Салата с вкус на зима

Салата с вкус на зима

© Ирина Катеринска



Свежите салати обичайно не се идентифицират със зимния сезон, особено ако не ви допада вкусът на доматите и краставиците, които в момента могат да се открият на пазара. Зелето с моркови рано или късно омръзва, а на децата най-бързо, които по начало трудно изпитват влечение към салатите.


Затова идва ред на по-необичайните комбинации, с които са нужни една-две срещи, за да се харесат и да се настанят трайно на трапезата. Тази салата от червено цвекло, авокадо и портокал е истинска витаминозна бомба, полезна и засищаща. Дресингът от зехтин, мента и морска сол придава допълнителен свеж вкус, а хрупкавите орехи идеално допълват ядковия дъх на цвеклото.


Може би децата най-силно ще се съпротивляват на идеята да я опитат, затова задължително я пригответе заедно с тях. По-лесно ще свикнат с новите вкусове (ако са необичайни за тях), като пробват по едно малко парченце от всички съставки, за да усетят естествения им аромат. Червеното цвекло е по-вкусно за някои малчугани, когато е сварено, така че опитайте и по този начин. Красивата и шарена подредба на салатата също е много важна за събуждане на апетита, затова не я пропускайте.




Червеното цвекло е полезно не само за децата, но и за възрастните. То подобрява обмяната на веществата, укрепва организма, смята се за защитно средство против грип и ускорява изхвърлянето на токсините. Идеално се съчетава с ябълки и цитрусови плодове и е най-добре да се приема сурово в салата или на сок.


Авокадото от своя страна е богато на полезни мазнини, белтъчини и минерали и се смята за добър заместител на месото и млечните продукти. Важно за него е да се избере добре узрял, а не твърд плод, като по кората му не трябва да има петна или наранявания.


За разкош в тази салата портокалът донася изящен вкус и аромат с добавка от полезното си съдържание на витамин C и калций. Събрани на едно място, всички съставки за тази салата хармонизират чудесно, без да се натрапват.


За направата на две порции са нужни: 1 малка глава червено цвекло (сурово или сварено според вкуса), 1 голямо авокадо, 1 голям портокал, 2 с.л. зехтин, 1 с.л. прясна мента, 50 г сурови натрошени орехи, морска сол на вкус.


Авокадото се разрязва внимателно на две и се отделя костилката му, след което се обелва и нарязва на парченца. Червеното цвекло се обелва (ако се ползва сурово) и се нарязва на тънки кръгчета. На портокалът се изрязват капачета отгоре и отдолу, след което с нож се махат корите отстрани, така че плодът да остане цял. Накрая и той се нарязва на тънки кръгчета.


В хаванче се смесват накълцаната мента и зехтинът и се счукват заедно.


Салатата се подрежда в две чинии, отгоре се залива с дресинга и се поръсва с натрошените орехи. 


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (33)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на lz2
    lz2
    Рейтинг: 2173 Неутрално

    Тая мини-салата, да не е за котката?! Българинът яде салата в големи количества, а не по западен образец, нарязани на едро и неувкусена!

    ПравописА е поле за изява на неграмотните!
  2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
    КМЕТ В СЯНКА
    Рейтинг: 5484 Неутрално

    няколко капки лайм ще придадат неповторим вкус и аромат !

    ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
  3. 3 Профил на Gaetano Scirea
    Gaetano Scirea
    Рейтинг: 648 Весело

    До коментар [#1] от "lz2":

    Защо мислиш, че салатите по "западен образец" са неовкусени?

    Non ho un brutto carattere, e' la gente che mi rompe i coglioni:)
  4. 4 Профил на lz2
    lz2
    Рейтинг: 2173 Неутрално

    [quote#3:"Gaetano Scirea"]Защо мислиш, че салатите по "западен образец" са неовкусени? [/quote]

    Защото са много на едро нарязани и не могат да се овкусят.Ял съм им салатите, и мога да ти кажа, че са много хубави за ...тревопасните!

    ПравописА е поле за изява на неграмотните!
  5. 5 Профил на Gaetano Scirea
    Gaetano Scirea
    Рейтинг: 648 Весело

    До коментар [#4] от "lz2":

    По твоята логика ситно нарязаните салати са за пилетата.... Иначе "западните" салати както ти ги наричаш се режат на едро за да са по-свежи, след това който ги яде си ги овкусява и донарязва допълнително. Трябвало е някой да ти го каже обаче...

    Non ho un brutto carattere, e' la gente che mi rompe i coglioni:)
  6. 6 Профил на Bramasole
    Bramasole
    Рейтинг: 3659 Неутрално

    По принцип не възразявам срещу този начин на сервиране на салати, но си мисля, че, щом се приготвят за деца, би следвало да са нарязани на по-дребни парченца. Най-малкото на децата ще им е по-лесно за хапване . Иначе салатата е много вкусна. Да се овкуси с лимон/ лайм, както е препоръчал Кметът в сянка.
    Моят вариант е: настъргани варено цвекло, ряпа, моркови, ябълка, нарязан пресен копър и всичко това овкусено с лимон и зехтин, по желание и орехи.

    "Човек не се дави, като падне във водата, а като остане там” - Едуин Луис Коул
  7. 7 Профил на lazarinka75
    lazarinka75
    Рейтинг: 381 Неутрално

    Доста странна ми се вижда тази рецепта. Все пак докато не я опитам, не мога да кажа дали ми харесва.

  8. 8 Профил на cup_of_tea
    cup_of_tea
    Рейтинг: 594 Неутрално

    Страхотна идея, задължително ще се пробва.

    Имам въпрос към цвеклоядите - защо в повечето рецепти цвеклото е варено? И сурово не е трудно за ядене, нито пък е невкусно.

  9. 9 Профил на г-н Думанов
    г-н Думанов
    Рейтинг: 1451 Неутрално

    [quote#8:"cup_of_tea"]защо в повечето рецепти цвеклото е варено[/quote]

    Уау! Варено цвекло?! бррррр...

    CONTADOR GRATUITO!
  10. 10 Профил на Музар
    Музар
    Рейтинг: 1341 Неутрално

    [quote#6:"domakinq"]овкусено [/quote]

    Ох, защо използвате тази новодума? Ястията се подправят. Вкусът идва и от самите основни съставки, не само от подправките. Не знам кой от телевизионните готвачи я вкара, ама и у дома често протестирам срещу използването й.

    Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
  11. 11 Профил на mak1951
    mak1951
    Рейтинг: 436 Неутрално

    добре изглежда, макар и миниятюрна за мен, мезе за водка

    mak1951
  12. 12 Профил на Музар
    Музар
    Рейтинг: 1341 Неутрално

    [quote#4:"lz2"]Защото са много на едро нарязани и не могат да се овкусят.[/quote]

    И аз така мисля. Освен това ме нерви този стремеж към "натуралното". Който иска натюр - да рупа морковите отделно. Когато е салата, тя е с подправки. И продуктите трябва да са нито много едро, нито много дребно нарязани. Е, в ресторантите подреждането и аранжировката май са по-важни от вкуса.

    В заведенията тип "домашна кухня" е забранено да намачкат зелето. После колкото и наливам олио и оцет, вкусна салата не се получава.

    Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
  13. 13 Профил на Bramasole
    Bramasole
    Рейтинг: 3659 Весело

    До коментар [#10] от "Музар":

    "Ох, защо използвате тази новодума?"

    Ами не знаех, че е нова . Баба я употребяваше преди много години, от нея съм я запомнила.

    "Човек не се дави, като падне във водата, а като остане там” - Едуин Луис Коул
  14. 14 Профил на Музар
    Музар
    Рейтинг: 1341 Неутрално

    До коментар [#13] от "domakinq":

    Наистина ли? Хм, ще си ревизирам отношението, може би. Но на мен ми е много неприятна...

    Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
  15. 15 Профил на Gaetano Scirea
    Gaetano Scirea
    Рейтинг: 648 Весело

    До коментар [#12] от "Музар":

    Дразниш се "стремежа към натуралното", от думата "овкусяване"....много нерви за една салата

    Non ho un brutto carattere, e' la gente che mi rompe i coglioni:)
  16. 16 Профил на dimko
    dimko
    Рейтинг: 573 Неутрално

    Тази салата не е актуална, Пролтта иде...

  17. 17 Профил на Bramasole
    Bramasole
    Рейтинг: 3659 Весело

    До коментар [#14] от "Музар":

    И защо ще преосмисляш отношението си към думата? Слава Богу, в бълг. език има достатъчно синоними.
    Важното е това, което приготвяме, да бъде вкусно след подправянето/ овкусяването .

    "Човек не се дави, като падне във водата, а като остане там” - Едуин Луис Коул
  18. 18
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

  19. 19
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

  20. 20 Профил на Bicho Raro
    Bicho Raro
    Рейтинг: 1370 Любопитно

    [quote#19:"jos.huatee"]лай ко?[/quote]


    Хе, и аз не знам как му се вика на българки на този плод. На испански му викаме "лима", на английски е "лайм", ама дали има българско наименование?

    "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
  21. 21 Профил на Гита Ог
    Гита Ог
    Рейтинг: 754 Неутрално

    [quote#8:"cup_of_tea"]Имам въпрос към цвеклоядите - защо в повечето рецепти цвеклото е варено? И сурово не е трудно за ядене, нито пък е невкусно.[/quote]
    Въпрос на вкус, предполагам. Аз например примирам от кеф като ям сурова тиква. Сготвена, обаче (варена, печена), никой не е в състояние да ми пробута.

    Вещица от Овнерог
  22. 22 Профил на ръпончо
    ръпончо
    Рейтинг: 1416 Весело

    До коментар [#20] от "VеnRus 2008":

    С риск да те изненадам, но има- лайм.
    Някои му викат и зелен лимон.

    Много народ тук се е взел насериозно! :)
  23. 23 Профил на Гита Ог
    Гита Ог
    Рейтинг: 754 Неутрално

    Лайм, познат още като зелен лимон, но не е лимон.
    http://bg.wikipedia.org/wiki/Зелен_лимон

    Вещица от Овнерог
  24. 24
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

  25. 25 Профил на cup_of_tea
    cup_of_tea
    Рейтинг: 594 Неутрално

    [quote#21:"Гита Ог"]Въпрос на вкус, предполагам[/quote]


    Мерси. Щом не е вредно, ще продължавам да си го ям сурово.

  26. 26 Профил на Bicho Raro
    Bicho Raro
    Рейтинг: 1370 Весело

    [quote#22:"ръпончо"]С риск да те изненадам, но има- лайм.[/quote]

    Лайм е на английски, явно е навлязло и във българския.

    "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
  27. 27
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

  28. 28 Профил на Музар
    Музар
    Рейтинг: 1341 Весело

    До коментар [#15] от "Gaetano Scirea":

    Отивам да протестирам срещу салатите и срещу думите

    Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
  29. 29 Профил на lz2
    lz2
    Рейтинг: 2173 Неутрално

    До коментар [#5] от "Gaetano Scirea":

    Айде стига кулинарни глупости!

    ПравописА е поле за изява на неграмотните!
  30. 30 Профил на Dragoslava
    Dragoslava
    Рейтинг: 960 Неутрално

    До коментар [#21] от "Гита Ог":

    Не съм и допускала, че тиквата може да се яде сурова, ще опитам непременно. На парчета или настъргана, с подправки или без?

  31. 31 Профил на Ирина Катеринска
    Ирина Катеринска
    Рейтинг: 594 Неутрално

    У дома вареното цвекло ни е по-вкусно, иначе сурово е по-полезно. Салатата разбира се, че може да се нареже и на дребно, но така се губи малко от красотата й, която е в подредбата, според мен . Не добавям лимонов сок, защото портокалът донася достатъчно киселост. Вкусна неделя ви пожелавам!

  32. 32 Профил на ръпончо
    ръпончо
    Рейтинг: 1416 Весело

    До коментар [#26] от "VеnRus 2008":


    Мммда, на английски е и да- навлязло е и в българския.

    Много народ тук се е взел насериозно! :)
  33. 33 Профил на Гита Ог
    Гита Ог
    Рейтинг: 754 Неутрално

    До коментар [#30] от "Dragoslava":

    Както ти допада. По- често я хрупам на парчета-като морков. Когато имам повече време, правя нещо като салата- настъргана тиква, лъжица-две мед и поръсена обилно с канела.

    Вещица от Овнерог




За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK