Мартенски галет с рикота и домати

Мартенски галет с рикота и домати

© Димитър Катерински



Месецът на Баба Марта ухае на пролет и свежест, на закъснели зимни ветрове и обещание за скорошни игри сред зелени тревички. Децата го усещат, нали? Стават нетърпеливи, често-често надничат през прозореца и искат да прекарват колкото се може повече време навън. И ние възрастните, уморени вече от студ, също закопняваме за дъх на разпукана от бодри кокичета земя.


Баба Марта обаче е капризна и често времето се обръща. Тъкмо се отправите на кратко пътешествие и изведнъж се извива снежна буря. Прибирате се разочаровани у дома и неочаквано изгрява слънце.


Март е непостоянен и разнолик, има в себе си и пролет, и зима. Затова, ако през този уикенд не му се доверявате напълно и решите да си останете вкъщи, малчуганите искрено ще се зарадват на една неделна игра в кухнята. И на това да приготвят храна с вкус на слънце.




Този галет с рикота и домати грее като мартеничка на масата в своето съвършено бяло и червено и с плънка, която идеално се комбинира със сипкавото ръжено брашно в блата. Ухае на прясна мащерка, но подправката може да се замени с мента или розмарин, според вкуса.


Външният вид е "нащърбен" и всъщност това му е най-хубавото, защото не изисква специални умения, за да се постигне.


Галетът във френската кухня може да бъде много неща – от маслен сладкиш в Бретан до тънка палачинка с брашно от спелта в Нормандия. Въпреки многото лица има една детска песничка, която описва най-характерната му черта, а всичко друго са подробности, оставено на въображението: "J’aime la galette, savez-vous comment? Quand elle est bien faite, avec du beurre dedans" – "Обичам галет, знаете ли как? Когато е направен добре, пълен с масло".


Тази рецепта обаче доказва, че всяко правило си има изключения, защото и с повечко зехтин, галетът се получава изключително вкусен.


За направата на галета са нужни: 4 с.л. зехтин, 2 с.л. меко масло, 1/2 ч.ч. хладка вода, 1 жълтък, 2 ч.ч. ръжено или типово брашно, ½ ч.ч. бяло брашно, 1/2 ч.л. сода, 1/2 ч.л. сол, 2 с.л. сусам, 250 г рикота + 1/2 ч.л. сол, 10 чери доматчета, прясна мащерка.


От зехтина, маслото, жълтъка, водата, брашното, содата, солта и сусама се омесва меко и еластично тесто – продуктите се добавят в изписаната последователност. Полученото тесто е с гладка консистенция, удобно за работа. Оставя се да отдъхне за половин час.


Прясната мащерка се накълцва или смачква с пръсти и се добавя към рикотата заедно със солта, обърква се добре. Доматчетата се нарязват на малки кръгчета с остър нож.


Тестото се разточва на голям тънък кръг. В средата му се изсипва рикотата и се разстила по кръга, като от ръба му се оставят поне 2-3 см. празен борд. Върху рикотата се нареждат доматите и отгоре се заливат с тънка струйка зехтин. Краищата на тестото се прегъват внимателно към центъра, като трябва да покриват малка част от плънката. Там където сгъвките на платката се срещат се притиска по-силно, за да не се разделят при печенето.


Галетът се пече на 180 градуса около 30 мин. или докато тестото покафенее приятно, рикотата се стегне в средата, а доматчетата изгубят част от сочността си. След като е готов се изважда от фурната и се охлажда добре върху решетка.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (23)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на Салмонела
    Салмонела
    Рейтинг: 1441 Весело

    Да, съвсем национално ястие и е най-подходящото за 3-ти март като национален празник.
    Да ви е сладко.

    УСПЕШНА НОВА ГОДИНА!!!
  2. 2 Профил на Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
    Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
    Рейтинг: 817 Любопитно

    Маслена питка с извара, доматки и мащерка - поне на това ми прилича .А иначе рикота ми звучи мнооого пресилено за извара от биволско или овче мляко.Предполагам че е вкусно, смятам тази седмица да го направя и след като малките оценители си кажат думата ще видим дали да го включим в графата - закуски на седмицата.

    АМАН ОТ НЕКАДЪРНИ ОБНОВЛЕНИЯ
  3. 3 Профил на др. Иванов
    др. Иванов
    Рейтинг: 696 Неутрално

    Рикотата е извара на всички романски езици.

    Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
  4. 4 Профил на Нефертити
    Нефертити
    Рейтинг: 1956 Весело

    Вкусотия!

    Предразсъдъците са за ограничените.
  5. 5 Профил на murttle
    murttle
    Рейтинг: 814 Неутрално

    До коментар [#3] от "др. Иванов":

    И аз се замислих за това, но се поразрових и се оказа, че има малка разлика. Рикота се правела чрез пресичане на прясно мляко, без то да завира. А за получаване на извара млякото трябвало да заври.

  6. До коментар [#2] от "Цъкльо":
    До коментар [#3] от "др. Иванов":
    Значи, ако това ястие се сервира в ресторант и в менюто пише, че е с рикота, а не с извара, ще му вземат пет кинта отгоре. Нищо, че си е с извара!

    "Не прекалявай с борбата, най-хубавите неща се случват неочаквано." Габриел Гарсия Маркес
  7. 7 Профил на др. Иванов
    др. Иванов
    Рейтинг: 696 Неутрално

    До коментар [#5] от "murttle":

    Рикотата или изварата се получава при варене на суроватката (soro). Суроватката остава при производство на сирена и е бледозеленикава прозрачна течност. Използват се и някой отделни имена, напр. когато е от овче мляко е рекейжао в Португалия, докато в Бразилия това е името на топените сирена, които се получават от остатъчни продукти при студено избиване на масло, за които вероятно си чела.

    Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
  8. 8 Профил на др. Иванов
    др. Иванов
    Рейтинг: 696 Неутрално

    До коментар [#6] от "Славена":

    да речем като пилешки Бьов Строганов или Кордон бльо.

    Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
  9. 9 Профил на Хипчо
    Хипчо
    Рейтинг: 1441 Весело

    До коментар [#8] от "др. Иванов":

    алоуууу, пролетарий бил той, хахахах

    ВОДА, ПОВЕЧЕ ВОДА!
  10. 10 Профил на murttle
    murttle
    Рейтинг: 814 Неутрално

    До коментар [#7] от "др. Иванов":

    Рикота е защитено географско наименование и се произвежда по технология, малко по-различна от тази на нашенската извара. В този смисъл не е коректно едното понятие да се заменя с другото.

  11. 11 Профил на др. Иванов
    др. Иванов
    Рейтинг: 696 Неутрално

    До коментар [#10] от "murttle":

    Не знам за район наречен Рикота и няма как да е запазена марка, освен "Рикота от еди къде си"(както Горнооряховски суджук). Тези въпроси изискват специални знания, които не се придобиват в Укипедия. Запомни следното: Рикотата се получава от варене на сорото или суроватката. Интересен факт е, че след варенето и отделянето на рикотата, останалата суроватка се нарича цвик и с нея се хранят прасетата, като особено известни са тези в района на Парма, от които се правят сурово-сушени бутове Прошуто и те не могат да се казват така, ако прасетата не са хранени с суроватката от пармазана.

    Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
  12. 12 Профил на murttle
    murttle
    Рейтинг: 814 Неутрално

    [quote#11:"др. Иванов"] освен "Рикота от еди къде си"(както Горнооряховски суджук).[/quote]

    Да, така е. И все пак технологията е различна от тази на нашата извара. То и регион Моцарела няма, това не означава, че трябва да наричаме сиренето моцарела просто прясно сирене.
    Това имах предвид. Не се смятам за специалист по сирена и изобщо храни Въпросът ме интересува само от езикова гледна точка.

  13. 13 Профил на ЛиБератор
    ЛиБератор
    Рейтинг: 509 Любопитно

    До коментар [#1] от "Депутат 241":

    Това, че не е национално не го кара да изглежда по-малко вкусно Мисля да го пробвам, само че без френската извара, а с нашенска(че е по-евтино)

    #СъдебнаРеформа ‬
  14. 14 Профил на convince
    convince
    Рейтинг: 1384 Неутрално

    До коментар [#11] от "др. Иванов":

    Ако беше недоволен, че ГЕРБ не оцени разностраните ти кулинарни и езиковедски представи, то ни най-малко ще бъдеш оценен от набедените интелигенти на БКП/БСП.

    Миналото никога не се връща, само се повтаря в неприятен за преминалите през него. Подобен вид усещания, носят носталгични страдания за едни неосъществени и в повечето случаи иреални желания.

    Екзистенциалните ти страдания в бъдеще тепърва предстоят.

    Готов ли си за тях, Еванов?

  15. 15 Профил на др. Иванов
    др. Иванов
    Рейтинг: 696 Неутрално

    До коментар [#12] от "murttle":

    Правилото е, че е прав който следва др. Иванов. Няма разлика в технологията, а ако те интересува езиковата страна, оригиналното име идва от Италия и от там минава във френския и португалски, като най-отдалечено е в испанския.
    Моцарелата не е от регион, а от старо италианско наименование на бивола. Не знам много езици, романските и няколко славянски, повечето на ниско ниско ниво, други по-добре, но от сирена и технологии разбирам, затова може да ми вярваш.

    Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
  16. 16 Профил на convince
    convince
    Рейтинг: 1384 Неутрално

    До коментар [#15] от "др. Иванов":

    Както подозираш, доверието в теб е многопосочно и непресъхващо, дано не те обсеби особено самомнение за неогрешимост.

    Идват нови времена Иванов! И сиренето (не хляба) все в други ръце, аджамийски, нали?

    Пускаш ли персонала да ходи по протести или чистят основно навсякъде за сезона, защото алкохолистите вече са резервирали чартърите?

  17. 17 Профил на др. Иванов
    др. Иванов
    Рейтинг: 696 Неутрално

    До коментар [#16] от "convince":

    Нямам персонал, от 10 години не ми се налага да работя, освен за да си уплътнявам времето. Затова ми е все едно в кой е сиренето, ако в България се живее добре.

    Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
  18. 18 Профил на convince
    convince
    Рейтинг: 1384 Неутрално

    До коментар [#17] от "др. Иванов":

    Е , 10 години е много дълго време, имаш ли творческо хоби освен езиковедските и кулинарни увлечения.

    Работата крепи духа и тялото. Не окопаваш ли поне една леха с картофи?

  19. 19 Профил на др. Иванов
    др. Иванов
    Рейтинг: 696 Неутрално

    До коментар [#18] от "convince":

    Събирам задължения, законно.

    Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
  20. 20 Профил на axeman
    axeman
    Рейтинг: 237 Любопитно
  21. 21 Профил на др. Иванов
    др. Иванов
    Рейтинг: 696 Неутрално

    До коментар [#20] от "axeman":

    Не мога да му помогна на дядото, работя само с фирми.

    Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
  22. 22 Профил на axeman
    axeman
    Рейтинг: 237 Разстроено

    До коментар [#21] от "др. Иванов":
    Капитализ такъф..долууу!

  23. 23 Профил на convince
    convince
    Рейтинг: 1384 Неутрално

    До коментар [#17] от "др. Иванов":

    Е ,че какво му е на живота в страната, колкото повече фирми задлъжняват, толкова повече работа ще имат гавазите ти.

    Що си недоволен, та изгони ГЕРБ, конкуренти ли ти бяха?
    Бизнеса ли ти бъркаха, той и без това ти е нещо като хоби.





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK