Обезопасяването на детските площадки се отлага с три години

Обезопасяването на детските площадки се отлага с три години

© Мария СъботиноваЕдва 10% от детските площадки в страната отговарят на изискванията за безопасност на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ). До края на тази година всички места за игра трябваше да бъдат обезопасени, но нова проектонаредба, публикувана на сайта на ведомството и цитирана от в. "Труд", предлага крайният срок за това да се удължи с три години - до 2016 г. 


Отлагането на крайния срок е по молба на Националното сдружение на общините и на Столичната община, които в официални становища са се аргументирали, че средства за изпълнение на мерките до края на годината няма. 


По данни от 2012 г. общият брой на общинските площадки за игра у нас е 8669, като още 717 са планирани за строеж, а 181 вече се изграждат.  
Освен за характеристиките на съоръженията и настилката изискванията за безопасност са свързани и с разположението и размерите на площадката. Детските места за игра могат да се изграждат на терени, които са отдалечени от натоварени улици, извън производствени територии и да не е на силен припек.


Площадките могат да са за три възрастови групи, като са допустими и комбинирани варианти. За най-малките - до 3 години - площадката трябва задължително да е поне 50 кв. метра и да има пясъчник, две пейки и едно съоръжение, както и да е оградена от най-малко еднометрова ограда.


Съоръженията не може да са с височина на свободно падане над 3 метра, а настилката задължително трябва да бъде ударопоглъщаща. Пясъчникът не може да е в подножието на пързалка, както често може да се види на площадките, а пясъкът трябва да е ситен и да се дезинфекцира поне два пъти на три месеца. Люлките за най-малките деца пък е задължително да са тип "кош", защото от него не могат да изпаднат.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK