Столична община строи 17 нови детски градини до края на годината

Столична община строи 17 нови детски градини до края на годината

© Георги КожухаровСедемнадесет нови детски градини ще бъдат построени в столицата до края на 2013 г. Това съобщи зам.-кметът на Столична община в ресор "Инвестиции и строителство" Ирина Савина, цитирана от агенция "Фокус". По думите й девет от тях ще бъдат финансирани от бюджета на общината, а останалите осем - с пари от правителството. 


Освен строителството на нови детски градини, приоритет за Столична община през тази година ще бъдат и разширяването и обновяването на старите заведения, както и модернизацията на образователната инфраструктура и въвеждане на мерки за енергийна ефективност. 


"Планираме да обновим енергийно общо 30 училища и детски градини. Внесен е и проект по ОП "Регионално развитие" за осигуряване на паспортизация и проекти за обновяване на сградите и двора на 25 столични училища и детски градини", каза Савина. 
Стратегията на Столична община предвижда и инвестирането на 1.280 млн. лв. в изграждането на системи за видеонаблюдение в училищата и детските градини в столицата, съобщи Мария Минчева, директор на дирекция "Образование" в Столична община. По думите й цел на общината е да увеличи сигурността на децата и учениците, както и да осигури ефективна охрана. Предвижда се системи за видеонаблюдение тази година да се инсталират в едно основно, 10 средни общообразователни училища. и 8 детски градини в районите на "Младост", "Студентски", "Подуяне" и "Нови Искър". Ще бъдат довършени системи в още няколко учебни заведения, които са започнали през миналата година.


По-рано през деня кметът на София Йорданка Фандъкова обяви, че за извънкласни дейности в училищата и детските градини в столицата за 2013 г. са заделени 200 000 лева. Половината от тях са предназначени за спорт, а другата половина - за екология и гражданско образование. 


Столична община работи с общо 176 общински училища и 109 детски градини при система на делегирани бюджети, стана ясно на днешната пресконференция за стратегията на общината за развитието на средното училище.


"Делегираните бюджети позволяват ефективното управление на средства, включително и икономия от енергийна ефективност да отиват за по-добри качество на образованието и подобряване на процесите, които се развиват в училищата и детските градини", каза Тодор Чобанов, заместник-кмет на Столична община с ресор "Култура и образование". По думите му качеството на предлаганите услуги в образователната сфера в София е на ниво доста над средното за Европа.  


През миналата година местата в детските градини и в групите за задължителна предучилищна подготовка за 5- и 6-годишните е приоритет, обясни Чобанов. По думите му за годината са били разкрити над 1200 места в детски градини в районите "Изгрев", "Връбница", "Люлин", "Младост", "Надежда", "Оборище", "Студентски", "Кремиковци" и "Лозенец". Ремонти са направени в 25 училища и 24 детски градини за над 5 млн. лв. 


Около 3,892 млн. лв. са били похарчени за аварийни ремонти и преодоляване на щетите от земетресението. Изградихме и 2 общностни центрове за родители и деца в риск в районите "Слатина" и "Овча Купел" по проект на стойност над 6 млн. лв. Освен това през 2012 г. в 9 столични училища са реализирани проекти за намаляване на консумацията на енергията. Резултатът е между 40 и 60% намаление на потреблението, съобщи още Чобанов. 

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK