Бихте ли оставили бебето си да спи навън в мразовит ден?

Бихте ли оставили бебето си да спи навън в мразовит ден?

© Associated PressВ Скандинавските страни това е практика. Дневните температури в Стокхолм редовно падат до -5С° през зимата и все пак навън е пълно с колички с бебета, които спят следобедния си сън на чист въздух. Понякога те са наредени пред прозорците на кафенета, докато родителите пият топли напитки вътре, разказва Би Би Си


Ако отидете на гости и на детето ви му е време за следобедната дрямка, вместо спалня можете да получите предложение за някой балкон. Финландската практика пък е родителите да започват да привикват бебетата си към студа след втората седмица от живота им. 


Лиза Мардон, майка на три деца от Стокхолм смята спането навън за напълно нормално и необходимо за здравето им. "Особено през зимата, когато има толкова много болести... децата просто са по-здрави", смята тя.
Най-малкият й син, Алфред, който сега е на две години, спи по един час и половина навън, а когато е бил по-малък, дремките в бебешката количка на балкона са били поне две на ден.


И това не е нова мода. Майката на Лиза, Гунила, е правила същото с Лиза като бебе.


Бащата на Лиза, Петер, също е спял навън през 50-те години на миналия век, но майка му го е прибирала когато температурата падне под -10С°


В днешно време, повечето детски градини в Швеция също приспиват бебетата навън и е напълно нормално да се видят редове от бебешки колички, наредени в снега, с бебетата дълбоко заспали в тях.


Във Форсколан Орен, забавачка извън Стокхолм, всички деца под три години спят навън.


"Когато температурата падне под -15С°, винаги покриваме количките с одеяла", обяснява директорката Бритмари Карлсон.


"Миналата година стана по-студено от -20С° за няколко дни и тогава прибрахме количките вътре", разказва тя.


Бихте ли оставили бебето си да спи навън в мразовит ден?

© Associated Press


Една от групите в градината прекарва цялото си време навън, от 9 сутринта до 3 следобед, като се прибират само за храна или когато времето е необичайно студено.


Теорията зад ледените дремки е, че чистият въздух и зиме, и лете помага на децата да не се разболяват, докато затварянето на 30 деца в една стая през деня прави точно обратното.


Много родители смятат, че децата им спят по-добре и по-дълго на открито, а според финландски учен, има и статистически доказателства в подкрепа на родителските твърдения.


"Очевидно е, че бебетата спят по-дълго навън", казва Марьо Тоурула. "Следобедният сън на закрито продължава между един и два часа, докато на открито е между час и половина и три часа".


Вероятно това е така, защото дебелите дрешките пречат на движенията на бебетата, а благодарение на студа те могат да бъдат повити, без да им стане прекалено топло, смята тя.


Според нейните изследвания идеалната температурата за дрямка навън е -5С°, но някои от родителите, с които е разговаряла, са оставяли бебетата навън и при -30С°.


Дали обаче бебетата, които спят навън се разболяват по-малко? Резултатите са противоречиви, според Шведската агенция за опазване на околната среда.


"Някои изследвания показват, че децата в предучилищна възраст, които прекарват повече време навън, не само в спане, по-рядко отсъстват от детска градина заради настинки, отколкото тези, които прекарват повечето си време вътре", разказва педиатърът Маргарета Бленоу.


"Други изследвания обаче не намират никаква разлика между двете групи деца".


Все пак децата трябва да са облечени добре, предупреждават всички експерти. Или както гласи шведската поговорка "Няма лошо време, има само лошо облекло".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK