ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2022

 • 25.3%
 • 20.2%
 • 13.8%
 • 10.2%
 • 9.3%
 • 7.4%
 • 4.6%
 • 3.8%
 • ГЕРБ:67
 • ПП:53
 • ДПС:36
 • ВЪЗР:27
 • БСП:25
 • ДБ:20
 • БВ:12
39.4%активност

Източник: Резултатът и активността са от ЦИК при 100% обработени протоколи, мандатите са по изчисление на "Дневник"

Операта представя "Аладин и вълшебната лампа" за деца

Операта представя "Аладин и вълшебната лампа" за деца


Работим за публиката утре, за публиката на бъдещето. Ние я отглеждаме и вече имаме редовни малки зрители. Така утре нас и да ни няма, тази малка публика ще продължи да ходи на опера". С тези думи директорът на Софийската опера и балет акад. Пламен Карталов представи най-новия оперен спектакъл за деца "Аладин и вълшебната лампа" по музика на известния италиански композитор Нино Рота. 


Неговата премиера на български език (в превод на Симеон Тодоров и преработка на Юли Дамянов) предстои на 9 март, събота, от 11 ч. на голямата сцена в операта.


Това ще бъде и дебют в България за музиката на популярния филмов композитор Нино Рота, получил "Оскар" за музиката си към "Кръстникът 2" на режисьора Франсис Форд Копола и известен още с музиката си за творби като "Осем и половина" и "Сладък живот" на Федерико Фелини и други майстори на киното като Франко Кастелано, Лукино Висконти, Франко Дзефирели, Марио Моничели и Франсис Форд Копола.
Дори и в начина, по който е написана операта му, има някакъв кинематографичен подход, споделят от екипа на операта. Това те отдават на динамичността и яркостта на композициите на Рота, който сякаш на моменти забравя, че на сцената се сменят декори, а не кадри, допълва режисьорката Вера Петрова. У нас неговата оригинална творба е сведена до формат с продължителност час и 10 минути, който да е подходящ за деца. 


Рота пише "Аладин и вълшебната лампа" през 1956 г., следвайки съвсем стриктно класическата история от "Приказки от хиляда и една нощ" за бедното момче Аладин (Кирил Шарбанов), което злият магребски магьосник (Илия Илиев) лукаво използва, за да се добере до вълшебната лампа, скрита в пещера с несметни съкровища. Притежателят на лампата получава власт, по-голяма от тази на всички царе, взети заедно. Когато Аладин я взима, той попада в смъртна опасност, но духовете на пръстена и вълшебната лампа го защитават от магьосника и му помагат да завладее сърцето на принцеса Бадр-ал-Будур (Милена Гюрова).


От 2008 г. насам Националната опера и балет посреща своята детска публика с "Хензел и Гретел", "Петя и вълкът", "Златната ябълка" и "Вълшебната флейта" в камерна зала. За "Аладин и вълшебната лампа" обаче те канят публиката в голямата зала, където контактът с децата е по-далечен, но и по-впечатляващ, допълва акад. Карталов.


Смяната на сцената става по настояване на режисьора Вера Петрова и диригента Стефан Недялков. Двамата споделят съвсем уверено, че спектакълът, който българската публика ще види, е наистина уникален и може съвсем спокойно да бъде наречен българския "Аладин", тъй като за разлика от неговото представяне във Виена в София публиката ще чуе един много по-пълен вариант на оригиналните партитури на автора Рота.


"Всъщност първото и вероятно последно цялостно изпълнение на "Аладин" по Нино Рота е в Неапол през 1968 г. След това е правено в такъв вариант едва през 2000 г. и то на малка сцена", допълва Недялков. Според него е важно да се отбележи, че у нас малката публика и родителите ще могат да гледат един собствен местен прочит на цялостните партитури на Рота.


В момента операта за деца "Аладин и вълшебната лампа" освен у нас се поставя единствено във Виена, където е в много по-съкратен формат. Академик Карталов признава, че след като вижда спектакъла в австрийската столица в специалната малка сцена за деца на покрива на операта, се завръща в София с идеята той да бъде поставен и тук в същия вариант, но се поддава на режисьора и диригента и тяхното желание да покажат Рота и неговата красива музика в по-пълен блясък. 


От операта са уверени, че ще спечелят "най-трудната" по думите им публика - децата, с динамично изпълнение, красиви костюми, забавни и комични моменти, както и с изпълненията на своите солисти, подкрепени от Детския радиохор с хормайстор Виолета Димитрова. 


Спектакълът се препоръчва за деца над 4 години, а негови следващи представление до края на месеца след премиерата на 9 март предстоят на 10 март (неделя) от 11 ч., 14 март (четвъртък) от 10 ч. и на 24 март (неделя) от 11 ч. Билети се предлагат на касата на операта. 

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK