Ливански сладкиш с куркума

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Коментари (29)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на Milton Banana
    Milton Banana
    Рейтинг: 458 Неутрално

    Демек грис халва

    Amizade
  2. 2 Профил на gallodoro
    gallodoro
    Рейтинг: 402 Неутрално

    Повече плодове за децата и игра на открито. че с тези сладкиши. с тези компютри са станали като прасета.

  3. 3 Профил на Нефертити
    Нефертити
    Рейтинг: 1554 Любопитно

    Звучи екзотично

    Предразсъдъците са за ограничените.
  4. 4 Профил на 8th_ball
    8th_ball
    Рейтинг: 1020 Неутрално

    http://alia.tropot.net/2012/01/29/sfouf-cake/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=sfouf-cake Интересно, дали тук няма нарушени нечии авторски права, особено със снимката?

  5. 5 Профил на murttle
    murttle
    Рейтинг: 1043 Неутрално

    До коментар [#4] от "8th_ball":

    Това не е ли блогът на авторката на статията?

  6. 6 Профил на http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
    http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
    Рейтинг: 683 Неутрално

    Диабет хванахме от тези рецепти на Дневник за сладкиши само.
    Някакво ядене за здрави хора няма ли да постнат.

  7. 7 Профил на Bicho Raro
    Bicho Raro
    Рейтинг: 1448 Неутрално

    [quote#4:"8th_ball"]Интересно, дали тук няма нарушени нечии авторски права, особено със снимката?[/quote]

    Не. Авторът на снимката е Димитър Катерински, пише си го и в даденият от теб сайт, който е съпруг на нашето Иринче Катеринска и явно рецептата за този сладкиш се пуска тук с одобрението и съгласието на авторката на въпросния сайт.

    "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
  8. 8 Профил на prostetnik
    prostetnik
    Рейтинг: 458 Неутрално

    Този пък анасон от къде да го взема?

  9. 9 Профил на Bicho Raro
    Bicho Raro
    Рейтинг: 1448 Неутрално

    [quote#5:"murttle"]Това не е ли блогът на авторката на статията?
    [/quote]

    Всъщност да. Сега проверих, че "алиа" всъщност е Ирина Катеринска. Тоест, всичко е наред.
    Не знаех, че има собствен сайт, аз съм голям фен на рецептите и и съм особено щастлива, че форумецът по-горе даде линк към него.

    "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
  10. 10 Профил на nihao
    nihao
    Рейтинг: 366 Весело

    [quote#9:"VеnRus 2008"]аз съм голям фен на рецептите и и съм особено щастлива, че форумецът по-горе даде линк към него. [/quote]

    Како Венче, май не си кихала скоро...

    А някой край тебе да се е разкихал...

    Желая ти го най-чистосърдечно...

    Пожелай ми го и на мен...

    Стига политика, Че Гевара и прочие прелести, революционна ми сеньора (сеньорита)...

    Да си пожелаем хиляди пъти "апчух, апчух, апчуууух"...

    Пък то другото - с политиките - е бошлаф работа, дорогая...

  11. 11 Профил на http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
    http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
    Рейтинг: 683 Неутрално

    До коментар [#8] от "prostetnik":

    от аптеката.Дават го за малки бебета за колики и газове. А може да излееш и половин бутилка мастика в сладкиша - в нея има анасон.

  12. 12 Профил на http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
    http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
    Рейтинг: 683 Неутрално

    До коментар [#2] от "gallodoro":

    Може и ливански рецепти ,но далеч по-подходящи за такива деца от сладкишите. Напр. салата ''фатуш'' и ''табуле''. Фул витамини.

  13. 13 Профил на maksim2genov
    maksim2genov
    Рейтинг: 402 Неутрално

    Защо , автора на статията не напише - за по-простичките , като мен - какво ще да е това "куркума"? То е ясно , че е някаква подправка , ама откъде идва , от какво се добива , къде може да се намери ?

  14. 14 Профил на prostetnik
    prostetnik
    Рейтинг: 458 Неутрално

    До коментар [#13] от "maksim2genov":

    Куркума има във всеки по- голям магазин за хранителни стоки на щанда за подправки. Това е боичка и нищо повече.

  15. 15 Профил на Гита Ог
    Гита Ог
    Рейтинг: 796 Неутрално

    Интересно, но ще пропусна. От дете ми се повдига, щом подуша анасон.

    Вещица от Овнерог
  16. 16 Профил на 212
    212
    Рейтинг: 515 Весело

    бяло брашно и захар
    тази комбинация е равностойна на "отрова"и най малко е за препоръчване за тези които са със диабет или са със високо тегло
    за разлика от отровата смърта не настъпва веднага а е продължителна и с дълго страдание

  17. 17 Профил на mediator37
    mediator37
    Рейтинг: 515 Неутрално

    Интересно как още статията не е изтрита по протест на израелския посланик. Нима Европа не вижда дългата ръка на Хизбулла? Да махате статията, че си влошихме отношенията с Израел.
    Не яжте всичко, което ви попадне. Има бомба в сладкиша и неопровержими доказателства, че е поставена от Хизбулла! Даказателствата се съхраняват в МОСАД.

    Има ли живот след демокрацията ?
  18. 18 Профил на Dr_Doolittle
    Dr_Doolittle
    Рейтинг: 1608 Неутрално

    Куркумина - активна субстанция на куркумата е доказано средство за лечение от колити,гастрити, синдром на раздразнения колон и жлъчни камъни. Предизвиква апоптоза на раковите клетки с широк кръг противотуморно действие -предотвратява и прекъсва развитието на рак по целия гастроинтестинален тракт от рак на устата ,рак на черния дроб до рак на ректума, освен това при рак на маточното тяко, маточна шийка, рак на млечната жлеза. Описани са стотици научни проучвания върху тези възможности на куркумата, а последните проучвания са още по впечатляващи за влиянието на тази субстанция върху имунната система и върху инхибирането на HIV1 и HIV2 при болни от СПИН

    http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
  19. 19 Профил на kumcho___valcho
    kumcho___valcho
    Рейтинг: 520 Неутрално

    До коментар [#14] от "prostetnik":
    [quote#14:"prostetnik"]Куркума има във всеки по- голям магазин за хранителни стоки на щанда за подправки. Това е боичка и нищо повече.[/quote]
    Точно тука ти е грешката - куркумата е най-полезната съставка в цялата рецепта и й се приписват какви ли не свойства, а най-ценната й съставка - куркуминът се използва широко в медицината.
    Чиста куркума се намира лесно в арабските магазини, иначе в търговската мрежа по-често е смесена с други подправки

  20. 20 Профил на znaya
    znaya
    Рейтинг: 470 Неутрално

    Много интригуваща рецепта.
    Опитах я веднага.
    Наръсих със сусам, отива си много.
    Куркумата наистина не се усеща особено като вкус, но цветът е чудесен.
    Предполагам с шафран ще стане още по-добре, също ще даде впечатляващия цвят, но и с чудесния аромат.
    Следващият път ще опитам с шафран и кокосово олио (намести днешното сусамово).
    Но наистина много интересна рецепта.

  21. 21 Профил на kumcho___valcho
    kumcho___valcho
    Рейтинг: 520 Неутрално

    До коментар [#18] от "Dr_Doolittle":

    Тъкмо се чудех дали да изброявам полезните свойства и ти се ме изпреварил.
    Отделно от това, което си написал, в последно време куркуминът масово се налага и в козметиката, както и като фитнес добавка (особено за възпаления в ставите и за изчистване от токсини, а според някои спомага и за изхвърляне на излишния естроген)

  22. 22 Профил на kumcho___valcho
    kumcho___valcho
    Рейтинг: 520 Неутрално

    До коментар [#13] от "maksim2genov":

    Как не си чувал, ти къри не си ли ял - кърито е куркума смесена с други подправки. А за куркумата отделно тук вече се изписа доста

  23. 23 Профил на prostetnik
    prostetnik
    Рейтинг: 458 Неутрално

    [quote#19:"kumcho___valcho"]Чиста куркума се намира лесно в арабските магазини, иначе в търговската мрежа по-често е смесена с други подправки [/quote]
    Тук пък ти е твоята грешка!
    Куркума се намира във всеки по- голям хранителен магазин. Седи на щандовете за подправки в едни пакетчета с надпис "Куркума". Ако обърнеш пакетчето ще видиш и друг надпис- съдържание 100% куркума. Не ти говоря за къри или нещо друго, а за куркума.
    Явно заради свойствата, които си описал и ти и Доктор дулитъл са вкарали куркумата в рецептата, а не заради цвета, който придава.
    Една молба- напиши ми сега и за полезните свойства на анасона, за да знам защо и него го има в рецептата!

  24. 24 Профил на znaya
    znaya
    Рейтинг: 470 Неутрално

    До коментар [#16] от "swich2green":
    Направете го с пълнозърнесто брашно и мед тогава.
    Вместо грис - брашно от нахут.

  25. 25 Профил на znaya
    znaya
    Рейтинг: 470 Неутрално

    До коментар [#16] от "swich2green":
    Или смлени ядки вместо грис и съответно понамалете малко олиото.

  26. 26 Профил на kaka_ginka
    kaka_ginka
    Рейтинг: 806 Неутрално

    До коментар [#13] от "maksim2genov":

    Куркумата (също известна като турмерик) е жълта подправка, която е съставна част на индийското къри.
    Има антивъзпалителни и антиканцерогенни свойства и е изключително полезна. За жалост, е единственото полезно нещо в тази рецепта.

  27. 27 Профил на ikar_01
    ikar_01
    Рейтинг: 520 Неутрално

    До коментар [#4] от "8th_ball":

    Вижте името на авторката и кой е направил снимките и на двете места, може да забележите, че имената са едни и същи.

  28. 28 Профил на izabell
    izabell
    Рейтинг: 1382 Неутрално

    С анасона да не се прекалява

  29. 29 Профил на Петър
    Петър
    Рейтинг: 8 Неутрално

    Тази куркума добра ли е - https://proofnutrition.eu/produkt/kurkuma/





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK