Печено сирене

Ароматът, който се разгръща при разопаковането на ястието, е неустоим – предизвикващ небцето, плътен и сочен

© Ирина Катеринска

Ароматът, който се разгръща при разопаковането на ястието, е неустоим – предизвикващ небцето, плътен и сочен



Най-вкусните за децата ястия са онези, в чието приготвяне са участвали. Направата на обяд или вечеря под формата на игра е и най-лесният начин да убедите злоядите деца да хапнат нещо, на което иначе не биха обърнали внимание. Затова и колкото повече малчуганите се включват в кухнята, толкова по-вкусно и споделено време бихте прекарвали заедно.


Те могат да участват при направата дори и на сложни рецепти, като режат, кълцат, бъркат, чупят яйца и месят, но с още по-голяма радост биха си приготвили и сами нещо за хапване, което не изисква специални умения.


Опаковането на няколко вида сирене в хартия за печене или алуминиево фолио е един от най-лесните и бързи обяди, които по-големите малчугани биха могли да си спретнат сами или с мъничко помощ от родителите. Идеално си подхожда с препечни филийки или салата, все неща, които не бих затруднили учениците, например.




Съставките варират според вкуса – дали в "пакетчето" ще има само сирене и кашкавал или пък ще се наместят още топено и пушено сирене, маслинки, домат, колбас и различни любими подправки, е въпрос на настроение. А ако искат да изненадат мама и татко с вкусна вечеря, могат да добавят синьо сирене или камембер.


Ароматът, който се разгръща при разопаковането на ястието, е неустоим – предизвикващ небцето, плътен и сочен. Вкусовете на различните сирена са се смесили съвършено в приканващ дъх, който събужда желание дори и в най-злоядите деца да го опитат. А и във всички възрастни.


За направата на 1 порция са нужни: 100 г краве сирене, 100 г кашкавал, 50 г пушено сирене, 50 г топено сирене, 1 малък домат, 1 ч.л. масло.


Взема се по-голямо парче хартия за печене и в средата му се нареждат на купчинка сирената в следния ред: краве сирене, върху него маслото, резен домат, отгоре кашкавалът, отново резен домат, топеното сирене, резен домат и най-отгоре пушеното сирене. По желание се поръсва с черен пипер.


Краищата на хартията се прегъват върху сирената от всички страни.


Тиган с незалепващо покритие се загрява, след което пакетчето се слага в него и се запича за по няколко минути от двете страни. Сервира се горещо, с препечени филийки.  


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (43)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на Нефертити
    Нефертити
    Рейтинг: 1640 Весело

    Много вкусно изглежда Вече съм гладна

    Предразсъдъците са за ограничените.
  2. 2 Профил на senser
    senser
    Рейтинг: 451 Неутрално

    Пушеното сирене не е ли и то топено. Аз поне друго пушено сирене не съм виждал

    Публикувано през m.dnevnik.bg

    simple mind
  3. 3 Профил на чобанмахала
    чобанмахала
    Рейтинг: 753 Неутрално

    Само да не разтече сиренето като кашкавал , щото е с "малко холестерол", демек от всичко друго , ама не и от мляко.

  4. 4 Профил на Bramasole
    Bramasole
    Рейтинг: 3831 Неутрално

    Това е вечерята в къщи, когато ни се иска да хапнем нещо мно-ого вкусно, което да приготвя бързо. Въпрос на импровизация! Най-дълго време отнема да приготвя зелената салата . Ако слагам синьо сирене, няма нужда от други подправки; ако не - поръсвам със смлян зелен пипер, който е много ароматен.

    "Човек не се дави, като падне във водата, а като остане там” - Едуин Луис Коул
  5. 5 Профил на Geoimg
    Geoimg
    Рейтинг: 761 Разстроено

    %"Ароматът, който се разгръща при разопаковането на ястието, е неустоим"%
    Само, ако продуктите са истински - трудно достижимо в България!?

    *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
  6. 6 Профил на ръпончо
    ръпончо
    Рейтинг: 1485 Любопитно

    До коментар [#4] от "domakinq":

    Ъъъ, един въпрос... на салатата ки слагаш зелен пипер или на сиренето?

    Много народ тук се е взел насериозно! :)
  7. 7 Профил на Минувач
    Минувач
    Рейтинг: 824 Неутрално

    ... с хубаво бяло винце...

  8. 8 Профил на Bramasole
    Bramasole
    Рейтинг: 3831 Весело

    До коментар [#6] от "ръпончо":

    Това сериозен въпрос ли е ? Върху парчетата сирене, разбира се. Много е вкусно!

    "Човек не се дави, като падне във водата, а като остане там” - Едуин Луис Коул
  9. 9 Профил на ръпончо
    ръпончо
    Рейтинг: 1485 Неутрално

    До коментар [#8] от "domakinq":

    Естествено, че не е сериозен! Но си представих зелената салата/айсберга с настърган зелен пипер върху тях!

    Много народ тук се е взел насериозно! :)
  10. 10 Профил на ръпончо
    ръпончо
    Рейтинг: 1485 Неутрално

    [quote#5:"Geoimg"]Само, ако продуктите са истински - трудно достижимо в България!? [/quote]
    Не е вЕрно! В България има леснодостъпни истински стоки. В хладилника имам сирене, което е ИСТИНСКА тухла четворка!

    Много народ тук се е взел насериозно! :)
  11. 11 Профил на Чардо
    Чардо
    Рейтинг: 1446 Неутрално

    До коментар [#5] от "Geoimg":


    [quote#5:"Geoimg"], ако продуктите са истински -[/quote]
    =========================

    Тук в Сливен има един фермер който всяка сутрин разкарва из града по определен маршрут и на определени спирки по разписание , с един пикап натурално прясно издоено краве мляко . На пикапа е монтирал един резервоар от неръждавейка с подходящо кранче . Отиваш на която спирка ти е удобно , за мен това е 10.15 часа пред Дома за стари хора , с две мои си бутилки от безалкохолно и си купувам 5 литра мляко , каквото съм пил от малък !
    Научих се и да си квася сам кисело мляко .
    Но освен прясното мляко по 1.00 лв/л , те продават и тяхно краве сирене : прясното меко сирене е по 5.00 лв/лг , а узрялото е по 6.50 лв/кг .
    Пиша ВИ го това защото това са продукти с ествествения натурален вкус , който няма нищо общо с вкуса на продаваните по магазините пастьоризирани млека .
    В тази връзка вренските сирена за местния си им пазар се приготвят от НЕ пастьоризирани млека , а ЕС им наложи за износ да са от пастьоризирани .
    И вкуса е различен ! ! !

    Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
  12. 12 Профил на Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
    Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
    Рейтинг: 703 Весело

    Ирина мога да ти предложа оше една и много по лесна и бърза рецепта за печено сиренце - измислица е на дребосъците у дома /един Бог знае къде са я видели/.
    Слагат в една купичка около 150 грама натрошено сирене поръсват с малко лют червен пипер,парченца домати нарязани чушки заливат с малко зехтин и го тръшват за около 3 минути в микровълновата.
    След като излезе го разджуркват с една вилица - получава се някаква каша която поръсват с риган или чубрица /каквото докопат/.Бях доста скептичен като го гледах как изглежда но е много вкусно а и едното малко чудовище прояде сирене по този начин и това си е направо постижение.

    АМАН ОТ НЕКАДЪРНИ ОБНОВЛЕНИЯ
  13. 13 Профил на drakar65
    drakar65
    Рейтинг: 1441 Весело

    Новото ни туристическо лого...
    Това май е по-вкусно от предишното

    “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
  14. 14 Профил на hodounski
    hodounski
    Рейтинг: 3303 Весело

    До коментар [#7] от "Минувач":

    С бира върви най-много.А може да си направите Фондю със същите продукти и 1ч. бира.Хапва се с препечени залъчета и се пийва бира.Наздраве!

  15. 15 Профил на Bramasole
    Bramasole
    Рейтинг: 3831 Весело

    До коментар [#7] от "Минувач":
    До коментар [#14] от "hodounski":

    Аз пак ще припомня как преди време един колега ме сряза, че пишем в детска рубрика, когато бях препоръчала чаша розе .
    Да уточним - за децата айран, за родителите - каквото вие препоръчахте.

    "Човек не се дави, като падне във водата, а като остане там” - Едуин Луис Коул
  16. 16 Профил на hodounski
    hodounski
    Рейтинг: 3303 Весело

    До коментар [#15] от "domakinq":

    Добре!Децата като пораснат ще го пробват с бира,розе и каквото им се иска.

  17. 17 Профил на Geoimg
    Geoimg
    Рейтинг: 761 Неутрално

    До коментар [#11] от "Чардо":
    Благодаря, чудесно е, но е изключение!? След 89г. бях се отказал да ям сирене(което обичам), защото не е сирене. Някои близки ми намекваха шеговито, за вкуса и егн-то!?
    През 2001г.(след кулите) отидох в САЩ. Там от гръцки магазин купувахме ИСТИНСКО БЪЛГАРСКО сирене!!!??? Родените след 89г. не познават истинският вкус, за съжаление!?

    *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
  18. 18 Профил на deaf
    deaf
    Рейтинг: 3477 Неутрално

    До коментар [#2] от "senser":

    Вкусът на пушеното сирене е уникален. И не само на сиренето. Нашите първобитни прадеди са опушвали месото,преди да го ядат.

  19. 19 Профил на Чардо
    Чардо
    Рейтинг: 1446 Неутрално

    До коментар [#17] от "Geoimg":


    [quote#17:"Geoimg"]от гръцки магазин купувахме ИСТИНСКО БЪЛГАРСКО сирене!!!???[/quote]
    ==============================

    Интересното е че веднага как влезеш в Гърция и там НЕ става саламуреното сирене .
    И това си го знаят и гърците и те изкупуват наше сирене и го продават за гръцко .
    А и ползваха европейските фондове и правеха мандри у нас , като продукцията им отиваше изцяло в Гърция .
    Отдавна , отдавна изчезнаха натуралните вкусове и на месото било то свинско , телешко и най-вече пилешко , и на хляба и на млечните продукти .
    Понякога като имам възможност взема от село кокошка или месце и го приготвя , внуците се мръщят -=- свикнаха с изкуствените аромати и соята . . .

    Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
  20. 20 Профил на Жени Колева
    Жени Колева
    Рейтинг: 1445 Весело

    Ако можех, щях да препоръчам поне пет пъти! За обяда вече е късно, но е ясно каква ще е вечерята вкъщи.

  21. 21 Профил на Чардо
    Чардо
    Рейтинг: 1446 Неутрално

    До коментар [#15] от "domakinq":


    [quote#15:"domakinq"]че пишем в детска рубрика,[/quote
    ========================

    А за децата има и шампоми -=- детско плодово шампанско .

    Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
  22. 22 Профил на Geoimg
    Geoimg
    Рейтинг: 761 Неутрално

    До коментар [#19] от "Чардо":
    Говоря за истинско българско, на кутиите(първо бяха ламаринени, после станаха пласмасови) си пише, че е българско. Такова в България няма!? Само за износ!? Не е фалшифицирано на гръцко.

    *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
  23. 23 Профил на deaf
    deaf
    Рейтинг: 3477 Неутрално

    До коментар [#22] от "Geoimg":

    Напротив,има истинско българско сирене "Пършевица" по стандарта "Стара планина". Мандрата се намира в планината и е създадена от германците,по времето когато България е била съюзник на Хитлер.

  24. 24 Профил на gorid
    gorid
    Рейтинг: 581 Неутрално

    Преди много години,бях осем-девет годишен ,край селото ми в гората имаше войници при които за пръв път ядох печено сирене на жарава. Войниците си бяха направили импровизирана скара на която го приготвяха. Сега много лесно става на тефлоновите тигани. Неотдавна срещнах един познат фермер-животновъд,който предлагаше краве кашкавал. Приготвял го не с мая а с лимонтозу. Купих си една пита и предложих на мои познати. Не го харесаха... Сирене и кашкавал си купувам от познати,които го правят единствено от мляко. Все още не съм забравил вкусовите качества от старото време... и си ги поддържам...

  25. 25 Профил на morska_svetulka
    morska_svetulka
    Рейтинг: 409 Весело

    Вкусно звучи като идея тази рецепта, но трябва да отбележа че никак не е здравословна, особено за хората с висок холестерол и сърдечни проблеми, поради твърде високото съдържание на мазнини, холестерол и сол.

    Модификацията предложена от Цъкльо в пост #12 ми се струва по-приемлива, а и по-вкусна!!!

  26. 26 Профил на ju.li
    ju.li
    Рейтинг: 1824 Весело

    Хи-хи. Цял ден гледам снимката и през цялото време си мислех, че е статия за логото

  27. 27 Профил на Geoimg
    Geoimg
    Рейтинг: 761 Неутрално

    До коментар [#23] от "deaf":
    Купувал съм, няма сирене което да не съм опитвал? Няма нищо общо с това българско сирене, от преди 89г. и това което ядех 2000+ год в САЩ?

    *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
  28. 28 Профил на deaf
    deaf
    Рейтинг: 3477 Неутрално

    До коментар [#25] от "morska_svetulka":

    Стига с тези апокалиптични внушения за холестерола и т.н.! Проблемите на някои хора с храносмилането се дължат на самото тяхно тяло,а не на храната която ядат. Яжте си спокойно и пици,и хамбургери,и сланина като мен. И самият вие ще усетите,кое е поносимо за вас.

  29. 29 Профил на deaf
    deaf
    Рейтинг: 3477 Неутрално

    До коментар [#27] от "Geoimg":

    С напредването на възрастта,човек започва да се заблуждава,че вкусът на сиренето от младостта му,е по-вкусен от този на днешното сирене. Но не е така.

  30. 30 Профил на Geoimg
    Geoimg
    Рейтинг: 761 Неутрално

    [quote#29:"deaf"]С напредването на възрастта,човек започва да се заблуждава,че вкусът на сиренето от младостта му,е по-вкусен от този на днешното сирене. Но не е така. [/quote]
    Този момент(с егн-то) го минах и след това имах възможност да се убедя, че не е от него, а от продукта!? Все едно, като ядеш сол, да те убеждавам, че адеш захар!?

    *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
  31. 31 Профил на deaf
    deaf
    Рейтинг: 3477 Неутрално

    До коментар [#30] от "Geoimg":

    Добре,де. Вземи сирене по стандарта "Стара планина" и го опитай. Вкусът му е като на онова сирене-плътен,маслен и...млечен. И няма сол.

  32. 32 Профил на Geoimg
    Geoimg
    Рейтинг: 761 Неутрално

    [quote#31:"deaf"]Добре,де. Вземи сирене по стандарта "Стара планина" и го опитай. Вкусът му е като на онова сирене-плътен,маслен и...млечен. И няма сол.[/quote]
    Пробвал съм всички(почти) видове на пазара, но...!?
    Имаше едни кремвирши(на Тандем мисля), личи си, че са истински, от месо, но на вкус не са ги докарали. Имаше други(на Маджаров?), бяха около 6лв. и бяха добри. Сега са 12лв. и ги ям насила!?

    *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
  33. 33 Профил на deaf
    deaf
    Рейтинг: 3477 Неутрално

    До коментар [#32] от "Geoimg":

    Не взимай на Маджаров! Както искаш го разбирай! Кренвирши-"Сачи" пак по стандарта,българският. Тандем имат добри попадения,например суджукът.

  34. 34 Профил на Geoimg
    Geoimg
    Рейтинг: 761 Неутрално

    До коментар [#33] от "deaf":
    Пробвам от всичко, от много по малко и сравнявам!? Тандем са истински, но не могат да ги докарат на вкус, куцат им рецептите?

    *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
  35. 35 Профил на morska_svetulka
    morska_svetulka
    Рейтинг: 409 Весело

    До коментар [#28] от "deaf":

    Съгласна съм. че от всичко в умерени количества не вреди! Аз самата не се ограничавам и си хапвам от време на време доста калорични и нездравословни неща. Но ако някой се заблуждава, че диета от "пици,и хамбургери,и сланина" с години наред води до нещо друго освен наднормено тегло, високи кръвно и холестерол, диабет, инфаркт, инсулт и т.н. дълбоко се лъже! Ти сигурно си мъж на 15-25 год и затова говориш така безотговорно...но почакай малко, ще разбереш след някоя година. Две неща се случват на 90% от Българските мъже като ударят тридесетака - плешивост и шкембе!

  36. 36 Профил на morska_svetulka
    morska_svetulka
    Рейтинг: 409 Весело

    [quote#28:"deaf"]И самият вие ще усетите,кое е поносимо за вас. [/quote]

    Също, холестеролът и кръвното най-често не се усещат...така де, докато не получиш инфаркта

  37. 37 Профил на bee
    bee
    Рейтинг: 1231 Неутрално

    Ирина, рецептата звучи доста добре, а и изглежда фантастично с този микс от сирена, домат и подправки. Определено ще пробвам предложението.

    " Истинската мярка за човека е как се отнася към този, който не може да му бъде полезен. "
  38. 38 Профил на SStan
    SStan
    Рейтинг: 466 Неутрално

    В Германия от български магазин съм купувала истинско българско сирене!!! От 20г. в България се продава всичко друго, но не и сирене!.... За кашкавала да не говорим – разтича се като лава върху сандвича!!!

  39. 39 Профил на deaf
    deaf
    Рейтинг: 3477 Неутрално

    До коментар [#35] от "morska_svetulka":

    Над 40-ет години съм (род.1969г.). Никога не съм се лишавал от каквато и да е храна и се чувствам напълно здрав. Факта,че мога да бягам с километри по плажа,без изобщо да се задъхам,ми говори,че съм напълно здрав.
    Е,имам вече съвсем леко оформено шкембенце,но то със сигурност е от бирата.

  40. 40 Профил на deaf
    deaf
    Рейтинг: 3477 Неутрално

    До коментар [#38] от "SStan":

    Мандраджиите нарочно продаваха кашкавала по стандарт "Стара планина" на висока цена,и хората се отказаха да го купуват,а те-да го произвеждат.
    По магазините се продава немски кашкавал,опакован у нас. Той е качествен.

  41. 41 Профил на morska_svetulka
    morska_svetulka
    Рейтинг: 409 Весело

    До коментар [#39] от "deaf":

    Да си жив и здрав ти пожелавам и още много километри по плажовете!

    И не се засягай, просто мисля че хората трябва да знаят истината за това, което консумират. Иначе съм напълно съгласна, че изборът си е личен!

  42. 42 Профил на deaf
    deaf
    Рейтинг: 3477 Весело

    До коментар [#41] от "morska_svetulka":

    Мерси. Не може да ме засегне никой. Мъж съм,все пак. В смисъл,че забравям след час обидата. В случая-нямаше такава.
    Това за избора ми се струва,че не е така. Просто виждам как някои хора имат лошо храносмилане и няма как да направят...избор.

  43. 43 Профил на Dragoslava
    Dragoslava
    Рейтинг: 1035 Неутрално

    Направих го, много е вкусно.





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK