Момиче спечели съдебна битка за името си в Исландия

Момиче спечели съдебна битка за името си в Исландия

© Associated PressПетнайсетгодишно момиче от Исландия спечели правото да запази името си, въпреки че не е одобрено от държавата, разказва Би Би Си. Когато Бьорк Ейдсдотир кръщава новороденото си момиченце Блаер тя изобщо не разбира, че е нарушила закона. В него е записано, че името Блаер, което означава "лек бриз", е мъжко име и не е одобрено за момичета. Във всичко официални документи тя фигурира под името "момиче". Районният съд на Рейкявик обаче постанови, че името може да се използва и за момиче.


Няколко други държави също имат законови ограничения, сред тях са Германия, Швеция, Китай и Япония.


В случая с Исландия пречките се поставят, за да се спазват различни граматически правила, за да става ясен полът на детето и за да не бъде поставено то в неудобно положение. В някои случаи държавните служители може да настояват името да може да се изписва на исландската азбука. Страната има списък с одобрени 1853 женски имена и 1712 мъжки имена, като родителите могат или да изберат едно от тях, или да искат разрешение за неодобрено име от специален комитет.  
По подобни съображения в Германия турска двойка не е получила разрешение да нарече детето си Осама Бин Ладен.


Друго семейство пък е успяло да кръсти бебето си Берлин – на името на града, в който родителите се запознават. За разлика от тях обаче, едно германско момченце не е могло да се казва Мати, защото не ставало ясно, че е мъжко име. В Германия не е разрешено личните имена да бъдат фамилни, затова и няма хора кръстени Меркел, Шрьодер и Кол.


В Нова Зеландия името 4Рийл (4Real – от английски "наистина") не е било одобрено, защото не може имената да започват с цифри. Новозеландски съд пък се наложило да поеме под своя опека момиче, което иска да смени името, което мрази – Талула Танцува Хула от Хавай.


Странните имена не са новост, коментира Майкъл Шерод, един от авторите на книгата "Лоши бебешки имена: Най-лошите истински имена, с които родители са натоварили децата си" (Bad Baby Names: The Worst True Names Parents Saddled Their Kids With). Според преброявания на населението от 18-ти и 19-ти век, хора са носили имената Кралско решение, Благородна Есен и Холера Чума.


"Имало е 20 човека наречени Съществително, 458 наречени Запетайка, 18 наречени Точка, но само един се е казвал Точка и Запетая", разказва той.


Според него родителите причиняват тези имена на децата си, за да ги разграничат и да ги направят уникални. А хората с необикновени имена, понеже преминават през много подигравки като деца, растат мразейки името си, но често го приемат като възрастни.


Разрешени и забранени имена:
Исландия:
Да: Елвис
Не: Каролина
Нова Зеландия:
Да: Спирката на автобус 16
Не: Давай Детройт
Германия:
Да: Леголас
Не: Матти
Швеция:
Да: Металика
Не: Brfxxccxxmnpcccclllmmnprxvclmnckssqlbb11116
Португалия:
Не: Мона Лиза

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK