но за сметка на това са абосютно сигурни че искат да го направят... ми те и 4 годишните са на тоя принцип май

 14. 14 Профил на brutester
  brutester
  Рейтинг: 626 Весело

  До коментар [#9] от "Знам и Мога":

  В нашата група нямаше телевизор Впрочем сега си спомням, че и аз гледах телевизия в детската градина. Веднъж говорихме нещо с баща ми и стана на въпрос за детските години едно време. Та баща ми ми каза, че е хванал учителките в детската градина, че са ни слагали приспивателни за да спим следобед. След това ни премести при баба и дядо на село.

  <-- Пътен знак Г1: Движение само направо след знака
 15. 15 Профил на ivanj
  ivanj
  Рейтинг: 434 Неутрално

  той,Бащицата, строи детски градини,магистрали,виадукти,продава предприятия,отбори,реже в пъти ,в пъти, в много повече пъти ленти,рита мачлета с отговорни държавни служители и ако му остане време и деца ще ви направи ,за да запълни детските градини.Да живее комуната на боко-муун -България!

 16. 16 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1866 Неутрално

  До коментар [#6] от "brutester":

  Никой не казва, че децата не трябва да ходят на детска градина, спорът тук е дали Искра Фидосова да решава дали за твоето дете е добре да ходи на детска градина от 4 години или ти би решил по правилно от нея!

 17. 17 Профил на tramp
  tramp
  Рейтинг: 701 Весело

  [quote#2:"ariel28"]between[/quote]

  тъй, тъй, ЕК ни й крива за малоумията... еххх, да беше тръгнал Боцан от 4-годишен на градина, мойше и да надскочи Винету

 18. 18 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 541 Неутрално

  [quote#14:"brutester"]Та баща ми ми каза, че е хванал учителките в детската градина, че са ни слагали приспивателни за да спим следобед[/quote]
  Абе, хора, вие в какви детски градини сте ходили??? Ужас...

  'Let light surround you' Dream Theater
 19. 19 Профил на cup_of_tea
  cup_of_tea
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Бтв, това с индивидуалния план звучи разумно, но пак е недомислено.
  1) как госпожа с 30 деца в клас ще отдели внимание на 4 от тях, които са на по-високо ниво в материала
  2) как ще се предотврати неглижирането на останалите, които вървят по-бавно. Накрая ще се окаже, че вместо да се социализират, децата още от четиригодишни биват поставяни в излишно конкурентна среда.

 20. 20 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#17] от "tramp":
  Нещо смислено имате ли да кажете?

  'Let light surround you' Dream Theater
 21. 21 Профил на brutester
  brutester
  Рейтинг: 626 Неутрално

  До коментар [#16] от "svoboden":

  Аз съм решил, че искам детето да ходи на ясла от 6 месечна възраст, но жена ми иска да си го гледа до 40 години (както е в рекламата). Истината е някъде по средата - след като детето стане на 2 години трябва да може да общува с деца на неговата възраст, а след дадена възраст (4-години) това да е задължително - т.е. както ние да имаме задължение да ги заведем, така и общината да има задължение да осигури нужните места. Иначе ситуацията сега е следната - аз искам да го пусна на детска, ма общината казва, че няма места.

  <-- Пътен знак Г1: Движение само направо след знака
 22. 22 Профил на xrp43572691
  xrp43572691
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  До коментар [#2] от "ariel28":

  Ако утре от ЕК легализират педофилията, и ние ли трябва да я обявим у нас за законна. Българите, поне тези на държавни постове, са в голямата си част рядко тъпи парчета, защото като жабите като видят, че подковават вола, първи вдигат крак... ама за сметка на народа, или както е в случая, на децата.

 23. 23 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 541 Неутрално

  [quote#22:"Митридат"]Ако утре от ЕК легализират педофилията, и ние ли трябва да я обявим у нас за законна. [/quote]

  Не сте наред.

  'Let light surround you' Dream Theater
 24. 24 Профил на brutester
  brutester
  Рейтинг: 626 Неутрално

  До коментар [#18] от "ariel28":

  Ми някоя в Надежда. За сметка на това спомените ми от градината в Панагюрище са много приятни, но там никой не би посмял да направи такова нещо. Действието се развива пред 89-та година.

  <-- Пътен знак Г1: Движение само направо след знака
 25. 25 Профил на tramp
  tramp
  Рейтинг: 701 Весело

  Подготовка за предучилищна подготовка...

  А подготовка за подготовката дъл нема да требе ве дрогаре - как ще проходят горките деца без подкрепящата ръка на ГРОБ... 3 мандат задължителен!

 26. 26 Профил на xrp43572691
  xrp43572691
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  До коментар [#23] от "ariel28":

  Аз съм си напълно наред. Отгоре на това и мисля, докато други са само на ниво повтаряне на чужди внушения.

 27. 27 Профил на tramp
  tramp
  Рейтинг: 701 Весело

  [quote#20:"ariel28"]Нещо смислено имате ли да кажете?[/quote]
  Казах го... нещо не разбрахте ли... да'н би ингилиския

 28. 28 Профил на the_flea
  the_flea
  Рейтинг: 1647 Гневно

  ПИША С ГОЛЕМИ БУКВИ, ЗА ДА МОГАТ ТЕЗИ ОТ ГЕРБ ДА ГО ВИДЯТ.
  КАТО ИСКАТЕ ЗАДЪЛЖИТЕЛНО - ПРЕДЛАГАМ ТЕКСТ:


  Държавата ЗАДЪЛЖИТЕЛНО осигурява места за всички 4 годишни и по-големи ПО МЕСТОЖИВЕЕНЕ , като РОДИТЕЛИТЕ решават къде, кога и как ще отглеждат и ВЪЗПИТАВАТ децата СИ!!!

  Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!
 29. 29 Профил на Бай Колю
  Бай Колю
  Рейтинг: 488 Весело

  До коментар [#22] от "Митридат":

  Педофилията вероятно ще мине на един по късен етап, както казват политиците! За сега, по светлия европейски пример, ще легализираме педерастия, като разрешим еднополовите бракове....

 30. 30 Профил на tramp
  tramp
  Рейтинг: 701 Весело

  "...Става въпрос за детски градини, за подкрепа на семействата, които чакат за място в детската градина, за да могат да работят..."

  Хих, задължителна подкрепа при това!
  Благодарим ви дрогаре... мойше просто да осигурите необходимите места ма нейсе... неа да търсим махна

 31. 31 Профил на the_flea
  the_flea
  Рейтинг: 1647 Гневно

  До коментар [#10] от "ariel28":


  [quote#10:"ariel28"]Европейски изисквания. Точка. Или сме европейци, или не сме. [/quote]


  При така прилаганите от Вас "Европейски изисквания", започвам да мечтая за АЗИАТСКИ....

  Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!
 32. 32 Профил на xrp43572691
  xrp43572691
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  До коментар [#29] от "Бай Колю":

  Аз в конкретния случай използвах педофилията като илюстрация, че не трябва да копираме сляпо всяка глупост и тъпня, хрумнала в кухите глави на чиновниците от Брюксел. Както и да не оправдаваме собствената си глупост и чуждопоклонство с "амиии, така е в Европа".

 33. 33 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1866 Неутрално

  До коментар [#21] от "brutester":

  Аз не знам защо изобщо със съпругата си обсъждате такива въпроси, след като в парламента има ГЕРБ и РЗС, те ли няма да знаят какво трябва да прави детето ви!?

 34. 34 Профил на niki2003
  niki2003
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#11] от "osho":и аз мисля,че пребивабането на децата в градините няма да се промени чак толкова,няма да учат по-сложни неща от тези в момента,само дето ще се социализират по-лесно!

 35. 35 Профил на tramp
  tramp
  Рейтинг: 701 Весело

  [quote#32:"Митридат"]не трябва да копираме сляпо всяка глупост и тъпня, хрумнала в кухите глави на чиновниците от Брюксел.[/quote]

  Ся, ас къкто и да го мислим... 5-годишните са на възраст between 4 - 7 години... ма тва сигурно й от кухата ми глава

 36. 36 Профил на petar_333
  petar_333
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Проблема в образованието е не че децата тръгват късно на градина, а какво правят там.

 37. 37 Профил на Бай Колю
  Бай Колю
  Рейтинг: 488 Весело

  До коментар [#32] от "Митридат":

  Отговорих ти на дълго и широко, изчезна?!
  Пиша го с две думи на кратко, че ме мързи втори път!
  От "Криворазбраната цивилизация", през комунизма, та до ден днешен е все едно. Чакаме да чуем Големия брат да ни разреши да пръцнем, като ни разреши се ос-и-раме до ушите... Това си ни е национална черта. Последния голям брат - ЕС най често не изисква нищо, просто предлага и съветва, като оставя избора на нас, ние обаче, заради оная национална черта, приемаме препоръките като закон Божи. Ей тва е истината, не е виновен Големия брат, а нашата собствена простотия!

 38. 38 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1161 Неутрално

  [quote#2:"ariel28"]Education ministers from across the EU set a target that by 2020 at least 95% of children between four years old and the age for starting compulsory primary education should participate in early childhood education".[/quote]
  Между поставена цел за 2020 и ЗАДЪЛЖИТЕЛНО от 2014,приликата е като "компютри и компоти"..Като прочетете нещо ингибизко,барем го осмислете.
  "Образователните министри от целия ЕС си поставиха за цел, че до 2020 г. най-малко 95% от децата на възраст между четири години и възрастта за започване на задължително начално образование,трябва да участват в образование в ранна детска възраст ".

 39. 39 Профил на Андрей
  Андрей
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#11] от "osho":

  То и основното образование е задължително в момента, но колко от циганетата ходят на училище?!

  Дълбоко се съмнявам, че повече циганета ще се обучават, пък дори и да направят задължително образованието от самото раждане.

  "Революционно действие е да казваш истината във времена на универсална измама" – Джордж Оруел
 40. 40 Профил на brutester
  brutester
  Рейтинг: 626 Гневно

  До коментар [#33] от "svoboden":

  Предпочитам ГЕРБ и РЗС да казват какво трябва да прави детето ми, отколкото съучениците на дъщеря ми да викат на момичетата: "Ей курво, я ела тука!" . Нарочно не се само цензурирах, защото това го казва дете на 7 години! Оказа се, че това го е научил от татко му, който така говори на майка му. Та този ли "най-добре може да прецени какво е добро за детето"?
  Ако възпитанието им е толкова добро, защо децата масово не слушат учителя в клас?
  Или защо не отстъпват място в автобуса на възрастни хора?
  Има много дълбоки проблеми в обществото и те започват от материала (цъкайте колкото искате минуси).
  Аз съм променил себе си, опитвам да променя и детето си, но около мен всички искат да са балкански талибани - я на пътя, я по форумите.

  <-- Пътен знак Г1: Движение само направо след знака
 41. 41 Профил на cucing
  cucing
  Рейтинг: 648 Гневно

  Това "народно събрание", пиша го в кавички и с малки букви, защото ните е народно, нито събрание, а сбиротак от полуобразовани, меко казано ограничени в мисленето, некомпетентни и прочее определения хора, освен тъпотии, друго не можа да измислри.
  дД си припомним неотдавнашните времена - "Чавдарчето е примерно дете, играе, учи, слуша и чете" или "Няма да намерите като пионерите дружни по света"!
  Мамка му в друга тоталитарна схема ли искат да вкарат децата ни, и да ги превърнат в "чалга деца", или в "помпиер-деца"!

  ура и да живей!!!
 42. 42 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1347 Весело

  До коментар [#23] от "ariel28":

  Аз пък слушках и папках и ме гушкаше много красива лелка.
  /да те развеселя малко, че нещо подпали/

 43. 43 Профил на osho
  osho
  Рейтинг: 434 Весело

  Имам подозрение, че доста от хората в този форум са получили образованието си във времето, когато обучението в основна степен бе задължително и родителите подлежаха на санкции от централизираната власт.
  Може би о същата причина бабите и дядовците на днешните 16-годишни ромски майки знаят да четат и пишат на български език за разлика от внуците си, които в ерата на Интернет името си не могат да кажат, но затова пък съвсем успешно и ЗАДЪЛЖИТЕЛНО се репродуцират!

 44. 44 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1866 Неутрално

  До коментар [#40] от "brutester":

  И според теб татко му и майка му за кого гласуват!?

 45. 45 Профил на omega
  omega
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#40] от "brutester":

  И вие сте съгласен да ви задължат да си пратите детето още в невръстна възраст на такова място. нали точно в това е проблема - няма условия, но е задължително.

  Хей ръчички, хей ги три, но едната е с пари. Май, че иска да ни купи, по - добре е да я счупим.
 46. 46 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1368 Неутрално

  До коментар [#40] от "brutester":

  Бахахахаха, и задължителното образование ще елиминира това? Господи, какви хора има...


  А гледам, Ариелчето се опитва да ни убеди, че програмата е едва ли не задължителна.
  Щяло и оценки да има, пир положение, че успешните примери за добро образование сочат точно обратното на това, което правим.

  Герб ни връща в 19ти век, а разсъжденията им по темата са ориенталски.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 47. 47 Профил на brutester
  brutester
  Рейтинг: 626 Весело

  До коментар [#44] от "svoboden":

  Ми за тези които дават най-много помощи

  <-- Пътен знак Г1: Движение само направо след знака
 48. 48 Профил на brutester
  brutester
  Рейтинг: 626 Неутрално

  До коментар [#46] от "Тони!":

  Сегашното положение не работи и това е факт. Трябва да се направи промяна. Сегашната стъпка е към това:
  http://en.wikipedia.org/wiki/Education_in_England (няма да Ви пращам връзки към законите, това е по-лесно четимо)

  "The education system is divided into nursery (ages 3–4), primary education (ages 4–11), secondary education (ages 11–18) and tertiary education (ages 18+).

  Full-time education is compulsory for all children aged between 5 and 16, either at school or otherwise, with a child beginning primary education during the school year he or she turns 5..."

  <-- Пътен знак Г1: Движение само направо след знака
 49. 49 Профил на brutester
  brutester
  Рейтинг: 626 Любопитно

  До коментар [#45] от "omega":

  Детето ми вече е там, защото е в първи клас (7 години). А приказката е за "първите 7 години".

  <-- Пътен знак Г1: Движение само направо след знака
 50. 50 Профил на osho
  osho
  Рейтинг: 434 Весело

  Много бързо клекна Народното събрание. Събраха се 30 майки активистки, развяха плакати и хоп - веднага дадоха заден ход. Малко безпринципно действат. Вземи решение, обмисли го добре, консултирай го добре и го защитавай по-сериозно! Какви са тия законодателни танцувални стъпки едно напред, две назад...
  Това също създава недоверие на обществото към законопроектите, които се внасят.

 51. 51 Профил на нервна
  нервна
  Рейтинг: 861 Весело

  До коментар [#43] от "osho":
  [quote#43:"osho"]но затова пък съвсем успешно и ЗАДЪЛЖИТЕЛНО се репродуцират![/quote]
  Виждам,че не само политиците не схващат на какво се дължи ранното развъждане на циганското племе.
  Смятат,че циганчетата се женят,защото отпадат.
  ТОЧНО ОБРАТНОТО е- те отпадат,защото искат да се оженят.
  А трябва да се оженят,защото са във фертилна възраст,и ги сърби нещото.Обаче не могат да си почешат нещото,без да се оженят.НЕ Е ПОЗВОЛЕНО.
  Никой уважаващ себе си ромлянин няма да си вземе "нечестна" булка.А никоя уважаваща себе си ромлянска мома не може да се похарчи,ако не е вече мома.
  Така,както на гаджо/нециганин/-не се работи.
  От него само се краде.
  Не мож строши туй,що не мож строши.

 52. 52 Профил на tramp
  tramp
  Рейтинг: 701 Неутрално

  [quote#11:"osho"]Мисля, че този закон бе в посока решаване на проблема. Събира всички деца в подходяща институция, където да учат и играят заедно.[/quote]

  "Задължителното" гарантира че децата ще влезат в системата, ще имат определен максимален брой неприсъствени дни, а присъствените ще се заплащат все от някой и ще се отчитат от персонала... 2 нископлатени, но за сметка на това високомотивирани учителки ще интегрират малцинствена група от 30 деца - я говорещи, я не български.. хаха.
  Закона гарантира по-скоро отбиване на номера и задълбочаване на проблема, отколкото сериозни намерения.
  Знаете ли, в момента в градините с преобладаващи деца от малцинствата госпожите носят от къщи буркани, кутийки и шишенца за играчки... По принцип тези градини би трябвало да получават същите пари като онези, в които ходят нашите деца, нали? Казват, че едва набирали минималния брой деца за да не ги затворят... е - закона ще гарантира присъствените дни, но не и децата в градината. А по селата - дали има деца от такива групи?

 53. 53 Профил на osho
  osho
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#51] от "нервна": А вие как смятате, дали един човек, когото системата образова в едни съвсем други ценности и му полага в главата през първите седем години и понататък различни модели от тези на гетото ще смята, че единственото нещо, което му остава в живота е да се "почеше"? Ако вашето дете расте мърляво и необразовано в гето и то ще се "разчеше" на 12, но голямата разлика е че го възпитавате вие, с вашето наследено образование и в системата на градини/училища, където умът му е зает с по-смислени неща.
  Това, което аз пък виждам е, че не само политиците, но и обикновените хора, включително и в този форум не виждат по-далеч от носа си, когато става дума за това как чрез обучение и въдворяване в общообразователна система можеш да подобриш качеството на нацията с визия за няколко поколения напред! Нещо, което понякога изисква и по-сериозния натиск на задължителната мярка към големи групи от хора.

 54. 54 Профил на нервна
  нервна
  Рейтинг: 861 Неутрално

  До коментар [#53] от "osho":
  Не само смятам,а ми съм го наблюдавала.Години наред.С такъв контингент съм работила.Имам наблюдения върху конкренти случаи.Отгледани в българска среда,далеч от маалата,с приятели българи,че и цигански не знаят като циганите,и до средно стигат,ама само до средата му- като ги чукне хормона - зарежат школото и се изпоженят.Да не останат по-далеч от братчедите от родата.Генът си ги зове.

 55. 55 Профил на osho
  osho
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#52] от "tramp": В случая коментирам основния принцип - обучението като задължителна мярка. Разговорно казано - всички в кюпа и фунията налива еднакво и на българчета и на ромчета. След 20 години и българчета и ромчета плащат данъци!
  Иначе, вероятно всеки тука може да сподели някакви части случаи в коя градина се гледало телевизор, какви буркани от къде се носели и т.н. и колко лелки имало...
  Образователната система има недостатъци, но съгласете се, че тя е и ще си остане по-добро място от гетата!

 56. 56 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1368 Неутрално

  До коментар [#48] от "brutester":

  Най-успешната европейска образователна система обаче е финландската. Що не вземем техния опит, при това той е близък до нашия, тъй като съвсем доскоро образованието им е било на нулата ,точно като нашето?

  И финландската образователна система има съвсем различен подход, точно обратния и показва значително по-добри резултати. 19ти век или 21ви ще избираме?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 57. 57 Профил на omega
  omega
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#55] от "osho":

  Мхм. Като не можем да вкараме ромчетата в училище на 7 г., ще се мъчим да ги вкараме от 4 годишни, че са по-малки и може да е по-лесно.
  Тази мярка по никакъв начин няма да засегне ромите, както не ги засяга каквото и да било законодателство, освен КСО.

  Хей ръчички, хей ги три, но едната е с пари. Май, че иска да ни купи, по - добре е да я счупим.
 58. 58 Профил на osho
  osho
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#54] от "нервна": С искрено уважение към личната ви практика, но колко надлежно образовани поколения са подвластни на "дивото в кръвта"? Едно, две..колко дълго поколения, сдобили се с познания и умения все още са навити да следват тези традиции?
  И кой е начинът да ги изкараш от този кръг? Както и да го мислите, само образованието, моделирането на ценности, социалното инженерство от определен тип. Защото задължителна мярка като тази, която обсъждаме е точно тип социално инженерство, който цели да се намали изолацията, неграмотността и всичко, което следва от тях.

 59. 59 Профил на tramp
  tramp
  Рейтинг: 701 Неутрално

  [quote#53:"osho"]чрез обучение и въдворяване в общообразователна система[/quote]
  Чудя се как на практика ще въдворите в системата 4 годишно дете живеещо в село, отдалечено да речем на 20 км. от най-близката градина?
  Как ли - ами, с присъствени дни... и всички са доволни... а то пак ще иде направо в първи клас, ако изобщо.
  Аааа, или не, те задължително ще се записват в седмични градини, в къщи ще се прибират само събота и неделя...ако могат... после ще почнат само да пишат писма, а след години родителите им ще одат да ги търсят у Цариградо - това, така... хаха, как изглежда?

 60. 60 Профил на нервна
  нервна
  Рейтинг: 861 Весело

  До коментар [#55] от "osho":
  [quote#55:"osho"] Разговорно казано - всички в кюпа и фунията налива еднакво и на българчета и на ромчета.[/quote]

  Насила можеш да вземеш,насила не можеш да дадеш.
  А крайъгълният камък на циганската житейска философия е да се наядат и да се намножат.Затова щом съзрее момата-се обебва.
  Сакън да не им се затрие семката.

 61. 61 Профил на osho
  osho
  Рейтинг: 434 Весело

  До коментар [#59] от "tramp": Аз пък не се чудя, защото това е работа на съответното ведомство и експертите към него, чиято работа е да измислят и приложат оперативните правила, по които да се случват принципите, формулирани от Закона. И на контролните органи и инспекторати, които да следят да се спазва закона. Ние данъкоплатците затова им плащаме! Съветвам ви и вие да не се тормозите. Няма как двамата да прецизираме всички възможни части случаи по прилагането на закона !

 62. 62 Профил на tramp
  tramp
  Рейтинг: 701 Весело

  [quote#55:"osho"]основния принцип[/quote]
  хаха, основния принцип, заложен в този закон са присъствените дни - пито, не пито - платено.

 63. 63 Профил на osho
  osho
  Рейтинг: 434 Весело

  До коментар [#60] от "нервна": Модерната държава има много лостове и механизми за затваряне на семкаджийници. Имайте вяра в тях! ))

 64. 64 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1368 Неутрално

  До коментар [#58] от "osho":

  Моделиране на ценности?
  Хм, мисля, че имам принципна схема на този процес -
  https://skydrive.live.com/redir?resid=162D563C1A3B05DA!21587&authkey=!AHY-VikjcWvM7Is

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 65. 65 Профил на Бай Колю
  Бай Колю
  Рейтинг: 488 Весело

  До коментар [#55] от "osho":


  [quote#55:"osho"]всички в кюпа и фунията налива еднакво и на българчета и на ромчета. [/quote]

  Налива, налива...колко да налее?! Те са си го казали хората - зорлем гюзелик олмаз!

 66. 66 Профил на нервна
  нервна
  Рейтинг: 861 Любопитно

  До коментар [#63] от "osho":
  Има,ама не и стиска.Зер отгде после прости избиратели?

 67. 67 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#26] от "Митридат":
  Какви чужди внушения? Говорим за европейско законодателство.

  'Let light surround you' Dream Theater
 68. 68 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#31] от "the_flea":
  Те не са прилагани от мен, а от страните членки.

  'Let light surround you' Dream Theater
 69. 69 Профил на Бай Колю
  Бай Колю
  Рейтинг: 488 Весело

  До коментар [#63] от "osho":

  Сетих се още нещо, вече маааалко по сериозно. Та, преди година-две имаше един случай май в Сливен, когато в едно "българско" училище бяха записани няколко циганета. Вярно, за по големи деца става дума, но аналогията е напълно допустима. Та тогава, родителите се вдигнаха на бунт, то не бяха блокади на училището, реване по медии, щото циганетата не слушали, разваляли дисциплината в час, пък така пречели на нашите си белички и чистички деца да се учат. Как го разбраха това, не ми стана ясно, щото ставаше дума за първокласници, ама карай... Та, тогава 90% от мненията из форумите като тоя бяха в подкрепа на родителите, нещо повече, аз като се опитах да им кажа, че не са прави, че това е пътят ако искаме да имаме някога въобще интеграция на тази част от народа български, ме направиха за две стотинки. Така ме оплюха всички, някои даже ме заподзряха, че съм "лапал черни цигански патки", затова съм ги защитавал.... Такива ми ти работи, пък ти викаш, още от четиригодишни, българчета, циганета, всички в един кюп?! Аз съм триста процента сигурен, че такова чудо не може да се случи в България на този етап! По скоро до война ще се стигне!

 70. 70 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#42] от "dobivelkov":

  'Let light surround you' Dream Theater
 71. 71 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1368 Неутрално

  До коментар [#67] от "ariel28":

  Законодателство? Хайде посмали малко...

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 72. 72 Профил на georgiev_
  georgiev_
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Те да вземат най-накрая да направят достатъчно детски градини, да има място за всички и тогава да слагат задължения,разбирам градините да стоят празни,а то в повечето градове децата нямат къде да постъпят, иначе ще налагаме задължителни форми, това какво означава,че сега ще наложим задължения, следващата година няма да се приемат 2-3годишни, за да има място за тези,които са на 4, не знам после кое ще е положителното? Положението ще е същото ама с една луда идея напред...

 73. 73 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1368 Неутрално

  До коментар [#72] от "georgiev_":

  Всъщност, този закон ще се използва и затова, като резултата ще е трагичен. Сега ще изцвъкат още един куп детски градини, които ще стоят като паметник на глупоста.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 74. 74 Профил на osho
  osho
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#69] от "Бай Колю": Войната е доста силно предположение, макар и нелишено от основания. Ако само разгледаш форумите и коментарите на повечето сайтове, които публикуват новина, свързана с малцинствата ще ти стане ясно какво нагнетяване на расистка агресия има в обществото ни, което някои твърде наивно мислят за толерантно.
  Сега все още само може да се предполага, но ако наистина се насипят всички 4-годишни по градините и майките орлици съзрат циганче, редом до съкровището, ще има социално напрежение и то какво...
  Хем ни се иска здраво и сигурно общество и да сме европейци, хем ако може да се съобразяваме с желанията и правата на всяка обществена група (протестиращи майки), но в никакъв случай с правото на достъп на всеки до образование (циганчето в клас), хем в бъдеще не искаме да храним маргинални и бедни социални групи, но ако става дума да вземаме реални мерки, за да не са бедни в перспектива, това също не ни изнася.

 75. 75 Профил на tramp
  tramp
  Рейтинг: 701 Весело

  [quote#10:"ariel28"]Европейски изисквания.[/quote]

  моме... до оня ден разпрааахте дека Европата не знай ко прикаазва... последно май Вдянкоф... ся ко таковата...много изпълнителни станахте бря

 76. 76 Профил на the_flea
  the_flea
  Рейтинг: 1647 Неутрално

  До коментар [#68] от "ariel28":


  [quote#68:"ariel28"]Те не са прилагани от мен, а от страните членки. [/quote]
  Ами да прилагаме Европейското законодателство по европейски, стига с папагалско побългаряване!

  Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!
 77. 77 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 541 Неутрално

  [quote#76:"the_flea"]папагалск побългаряване[/quote]

  Оксиморон. Ако е побългаряване, значи не е папагалско. Иначе съм съгласна да прилагаме европейското законодателство. Особено когато сегашното ни масово образование е под всякаква критика.

  'Let light surround you' Dream Theater
 78. 78 Профил на Бай Колю
  Бай Колю
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#74] от "osho":

  Точно затова става дума! Че приемаме някакви закони с идиотски мотиви от типа, "Европа така иска" или в конкретния случай, "Законът е дълъг, няма време, дайте да бързаме"?! На какво прилича това?! Винаги когато се приеме норма, за чиято прилагана не е готова нито държавата, нито обществото, тя си остава "кух" закон - съществува на хартия и не се спазва или пък започва да служи за коренно различни цели. Както някой сполучливо беше споменал по долу, за оправдаване на едни милиони, които уж ще се наливат в строежите на детските градини, т.е. ще се окрадат... Пък в такива случаи, когато се гласува някаква промяна, която засяга всички по най съкровеното място - децата, и това чудо да не се огледа от всички възможни страни, да не се подложи на дискусия пред цялото общество, да не се предвиди някакъв ако щеш, гратисен период през който хората да свикнат с новото, това е....просто нямам думи да го опиша! Малоумие е най меката! Повече от ясно е, че добрите уж намерения ще се задушат от чисто нашенските неразбории - недостатъчно места в градините, споменатата вече етническа нетолерантност и какво ли още не. И защо го правим тогава?! Затова, аз съм много против тази промяна, въпреки че не ме засяга лично. Против съм въобще, тоталното откъсване на законодателите ни в НС от реалния живот на обикновените българи, ама това е друг въпрос и друга дълга тема...

 79. 79 Профил на Terry bear
  Terry bear
  Рейтинг: 488 Гневно

  До коментар [#2] от "ariel28":

  TeRRy Bear, колежке!

  Ама и управляващите четат като Вас. Това изричение и край!
  Какво пише по-надолу, хич не ги интересува. Никъде не е казано "задължително обучение в държавни и общински детски градини, по 28 - 35 деца в група, от 10 до 12ч. на ден!

  Ето ти го и на български: http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:C:2011:175:0008:0010:BG:PDF

  http://www.vaksinite.com/zashto-kolektivniat-imunitet-chrez-vaksini-e-nepostizhima-utopia/
 80. 80 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2267 Неутрално

  Има нещо много спешно !
  Всички от комисията по образование трябва да им се направят тестове за интелигентност и проверка на тяхната компетентност.
  След което да им се проверят всички дипломи !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK