Застрашен ли е Фондът за лечение на деца

Застрашен ли е Фондът за лечение на деца

© Анелия НиколоваПредложение за промяна в начина на работа на Фонда за лечение на деца предизвика притеснение сред неправителствени организации. Идеята е молбите за финансиране на случаите да не се подават директно във фонда, каквато е сегашната практика, а да минават първо през регионалните звена на здравната каса. Това според Българския дарителски форум и "Спаси, дари на..." ще усложни целия процес на осигуряване на лечение за деца, а промените са напълно излишни, защото сега фондът функционира безпроблемно.


Спорната идея е на Ивелина Георгиева, директор "Медицински дейности" в Министерството на здравеопазването, което също застава зад предложението. Според неправителствените организации по същество то ще върне реда за отпускане на средства за лечения отпреди три години. При него родителите подават молби в здравната каса. Националните консултанти разглеждат случаите и ако те не влизат в обхвата на касата, ги пренасочват.


От здравното министерство обясняват, че така 
ще се облекчи достъпът на нуждаещите се до структурите,
ангажирани с финансирането на лечения


В момента заявления се подават лично до всяка от тях: Фондът за лечение на деца (ако става дума за пациенти до 18 г.), Комисията за лечение в чужбина (за лечение извън обхвата на задължителното здравно осигуряване) или пък НЗОК – когато лечението е записано като пътека и се реимбурсира по стандартния ред. 


В официалния отговор от ведомството се посочва, че промяната ще позволи на пациентите да кандидатстват само с едно заявление, адресирано до едно и също място, вместо да се чудят накъде да насочат молбата си. "Досега гражданите, които не са длъжни да знаят коя е компетентната от трите институции, се налагаше да подават няколко заявления до всяка от тях, когато се прецени например, че вместо НЗОК компетентен орган е Комисията за лечение в чужбина.


Това довеждаше до случаи на сериозни забавяния


коментират от министерството. Освен това така може да се използва капацитетът на националните консултанти и тъй като те вече ще са дали експертното си мнение, фондът и комисията ще могат да си спестят допълнително разглеждане на документите от медицински експерти. "Разликата ще бъде, че фондът за деца ще бъде облекчен, тъй като заявленията, които касата ще препраща поради това, че не са от нейна компетентност, вече ще бъдат придружени от експертно становище на националните консултанти и няма да се губи време за ново обсъждане от експерти. Същото се отнася и за работата на комисията за лечение в чужбина, която ще получава от НЗОК документацията от нейната компетентност", пояснява ведомството.


Към аргументите в подкрепа на предложението министерството добавя и това, че "хората, които ще подават документите по местоживеене в областното звено на здравната каса, а 


няма да е необходимо да пътуват от Силистра до София


например, за да ги подават лично". 


И неправителствените организации, и ръководството на Фонда за лечение на деца са убедени, че мярката, която се предлага, ще увреди системата на работа, освен това имат контрааргументи по всяка от тезите на министерството. 


Отзад напред:


пациентите и родителите не идват лично до София, за да подадат документи


"При нас могат да подават по пощата, по куриер, по интернет. Не е нужно да е лично. Имаме пациенти от Бургас, Варна, с които не сме се виждали въобще", коментира директорът на Фонда за лечение на деца Павел Александров. 


Той обяснява също и че няма начин да се спести дублирането на експертизата, тъй като за да направят план за лечението на децата, медицинските експерти и общественият съвет на фонда трябва да се запознаят подробно със случая. Освен това в услугите на фонда, който се финансира от държавата и с частни дарения, влизат не само самото лечение, а и разходите по път, престой, уреждането на транспорт и за детето, и за придружител. Това са все неща, които здравната каса и да иска не може да покрие по никоя пътека, въпреки че фондът работи и с нея. Така че почти винаги заявленията ще трябва да се препращат и междинната й роля ще е безсмислена, допълва Александров.


Объркване на институциите също няма


поне що се отнася до Фонда за лечение на деца, казва още Александров. По думите му понякога се случва вместо до тях родителите да подадат заявлението си до министерството, но то се препраща още в същия ден. Освен това всеки родител с болно дете логично първо ще се обърне към фонда за деца.


Колкото до обвиненията за забавяния, които стоят в основата на предложението за промяна, Александров заявява: "Не е вярно, не знам кой си го е измислил. Никой дори не ме е потърсил да попита имаме ли затруднения. Нямаме нито едно оплакване от родители за закъснения". Той разказва, че когато случаят е спешен, общественият съвет, който прави финалното одобрение, се мобилизира и в много случаи децата са готови да заминат още на следващия ден.


"Имам чувството, че който го мисли това нещо, въобще не знае как работи фондът. Няма как ефективността да се подобри, ако заявленията минават първо през здравната каса. Административната тежест става двойна и тройна", посочва Александров. И допълва: "Вероятно ще чакаме седмица, преди оттам да го препратят към нас. През това време може вече да се е гледало на обществен съвет тук".


Застрашен ли е Фондът за лечение на деца

© Анелия Николова


Общественият съвет към фонда е съставен от експерти в сферата на детското здраве, защита на правата и медицината. При предложения нов ред има опасност ролята му да се обезсмисли изцяло и ритъмът на фонда да се наруши изоснови, коментира и Красимира Величкова, директор на Българския дарителски форум, която е член на съвета. "Сега фондът работи по часовник. Времето за реагиране на молбите е минимално, за да може възможно по-бързо да се помогне на децата. Общественият съвет работи напълно доброволно и всеотдайно при всеки случай", казва тя. 


От Министерството на здравеопазването уверяват, че "нищо в организацията и работата на двата органа няма да бъде променяно, единствената промяна засяга реда, по който ще се подават заявленията. Фондът ще продължи да има свое ръководство в лицето на обществения си съвет, който ще продължи да се произнася по постъпващите заявления".


Неправителствените организации обаче не вярват на увещанията на министерството. Сега предложената процедура е същата, "срещу която заедно се борихме години наред", и "същата, от която бяха пропищели деца, родители, цялото общество", казват от "Спаси, дари на...". Организацията започна подписка против идеите за промени в работата на Фонд за лечение на деца, в която за по-малко от 24 часа след публикуването й са се подписали над 330 души.


Зад идеята те виждат


опит да се прикрие неефективността в работата на Комисията за лечение в чужбина


На сайтовете на Дарителския форум и на "Спаси, дари на..." са публикувани предупреждения, че в опита да се реформира тромавата структура ще бъде унищожена друга, която за последните три години се е смазала и разработила почти до съвършенство.


Преди и фондът се асоциираше с бавна работа, огромно количество неусвоени средства и стотици неизлекувани на прага, но вече не е така, припомнят организациите. За последната година той е одобрил и провел лечението на общо 715 деца от общо 800 заявки. Останалите 85 не са забавени, а не отговарят на изискванията, увери директорът на фонда. За сравнение, за 2012 г. Комисията за лечение в чужбина е одобрила около 50 молби, а огромна част от отказите все още се оспорват в съда, допълва и Красимира Величкова.


Опити да се подобри работата на комисията вече са правени - през януари е изменен правилникът за работата й. Заради многобройните дела се вкарва юрист в състава на структурата, който да следи за тези неща и да се подсигурят, за да променят практиката, обяснява Величкова. Според нея и колегите й от дарителския форум именно тази промяна се има предвид, когато се обмисля новият ред, но директорката на дирекция "Медицински дейности" в Министерството на здравеопазването вероятно не знае, че тя се е случила. 


Това впрочем показва, че освен всичко друго


комуникацията между заинтересуваните страни
и здравното министерство е напълно повредена


Величкова разказва, че опитите и заявките за срещи с представители на ведомството и със самата Георгиева остават без отговор. В същото време от министерството заявили, че не искат да общуват с организациите чрез медиите.


Никой от ръководството на Фонда за лечение на деца не е бил потърсен за мнение, което е най-логичната първа стъпка, казва и директорът му Павел Александров. Той сам е позвънил в министерството, за да се информира за напредъка по разработването на идеята и един вид, за да се самопокани в работната група, за която Георгиева и пресцентърът на ведомството уверяват, че вече е сформирана и действа по задачата. Източниците на Александров в министерството обаче, както и на двете неправителствени организации, отричат съществуването на такава група.


Също като дарителските организации Александров е заявил среща в министерството и чака отговор. "Дневник" също ще чака. От ведомството заявиха, че когато решението за промяната е готово, ще бъде публикувано на официалния сайт за двуседмично обществено обсъждане, както се прави с всички проекти на нормативни актове. Тогава ще се приемат и възраженията, обясниха лаконично оттам.

Коментари (16)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4958 Неутрално

  да има различни възможности а пък хората да изберат кое им е удобно

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на инж. Филип
  инж. Филип
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Наистина фонда работи безпроблемно, просто не отпуска пари на нуждаещите се деца и те умират. А после работещите във фонда получават бонуси за спестените средства. И най-накрая НПО-тата били леко обезпокоени - миличките те. А кой работи в тези НПО-та по-добре да не се знае.

  Гледам доста народ се ориентира към летищата днешно време. Пожелавам им успех!
 3. 3 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2108 Неутрално

  Той е застрашен,но се очаква в следващите години да стане ястреб,каквото и да значи това.

 4. 4 Профил на jivko_jelevpl
  jivko_jelevpl
  Рейтинг: 346 Неутрално

  Това е нещо много по-смислено то цялата ни здравна каса, ако питате мен.

 5. 5 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2809 Неутрално

  Фонда е единствената институция която работи.Труда и отговорността на хората взимащи решения за децата граничи с чудо за родителите.Моля не пишете тъпи коментари,и действително даже не знам къде се намира Фонда.Знам само че там намерихме ХОРА

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 6. 6 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1767 Неутрално

  Административното обслужване може да се подобри, но парите няма как да се напечатат , няма и да достигат, перспективата е или откази или фалит, а МЗ и НЗОК все повече превеждат пари и финансират чужди здравни заведения и чужди здравни системи вместо да се инвестира ТУК в специалисти и човешкия фактор. В близко време всичко ще се лекува навън , което означава ,че България ще се превърне не в държава , а някаква периферно гето на Европа за временно пребиваване. И всичко това заради лицемерното ловене на електорат с 'безплатно здравно обслужване' , което много се харесва, но след това се търсят пари за платено навън...

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 7. 7 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3397 Неутрално

  До коментар [#5] от "deribeev": По принцип съм съгласна с Вас. Дано да е по изключение, аз, както много дарители на Фонда, внасях малки суми ежемесечно до края на 2008 г., когато наличните в бюджета на Фонда средства бяха прехвърлени в сметка на МЗ - извънреден фин. приход, възможност за разпределяне на бонуси за служителите. А че оставиха дечица без възможност за лечение, че нарушиха волята на дарителите... От този момент предпочитам да давам суми за конкретен случай, не в обща сметка. Искрено се надявам ситуацията да е променена и болните малки душички да са истинският център на вниманието на служителите.

  "Най-големият враг на познанието не е невежеството, а илюзията за познание." Стивън Хокинг
 8. 8 Профил на Terry bear
  Terry bear
  Рейтинг: 515 Гневно

  "Сега фондът работи по часовник. Времето за реагиране на молбите е минимално, за да може възможно по-бързо да се помогне на децата. Общественият съвет работи напълно доброволно и всеотдайно при всеки случай", каза Красимира Величкова, директор на Българския дарителски форум, която е член на съвета.
  Гнусните и противни чиновници от Министерството нямат качества, като съвест и отговорност. Как не ги е срам!

  http://www.vaksinite.com/zashto-kolektivniat-imunitet-chrez-vaksini-e-nepostizhima-utopia/
 9. 9 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2809 Неутрално

  Доктор Дулитъл, прав сте,но след една година лечение с ортопедични стелки при трима лекари във Варна се оказа ,че остеосарком се лекува по друг начин.След потвърждане на диагнозата ,не можах да взема направление за ЯМР.След три курса химиотерапия тумора нарастна, та затова хората работещи и ангажирани с Фонда са богове

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 10. 10 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1767 Неутрално

  До коментар [#9] от "deribeev":

  Ами просто заради лимити не се пускат наложителни образни и лабораторни изследвания и така се пропускат диагнози. Какво става, обаче когато нямам повече останли средства за изследвания поради лимита, а се налагат изследвания. Ами пускам ги на пациените да си ги плащат. И почва едно офлянкване с въпроси 'Защо не може да се пуснат чрез Касата, 'Защо трябва да плащам като си внасям вноски', 'Ама не може ли другия месец да ми ги пуснете' , 'Ама може ли да отида при някой специалист да ми ги пусне' и т.н Всеки чака на безплатното, времето минава и диагнозата в един момент се оказва закъсняла...

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 11. 11 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2809 Неутрално

  Отново сте прав,шок беше диагнозата,шок беше и какво става с парите фирмата с протезите чака, шок е и ,че някой рискува детски живот,шок е и крайник съхраняваща операция в чужбина по евтина от протеза в България.Факт ,благодарение на Фонда ,повярвах в доброто и във хората

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 12. 12 Профил на khaleesi
  khaleesi
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#10] от "Dr_Doolittle":

  При съмнения за сериозно заболяване, преди операци и т.н. казано накратко, когато дори самият медицински специалист преценява, че е необходимо пускането на ЯМР, но лимитът не достига, се пуска молба до РЗОК за отпускане на допълнителен лимит. Това забавя изследването, но е начин пациентът да поеме само контрастните вещества, а ЗК да поеме изследването. Има начини, стига да има желание.
  пп. Изключвам случаите, при които пациентът изисква безплатно такова изследване без да има показания за това.

 13. 13 Профил на khaleesi
  khaleesi
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Забравих да добавя мнението си по темата : г-жа/г-ца Ивелина Георгиева, директор "Медицински дейности", до сега създава само хаос в системата и не е направила нищо положително, за това съм скептично настроена към новата идея.

 14. 14 Профил на Вени Г.
  Вени Г.
  Рейтинг: 1127 Неутрално

  Фондът наистина заработи прекрасно преди около 3 години. И то стана след големия натиск, оказан от "Спаси, дари на..." и други неправителствени организации. Защо сега искат да върнат всичко и отново да блокират една работеща система?!

  Важно уточнение: Не работя в нито една неправителствена организаоция. Нямам и не съм имала болно дете. Но поради професионални причини следя внимателно темата от 5 години насам.

  Най-добрият аргумент против демокрацията е 5-минутен разговор с избирател - Уинстън Чърчил
 15. 15 Профил на Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Рейтинг: 683 Неутрално

  Последната седмица цените на някои лекарства без рецепти хвръкнаха с 300 процента нагоре. Според Мирослав Ненчев, председател на Българския фармацевтичен съюз, става дума за най-употребяваните илачи, без които не може нито едно българско семейство. Законът забранява да се споменават наименования на лекарства, но сред тях са ацетизали за лечение на грип, капки за уши, кремове за нос, сиропи против кашлица и др., каза още Мирослав Ненчев. Според него официално се признава, че цените в аптеките били скочили само 4-5 %, но това е измамна информация.

 16. 16 Профил на Γαλλα
  Γαλλα
  Рейтинг: 1416 Любопитно

  Чукам на дърво, да не ме стига...щото, реши ли се, че нещо няма да се прави, се сформира комисия...

  Писна ми от цирк, на път съм да умрЪ от смях...
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK