
© Димитър Катерински
Името на сладкиша е "Сфуф", което означава буквално преведено "редове" и традиционно се сервира нарязан на ромбове
Комбинацията от вкусове в този ливански сладкиш е леко странна и екзотична, за някои дори неприемлива. Куркумата му придава наситен жълт цвят, който напомня за слънце, а дъхът на смлян анасон звучи така, сякаш при всяка хапка разказва ориенталски приказки.
Изненадващо, децата са най-големите почитатели на десерта. От една страна, се приготвя така лесно, че и те съвсем спокойно могат да се включат в направата му, от друга, цветът на пухкавата му сърцевина ги привлича като рохък жълтък на току-що сварено яйце.
Освен това сладкишът идеално се изпича и във форма за мъфини, което е удобно за учениците, които искат да си занесат от него за следобедна закуска, без опасност всяко парченце да се рони и раницата да се напълни с трохи. Десертът би допаднал и на родителите, разбира се, особено сервиран в компанията на кафе или ароматен черен чай.
Името му "сфуф" означава буквално преведено "редове" и традиционно се сервира нарязан на ромбове. В някои краища на Ливан към него се добавя сусамов тахан, а отгоре се поръсва със сусам или кедрови ядки.
Когато се приготвя за специални празници, може да се ароматизира и с вода от портокалови цветове. Сладкишът също се продава и по улиците като вид закуска, а всяко семейство има своя собствена рецепта, по която го приготвя.
За направата му са нужни: 2 ч.ч. бяло брашно, 3 ч.ч. фин царевичен грис, 5 с.л. сухо мляко, 2 ч.ч. захар, 3 с.л. куркума, 2 с.л. анасон на прах, 3 ч.л. бакпулвер, 3/4 ч.ч. олио (или зехтин), 2 ч.ч. вода + 2 с.л. семена анасон, сусамов тахан за намазване на тавата
Водата се кипва заедно със семената анасон и се оставя да ври няколко минути. След това се прецежда и се оставя леко да се охлади.
В голяма купа се смесват брашното, царевичният грис, бакпулверът, сухото мляко, захарта, куркумата и анасонът на прах и се разбъркват с дървена лъжица. Добавят се олиото и прецедената вода и сместа се бърка, докато се получи гъсто кексово тесто.
Взема се голяма кръгла или правоъгълна тава, дъното й се намазва обилно със сусамов тахан и се изсипва тестото. Отгоре се заглажда и по желание може да се поръси с кедрови ядки или сусам.
Сладкишът се пече около 45 мин. на 160 градуса или докато при проверка с клечка в средата тя излезе суха. След като се охлади напълно, се нарязва на ромбове или квадрати и се съхранява в кутия – издържа дълго време.