
© Ирина Катеринска
Свежите салати обичайно не се идентифицират със зимния сезон, особено ако не ви допада вкусът на доматите и краставиците, които в момента могат да се открият на пазара. Зелето с моркови рано или късно омръзва, а на децата най-бързо, които по начало трудно изпитват влечение към салатите.
Затова идва ред на по-необичайните комбинации, с които са нужни една-две срещи, за да се харесат и да се настанят трайно на трапезата. Тази салата от червено цвекло, авокадо и портокал е истинска витаминозна бомба, полезна и засищаща. Дресингът от зехтин, мента и морска сол придава допълнителен свеж вкус, а хрупкавите орехи идеално допълват ядковия дъх на цвеклото.
Може би децата най-силно ще се съпротивляват на идеята да я опитат, затова задължително я пригответе заедно с тях. По-лесно ще свикнат с новите вкусове (ако са необичайни за тях), като пробват по едно малко парченце от всички съставки, за да усетят естествения им аромат. Червеното цвекло е по-вкусно за някои малчугани, когато е сварено, така че опитайте и по този начин. Красивата и шарена подредба на салатата също е много важна за събуждане на апетита, затова не я пропускайте.
Червеното цвекло е полезно не само за децата, но и за възрастните. То подобрява обмяната на веществата, укрепва организма, смята се за защитно средство против грип и ускорява изхвърлянето на токсините. Идеално се съчетава с ябълки и цитрусови плодове и е най-добре да се приема сурово в салата или на сок.
Авокадото от своя страна е богато на полезни мазнини, белтъчини и минерали и се смята за добър заместител на месото и млечните продукти. Важно за него е да се избере добре узрял, а не твърд плод, като по кората му не трябва да има петна или наранявания.
За разкош в тази салата портокалът донася изящен вкус и аромат с добавка от полезното си съдържание на витамин C и калций. Събрани на едно място, всички съставки за тази салата хармонизират чудесно, без да се натрапват.
За направата на две порции са нужни: 1 малка глава червено цвекло (сурово или сварено според вкуса), 1 голямо авокадо, 1 голям портокал, 2 с.л. зехтин, 1 с.л. прясна мента, 50 г сурови натрошени орехи, морска сол на вкус.
Авокадото се разрязва внимателно на две и се отделя костилката му, след което се обелва и нарязва на парченца. Червеното цвекло се обелва (ако се ползва сурово) и се нарязва на тънки кръгчета. На портокалът се изрязват капачета отгоре и отдолу, след което с нож се махат корите отстрани, така че плодът да остане цял. Накрая и той се нарязва на тънки кръгчета.
В хаванче се смесват накълцаната мента и зехтинът и се счукват заедно.
Салатата се подрежда в две чинии, отгоре се залива с дресинга и се поръсва с натрошените орехи.
lz2
Рейтинг: 2775 НеутралноТая мини-салата, да не е за котката?! Българинът яде салата в големи количества, а не по западен образец, нарязани на едро и неувкусена!
ПравописА е поле за изява на неграмотните!КМЕТ В СЯНКА
Рейтинг: 5916 Неутралноняколко капки лайм ще придадат неповторим вкус и аромат !
ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!Gaetano Scirea
Рейтинг: 684 ВеселоДо коментар [#1] от "lz2":
Non ho un brutto carattere, e' la gente che mi rompe i coglioni:)Защо мислиш, че салатите по "западен образец" са неовкусени?
lz2
Рейтинг: 2775 Неутрално[quote#3:"Gaetano Scirea"]Защо мислиш, че салатите по "западен образец" са неовкусени? [/quote]
ПравописА е поле за изява на неграмотните!Защото са много на едро нарязани и не могат да се овкусят.Ял съм им салатите, и мога да ти кажа, че са много хубави за ...тревопасните!
Gaetano Scirea
Рейтинг: 684 ВеселоДо коментар [#4] от "lz2":
Non ho un brutto carattere, e' la gente che mi rompe i coglioni:)По твоята логика ситно нарязаните салати са за пилетата.... Иначе "западните" салати както ти ги наричаш се режат на едро за да са по-свежи, след това който ги яде си ги овкусява и донарязва допълнително. Трябвало е някой да ти го каже обаче...
Bramasole
Рейтинг: 3839 НеутралноПо принцип не възразявам срещу този начин на сервиране на салати, но си мисля, че, щом се приготвят за деца, би следвало да са нарязани на по-дребни парченца. Най-малкото на децата ще им е по-лесно за хапване
. Иначе салатата е много вкусна. Да се овкуси с лимон/ лайм, както е препоръчал Кметът в сянка.
"Човек не се дави, като падне във водата, а като остане там” - Едуин Луис КоулМоят вариант е: настъргани варено цвекло, ряпа, моркови, ябълка, нарязан пресен копър и всичко това овкусено с лимон и зехтин, по желание и орехи.
lazarinka75
Рейтинг: 402 НеутралноДоста странна ми се вижда тази рецепта. Все пак докато не я опитам, не мога да кажа дали ми харесва.
cup_of_tea
Рейтинг: 627 НеутралноСтрахотна идея, задължително ще се пробва.
Имам въпрос към цвеклоядите - защо в повечето рецепти цвеклото е варено? И сурово не е трудно за ядене, нито пък е невкусно.
г-н Думанов
Рейтинг: 1332 Неутрално[quote#8:"cup_of_tea"]защо в повечето рецепти цвеклото е варено[/quote]
CONTADOR GRATUITO!Уау! Варено цвекло?! бррррр...
Музар
Рейтинг: 1416 Неутрално[quote#6:"domakinq"]овкусено [/quote]
Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд ФройдОх, защо използвате тази новодума? Ястията се подправят. Вкусът идва и от самите основни съставки, не само от подправките. Не знам кой от телевизионните готвачи я вкара, ама и у дома често протестирам срещу използването й.
mak1951
Рейтинг: 468 Неутралнодобре изглежда, макар и миниятюрна за мен, мезе за водка
mak1951Музар
Рейтинг: 1416 Неутрално[quote#4:"lz2"]Защото са много на едро нарязани и не могат да се овкусят.[/quote]
май са по-важни от вкуса.
Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд ФройдИ аз така мисля. Освен това ме нерви този стремеж към "натуралното". Който иска натюр - да рупа морковите отделно. Когато е салата, тя е с подправки. И продуктите трябва да са нито много едро, нито много дребно нарязани. Е, в ресторантите подреждането и аранжировката
В заведенията тип "домашна кухня" е забранено да намачкат зелето. После колкото и наливам олио и оцет, вкусна салата не се получава.
Bramasole
Рейтинг: 3839 ВеселоДо коментар [#10] от "Музар":
. Баба я употребяваше преди много години, от нея съм я запомнила.
"Човек не се дави, като падне във водата, а като остане там” - Едуин Луис Коул"Ох, защо използвате тази новодума?"
Ами не знаех, че е нова
Музар
Рейтинг: 1416 НеутралноДо коментар [#13] от "domakinq":
Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд ФройдНаистина ли? Хм, ще си ревизирам отношението, може би. Но на мен ми е много неприятна...
Gaetano Scirea
Рейтинг: 684 ВеселоДо коментар [#12] от "Музар":
Non ho un brutto carattere, e' la gente che mi rompe i coglioni:)Дразниш се "стремежа към натуралното", от думата "овкусяване"....много нерви за една салата
dimko
Рейтинг: 571 НеутралноТази салата не е актуална, Пролтта иде...
Bramasole
Рейтинг: 3839 ВеселоДо коментар [#14] от "Музар":
.
"Човек не се дави, като падне във водата, а като остане там” - Едуин Луис КоулИ защо ще преосмисляш отношението си към думата? Слава Богу, в бълг. език има достатъчно синоними.
Важното е това, което приготвяме, да бъде вкусно след подправянето/ овкусяването
****
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.
****
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.
Bicho Raro
Рейтинг: 1422 Любопитно[quote#19:"jos.huatee"]лай ко?[/quote]
"Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas MannХе, и аз не знам как му се вика на българки на този плод. На испански му викаме "лима", на английски е "лайм", ама дали има българско наименование?
Гита Ог
Рейтинг: 796 Неутрално[quote#8:"cup_of_tea"]Имам въпрос към цвеклоядите - защо в повечето рецепти цвеклото е варено? И сурово не е трудно за ядене, нито пък е невкусно.[/quote]
Вещица от ОвнерогВъпрос на вкус, предполагам. Аз например примирам от кеф като ям сурова тиква. Сготвена, обаче (варена, печена), никой не е в състояние да ми пробута.
ръпончо
Рейтинг: 1431 ВеселоДо коментар [#20] от "VеnRus 2008":
Много народ тук се е взел насериозно! :)С риск да те изненадам, но има- лайм.
Някои му викат и зелен лимон.
Гита Ог
Рейтинг: 796 НеутралноЛайм, познат още като зелен лимон, но не е лимон.
Вещица от Овнерогhttp://bg.wikipedia.org/wiki/Зелен_лимон
****
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
cup_of_tea
Рейтинг: 627 Неутрално[quote#21:"Гита Ог"]Въпрос на вкус, предполагам[/quote]
Мерси. Щом не е вредно, ще продължавам да си го ям сурово.
Bicho Raro
Рейтинг: 1422 Весело[quote#22:"ръпончо"]С риск да те изненадам, но има- лайм.[/quote]
"Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas MannЛайм е на английски, явно е навлязло и във българския.
****
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.
Музар
Рейтинг: 1416 ВеселоДо коментар [#15] от "Gaetano Scirea":
Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд ФройдОтивам да протестирам срещу салатите и срещу думите
lz2
Рейтинг: 2775 НеутралноДо коментар [#5] от "Gaetano Scirea":
ПравописА е поле за изява на неграмотните!Айде стига кулинарни глупости!
Dragoslava
Рейтинг: 1016 НеутралноДо коментар [#21] от "Гита Ог":
Не съм и допускала, че тиквата може да се яде сурова, ще опитам непременно. На парчета или настъргана, с подправки или без?
Ирина Катеринска
Рейтинг: 627 НеутралноУ дома вареното цвекло ни е по-вкусно, иначе сурово е по-полезно. Салатата разбира се, че може да се нареже и на дребно, но така се губи малко от красотата й, която е в подредбата, според мен
. Не добавям лимонов сок, защото портокалът донася достатъчно киселост. Вкусна неделя ви пожелавам!
ръпончо
Рейтинг: 1431 ВеселоДо коментар [#26] от "VеnRus 2008":
Много народ тук се е взел насериозно! :)Мммда, на английски е и да- навлязло е и в българския.
Гита Ог
Рейтинг: 796 НеутралноДо коментар [#30] от "Dragoslava":
Вещица от ОвнерогКакто ти допада. По- често я хрупам на парчета-като морков. Когато имам повече време, правя нещо като салата- настъргана тиква, лъжица-две мед и поръсена обилно с канела.