Езикови предизвикателства в детската градина

Катедралата "Св.Александър Невски" бързо беше прекръстена на "Хубавата църква

© Дневник

Катедралата "Св.Александър Невски" бързо беше прекръстена на "Хубавата църква"Довиждане, Ели", усмихнато ме изпраща Тахра. 5-годишният ми нов приятел е от Египет, но живее с родителите си във Виена.


Заедно с още 14 деца посещава детската градина Sowiedu в 10-и район на австрийската столица. Вече може да казва "здравей" и "довиждане" на четири езика, а до края на годината те ще станат седем. Толкова са езиците, на които говорят децата от групата на Тахра – немски, арабски, български, английски, италиански, македонски и шведски. 


Хубаво е да си различен
Посещавам детската градина по 5 часа на седмица в рамките на един месец, защото съм част от проекта "Пеем, говорим, играем на седем езика". Той се осъществява от организацията "Vielfalter" ("Многообразие"), която подкрепя инициативи и проекти, свързани с хора с различен етнически произход, живеещи в Австрия. В основата й е залегнала идеята за културното и езиковото многообразие, което трябва да се запазва и развива, а целта е да се помага на чужденците да се интегрират по-лесно в новото за тях общество. 


От следващата седмица децата ще учат италиански

© Елица Ценова

От следващата седмица децата ще учат италиански


Възпитанието в толерантност и уважение към непознатата религия и език започва още от най-ранна възраст. Само за осем от децата в детската градина немският е майчин език. Останалите го учат в движение. В началото с месеци мълчат и се оглеждат. Постепенно се появяват първите думи. След това отведнъж се отприщват и започват да говорят.


"Вярно е, че децата учат много бързо езици, но е и вярно, че те минават през много тежък период на мълчание", разказва Мария Краце, директор на детската градина. "Кандидатствахме за този проект, защото искахме да дадем на децата възможност да чуят различни езици. Запомняйки мелодиката им днес, след време те ще могат по-лесно да ги научат, ако искат. От друга страна, искахме да окуражим тези, които говорят английски, български, италиански например, да използват майчиния си език." 


Най-трудната дума


Децата са на възраст от 1.5 до 6 години и не са разделени във възрастови групи. Играят заедно, като по-големите помагат на по-малките. Задължителен е "сутрешният кръг", когато всички заедно сядат на зеления килим и учителката "преподава".


"Здравей"

© Елица Ценова

"Здравей"


Вместо за Великден и пролетните цветя в "моите дни" си говорим за България. Имаме план и цел – за 20 часа да научим една песничка и няколко думички. Макар и трудно, всички се справят със "здравей" и "довиждане". "Моля" е лесна и на минутата цялата група крещи "Моля, моля, моля!" Но "благодаря" се оказва истински препъникамък дори за езиков талант като Тахра. Той много бавно и внимателно отделя сричките и се мъчи да произнесе сложните звуци, но скоро се отказва. По обед обаче 3-годишният Бени, който едва говори немски, ме изненадва с едно ясно и чисто "благодаря". 


Куче-коте-пате


За да не се объркват прекалено, децата учат една и съща песничка, само че на различни езици. Оказа се, че фермата на стария Макдоналд е международно известна. В нашия случай пеехме за кученцата, котетата и патетата в Дядо-Петковия двор. Припевът се оказа истинско предизвикателство за певческите ми способности, но децата с въодушевление припяваха "бау, бау, бау", "мяу, мяу, мяу" и "па-па-па".  


Жълто, жълто, жълто


Доматът и чушката, и пантофите на Ноа са червени. Небето, очите на Илайза и колата на Дани са сини, а тревата и блузката на Мари са зелени. С цветовете вървеше трудно, докато не стигнахме до слънцето, нарцисите и пердетата в стаята. "Жълто, жълто, жълто", започна да повтаря моят езиков помощник Тахра и скоро се включиха Мелани, Илени и Елиз. По обед вече рисувахме "жълто" Sonne (слънце) и "жълто" Blumen (цветя).


Децата запаметяват не толкова отделните думи, колкото интонацията и ритъма на езика. Изумително е с каква лекота запомнят и повтарят наученото. Особено щастлив беше Дани, който можеше пръв да отговаря на въпросите ми, защото българският е неговият майчин език.


Децата са на възраст от 1. 5 до 6 години и не са разделени във възрастови групи. Играят заедно като по-големите помагат на по-малките

© Елица Ценова

Децата са на възраст от 1. 5 до 6 години и не са разделени във възрастови групи. Играят заедно като по-големите помагат на по-малките


Учителката на групата - Никол, смята, че часовете по майчин език са истински подарък за децата. Мъничката Илайза, която едва успява да обуе пантофите си, все още не може активно да се включи в заниманията, защото не говори немски. Когато баба й идва в детската градина, за да учи децата на английски, личицето й грейва. Тя не само разбира, но и може да участва в случващото се. "Тези няколко седмици дадоха самочувствие на Илайза и скоро след това тя се отпусна да казва и думи на немски", разказва Никол.  


Планина-море-България


На третата седмица занесох снимки от Черно море, Пирин и София. Много исках тези дечица да запомнят с нещо хубаво България. Особено ги впечатли катедралата "Св. Александър Невски", която бързо бе кръстена "Хубавата църква". Децата изрязаха снимките и направихме плакати, които залепихме на българската стена редом с думичките, които учехме. Мари обеща да дойде на море в България, но ми обясни делово, че планини си имала и в Австрия. Тя е на почти шест и на есен ще бъде ученичка. 


Краставица! 


В тази детска градина се ползват само биопродукти и всеки родител е задължен веднъж в месеца да дойде и да сготви обяд. Сервира се само основно ядене, като на масата задължително се слагат и плодове и зеленчуци. Всяко дете се храни самостоятелно – колкото може, толкова. Никой не му настоява или моли за "още една лъжичка". "Ели, как е на български това?" – пита ме Тахра, размахвайки парче краставица. "Краставица!" – каква хубава дума, въодушевява се Мелани. Така съвсем неочаквано краставица стана любимата българска дума на моите ученичета.


Таблото на езиците

© Елица Ценова

Таблото на езиците


След месец се разделяме с "Довиждане" и "Благодаря". Записваме на касетофон как пеем "В Дядо-Петковия двор", защото в края на проекта ще се издаде компактдиск с изпълнението й на всичките седем езика.


От следващата седмица децата ще учат италиански, а Тахра като истински лингвист вече е разбрал от майката на Ноа как казват "благодаря" в Италия.

Коментари (40)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Euronymous
  Euronymous
  Рейтинг: 1028 Неутрално

  Да учат езици от малки

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  From the depths of Norway , take out your crop pain and feel the true evil !
 2. 2 Профил на l1
  l1
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Най тъпото нещо е да се учат децата на език преди да могат да пишат и да са научили собствения си език - сина ми бе чул грешно няколко думи и дълго време спори с мен докато разбере че така научините думи са неправилни.

 3. 3 Профил на Moonshine
  Moonshine
  Рейтинг: 712 Любопитно

  До коментар [#2] от "l1":

  Тъп и упорит?

 4. 4 Профил на l1
  l1
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#3] от "Stardust":

  Като баща си...когато са много деца си шумят и не чуват правилно думите, а на тази възраст вярват много и искренно...

 5. 5 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 509 Весело

  *Прекрасен* пример за многоезичие са тъй зовящите се *български джурналисти*,а техен патрон е др.дикоFF!

 6. 6 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1648 Весело

  Нека да се учат дечицата Едва ли ще научат и седемте езика на тази възраст, но все пак може да се запали любопитството им.

  Предразсъдъците са за ограничените.
 7. 7 Профил на marrad
  marrad
  Рейтинг: 616 Любопитно

  "...Толкова са езиците, на които говорят децата от групата на Тахра – немски, арабски, български, английски, италиански, македонски и шведски..." - цитат от статията

  значи според авторката езиците били седем???
  щото аз наброих 6 и един диалект на един от шестте!

 8. 8 Профил на malart
  malart
  Рейтинг: 718 Неутрално

  Прекалено мултикултурално и мултиетнически.

  malart.blog.bg
 9. 9 Профил на qff191072866
  qff191072866
  Рейтинг: 285 Весело

  Децата ни живеят както и възрастните-в 21 век и е достатъ4но да бъдат запознати с ,,4и4ко Гугъл транслейт'',не осакатявайте детството им с болни амбиции,игрите са по-важни от безмислено у4ене на много езици.

  kosta67
 10. 10 Профил на _scythe_
  _scythe_
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Има примери, как деца на мулти-езични родители, живеещи в 3-ти страни, научават и 3-те езика до 4-5 годишна възраст, ако са изложени ежедневно и на 3-те.

  Най-подходящото време за заучаване на езици е именно детството. Например, в моя случай, след 30 лазарника, доста трудно заучавам френски и преди това немски. Но английски знам перфектно.

 11. 11 Профил на marrad
  marrad
  Рейтинг: 616 Любопитно

  до мой #7:

  как никой от тримата /към момента/ дето са го отценили отрицателно /коментара ми/ не стопли, че авторката, след като е включила и македонския като отделен език, би трябвало да пише вм. "немски" - "австрийски"???

 12. 12 Профил на doni.edreva
  doni.edreva
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Много интересен проект и начин на преподване. Така децата ще бъдат научени не просто да усвояват по-лесно чуждите езици, но и да приемат с усмивка различните хора Браво!

  http://donkaedreva.com/
 13. 13 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1709 Неутрално

  До коментар [#2] от "l1":

  Велика логика. Тогава що да учат и български, преди да се научат да пишат? Принципно, най-подходящата възраст за учене на език е между 1-5 години, на принципа колкото по-рано, толкова по-добре.


  До коментар [#9] от "kosta67":
  Нали не си представяш ученето на език от двегодишно дете например, като малоумното изучаване на литература в 7ми клас?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 14. 14 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#9] от "kosta67":

  Никой не осакатява децата, целта не е да научат съответните езици, а да разберат и да приемат другите.

  Впрочем от известно време съм в такава мултиетническа среда и установих, че иранците съществено се отличават от арабите. Преди за мен те бяха едни и същи, но постепенно разбрах, че греша.

 15. 15 Профил на αлферац
  αлферац
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Македонски отделен език?

 16. 16 Профил на marrad
  marrad
  Рейтинг: 616 Любопитно

  До коментар [#14] от "luda_krava":

  "...иранците съществено се отличават от арабите. Преди за мен те бяха едни и същи, но постепенно разбрах, че греша...."

  кога разбра за това?:

  http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%98%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%BE-%D0%B8%D1%80%D0%B0%D0%BA%D1%81%D0%BA%D0%B0_%D0%B2%D0%BE%D0%B9%D0%BD%D0%B0

 17. 17 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#16] от "marrad":

  Сравнително скоро го усетих. Знам исторически за Персия, но понеже и едните и другите са мюсюлмани и далечни, несъзнателно ги възприемах по един и същи начин. Направи ми впечатление че, особено иранките много се отличават в поведението и мисленето си от арабките.

 18. 18 Профил на qff191072866
  qff191072866
  Рейтинг: 285 Неутрално

  До коментар [#14] от "luda_krava":

  абе не ме занимавай с глупости...децата 1-6 години да си гледат игрите,има време за у4ене...

  kosta67
 19. 19 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#18] от "kosta67":

  "абе не ме занимавай с глупости...децата 1-6 години да си гледат игрите,има време за у4ене... "

  Страхувам се, че глупостите са от твоя страна. Децата на тази възраст учат НЕПРЕКЪСНАТО макар това да става неусетно, на игра. Пък и както казах, очевидно програмата няма за цел да "научат" езиците, а чрез игра да се разберат един друг и да преодолеят недоверието си към другите.

 20. 20 Профил на Zurigo
  Zurigo
  Рейтинг: 568 Неутрално

  Много романтично. Езикови фантасмагории са тези проекти. Децата в Швейцария в детската градина "говорят" на 3, до 7 клас - на 5, от гимназията на 6 езика. Пълна боза. Накрая не могат да четат и пишат или да се изразяват достатъчно добре дори на един. И заради целия този цирк до 7 клас не учат литература, география, история, природознание ... Толкоз за езиковата "манджа с грозде".

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Results are obtained by exploiting opportunities, not by solving problems. Peter Drucker
 21. 21 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 2014 Неутрално

  Дребосният вампир го учат на английски, иначе се чудят с какво да занимават хлапетата. Та, получава се следният ефект:

  Мами, искам да ми купиш choo-choo train със snouplough.

  На този girl подарих цвете- flower- розово. Pink, защото е момиче.

 22. 22 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1378 Неутрално

  За какво говорите като Децата не могат да изживеят правилно детството си!Родители,които са се побъркали-еми как утре ще си намерят дечицата работа...с любов към Природата а тя се изгражда постепенно с игри на открито...или може би животните ни пречат,всички в клетки като нас,а?

 23. 23 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2486 Неутрално

  До коментар [#20] от "Zurigo":

  Брей, как ги разбрахте тия неща без да говорите нито един от всичките тези езици. Резултата в лицето на всичките ми познати швейцарци е че ВСИЧКИ говорят ОТЛИЧНО английски, немски и френски освен месния си диалект !!!
  А в българия, дори много от завършилите езикова гимназия не могат да вържат едно цяло смислено изречение на английски.

 24. 24 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2486 Неутрално

  До коментар [#13] от "Тони!":

  То само литературата в 7'ми клас да беше погреяна ... В България масово се ползват напълно погрешни начини за изучаване на чужди езици и затова и резултатите са толкова трагични.
  Познавам много хора които така са наблъскани с граматика че не могат да кажат една дума - понеже непрекъснато обмисля правилата.

 25. 25 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1709 Неутрално

  До коментар [#18] от "kosta67":
  Зависи какво разбираш под учене. Да не учат тогава и родния си език, да не се учат да ядат и да се обличат сами, да ходят с памперси, па като станат на 7 тогава да ги почваме?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 26. 26 Профил на townboy
  townboy
  Рейтинг: 554 Неутрално

  Чудесна идея! Децата трябва от най-ранна възраст да учат поне още един език паралелно с майчиния. Малко е объркващо но с времето ще свикнат защото например казват трайенгъл вместо триъгълник и скул бас вместо училищен автобус.

  Too much цензура Баце.
 27. 27 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1709 Неутрално

  До коментар [#26] от "townboy":

  Не. Не трябва. Могат да учат, но само ако им харесва, и родителите имат същото желание. Нищо задължително няма тук. А бъркането на думички е съвсем нормално, в началото използват двата езика като синоними и си избират по-лесната дума от двете. След три годишната възраст, това се преодолява и си шляпат уверено и на двата езика. Децата не трябва да бъдат лишавани от знания, които искат да придобият.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 28. 28 Профил на emilm13
  emilm13
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Хубаво, ама като гледам правописа и правоговора на българите (по форуми, като този), които говорят по два, три други езика, мисля, че трябва да ги върнат в началното училище. Да говориш "уличен" чужд език е полезно, но да познаваш добре собствения си е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО.

 29. 29 Профил на nikitovanch
  nikitovanch
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Никога не е излишно децата да знаят езици!

  „Чрез правилното и стратегическо използване на пропагандата можете да направите така, че хората да виждат Раят като Ад и Адът като Рай.“
 30. 30 Профил на Форд Префект
  Форд Префект
  Рейтинг: 518 Неутрално

  Хората, на които се удават езици по рождение, не са много. А полиглотите са по-скоро изключения. Това залитане да се учат повече от два езика едновременно има смисъл само ако ги ползваш пасивно. Това, че можеш да се изразяваш на един език и да водиш разговор на някакво ниво, не означава, че го владееш "отлично", още по-малко "перфектно". Винаги съм се чудел с каква лекота хората казват "знам перфектно езика", "детето ми говори "перфектно английски". Какво означава това - че може да пише без грешки, да говори свободно на всякакви теми, да не се замисля понякога за някои думи, да преведе текст от български на "перфектно овладения чужд език", при това качеството да е отлично...?

  Колкото до езиковото обучение в България и чужбина, имам наблюдения и мога спокойно да кажа, че в страните, които познавам добре, обучението по чужди езици е неадкватно, а резултатите - лоши. Още като студент имах възможнност да отида на езиков курс в чужбина. От всички чужденци българите бяха най-добре подготвени. Вярно мина много време оттогава, но наблюдавам как детето ми учи английски и съм много доволен от резултатите. Така че нещата не са нито толкова черни тук, нито толкова бели там.

 31. 31 Профил на socioscan
  socioscan
  Рейтинг: 450 Весело

  До коментар [#26] от "townboy":

  и джираф вместо жираф ))

  #ДАВАЙДОСВИДАНИЯ http://www.youtube.com/watch?v=M9RcdLCJkw4
 32. 32 Профил на socioscan
  socioscan
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#27] от "Тони!":

  Много точно, като синоними
  Интересното е, че се ориентират по средата и използват повече думи от единия или другия език.

  #ДАВАЙДОСВИДАНИЯ http://www.youtube.com/watch?v=M9RcdLCJkw4
 33. 33 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 999 Неутрално

  Младите хора в Западна Европа масово говорят по два и три езика, преминават спокойно от един на друг и общуват свободно, без комплекси. А дете на някой нашенец, дето смята, че отрочето ще бъде прекалено натоварено, ако учи езици отрано, като попадне в такава среда, автоматично става аутсайдер.
  Практиката е показала, че малките деца заучават чужди езици изключително лесно и в повечето случаи това им доставя удоволствие. Трябва само да се създаде подходяща среда и методика.

 34. 34 Профил на Nach
  Nach
  Рейтинг: 513 Неутрално

  Нека учат, така ще сполучат. На тях сега така им вървят езиците, някак си с лекота.

 35. 35 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  [quote#10:"_scythe_"]Най-подходящото време за заучаване на езици е именно детството.[/quote]
  Детският мозък е като гъба. Попива всичко.
  С времето става по-трудно.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 36. 36 Профил на Мария
  Мария
  Рейтинг: 1509 Неутрално

  Както става ясно и от текста, целта на този проект не са езиците, а подкрепа на многообразието и т.нар."мулти-култи". Австрия е доста враждебна страна, и това, че примерно във Виена половината население не е родено там, не променя особено нещата. И забележете, става дума за един проект, не за установена практика. Иначе проектът сам по себе си е симпатичен.

  ”За мен България си остана един вечен мираж. В който и свят да съм, винаги ще я нося като ранена птица в сърцето си." (Никола Манев)
 37. 37 Профил на Мария
  Мария
  Рейтинг: 1509 Неутрално

  Голямата трагедия на много имигрантски деца на крехка възраст е, че понякога остават заклещени между двата или повече езика и не научават добре нито един. Впоследствие това може да доведе до проблеми в училище и прогресивно изоставане, а често и до отпадане. Политическата коректност от последното десетилетие не приема да се говори за полулингвизъм, но всъщност става дума точно за това. Терминологията може да се украси, но действителността - не.

  ”За мен България си остана един вечен мираж. В който и свят да съм, винаги ще я нося като ранена птица в сърцето си." (Никола Манев)
 38. 38 Профил на bee
  bee
  Рейтинг: 1177 Неутрално

  И аз съм за ученето, децата попиват от най-ранна детска възраст и няма нищо лошо в това да учат. Но нека да не е натоварващо, а под формата на игра, и ако в по-късен етап се окаже, че на детето не му се отдават чуждите езици да не се кара със зор да учи няколко езика, за да удовлетвори амбициите на родителите си. Винаги съм била против това да се тика и бута детето в насоки, в които няма интерес, само за да могат мама и татко да се хвалят колко е умно пред останалите сноби. Децата са най-вече деца, не са средство за повдигане на самочувствието. Заслужават да бъдат обичани такива, каквито са, с дарбите и недостатъците си.
  Хм, а иначе явно думата " благодаря " наистина е трудна за НЕ говорещите български език. И в статията е споменато, което ме върна към друг случай с тази дума. Имам познати норвежци, които ме бяха питали как е " благодаря " на български и доста плетяха езиците, докато накрая един отсече, че е трудно, махна с ръка и се отказаха да опитват. Сега и при децата се оказва, че трудно я произнасят. Никога не съм смятала тази дума за трудна, " прахосмукачка " да, ама " благодаря ".... но явно съм била в грешка.

  " Истинската мярка за човека е как се отнася към този, който не може да му бъде полезен. "
 39. 39 Профил на qff191072866
  qff191072866
  Рейтинг: 285 Весело

  До коментар [#23] от "m17":

  Месен идва от месо,
  местен(диалект) от място.

  kosta67
 40. 40 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2486 Любопитно

  До коментар [#39] от "kosta67":

  А "дребнав" и "безмислен" имат ли общ корен ?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK