Спаначени палачинки

Спаначени палачинки

© Димитър Катерински



Прекрасният зелен цвят на спанака и полезните вещества, които крие в себе си, са може би причините да бъде един от най-популярните зеленчуци в света на изкуството. Той е вълшебната съставка, която прави Попай Моряка безкрайно силен, той е най-омразното растение за Алф и пак той стои гордо в заглавието на известна пиеса от Золтан Егреши - "Спанак с картофи".


Колкото и да е бляскава кариерата му обаче, за децата той си остава подозрителен и не особено вкусен зеленчук, мотаещ се белезникаво във вечерята, заел мястото на нещо по-привлекателно и ароматно. Пържени картофки например.


Как да ги убедите в полезните му свойства? Реално погледнато, в него няма чак толкова много желязо, колкото твърди Попай, но пък има доста витамини. А думата витамини често звучи на малчуганите като нещо намирисващо на дълги мъки върху пълна със салата чиния.




Но пък думата палачинки има съвсем различен заряд. Тя извиква усмивки и индиански викове на бойна радост в неделните утрини, тя винаги събира много желаещи да разбиват мляко и яйца с миксера около кухненската маса и събужда спорове относно предимствата на течния шоколад пред тези на ягодовия конфитюр за намазване.


Затова най-лесното, което можете да направите, е да съберете спанака и палачинките на едно място. Спаначени палачинки! Звучи епично, нали? Ето как да ги направите заедно с децата, така че дори и те да не могат да устоят на омайния зелен цвят и на плътния им топъл вкус.


Нужни продукти: 2 яйца, 220 г брашно, 250 мл прясно мляко, 1 ч.л. бакпулвер, 1 ч.л. сол, 150 г замразен спанак (или повече, по желание), масло за намазване.


Спанакът се размразява на стайна температура.


Яйцата се разбиват с миксер заедно с прясното мляко и солта. Добавят се брашното и бакпулвера и се бърка, докато се получи гъста хомогенна смес. Към нея се изсипва спанакът, разбърква се с лъжица и палачинковото тесто се оставя да "отдъхне" за 15 мин.


Загрява се тиган с незалепващо покритие. В него се сипват по две-три супени лъжици от сместа за всяка една палачинка – получават се по-малки и пухкави, тип американски. Изпичат се добре от двете страни и след изваждането им от тигана, всяка се намазва с малко масло.


Спаначените палачинки се сервират още топли със сирене, кашкавал, шунка, заквасена сметана или лютеница за гарниране.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (26)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на se_nau
    se_nau
    Рейтинг: 616 Весело
  2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
    КМЕТ В СЯНКА
    Рейтинг: 5495 Неутрално

    препоръчвам лапад - много по полезен е и няма риск от нитрати !

    ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
  3. 3 Профил на Нефертити
    Нефертити
    Рейтинг: 2002 Весело

    Отивам за спанак

    Предразсъдъците са за ограничените.
  4. 4 Профил на navuhodonosor
    navuhodonosor
    Рейтинг: 340 Неутрално
  5. 5 Профил на Bramasole
    Bramasole
    Рейтинг: 3884 Весело

    Вкусотия !
    У дома бих ги поръсила със синьо сирене или пекорино - по-ароматни сирена. За съпровождащите напитки няма да давам идеи, че пак ще ме репликират колеги, че статията е към детската тема , което си е факт.

    "Човек не се дави, като падне във водата, а като остане там” - Едуин Луис Коул
  6. 6 Профил на КМЕТ В СЯНКА
    КМЕТ В СЯНКА
    Рейтинг: 5495 Весело

    До коментар [#5] от "domakinq":

    лимонада !

    ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
  7. 7 Профил на bta
    bta
    Рейтинг: 1391 Неутрално

    По добре са си нормалните палачинки

  8. 8 Профил на greenhrast
    greenhrast
    Рейтинг: 1012 Разстроено

    Най-гадните палачинки които съм ял бяха с тиква и канела, ужас, даже май от тогава не съм вкусвал въобще палачинка

  9. 9 Профил на Bramasole
    Bramasole
    Рейтинг: 3884 Весело

    До коментар [#6] от "КМЕТ В СЯНКА":

    Или айран! За друго не съм си и помислила .

    "Човек не се дави, като падне във водата, а като остане там” - Едуин Луис Коул
  10. 10 Профил на Nikolay Semyonov
    Nikolay Semyonov
    Рейтинг: 450 Неутрално

    Бих искал да попитам, ами какво става със съдържанието /на витамин С, провитамин А (каротин), витамини В, В1, В2, В6, РР и в по-малко количество витамин К.В спанака се съдържа много ценната фолиева киселина, както и минерални вещества – калии, магнезий, желязо, фосфор, калций, хлор, йод, в малки количества манган и мед./ при термичната обработка "пържене"... Какво остава на финала? Зеления цвят или нищо


    Ха ха ха

  11. 11 Профил на blue_apollo
    blue_apollo
    Рейтинг: 402 Неутрално

    По повод рецептата за солен кекс, преди време имаше идея тези предложения за неделна закуска да се публикуват в събота. Ами сторете го!!! Нали не мислите, че всички стават в неделя по тъмно. Все пак е нужно време за подготовка))

  12. 12 Профил на rapidfire
    rapidfire
    Рейтинг: 1473 Неутрално


    До коментар [#10] от "semyonov":

    От витамините единственият термолабилен е вит. С. Останалите не се променят при готвене.
    За солите и минералите да не говорим.

    Витамни С и фолиева киселина можеш да си набавиш просто със зелена салата. Освен това, прави разлика, между пържене и печене на сух тиган.

    Ето ти една таблица да се образоваш

    http://www.beyondveg.com/tu-j-l/raw-cooked/raw-cooked-2e.shtml

    It is nice to be important, but it's more important to be nice!
  13. 13 Профил на thesame
    thesame
    Рейтинг: 395 Неутрално

    Въпрос на некомпетентен читател:
    След като се размрази спанака (ако това е нужно) нищо повече ли не се прави с него? Да се измие, да се накълца или нещо друго?
    Боя се, че поставен на цели листа няма да е много привлекателен...

  14. 14 Профил на Ирина Катеринска
    Ирина Катеринска
    Рейтинг: 616 Неутрално

    До коментар [#13] от "thesame":

    Привет! Аз нищо не правя със спанака след размразяване, но ако е на много едри листа - може да се накълца, макар че това ще е малко трудно, защото е доста влажен и трудно податлив на ножа . Най-добре е да се купи предварително нарязан замразен спанак.

  15. 15 Профил на getso
    getso
    Рейтинг: 395 Неутрално

    С лобода ще направя...на Гергьовден.

  16. 16 Профил на cup_of_tea
    cup_of_tea
    Рейтинг: 616 Неутрално

    [quote#11:"blue_apollo"]преди време имаше идея тези предложения за неделна закуска да се публикуват в събота.[/quote]

    Има логика. Сега става така, че тази чудесна идея ще я оставя най-рано за следващите почивни дни.

  17. 17 Профил на Ганий
    Ганий
    Рейтинг: 710 Неутрално

    Цитат: замразен спанак
    ----
    Разбира се, че ще промърморя...
    Защо замразен, а не пресен!? И защо да се пече!?

    Нали Древните са ни завещали: можеш ли да ядеш нещо СУРОВО, не го готви!
    Хеле пък да се замрзява, след това да се размразява, след това да се готви
    Ганий (суровоспанакоядец!)

    Разтурям колоквиума!
  18. 18 Профил на cup_of_tea
    cup_of_tea
    Рейтинг: 616 Весело

    И аз суров спанак ще ползвам, да не мислиш, че ще го замразявам специално заради рецептата.

  19. 19 Профил на Lady  Zeppelin
    Lady Zeppelin
    Рейтинг: 1391 Неутрално

    Ще пробвам. Нова начин за предлагане на спанак.

    Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
  20. 20 Профил на biggeorge
    biggeorge
    Рейтинг: 450 Весело

    От тая статия огладнях!
    Задължително е подобни публикации да вървят с по една чиния палачинки!
    Иначе читателите ще заръфат вестника от глад!

    Мото: Живей и остави другите да живеят!
  21. 21 Профил на Irina
    Irina
    Рейтинг: 1391 Весело

    Предпочитам ги основно със сирене или с мед.Но идеята е добра.

  22. 22 Профил на milena_82
    milena_82
    Рейтинг: 450 Неутрално

    Преди време опитах подобни палачинки в едно заведение много ми харесаха.Ще ги пробвам задължително.Плънката звучи апетитно.Благодаря за чудесната идея!

  23. 23 Профил на Dragoslava
    Dragoslava
    Рейтинг: 994 Неутрално

    До коментар [#6] от "КМЕТ В СЯНКА":

    Или фреш.

  24. 24 Профил на serafin
    serafin
    Рейтинг: 890 Неутрално

    До коментар [#2] от "КМЕТ В СЯНКА":

    Взехте ми думата господин кмете Пробвайте и с малко коприва

    Ако искаш нещо да НЕ бъде свършено създай комисия
  25. 25 Профил на Ганий
    Ганий
    Рейтинг: 710 Неутрално

    [quote#24:"serafin"] Пробвайте и с малко коприва [/quote]

    Не е лошо и копривата да се хапва сурова.
    Става чудна салата.
    Копривата се измива обилно и се изстисква добре с ръце - малко попарва (почти не се усеща!), но е полезно за кръвообращението на палците
    След това се нарязва - ситно, ситно, много ситно... Лук, чесън, едно друго, с повечко олио/зехтин, оцет (ябълков/винен)...
    Ще си оближите пръстите - вервайте ми!
    Ганий (суровокопривоядец)

    Разтурям колоквиума!
  26. 26 Профил на pipistrella
    pipistrella
    Рейтинг: 506 Неутрално

    Страшно вкусни палачинки, аз ги обичам гарнирани с крема сирене със зелени подправки.





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK