Сурови шоколадови бонбони

Приготвянето на тези бонбони е лесно и бързо, удоволствие за децата и единственият им недостатък е, че свършват за отрицателно време

© Ирина Катеринска

Приготвянето на тези бонбони е лесно и бързо, удоволствие за децата и единственият им недостатък е, че свършват за отрицателно време



Шоколадовите бонбони са винаги празник, особено ако не присъстват често в менюто на децата, а и на възрастните. Малки парченца наслада, които, извадени на масата, носят усмивки.


За съжаление обаче в купешкия им вариант присъстват съставки, които не са от най-здравословните. В тях има изкуствени продукти, понякога маргарин, и прекалено много захар или подсладители, които приемани често, не носят най-добрата енергия за организма.


А храната освен наслада трябва да бъде и здраве, най-вече при децата, които растат и тепърва изграждат вкусовите си желания. По презумция се приема, че полезното невинаги е вкусно, най-вече за небцето, което е привикнало към силни, пикантни, прекалено сладки или солени вкусове. Затова е важно малчуганите да изграждат правилно отношение към ястията, които слагат в коремчетата, като участват в приготвянето им и научават кой продукт какво доставя, за да са здрави и да тичат бързо и без умора крачетата им.




Приготвянето на алтернативни сладкиши у дома учи на това, че здравословната храна също може да бъде много вкусна. Тези сурови бонбони напомнят изключително много на популярната комбинация от шоколад с портокалов вкус, който се продава по магазините, и освен това са пълни само с полезни съставки. Приготвянето им е лесно и бързо, удоволствие за децата и единственият им недостатък е, че свършват за отрицателно време.


Ако не разполагате със силиконова форма за бонбони, можете да ги оформите на топчета с ръце и да ги оваляте в кокосови стърготини. За наистина идеалния им вкус е важно да се използва качествено натурално какао.


Нужни продукти: 100 г белени сурови бадеми, 2 с.л. какао, 3 с.л. кокосово масло, 2 с.л. мед (или повече, ако предпочитате по-сладък вариант), 1 ч.л. настъргана кора от биопортокал, кокосови стърготини или какао за поръсване.


Бадемите се смилат в кафемелачка или кухненски робот, докато достигнат възможно най-ситна консистенция. Изсипват се в купа и към тях се прибавят кокосовото масло, какаото, медът и настърганата портокалова кора.


Сместа се разбърква добре, докато стане хомогенна, може и с ръце, от чиято топлина кокосовото масло ще се разтопи. Готовата смес се разпределя в силиконова формичка за бонбони (може да се използва и такава за ледени кубчета) или с ръце се оформят топчета.


Бонбоните се оставят за 1 час в хладилника да стегнат и преди сервиране се поръсват с какао или кокосови стърготини.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (23)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
    КМЕТ В СЯНКА
    Рейтинг: 4661 Неутрално

    много ми хареса рецептата !

    ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
  2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
    КМЕТ В СЯНКА
    Рейтинг: 4661 Неутрално

    само това с Биопортокала ще ни затрудни !

    ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
  3. 3 Профил на Велков
    Велков
    Рейтинг: 1369 Весело

    Катеринска, с какво се преглъщат тези вкусотийки?

  4. 4 Профил на ПАВЛА
    ПАВЛА
    Рейтинг: 1366 Весело

    Не съм по сладкото, но започнах да слюнкоотделям...

    При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
  5. 5 Профил на ръпончо
    ръпончо
    Рейтинг: 1373 Любопитно

    А онази дупка от снимката, с болт ли трябва да я направя?

    Много народ тук се е взел насериозно! :)
  6. 6 Профил на hodounski
    hodounski
    Рейтинг: 2979 Весело

    До коментар [#5] от "ръпончо":

    Болт или токче на дамска обувка

  7. 7 Профил на Салмонела
    Салмонела
    Рейтинг: 1312 Весело

    Отивам да търся кора от биопортокал.
    У дома по клоните растат само зоопортокали...

    УСПЕШНА НОВА ГОДИНА!!!
  8. 8
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

  9. 9 Профил на Peacock
    Peacock
    Рейтинг: 1239 Любопитно

    [quote#1:"заглавие"]
    Сурови шоколадови бонбони[/quote]

    Те шоколадовите бонбони са си сурови! Не са печени! Изстинала разтопена какаова маса!

    ------------------------------------------
    www.serama.bg

  10. 10 Профил на Ирина Катеринска
    Ирина Катеринска
    Рейтинг: 605 Неутрално

    Използвам биопортокали, защото на обикновените в магазина, кората се третира с препарати . Ако не сте сигурни в произхода им, може да замените кората със сок.

    Бонбоните се поглъщат идеално с всичко. Не бях забелязала, че дупката в средата прилича на отпечатък от болт, силиконовата ми форма оставя такъв отпечатък . Полезно е, може да се запълни с нещо вкусно по желание.


    До коментар [#9] от "Peacock":

    Използвам думата сурови в смисъл, че няма никаква топлинна обработка, както и не са използвани животински продукти. В обикновените шоколадови бонбони това не е така .

    Хубава неделя на всички!

  11. 11 Профил на iukwim
    iukwim
    Рейтинг: 388 Неутрално

    Бадемите е добре да се накиснат за една вечер.

  12. 12 Профил на iukwim
    iukwim
    Рейтинг: 388 Неутрално

    До коментар [#9] от "Peacock":

    Термично обработени са.

  13. 13 Профил на bramasole
    bramasole
    Рейтинг: 3593 Неутрално

    За тези, които мислят от утре да започват Великите пости - ето прекрасна рецепта за сладко изкушение, приготвено само от растителни продукти! Да ви е сладко!

    "На народите с къса памет преходите са им много дълги." Тони Филипов, д-р
  14. 14 Профил на TAC
    TAC
    Рейтинг: 711 Весело

    Я да помисля малко...даааааааааа,за нашето семейство трябва да умножа всичко по пет,за да ни стигне
    Ами мрем си по сладичко!!

    rock n' roll is king!
  15. 15 Профил на TAC
    TAC
    Рейтинг: 711 Весело

    Говорят си двама зъболекари:
    -И дъщерята влезе в бизнеса!
    -О,още една колежка?!
    -Не,стана сладкарка!

    rock n' roll is king!
  16. 16 Профил на Polusa
    Polusa
    Рейтинг: 605 Неутрално

    В сладкарниците Амадеос, има под името "ореховки" също така искушителни с орехи, бадеми или лещници и др. страхотни ореховки.

    Истина, Енергия и Мотивация на Сила, която Градим за България, не е Материя и не е Емоция!
  17. 17 Профил на bee
    bee
    Рейтинг: 1171 Любопитно

    А колко бонбона излизат приблизително от тази рецепта, защото количеството на вложените продукти не ми се вижда да е много голямо?

    " Истинската мярка за човека е как се отнася към този, който не може да му бъде полезен. "
  18. 18 Профил на Нефертити
    Нефертити
    Рейтинг: 1689 Весело

    Я да хапна едно шоколадче по този повод

    Предразсъдъците са за ограничените.
  19. 19 Профил на bramasole
    bramasole
    Рейтинг: 3593 Любопитно

    До коментар [#18] от "Нефертити":

    А кафето приготви ли ?
    И аз май ще включа машинката.

    "На народите с къса памет преходите са им много дълги." Тони Филипов, д-р
  20. 20
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

  21. 21 Профил на Jessika
    Jessika
    Рейтинг: 1468 Любопитно

    Никога не съм правила бонбони, но тази рецепта ме заинтригува, копи-пействам си я.

    Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
  22. 22 Профил на hope
    hope
    Рейтинг: 3839 Неутрално

    В оригиналната рецепта за шоколад няма кокосово, а какаово масло. Освен това за да използваш думата "шоколад", в България има стандарт от повече от пет години. Беше приет по настояване на мегакорпорациите нестле и крафт.

    Любовта ще спаси света!!!
  23. 23 Профил на Peacock
    Peacock
    Рейтинг: 1239 Неутрално

    [quote#22:"hope"]Освен това за да използваш думата "шоколад", в България има стандарт от повече от пет години. [/quote]

    Абсолютно вярно и беше приет поради нашето членство в ЕС! И най-вече, за да не се подвежда и заблуждава консуматора.

    Изисква се минимално количество на какаото като % за да се нарече един продукт шоколад или шоколадов!

    ---------------------------------------------
    www.serama.bg





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK