Парламентът реши да има държавна субсидия и за частните училища

За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, влезте в профила си.
Коментари (314)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Long One
  Long One
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Значи няма да са частни вече.

  "We dance like marionettes, Swaying to the symphony... Of destruction"
 2. 2 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 851 Неутрално

  Безсмислени упражнения. След няма и да има 6 месеца, този безумен текст ще го отменят!

 3. 3 Профил на Къти
  Къти
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Не трябва ли да са налични минимум 121 депутата, за да може поправката да е законна?

  Всичко, за пресъпленията на ядрената мафия единствено и само тук: http://gikotev.blog.bg
 4. 4 Профил на purple_rain
  purple_rain
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Не съм съгласен,хората които плащат за децата си да учат в частни училища,нямат нужда от тези пари,за разлика от и без това бедните общински училища които имат нужда от всяка стотинка.

 5. 5 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 851 Гневно

  Дейййй, ама почвам да се ядосвам здраво. Какво нещо е "демокрацията" и "пазарната икономика" )))
  Основното нещо е, частника да се нареди на опашка на бюджетната софра. Ако не може с директна субсидийка, че биха пляснали от Брюксел, поне с "обществена поръчка".

  Ако държавата нямаше ресурс да осигури предлагането на образователна услуга, тогава бих разбрал да се "наемат" подизпълнители - частници, ама да харчиш пари, за да "има ляб" на някакви си уреждачи, ай сектир!

 6. 6 Профил на валя стефанова
  валя стефанова
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Поредната парламентарна безобразна простотия !
  Общинските училища са цъфнали и вързали,парите за тях все не стигат,но нашата супер богата държава ще налива от данъците ни и в училищата на богатите.
  Кое дете на поне един средностатистичен българин учи в частно училище ?
  Оядени гьонсурати - депутати,не пропускате случай да дерете българина.

 7. 7 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Как да не гласуват с "да " дупетатите като техните деца учат основно в точно такива частни училища!

 8. 8 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1272 Неутрално

  Коментаторите, които падат от небето да не се палят толкова много, а да погледнат този доста дълъг дебат, който се проведе преди време на сайта на Капитал. Там ясно се вижда, че не малко обсъждане, доста хора виждат смисъл в идеята:
  http://www.capital.bg/interaktiv/debati/6_triabva_li_da_se_izplashta_durjavna_izdrujka_i_za/918212_triabva_da_se_izplashta_durjavna_izdrujka_i_za/

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 9. 9 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 628 Неутрално

  Със 73 гласа "За" от 85
  Дневник, моля разяснете, кога народното събрание има кворум и може да взима решения, щото утре ще се съберат двама, и ще гласуват някакво друго безумие!

 10. 10 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 628 Неутрално

  [quote#8:"mapto"]доста хора виждат смисъл в идеята: [/quote]
  сигурно има смисъл в идеята, но това е някаква екстра, в същото време, ако те питам, искаш ли БДЖ да се субсидира, ще кажеш не, аз пък примерно не искам да се субсидира строителството на магистрали, нямам кола и не искам да се возя, искам да ползвам БДЖ!

 11. 11 Профил на Long One
  Long One
  Рейтинг: 583 Разстроено

  Няма да е лошо рядко умните дечица на депутати и мутрета да учат в и чужбината с държавни парички. Нали все пак ще ни управляват след време. Трябва да се мисли са бъдещето светло все пак.

  "We dance like marionettes, Swaying to the symphony... Of destruction"
 12. 12 Профил на Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
  Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
  Рейтинг: 650 Неутрално

  Звучи кофти НО и родителите на децата в частните училища са данъкоплатци и с техните пари се издържат училищата.
  Дори и само от тази гледна точка би следвало да се разреши на частните училища да получават субсидия.
  Друг е въпросът по какъв начин ще стане това и дали е целесъобразно, ако в частните училища програмата за обучение е одобрена от МОН не би трябвало да има проблеми а и това ще породи малко наистина полезна конкуренция.
  Плачът че видиш ли училищата в малките градове щели да пострадат.Ако субсидията се изплаща на ученик а не на училище не би имало проблем - в малките градове ако няма частно училище цялата субсидия ще отива в държавното училище - проблема ще е в големите населени места където училищата ще трябва да се конкурират.

  АМАН ОТ НЕКАДЪРНИ ОБНОВЛЕНИЯ
 13. 13 Профил на niki2003
  niki2003
  Рейтинг: 426 Неутрално

  85 присъстващи от 240,къде са останалите 155???
  Явно е,че 100 са достатъчни на България, даже са и много!

 14. 14 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 793 Неутрално

  Колкото и добри страни да има, както и да го погледнеш, все си е лобистка поправка и нареждане на държавната хранилка. Не виждам за каква конкуренция може да става дума, напротив - така се осигурява по-добър старт на частното училище. Виж, ако с размера на държавната субсидия се намаляваше и таксата в частното училище, би било по-различно, но не вярвам да се случи.

 15. 15 Профил на prof.
  prof.
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Нормално решение, отдавна трябваше да го вземат. Броят на гласуващите е интересен.

 16. 16 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 628 Неутрално

  [quote#15:"docentt"]Нормално решение[/quote]
  не смяташ ли тогава, че също е нормално да се субсудират и частните вузове, а в перспектива защо не и чуждите, ако българско дете стане студент в чужбина!

 17. 17 Профил на milena_82
  milena_82
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Аз не съм съгласна да ползват държавни пари.Частните училища са си частни и който го предпочита да си плаща и да си поема всички разходи.

 18. 18 Профил на petar_333
  petar_333
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Категорично НЕ!Толкова е неразумно това, при тези ограничения в бюджетите на МОМН, сега да се заделят средства за частните училища при недостига за държавните !!!Много тъпо е това!

 19. 19 Профил на Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
  Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
  Рейтинг: 650 Неутрално

  До коментар [#16] от "ban":

  Защо не ! Ако субсидята бъде обвързана с условието студента да работи след завършването си в България - бих подкрепил подобна поправка.
  Ако държавата е наясно какви кадри ще са и нужни би могла да субсидира студенти както в Бг така и в чужбина.Ако посочения човек след това работи в Родината и подпомага нейното благосъстояние то той индиректно ще подпомага и образователната система продукт на която е.
  А в момента сме свидетели как родните университети бълват кадри за които държавата плаща а след това тези хора в огромното си мнозинство или не работят по специалноста си или което е по лошото намират реализация навън - с други думи субсидията платена от Българската държава или е отишла на халос или е подпомогнала френската икономика/примерно/.

  АМАН ОТ НЕКАДЪРНИ ОБНОВЛЕНИЯ
 20. 20 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 851 Гневно

  [quote#12:"Цъкльо"]родителте на децата в частните училища са данъкоплатци и с техните пари се издържат училищата. [/quote]

  Когато родителите започнат да плащат "данък образование", тогава е нормално да имат претенции как се използват целевите им харчове! Но докато плащат ДДС, акцизи и подоходен данък, тогава, тогава няма какво да мърморят!
  Като аналогия - парите за здравни осигуровки се използват за здравеопазване, парите за пенсионни осигуровки, се използват за пенсии. Парите за фонд "Безработица" се използват за обезщетения за "безработните". Проценчето "ТЗПБ" се използва за болнични, другото процентче "ГВРС" се използва за обезщетения, един вид "застраховка" на заплатите, ако случайно работодателя фалира. И т.н. но Данък "Образование" не виждам!

 21. 21 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 851 Любопитно

  [quote#12:"Цъкльо"]проблем ще е в големите населени места където училищата ще трябва да се конкурират[/quote]

  Проблема е съвсем друг! Първо Конституцията те задължава да осигуриш образованието на всички, ВСИЧКИ, ученици, говоря от гледна точка държавата.
  След това ТИ осигуряваш възможността за образование на ВСИЧКИ ученици - като материална база, брой учители и т.н.
  И накрая, не стига че си си изпълнил законовото задължение, ами да уреждаш бизнеса на някакви си глезльовци, които "нещат да ходят на даскало със селянията!"
  Еми като нещат, да си плащат масрафа пазарно и демократично!
  80 години държавата е приела модела, че погледът е насочен към "предлагането на услугата", а тук заради някакви си... предполагам силно заинтересовани, дай да обърнем практиката с краката нагоре - не да се гледа "предлагането", а да се субсидира "търсенето". Ми като ще се субсидира "търсенето", да взема да пратя дечурлигата в Швейцарски колеж в Цюрих, ей така за сметка на бюджета, щото парите следвали ученика?

 22. 22 Профил на vladek
  vladek
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#4] от "purple_rain":
  Държавата трябва да е равна за всички. Защо едни деца да получават пари за образование а други не? Парите трябва да следват детето. Това ще създаде конкуренция между училищата и интереса за добрите училища ще е по-голям, а за лошите никъкъв и така ще бъдат принудени да затворят врати или да поправат качеството. Дръжавата трябва да е равна за всички, а не да дава само за децата на тия от гетото и училище и помоши и ... за да може да просат и да краднат. Какво е виновно моето дете че аз съм учил до докторска степен и не съм си играл и губил времето, сега имам хубави доходи и мога да му дам пари за по-добро образование. За това трябва ли да бъда наказан повече от данъците които плащам, а се употребяват за училище за повече деца, а не и за моето?

  Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy.
 23. 23 Профил на Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
  Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
  Рейтинг: 650 Весело

  До коментар [#20] от "Федор Венедиктович Езерский":


  Тодоре не се гневи - щом плащаш данъци имаш право да знаеш как и за какво се изразходват и имаш право да искаш от държавата , все пак ти я храниш ведно с всички останали.
  Принципно съм съгласен със субсидията за частните училища но сега нито е времето нито е мястото това да се лансира - Българското Училище се е превърнало в една помийна яма и с това си действие управляващите просто ще я разбъркат за да повони малко повече.
  Вместо да се заемат със истинските проблеми на училището те лансират една лобистка поправка /към момента и в тази ситуация това е точно това/
  След години когато се стабилизира учебната система и се поднови материалната база - тогава би моглло да се случи това НО не сега.

  АМАН ОТ НЕКАДЪРНИ ОБНОВЛЕНИЯ
 24. 24 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 851 Гневно

  [quote#8:"mapto"]Коментаторие, които падат от небето да не се палят толкова много, а да погледнат този доста дълъг дебат, който се проведе преди време на сайта на Капитал.[/quote]

  Разбира се ))) Обсъждания в Капитал и в Дневник имаше ))) Както имаше и за АЕЦ "Белене", и за забраната за пушене!
  Проблема не е в обсъждането, а в решението без дебати в парламента, при липса на кворум от това нагоре!

 25. 25 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 851 Неутрално

  До коментар [#23] от "Цъкльо":

  Тук съм съгласен с теб ))) Макар че.... Абе виж. Въпроса не е до началното и средното образование! Ако искат да си правят такива "опити", нека първо да започнат с университетите - Държавната поръчка да се оформи като стипендии и самите университети да играят за бройката. Но началното, основното и средното образование да не го пипат... Баси... То в момента още не могат да се оправят хората с делегираните бюджети, макар че посвикнаха, ама още стрес да им се въвежда...

 26. 26 Профил на vladek
  vladek
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#10] от "ban": Много голяма разлика. Тук не става дума за субсидия, а изчислени разходи за образование за дете. Образованието е задължително и затова държавата трябва да го плати. Ако ги няма частните училища, тогава държавата ще ги има всички тези разходи. Така че дали се дават на общинско, държавно или частно училище е безразлично. А с БДЖ не се возя и не искам да се субсидира. Плащам винетка и акциз за бензин. Всеки избира начина на превоза и не е задължителен.

  Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy.
 27. 27 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 628 Неутрално

  [quote#19:"Цъкльо"]човек след това работи в Родината и подпомага нейното благосъстояние[/quote]
  демек разпределението да се върне, а ако държавата след това не успее да му намери работа, какво правим!?

 28. 28 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 628 Неутрално

  [quote#26:"vladek"]и не искам да се субсидира[/quote]
  е да, ама аз на кола не се возя, и не искам да се субсидира строителството на магистрали да речем!

 29. 29 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1324 Неутрално

  Да не повярваш! Едно добро решение от Герб. Дано бъде разписано добре и да доведе до очаквания резултат...

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 30. 30 Профил на Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
  Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
  Рейтинг: 650 Неутрално

  До коментар [#25] от "Федор Венедиктович Езерский":

  +++++++

  Макар че смятам че средното ни образование е за ремонт но не капитален а по скоро освежаващ.Като структура много малко може да се направи проблемите са най вече в учебните програми,материалната база и учителите ,които са разкарвани като магарета на пазар от инспекторати и ученици.И това е основното.Ако учителят има някаква гаранция за работното си място сигурен е че дори и да бъдат съкратени учителски бройки в даденото училище ще му бъде предложена алтернатива - вярвам че за отрицателно време ще може да наложи ред сред учениците си. В момента особенно по възрастното поколение се страхува за работните си места и е принудено да търпи дивотиите на всички заинтересовани фактори/.

  АМАН ОТ НЕКАДЪРНИ ОБНОВЛЕНИЯ
 31. 31 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1102 Неутрално

  [quote#5:"Федор Венедиктович Езерский"]Дейййй, ама почвам да се ядосвам здраво. Какво нещо е "демокрацията" и "пазарната икономика"[/quote]
  Те са хубаво нещо уважаеми, но да не ги объркваме със справедливостта. При всяка система, от справедливостта се интересуват само философите, поетите и онеправданите. И демагозите, разбира се, но до определен момент!

 32. 32 Профил на Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
  Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
  Рейтинг: 650 Неутрално

  До коментар [#27] от "ban":

  Въпрос на планиране - както казах, държавата знае какво ще и трябва и го субсидира, но и дадения човек не е закрепостен,задължението би следвало да е ограничено във времето.
  А за разпределението - в Гърция и Франция го има а те са паарни икономики, държавата субсидира следването и след това ти предлага работа във вид на вакантни позиции сред които можеш да избираш./поне за учителите е така/

  АМАН ОТ НЕКАДЪРНИ ОБНОВЛЕНИЯ
 33. 33 Профил на cup_of_tea
  cup_of_tea
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Щом правилото е "парите следват ученика", значи логиката е да го следват както в държавното, така и в частното училище, ако второто се движи по програмата на МОН (за такива като ААУ е ясно, че няма да получат пари). По аналогия със здравеопазването - и частните заведения получават пари от касата.
  Но е интересно например как е решен въпросът с училищата към чуждите посолства, които обаче са по програмата на МОН.

 34. 34 Профил на Навуходоносор
  Навуходоносор
  Рейтинг: 539 Весело

  Браво, вървим лека по лека посока към конкуренция на ниво образование!

  "Стреми се и работи да бъдеш необходим за обществото." Екзарх Йосиф I
 35. 35 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 710 Неутрално

  Има логика.
  Всеки който плаща данъци в една държава е редно да се ползва от облагите.
  Лошото е че ще бъде опорочено. Парите трябва да са обвързани с детето, не с училището.
  Трябва да има два вида дотации, генерална и социална и да се превеждат на училището за детето/ученика. Генералната е минималната сума която дъжавата дава за едно дете за образование, социалната е допълнителна и обвързан с дохода на семейството.
  Като така, деца от бедни семейства биха имали възможност да учат в частни училища.

 36. 36 Профил на Freedom of Speech
  Freedom of Speech
  Рейтинг: 636 Неутрално

  По-голяма глупост от тази - здраве му кажи!!!
  Целенасочено се иска унищожаването на държавните училища по селата и малките градове с цел онеграмотяване на българите.
  В училище ще ходят само богаташчетата, които ще са спонсорирани от онези, които не могат да си позволят училище.
  За което пък ще бъдат солено глобявани!
  Това е ГЕНОЦИД!!!

  Езикът е машина и не бива да се допуска пружините й да скърцат.
 37. 37 Профил на Булаир
  Булаир
  Рейтинг: 578 Гневно

  Тия от Синята коалиция ми паднаха в очите. ... И тях ги зачерквам !!!

 38. 38 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 628 Неутрално

  [quote#29:"Тони!"]Едно добро решение[/quote]
  и какво му е доброто на решението, криза, всеки честен частник се наредил на държавната каса, един асфалт полага, друг лога прави, трети лекува, четвърти златен ток продава, а сега и тези, утре и от НБУ ще се обадят, а парите свършват, и никой честен частник не ще дори един цех за производство на мотики да направи!

 39. 39 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 628 Неутрално

  [quote#35:"dissident"]Всеки който плаща данъци[/quote]
  сигурен съм, че тия които си дават децата там, не са платили много данъци!

 40. 40 Профил на 993
  993
  Рейтинг: 538 Любопитно

  24 години след 1989 думата "частен" е мръсна дума. Ашколсум бе хора. Как ще настръхнете, ако ви национализират апартаментчето. Тогава ще защитите "частната" си собственост.

  А сега по темата. Не може да има деление на българските деца. Парите следват детето. Точка. Ако някой може да си позволи като родител да плаща повече, да да плаща, но това, което се полага на детето му, като данъкоплатец трябва да се получи. Иначе се получава андрешковщина...
  Помислете как е в здравеопазването. Да не би частните болници да не работят със здравната каса? Но което е извън държавно гарантираното си го плащаме нали? Ако не сте здравно осигурен, плащате от джоб?!

  911,959,964,993
 41. 41 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2740 Неутрално

  До коментар [#4] от "purple_rain":


  [quote#4:"purple_rain"]Не съм съгласен,хората които плащат за децата си да учат в частни училища,нямат нужда от тези пари,за разлика от и без това бедните общински училища които имат нужда от всяка стотинка. [/quote]Парите трябва да вървят с ученика.Защо да нямаш право да дадеш детето си в друго училище и само да доплатиш разликата между това,което дава държавата до това,което се иска в друго училище?Все пак парите не се дават за самото училище,а за децата.Същото важи и за детските градини.

 42. 42 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1159 Весело

  "това трябва да се случи от учебната година 2016/2017 г." - хехехехехе......До преди година се говореше за 2015/2016 г. колко ли още ще отлагат?! И ще има ли някаква полза от тая работа?

 43. 43 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  "За" предложението се изказа Веселин Методиев от "Синята коалиция".
  ..........
  Държавни субсидии за частни компании..., това е наистина "дясно" от болшевишки вид.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 44. 44 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 710 Неутрално

  До коментар [#39] от "ban":

  Ако можеш да го докажеш, докладвай ги. Иначе е безсмислено и некоректно твърдение водещо не до дискусия а до заяждане.

  Американците са много чувствителни на тема данък върху данък. Сегашната система е именно това. Работя, плащам си данъка и след това допълнително трябва да плащам за училището на детето.

  В Англия е друго, но е традиция от времето когато не е имало държавни училища.

 45. 45 Профил на evtimvz
  evtimvz
  Рейтинг: 533 Неутрално

  ГЕРБ усещат, че са пътници. Всичко правят като за последно.

 46. 46 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1159 Весело

  До коментар [#41] от "yanne":

  "Парите трябва да вървят с ученика" - Това е девиза на Даниел Вълчев. Доведе до уравниловка - всички минават, да не загуби училището субсидията, неграмотност, полуграмотност, функционална неграмотност на дипломирани гимназисти и висшисти...

 47. 47 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 710 Неутрално

  До коментар [#40] от "nmarev":

  Лошото е че в законопроекта "парите следват детето" не се споменава. Говорят само за училищата, което ще доведе до извращения. Не може да се дават пари на частно училище само защото е училище. В него могат да учат само чужденци. Държавата не трябва да им плаща нищо за образование.

 48. 48 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 710 Неутрално

  До коментар [#46] от "dobrich":

  Ти не можеш да направиш разлика между уравновиловка и справедливост.

 49. 49 Профил на cockmeat
  cockmeat
  Рейтинг: 479 Неутрално

  И от какъв зор държавата трябва да дава дори лев за училища, в които родителите плащат за обучението на скъпоценните си отрочета?!?! Кво излиза - за децата на политиците и босовете има Италиански лицей, млицей и разни такива. За децата на по-богатите бизнесмени ще има частни чуилища спонсорирани от държавата. А за образованието на децата на останалите 99.9% от хората не? Те, викате, нямат нужда. Децата на материала не бива да се образоват, Италианския лицей бълва достатъчно бъдещи политици и мениджъри а?

  Политиците и памперсите трябва да се сменят често поради една и съща причина!
 50. 50 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1324 Неутрално

  До коментар [#38] от "ban":

  Доброто е, че родителите на детето в частно училище плащат също данъци, като на тези с детето в държавно училище. Няма никаква логика едното да не се възползва от тези пари.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 51. 51 Профил на veragena
  veragena
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Хващам се на бас, че догодина таксата за детска градина в София ще бъде над 100 лв!

 52. 52 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 628 Неутрално

  [quote#44:"dissident"]плащам си данъка[/quote]
  в най-добрия случай се осигуряваш на 2000, плащаш данък 200, за една година 2400, а частното школо е 5000, а с твоя данък освен това трябва да има за здраве, пенсии, магистрали, метра и т.н. и какво правим, а!

 53. 53 Профил на Daniel
  Daniel
  Рейтинг: 751 Гневно

  До противниците на поправката:

  Защо аз, средностатистически български гражданин, ако реша да запиша детето ми в частна детска градина (защото няма места в общинските) или в частно училище (защото ми харесват условията) да нямам равен старт с моя колега, който е решил детето му да е в държавно (общинско)? Аз просто бих искал сумата, която се дава за неговото дете, да се дава и за моето, а аз сам да преценя в кое училище би се оползотворила най-добре. По този начин частните детски градини, например, ще станат много по-достъпни, ще се строят повече такива и ще намалее недостигът.
  Какви са тези тъпи аргументи, че парите нямало да стигат? Ми нали е нормално държавата да предвиди субсидия за всяко дете. Не да построи по-малко градини/ училища и за който има- - има. който не се е доредила - да се оправя.

 54. 54 Профил на dan1
  dan1
  Рейтинг: 533 Неутрално

  До коментар [#12] от "Цъкльо":

  Абе и аз съм данъкоплтец, ама си плащам допълнително за лична охрана. Ако може част от парите за МВР да се дадат на частните охранителни фирми. Става ли?

 55. 55 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1159 Весело

  До коментар [#48] от "dissident":

  Кое е справедливо - че Сульо и Пульо получава каквато диплома иска ли?!

 56. 56 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 710 Неутрално

  До коментар [#49] от "cockmeat":

  Ти не схващаш идеята. Ако нямаш достатъчно пари, няма да можеш за запишеш детето ти в частно училище. Ако част от таксата ти се плаща от държавата ще можеш да си го позволиш.

 57. 57 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 710 Неутрално

  До коментар [#55] от "dobrich":

  По-добре спори със Сульо и Пульо. Не ме занимавай с глупости.

 58. 58 Профил на Петя Сотирова
  Петя Сотирова
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Па някой да ви пита за нещо ?! Па да ви е питал някога?! Па да не би да се надявате и да ви пита някой за в бъдеще?!

 59. 59 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2143 Неутрално

  [quote#11:"Long One"]Няма да е лошо рядко умните дечица на депутати и мутрета да учат в и чужбината с държавни парички. Нали все пак ще ни управляват след време.[/quote]
  Точно така. Това все пак си е изконна българска традиция още от времето, когато данъкоплатците са издържали Людмила Живкова в Оксфорд. Няма да си нарушаваме традициите заради някаква ми ти демокрация. Въпросът кой точно притежава частните училища в България не е от никакво значение.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 60. 60 Профил на cup_of_tea
  cup_of_tea
  Рейтинг: 583 Неутрално

  За тези, които имат желание да четат - това е законопроектът http://www.parliament.bg/bg/bills/ID/13934/

  Чл. 10 е този, за който се отнася материала в Дневник.

  Финансирането е от чл. 280 нататък, доколкото разбирам още не са стигнали до там.

 61. 61 Профил на Стефан Станчев
  Стефан Станчев
  Рейтинг: 479 Гневно

  Пореден пирон в ковчега на българското образовие. За държавното няма пари, за това ще даваме на частното, което се субсидира от хора с много пари.

 62. 62 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 888 Весело

  ЕЙЙЙ, МНОГО КОМУНИЗЪМ в този форум и то от хора, които на други места бръщолевят иначе либерални и десни приказки...
  Само комунисти може да говорят как трябва загниващите имперски изчадия - богаташите требе да си плащат като са решили да си плащат... Вместо да са им децата сред "селянията" като другите и прочие и прочие.
  РАЗБИРА СЕ че парите трябва да следват детето!
  Разбира се че трябва да има субсидия за всички, ако има такава, иначе си е просто дискриминация!
  Ами иди ги вкарай в тиквите на хора, израснали в други времена...
  Дали е лобистко - сигурно.
  Дали родителите които пращат деца в частни училища могат да поемат разхода и без субсидия - сигурно.
  Дали е редно да няма дискриминация спрямо тези деца? ЗАДЪЛЖИТЕЛНО Е.

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 63. 63 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1370 Любопитно

  85 присъствали? Поправете ме, ако греша, но депутатите не бяха ли 240? (Айде, нека са 239 - без Доган, който не се вясва)

  Some say the end is near, Some say we'll see Armageddon soon, I certainly hope we will, I sure could use a vacation from this bullshit three-ring circus sideshow.
 64. 64 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 628 Весело

  [quote#54:"dan1"]Ако може част от парите за МВР да се дадат на частните охранителни фирми. Става ли? [/quote]
  сакън, че ще вземат да го приемат, и ще идат 2 милиарда! Иначе, като се отчете, че и армията е гола вода, за един зенитно-ракетен комплекс на покрива на блока, дали ще ми дадат пари!

 65. 65 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2740 Неутрално

  До коментар [#28] от "ban":


  [quote#28:"ban"]е да, ама аз на кола не се возя, и не искам да се субсидира строителството на магистрали да речем! [/quote]Изключително глупаво твърдение!И да не се возиш,ядеш хляб или се возиш на автобус,или ползваш лекарства или някаква стока,която е дошла от някъде до населеното място,където живееш.Само не казвай,че живееш като Амиш и всичко,което обличаш или ядеш си го правиш сам/а!!

 66. 66 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2143 Неутрално

  [quote#54:"dan1"]Абе и аз съм данъкоплтец, ама си плащам допълнително за лична охрана. Ако може част от парите за МВР да се дадат на частните охранителни фирми. Става ли? [/quote]
  Абсолютно. Спаведливост трябва да има. Аз пък обичам да се возя на такси. Моля, да се въведе закон таксиджиите да ми приспадат цената на билетите за градски траснпорт. Щото нали и аз съм данъкоплатец.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 67. 67 Профил на tarator9
  tarator9
  Рейтинг: 531 Неутрално

  [quote#22:"vladek"]Държавата трябва да е равна за всички. Защо едни деца да получават пари за образование а други не?[/quote]

  Защото "другите" са се отказали да получават парите, записвайки децата си в частно училище.

  Romanes eunt domus!
 68. 68 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1054 Весело

  [quote#1:"Long One"]Значи няма да са частни вече. [/quote]

  Да,нещо като "полудържавни"

 69. 69 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2740 Неутрално

  До коментар [#46] от "dobrich":


  [quote#46:"dobrich"]"Парите трябва да вървят с ученика" - Това е девиза на Даниел Вълчев.[/quote]Ами това е основен принцип и не само в образованието ,но и при здравеопазването.Въпреки,че не харесвам Даниел Вълчев много,не мога да не призная,че беше един от нелошите министри на Станишев.

 70. 70 Профил на Daniel
  Daniel
  Рейтинг: 751 Неутрално

  До коментар [#52] от "ban":
  Много си зле бе човек. Нонстоп демагогстваш и говориш неистини. Данъкът върху дохода е подоходен, но освен него има и осигуровки - за пенсия и здраве. Освен това има ДДС, данък сгради и данък смет. Освен това има акцизи и винетки, мита и други налози. Доста повече данъци плаща един нормален човек.
  И за какви субсидии за магистралите говориш - да, в момента не са платени, но всеки шофьор плаща винетка и пътен данък, чиято сума не е никак малка. А и не ми се вярва ти само с влак да се придвижваш. Да не говорим за населените места без ЖП - тях какво ги правим?

 71. 71 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1054 Весело

  [quote#69:"yanne"]Ами това е основен принцип и не само в образованието[/quote]
  ...нещо като "парите следват пенсионера"?

  /ама той много бързо бяга и парите не могат да го стигнат/

 72. 72 Профил на 993
  993
  Рейтинг: 538 Неутрално

  До коментар [#47] от "dissident": Не мога да разбера, защо частната инициатива винаги се възприема като далавера, кръчми, капанчета, клек магова, кафенета и т.н., частната инициатива в образованието, което е инвестиция в бъдещето не може? Тук не става въпрос държават да субсидира частни училища, а да не лишава деца, за които се полагат средства от тях, защото това пак е дискриминация! Просто и ясно.

  911,959,964,993
 73. 73 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 628 Неутрално

  [quote#65:"yanne"]която е дошла [/quote]
  може да е дошла с БДЖ, или авиотранспорта, не се засягай на магистрали! Дадох го като пример, защото обществото дава пари на много места, но основен принцип тук е солидарността, т.е. не ако даваш повече ползваш повече, а съобразно някакви правила, които най-често са несправедливи! Иначе, ако парите са за детето, а не за училището, и при това положение училището намали таксата, съм съгласен, но примерно ако събсидията е 1000 лева на дете, а таксата е 10000, тогава училището да докаже, какво повече предлага за тези пари!

 74. 74 Профил на cup_of_tea
  cup_of_tea
  Рейтинг: 583 Неутрално

  [quote#67:"|"]Защото "другите" са се отказали да получават парите, записвайки децата си в частно училище[/quote]

  Не е съвсем така.
  В градове като София и Варна 99 на сто от хората с малки деца искат да ги запишат в държавна детска градина. Обаче места има за едно на десет деца. Останалите семейства са изправени пред избор дали един родител да остане вкъщи с детето (или да спрат от работа някоя баба в най-важните години преди пенсия) или да дават пари за частна детска градина.
  Ако парите от бюджета за частната градина означават, че таксите ще станат малко по-достъпни, то по-големият плюс е, че повече жени ще се върнат на работа.

  Искам да кажа, че особено при градините не винаги става въпрос за доброволен избор, за гъзария или нещо подобно.

 75. 75 Профил на Daniel
  Daniel
  Рейтинг: 751 Неутрално

  До коментар [#66] от "7777":

  Е кое е общото бе? Ако има определена гарантирана субсидия за градския транспорт - защо не? А и то го има налично - има частни автобусни линии и в София, и в други градове.

 76. 76 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2143 Неутрално

  [quote#8:"mapto"]Коментаторие, които падат от небето да не се палят толкова много, а да погледнат този доста дълъг дебат, който се проведе преди време на сайта на Капитал. Там ясно се вижда, че не малко обсъждане, доста хора виждат смисъл в идеята: [/quote]
  От дебата също толкова ясно се вижда, че застъпничката на идеята Ирина Репуц не може да отговори логично на въпроса как точно ще се повиши конкуренцията в образованието, ако се налеят пари в частните училища, а държавните бъдат оставени на същото дередже, на което са сега. Същата госпожа не може да направи статистическа прогноза, ако сега частните ученици са 1% от всички, колко ще станат след такава реформа: 3%, 5%? И при колко точно процента ще се появи магическата конкуренция.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 77. 77 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2143 Неутрално

  [quote#74:"cup_of_tea"]Не е съвсем така.
  В градове като София и Варна 99 на сто от хората с малки деца искат да ги запишат в държавна детска градина. Обаче места има за едно на десет деца.[/quote]
  И решението може да е откриване на повече държавни градини. Но явно няма цоцане от тази работа.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 78. 78 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1159 Неутрално

  До коментар [#69] от "yanne":

  Ако в здравеопазването този принцип работи, в образованието не работи. Питай даскалите какво му беше доброто на Даниел Вълчев, като министър?!

 79. 79 Профил на tarator9
  tarator9
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#53] от "Swan_":

  Имаш равен старт -- и ти както и останалите можете да запишете децата си в държавно училище. Никой не те кара насила, но ако решиш друго, ще си плащаш за решението.

  Romanes eunt domus!
 80. 80 Профил на tarator9
  tarator9
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#62] от "Dr. G.":

  Брях, ама и американците очевидно са големи комунисти според твоите думи. Защото тук парите НЕ следват детето.

  Romanes eunt domus!
 81. 81 Профил на Daniel
  Daniel
  Рейтинг: 751 Разстроено

  До коментар [#79] от "|":
  В София местата в детските градини са силно ограничени. Освен това защо да съм доволен от нещо некачествено, което ми предлага държавата - нископлатени, немотивирани учители, лоши битови условия, остарели програми, учебници пълни с фактологически грешки и т.н. Защо да не мога да избера частното, ако ми дава повече за същите или малко повече пари? ДО кога с този начин на мислене бе хора, да дърпаме и останалите в казана, да не би да се измъкне някой?

 82. 82 Профил на ggrigorov
  ggrigorov
  Рейтинг: 436 Неутрално

  родителите на децата в частните училища също плащат данъци - по тая логика бездетните ще са с по-ниски данъците.

 83. 83 Профил на stonedridah
  stonedridah
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#21] от "Федор Венедиктович Езерский":

  е не е баш така.
  аз плащам данъци и държавата дава пари за образованието на моето дете. и е редно ако искам детето ми да учи в частно училище

  ЗА ДА ПОЛУЧИ КАЧЕСТВЕНО ОБРАЗОВАНИЕ

  а не да се ръга с твоя невъзпитан хапльо, който майка ми, която е учителка, НЯМА ПРАВО ДА ИЗГОНИ ОТ ЧАС, въпреки че той пречи на всички други да учат......в безплатното държавно училище

  по този начин таксата в КАЧЕСТВЕНИТЕ частни училища ще стане достъпна за мен и аз ще мога да изпратя детето ми на място където учителите са мотивирани да работят качествено.

  направо не мога да повярвам, че ГЕРБ имат толкова акъл, че да вземат такова решение.....

 84. 84 Профил на tarator9
  tarator9
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#72] от "nmarev":

  Частната инициатива не се възприема като далавера. Като далавера се възприема частна инициатива, която разчита на държавни пари.

  Romanes eunt domus!
 85. 85 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2143 Неутрално

  [quote#68:"xmm"]Значи няма да са частни вече. - цитат на коментар #1 от “Long One”
  Да,нещо като "полудържавни" [/quote]
  Да, в България има частници, най-вече от червено потекло, които много обичат да цоцат от държавното. Щото продуктът, който предлагат, явно не може да се лансира на пазара без майчицата-държава. Социалната БСП прие плосък данък, дето и в щатите го няма, сега другите червенушки узаконяват цоцането на пари от специалните училища за кадърните си отрочета. А популацията, която съди всичко от банишорска перспектива, блее ли, блее и си мисли, че е дясна. Пълна пародия.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 86. 86 Профил на veragena
  veragena
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#53] от "Swan_":

  Точно затова трябва да се използват тези пари за създаване на качествено образование и среда на държавните заведения, както и да се осигурят достатъчно градини и училища. И стартът изобщо не е равен, защото ако Вие можете да плащате по 600 лв на месец за частна детска градина, та макар и защото Вашето дете не е прието в държавна, много други не могат.

 87. 87 Профил на tarator9
  tarator9
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#81] от "Swan_":

  Защото не е ефективно използване на парите. Като искаш избор -- ще си плащаш за него.

  Romanes eunt domus!
 88. 88 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1159 Неутрално

  Ако наистина парите следват ученика, безработни родители с висше образование да имат право на субсидията да обучават своите деца поне в началната и предучилищна степен?!

 89. 89 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2143 Неутрално

  [quote#75:"Swan_"]А и то го има налично - има частни автобусни линии и в София, и в други градове.
  [/quote]
  Ма аз не искам да се мешам с "плебеите" в частни или държавни автобуси. Искам държавата да ми субсидира таксито или частния шофьор. Къде е справедливостта, питам.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 90. 90 Профил на tarator9
  tarator9
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#74] от "cup_of_tea":

  Детските градини все още не са задължителни и "държавата" няма задължение да предоставя места за всички деца.

  Romanes eunt domus!
 91. 91 Профил на ivanko77
  ivanko77
  Рейтинг: 433 Гневно

  До коментар [#9] от "ban":


  До коментар [#13] от "niki2003":


  Има решение на КС, че е важно да има кворум, когато се открива пленарното заседание, а не по време на гласуването на законите. За това и огромна част от законите се приемат със смешни гласове.

 92. 92 Профил на cup_of_tea
  cup_of_tea
  Рейтинг: 583 Неутрално

  [quote#77:"7777"]И решението може да е откриване на повече държавни градини. Но явно няма цоцане от тази работа[/quote]

  Еми хайде де, да откриват. Хората това искат.
  Ама не само в кварталите, които са гласували за ГЕРБ, ами и в другите.
  А цоцане ще има - то ще са имоти, купуване, отчуждаване, строеж, материали... няма да останат гладни при този вариант.

 93. 93 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 691 Весело

  Да се хванем за непресъхващо кранче!?

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 94. 94 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2143 Неутрално

  [quote#92:"cup_of_tea"]Еми хайде де, да откриват. Хората това искат. [/quote]
  Ако се съди по форума, хората не искат това.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 95. 95 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 628 Неутрално

  [quote#85:"7777"]явно не може да се лансира на пазара без майчицата-държава[/quote]
  ами, и аз от това се притеснявам, че само такъв бизнес ще остане, а парите на държавата са малко. Колко са тези, които произвеждат, и на външни пазари изнасят, та да ги има тези пари в държавата! Целия ни проблем, е че двадесет години вървим настрани, мислейки че чрез политически решения ще решим икономическите си проблеми!

 96. 96
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 97. 97 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1159 Гневно

  До коментар [#50] от "Тони!":

  "родителите на детето в частно училище плащат също данъци, като на тези с детето в държавно училище" - Ей това е проблема, че част от родителите/знае се кои, не само че не плащат данъци и консумативите си, но са на издръжка на данъкоплатците!?.....

 98. 98 Профил на tarator9
  tarator9
  Рейтинг: 531 Неутрално

  А след такива решения определено се радвам, че децата ми не растат в БГ.

  Romanes eunt domus!
 99. 99 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2143 Неутрално

  [quote#8:"mapto"]Коментаторие, които падат от небето да не се палят толкова много, а да погледнат този доста дълъг дебат, който се проведе преди време на сайта на Капитал. Там ясно се вижда, че не малко обсъждане, доста хора виждат смисъл в идеята: [/quote]
  В този дебат, г-жа Репуц, застъпничката на субсидирането на частни училища, изтъква, че учениците, представили се най-добре на ПИСА, са от частно училище. И удобно пропуска да уточни, че от представилите се най-добре от пет училища само едно е частно. Народът обаче вярва безкритично в мантрата, че частното е по-качествено, като че ли не живеем в паралелната българска вселена, и с радост се предлага да го скубят.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 100. 100 Профил на radin_83
  radin_83
  Рейтинг: 217 Разстроено

  Според мен не е добра идея да се дават и субсидии на частните училища,какво сега, да плащам и за обучението на хора,които сами са избрали да дават пари за да учат децата им в определени условия ли?? Не, мерси,нали си плащам за държавните училища, частните какво общо имат? Някой ще ми финансира ли частния бизнес от бюджета?!

За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK