Ливански сладкиш с куркума

Името на сладкиша е "Сфуф", което означава буквално преведено "редове" и традиционно се сервира нарязан на ромбове

© Димитър Катерински

Името на сладкиша е "Сфуф", което означава буквално преведено "редове" и традиционно се сервира нарязан на ромбове



Комбинацията от вкусове в този ливански сладкиш е леко странна и екзотична, за някои дори неприемлива. Куркумата му придава наситен жълт цвят, който напомня за слънце, а дъхът на смлян анасон звучи така, сякаш при всяка хапка разказва ориенталски приказки.


Изненадващо, децата са най-големите почитатели на десерта. От една страна, се приготвя така лесно, че и те съвсем спокойно могат да се включат в направата му, от друга, цветът на пухкавата му сърцевина ги привлича като рохък жълтък на току-що сварено яйце.


Освен това сладкишът идеално се изпича и във форма за мъфини, което е удобно за учениците, които искат да си занесат от него за следобедна закуска, без опасност всяко парченце да се рони и раницата да се напълни с трохи. Десертът би допаднал и на родителите, разбира се, особено сервиран в компанията на кафе или ароматен черен чай.




Името му "сфуф" означава буквално преведено "редове" и традиционно се сервира нарязан на ромбове. В някои краища на Ливан към него се добавя сусамов тахан, а отгоре се поръсва със сусам или кедрови ядки.


Когато се приготвя за специални празници, може да се ароматизира и с вода от портокалови цветове. Сладкишът също се продава и по улиците като вид закуска, а всяко семейство има своя собствена рецепта, по която го приготвя.


За направата му са нужни: 2 ч.ч. бяло брашно, 3 ч.ч. фин царевичен грис, 5 с.л. сухо мляко, 2 ч.ч. захар, 3 с.л. куркума, 2 с.л. анасон на прах, 3 ч.л. бакпулвер, 3/4 ч.ч. олио (или зехтин), 2 ч.ч. вода + 2 с.л. семена анасон, сусамов тахан за намазване на тавата


Водата се кипва заедно със семената анасон и се оставя да ври няколко минути. След това се прецежда и се оставя леко да се охлади.


В голяма купа се смесват брашното, царевичният грис, бакпулверът, сухото мляко, захарта, куркумата и анасонът на прах и се разбъркват с дървена лъжица. Добавят се олиото и прецедената вода и сместа се бърка, докато се получи гъсто кексово тесто.


Взема се голяма кръгла или правоъгълна тава, дъното й се намазва обилно със сусамов тахан и се изсипва тестото. Отгоре се заглажда и по желание може да се поръси с кедрови ядки или сусам.


Сладкишът се пече около 45 мин. на 160 градуса или докато при проверка с клечка в средата тя излезе суха. След като се охлади напълно, се нарязва на ромбове или квадрати и се съхранява в кутия – издържа дълго време.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (29)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на Milton Banana
    Milton Banana
    Рейтинг: 418 Неутрално
  2. 2 Профил на gallodoro
    gallodoro
    Рейтинг: 367 Неутрално

    Повече плодове за децата и игра на открито. че с тези сладкиши. с тези компютри са станали като прасета.

  3. 3 Профил на Нефертити
    Нефертити
    Рейтинг: 1515 Любопитно

    Звучи екзотично

    Предразсъдъците са за ограничените.
  4. 4 Профил на 8th_ball
    8th_ball
    Рейтинг: 888 Неутрално

    http://alia.tropot.net/2012/01/29/sfouf-cake/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=sfouf-cake Интересно, дали тук няма нарушени нечии авторски права, особено със снимката?

  5. 5 Профил на murttle
    murttle
    Рейтинг: 887 Неутрално

    До коментар [#4] от "8th_ball":

    Това не е ли блогът на авторката на статията?

  6. 6 Профил на http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
    http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
    Рейтинг: 624 Неутрално

    Диабет хванахме от тези рецепти на Дневник за сладкиши само.
    Някакво ядене за здрави хора няма ли да постнат.

  7. 7 Профил на Bicho Raro
    Bicho Raro
    Рейтинг: 1307 Неутрално

    [quote#4:"8th_ball"]Интересно, дали тук няма нарушени нечии авторски права, особено със снимката?[/quote]

    Не. Авторът на снимката е Димитър Катерински, пише си го и в даденият от теб сайт, който е съпруг на нашето Иринче Катеринска и явно рецептата за този сладкиш се пуска тук с одобрението и съгласието на авторката на въпросния сайт.

    "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
  8. 8 Профил на prostetnik
    prostetnik
    Рейтинг: 418 Неутрално

    Този пък анасон от къде да го взема?

  9. 9 Профил на Bicho Raro
    Bicho Raro
    Рейтинг: 1307 Неутрално

    [quote#5:"murttle"]Това не е ли блогът на авторката на статията?
    [/quote]

    Всъщност да. Сега проверих, че "алиа" всъщност е Ирина Катеринска. Тоест, всичко е наред.
    Не знаех, че има собствен сайт, аз съм голям фен на рецептите и и съм особено щастлива, че форумецът по-горе даде линк към него.

    "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
  10. 10 Профил на nihao
    nihao
    Рейтинг: 316 Весело

    [quote#9:"VеnRus 2008"]аз съм голям фен на рецептите и и съм особено щастлива, че форумецът по-горе даде линк към него. [/quote]

    Како Венче, май не си кихала скоро...

    А някой край тебе да се е разкихал...

    Желая ти го най-чистосърдечно...

    Пожелай ми го и на мен...

    Стига политика, Че Гевара и прочие прелести, революционна ми сеньора (сеньорита)...

    Да си пожелаем хиляди пъти "апчух, апчух, апчуууух"...

    Пък то другото - с политиките - е бошлаф работа, дорогая...

  11. 11 Профил на http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
    http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
    Рейтинг: 624 Неутрално

    До коментар [#8] от "prostetnik":

    от аптеката.Дават го за малки бебета за колики и газове. А може да излееш и половин бутилка мастика в сладкиша - в нея има анасон.

  12. 12 Профил на http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
    http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
    Рейтинг: 624 Неутрално

    До коментар [#2] от "gallodoro":

    Може и ливански рецепти ,но далеч по-подходящи за такива деца от сладкишите. Напр. салата ''фатуш'' и ''табуле''. Фул витамини.

  13. 13 Профил на maksim2genov
    maksim2genov
    Рейтинг: 367 Неутрално

    Защо , автора на статията не напише - за по-простичките , като мен - какво ще да е това "куркума"? То е ясно , че е някаква подправка , ама откъде идва , от какво се добива , къде може да се намери ?

  14. 14 Профил на prostetnik
    prostetnik
    Рейтинг: 418 Неутрално

    До коментар [#13] от "maksim2genov":

    Куркума има във всеки по- голям магазин за хранителни стоки на щанда за подправки. Това е боичка и нищо повече.

  15. 15 Профил на Гита Ог
    Гита Ог
    Рейтинг: 726 Неутрално

    Интересно, но ще пропусна. От дете ми се повдига, щом подуша анасон.

    Вещица от Овнерог
  16. 16 Профил на 212
    212
    Рейтинг: 470 Весело

    бяло брашно и захар
    тази комбинация е равностойна на "отрова"и най малко е за препоръчване за тези които са със диабет или са със високо тегло
    за разлика от отровата смърта не настъпва веднага а е продължителна и с дълго страдание

  17. 17 Профил на mediator37
    mediator37
    Рейтинг: 470 Неутрално

    Интересно как още статията не е изтрита по протест на израелския посланик. Нима Европа не вижда дългата ръка на Хизбулла? Да махате статията, че си влошихме отношенията с Израел.
    Не яжте всичко, което ви попадне. Има бомба в сладкиша и неопровержими доказателства, че е поставена от Хизбулла! Даказателствата се съхраняват в МОСАД.

    Има ли живот след демокрацията ?
  18. 18 Профил на Dr_Doolittle
    Dr_Doolittle
    Рейтинг: 1864 Неутрално

    Куркумина - активна субстанция на куркумата е доказано средство за лечение от колити,гастрити, синдром на раздразнения колон и жлъчни камъни. Предизвиква апоптоза на раковите клетки с широк кръг противотуморно действие -предотвратява и прекъсва развитието на рак по целия гастроинтестинален тракт от рак на устата ,рак на черния дроб до рак на ректума, освен това при рак на маточното тяко, маточна шийка, рак на млечната жлеза. Описани са стотици научни проучвания върху тези възможности на куркумата, а последните проучвания са още по впечатляващи за влиянието на тази субстанция върху имунната система и върху инхибирането на HIV1 и HIV2 при болни от СПИН

    http://www.flickr.com/photos/39768558@N04/3712408729/
  19. 19 Профил на kumcho___valcho
    kumcho___valcho
    Рейтинг: 586 Неутрално

    До коментар [#14] от "prostetnik":
    [quote#14:"prostetnik"]Куркума има във всеки по- голям магазин за хранителни стоки на щанда за подправки. Това е боичка и нищо повече.[/quote]
    Точно тука ти е грешката - куркумата е най-полезната съставка в цялата рецепта и й се приписват какви ли не свойства, а най-ценната й съставка - куркуминът се използва широко в медицината.
    Чиста куркума се намира лесно в арабските магазини, иначе в търговската мрежа по-често е смесена с други подправки

  20. 20 Профил на znaya
    znaya
    Рейтинг: 916 Неутрално

    Много интригуваща рецепта.
    Опитах я веднага.
    Наръсих със сусам, отива си много.
    Куркумата наистина не се усеща особено като вкус, но цветът е чудесен.
    Предполагам с шафран ще стане още по-добре, също ще даде впечатляващия цвят, но и с чудесния аромат.
    Следващият път ще опитам с шафран и кокосово олио (намести днешното сусамово).
    Но наистина много интересна рецепта.

  21. 21 Профил на kumcho___valcho
    kumcho___valcho
    Рейтинг: 586 Неутрално

    До коментар [#18] от "Dr_Doolittle":

    Тъкмо се чудех дали да изброявам полезните свойства и ти се ме изпреварил.
    Отделно от това, което си написал, в последно време куркуминът масово се налага и в козметиката, както и като фитнес добавка (особено за възпаления в ставите и за изчистване от токсини, а според някои спомага и за изхвърляне на излишния естроген)

  22. 22 Профил на kumcho___valcho
    kumcho___valcho
    Рейтинг: 586 Неутрално

    До коментар [#13] от "maksim2genov":

    Как не си чувал, ти къри не си ли ял - кърито е куркума смесена с други подправки. А за куркумата отделно тук вече се изписа доста

  23. 23 Профил на prostetnik
    prostetnik
    Рейтинг: 418 Неутрално

    [quote#19:"kumcho___valcho"]Чиста куркума се намира лесно в арабските магазини, иначе в търговската мрежа по-често е смесена с други подправки [/quote]
    Тук пък ти е твоята грешка!
    Куркума се намира във всеки по- голям хранителен магазин. Седи на щандовете за подправки в едни пакетчета с надпис "Куркума". Ако обърнеш пакетчето ще видиш и друг надпис- съдържание 100% куркума. Не ти говоря за къри или нещо друго, а за куркума.
    Явно заради свойствата, които си описал и ти и Доктор дулитъл са вкарали куркумата в рецептата, а не заради цвета, който придава.
    Една молба- напиши ми сега и за полезните свойства на анасона, за да знам защо и него го има в рецептата!

  24. 24 Профил на znaya
    znaya
    Рейтинг: 916 Неутрално

    До коментар [#16] от "swich2green":
    Направете го с пълнозърнесто брашно и мед тогава.
    Вместо грис - брашно от нахут.

  25. 25 Профил на znaya
    znaya
    Рейтинг: 916 Неутрално

    До коментар [#16] от "swich2green":
    Или смлени ядки вместо грис и съответно понамалете малко олиото.

  26. 26 Профил на kaka_ginka
    kaka_ginka
    Рейтинг: 778 Неутрално

    До коментар [#13] от "maksim2genov":

    Куркумата (също известна като турмерик) е жълта подправка, която е съставна част на индийското къри.
    Има антивъзпалителни и антиканцерогенни свойства и е изключително полезна. За жалост, е единственото полезно нещо в тази рецепта.

  27. 27 Профил на ikar_01
    ikar_01
    Рейтинг: 974 Неутрално

    До коментар [#4] от "8th_ball":

    Вижте името на авторката и кой е направил снимките и на двете места, може да забележите, че имената са едни и същи.

  28. 28 Профил на izabell
    izabell
    Рейтинг: 1267 Неутрално

    С анасона да не се прекалява

  29. 29 Профил на Петър
    Петър
    Рейтинг: 8 Неутрално




За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK