Ученици изобретиха гривна за хипертоници и я предложиха на здравното министерство

Ученици изобретиха гривна за хипертоници и я предложиха на здравното министерство

© Анелия НиколоваОсем момчета и момичета от София вярват, че благодарение на идеята си, могат да спасят много човешки животи. След като я представиха пред министъра на здравеопазването и журналисти вчера, в това повярвахме и всички присъстващи.


Пламен, Свилен, Христо, Васил и Марин са мъжката част от Националния отбор по роботика на България. Тяхна беше задачата да убедят министър Десислава Атанасова, че в идеята им си заслужава да се инвестира време и внимание. Проектът им Monitor Bracelet им е спечелил първо място в полуфинала на Европейското състезание за роботика през декември миналата година, а след това и челно място сред финалистите.


Отборът е подкрепен от "Сдружение Азбукари" и Националната природо-мателатическа гимназия в София. С него по проекта работят още много специалисти и учени, а идеята е подплатена с огромно проучване, разказа Цвета Кирилова, председател на сдружението. 
Сега на гривната за мониторинг започва да се прави прототип, а амбицията на момчетата е скоро тя да се пусне в масово производство. И колкото по-скоро, толкова по-добре, защото ще спасява човешки животи, категорични бяха те.


Какво е Monitor Bracelet?


Гривната е замислена като мултифункционален уред в помощ на възрастните и хора със сърдечносъдови проблеми, особено хипертония. Най-общо, тя е мини-апарат за измерване на кръвното налягане, който обаче има и микропроцесор и вграден GPS и работи със сложен софтуер.


Когато измери систолично над 160, гривната ще сигнализира на притежателя си да си пие лекарствата. Ако обаче кръвното продължава да се вдига и достигне критични стойности - над 180 или 190 - чрез специалния софтуер, който отборът по роботика разработва, машинката ще праща сигнал до Бърза помощ, до личния лекар или до близки на човека, според настройката. Това ще се случва и при аномалии в показателите, които показват инфаркт или инсулт.


Сега момчетата работят и по това към устройството да се добави SOS-бутон. Той ще е от най-голяма полза за възрастните хора, които са сами вкъщи. Ако например падне или се чувства зле, човекът ще може да натисне бутона и да чака за помощ, обясниха младежите.


Предвидени са няколко секунди, в които сигналът да се потвърди, преди софтуерът да се свърже със 112, в случай че копчето е натиснато по грешка, или човекът се е справил сам. Ако пък хората злоупотребяват и изпращат фалшиви SOS сигнали, сме намислили да има глоби, успокоиха младите изобретатели. 


Освен всичко друго, гривната ще може да събира и записва информация за състоянието и показателите на притежателя си през цялото време. Те ще се пазят в база данни и ще се изпращат на личния лекар или спешните екипи, заедно със сигнала за помощ. Това е в духа на изготвянето на електронното здравно досие, за което говори Министерството на здравеопазването, отбелязаха младежите.


Ученици изобретиха гривна за хипертоници и я предложиха на здравното министерство

© Анелия Николова


Какви ще са ползите?


Предимството на гривната като лек и точен апарат за измерване на кръвното налягане е очевидно, но по-амбициозната задача на Националния ни отбор по роботика е да се намали времето за реакция при спешни случаи. Често пъти тя е забавена заради невъзможност на хората да се обадят, а така се влошава състоянието им и понякога води до смърт.  


Ако се използва от рано, гривната ще може да помага да се улови и диагностицира хипертония в първите степени на болестта. Това по принцип е много трудно, защото първоначално няма много симптоми, но ще проличава лесно от изменението на показателите, които ще се следят из късо от гривната, обясниха младежите. 


Така и хората ще станат по-здрави, увериха те. Втората им амбициозна цел е точно тази - като цяло да повишат здравното състояние на нацията.


От това ще има всякакви ползи и особено икономически. Ще се намалят разходите за скъпоструващи лекарства, каквито са необходими в по-горните степени на хипертония. Здравната каса ще плаща по-малко за хоспитализация и вместо да са в болница, хората ще работят и ще движат икономиката, изтъкнаха момчетата пред здравния министър. 


Ще се намят и фалшивите сигнали до Бърза помощ. Сега, според проучването на младежите, между 25 и 30% от сигналите за инфаркт са грешни. Но показаталите на тялото няма как да излъжат или да се заблудят. 


Ще се осъществи ли наистина?


Момчетата са изчислили, че изготвянето на прототипа ще струва около 110 лв. с всички компоненти и работата по сглобяването. Ако се пусне в масово производство пък цената ще падне до около 25 лева, което ще направи гривната достъпна за всички. 


Можем да разработим прототипа. Това не е проблем. Но по важно е софтуерът да бъде интегриран в по-голяма система, например на 112 и Бърза помощ, за да има ефект от него, категорични бяха младите таланти.


В отговор министър Атанасова заяви, че подкрепя проекта "на 100%". "Респектирана съм. Спокойно мога да ви поканя като експерти в Министерството на здравеопазването", коментира тя и обеща, че ще свърже младежите с Министерството на образованието, младежта и науката, от където също ще получат подкрепа.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK