Киноа с гъби и зеленчуци

Киноа с гъби и зеленчуци

© Ирина Катеринска



Киноата е зърнена култура, която през последните години придобива все по-голяма популярност. За нейна родина се смята Южна Америка и първите сведения за отглеждането й са на повече от 5000 години. Дотук звучи интересно, нали?


Освен любопитен продукт киноата е и наистина вкусна. По-точно казано, тя няма силно изразен вкус, а съвсем лек ядков дъх. Тази нейна черта позволява преобразяването й в различни ястия – сладки и солени, както и възможността да замества други зърнени култури в ежедневните и любими похапвания.


Като всяко ново и непознато нещо тя трябва да бъде внимателно поднесена на трапезата, особено ако искате да привлечете и вниманието на децата към нея. За да предизвика успех и да се услади на малчуганите, в началото е хубаво да я смесвате с харесвани от тях продукти и едва след това да експериментирате с рецептите.




Всъщност какъв е смисълът от включването й към основните зърнени култури, които обичайно приготвяте у дома? На първо място киноата не съдържа глутен, така че е подходяща за хора с непоносимост към него. Освен това в нея се крият много полезни вещества - незаменими аминокиселини, калций и желязо.


Консумира се сварена, като гарнитура към месо, в салати, супи и навсякъде, където бихте сложили ориз. Подходяща е за приготвяне дори и на десерти – като добавка към кремове и плодови салати. А поднесена с масло и сирене е питателна и вкусна закуска, която съвсем спокойно носи и названието "здравословна". Но нека първо да опитаме една съвсем проста рецепта с гъби, зеленчуци и ароматни подправки.


За приготвянето на четири порции са нужни: 400 г киноа, 250 г гъби, 2 големи чушки (в случая жълти), 2 големи моркова, 1 с.л. масло, 1 с.л. зехтин, 1 ч.л. чубрица, ½ ч.л. мед, ½ ч.л. сол, ½ ч.л. черен пипер, пресен магданоз за сервиране.


Киноата се сварява според указанията на опаковката – обичайно е в съотношение 1 част киноа към 2 и ½ части вода (подсолена). Ако разполагате с домашен зеленчуков бульон, в който да я сварите, ще се получи още по-вкусен резултат.


Гъбите се измиват и се нарязват на парченца, след което се задушават в дълбок съд с маслото, зехтина, чубрицата, солта и черния пипер. Когато започнат да омекват, към тях се прибавят морковите, нарязани на малки кубчета и се оставят да покъкрят заедно около 5 мин. Накрая се добавят чушките и зеленчуците се готвят още 2 мин.


След като се свалят от котлона, към тях се изсипва медът и се разбърква. Топлата киноа се разпределя в четири чинии, добавят се и зеленчуците и ястието се сервира поръсено с пресния магданоз. 


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (15)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на izabell
    izabell
    Рейтинг: 1352 Неутрално

    След ориза в нашта кухня се използва най-много булгура за такива видове Ризота.Ядков дъх... сигурно напдобява Кардамона

  2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
    КМЕТ В СЯНКА
    Рейтинг: 4661 Неутрално

    малко е скъпа - около 14 лева за килограм !

    ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
  3. 3 Профил на gianni
    gianni
    Рейтинг: 1267 Неутрално

    Киноата не е житно растение, въпреки, че зрънцата приличат на просо, и не съдържа глутен. Трябва да се измие много добре, защото иначе остава горчив вкус. Не е лоша, но не на всеки се харесва. Не се препоръчва за деца под две години.

  4. 4 Профил на Нефертити
    Нефертити
    Рейтинг: 1689 Весело

    Много вкусно изглежда!

    Предразсъдъците са за ограничените.
  5. 5 Профил на Мария
    Мария
    Рейтинг: 1516 Неутрално

    Предпочитам я с българско сирене и масло. Получава се облагороден вариант на нашия кускус.

    ”За мен България си остана един вечен мираж. В който и свят да съм, винаги ще я нося като ранена птица в сърцето си." (Никола Манев)
  6. 6 Профил на Музар
    Музар
    Рейтинг: 1366 Неутрално

    Ирина Катеринска, защо в тази рецепта сте пропуснала най-интересното - включването на малчуганите?

    Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
  7. 7 Профил на cup_of_tea
    cup_of_tea
    Рейтинг: 605 Неутрално

    [quote#3:"gianni"]Не се препоръчва за деца под две години.[/quote]

    +1

    Моят съвет е при първо даване на киноа да се следи за алергична реакция.

  8. 8 Профил на Ирина Катеринска
    Ирина Катеринска
    Рейтинг: 605 Неутрално

    До коментар [#6] от "Музар":

    Този път оставям това на креативните им родители .

  9. 9 Профил на Lady  Zeppelin
    Lady Zeppelin
    Рейтинг: 1366 Неутрално

    Досега не смеех да пробвам киноа, но с тази рецепта може и да опитам.

    Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
  10. 10 Профил на morska_svetulka
    morska_svetulka
    Рейтинг: 403 Весело

    Горещо препоръчвам шарената киноа, примерно с червени и черни зрънца освен бели). На мен ми се струва по-вкусна, а и естетично изглежда по-добре, така че и децата може да се заинтересуват повече.

    Използвам я вместо ориз и хляб, както пише и авторката, също на салати.

  11. 11 Профил на Jessika
    Jessika
    Рейтинг: 1468 Неутрално

    Наскоро готвих за първи път киноа - купувайте и гответе смело, вкусно е.
    Единствен проблем може би е, че е доста по-скъпа от ориза, поне 2-3 пъти.

    Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
  12. 12 Профил на Мултикултиджендър-Ариец
    Мултикултиджендър-Ариец
    Рейтинг: 1902 Весело

    Whole grains are a great source of protein, but the queen of whole grains when it comes to protein content is quinoa. Unlike many sources of vegetarian protein, quinoa contains all of the essential amino acids, making it a "complete protein". Just one cup of cooked quinoa contains 18 grams of protein, as well as nine grams of fiber. Other whole grains, including whole grain bread, brown rice, barley are all healthy protein-rich foods for vegetarians and vegans as well.
    Protein content: One cup of cooked quinoa provides about 18 grams of protein.

    In a time of universal deceit telling the truth is a revolutionary act
  13. 13 Профил на hackum
    hackum
    Рейтинг: 388 Неутрално

    Правилното произношение е КИЙНУА, ама нейсе.

  14. 14 Профил на iukwim
    iukwim
    Рейтинг: 388 Неутрално

    Киноата може да се замести с булгур.

  15. 15 Профил на Милена Протич
    Милена Протич
    Рейтинг: 8 Неутрално

    страхотна идея за киноата! приготвяла съм в и като пълнеж на чушки, със сирене и босилек...
    но след прочитането на тази статия http://www.regal.bg/show.php?storyid=1986621, която ми даде и нова гледна точка, смятам да спра да я купувам, а все повече да се ориентирам към по-регионални и смислено и осъзнато отглеждани продукти!





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK