Спаначен киш

Спаначен киш

© Димитър Катерински



Великден наближава заедно с разпукването на пролетта и на трапезата все по-често започват да присъстват свежите зеленчуци. Менюто за празника традиционно у нас включва агнешко, зелена салата, козунак и боядисани яйца, но пък на пазара има такова разнообразие от пролетни вкусове, че изкушението е прекалено силно.


Ако сте решили тази година да сервирате нещо ново на великденския обяд, един спаначен киш идеално ще се впише сред останалите ястия. Свеж и ароматен, с плътна и хрупкава маслена основа, той е подходящ дори и за закуска, а най-големият му плюс е това, че е вкусен както топъл, така и студен. Освен това може лесно да бъде пренесен и да се превърне в главното действащо лице по време на пикник в гората, където децата ще му се зарадват особено много след продължителна игра.


Малчуганите са отново онези, които смело могат да се включат в приготвянето му, защото рецептата е проста, макар и на пръв поглед да звучи сложна за приготвяне. Тестото се замесва лесно, а плънката се "разбърква" буквално за минути. Спаначеният киш е един доста по-лек вариант на известния френски киш "Лорен" и се приготвя в някои кътчета на Франция специално за Великден.




Разбира се, може да се приготвя по всяко време на годината, а пресният спанак да се заменя със замразен или други любими "зелении", които иначе децата отказват да опитат, подозрително настроени към странния цвят. Може да се използва краве сирене вместо овче, но тогава е нужно да се увеличи солта в плънката.


За направата му са нужни: тесто300 г брашно, 1 голямо яйце, 150 г масло на стайна температура, нарязано на парченца, 1 ч.л. сол, 2 с.л. студена вода; плънка – 250 г крема сирене, 100 г овче сирене, 130 мл прясно мляко, 3 яйца, 2 с.л. масло, 250 г пресен спанак (претеглен, преди да се измие), 1 скилидка чесън, ½ глава лук, ½ ч.л. сол, ½ ч.л. бял пипер.


Брашното се пресява, към него се добавят яйцето, мекото масло, солта и се разбъркват заедно. Накрая се изсипва студената вода и се замесва хомогенно, меко тесто, което се оставя в хладилника за 30 мин.


Охладеното тесто се разточва на тънък кръг и се прехвърля в кръгла форма (за киш или пай, с диаметър 28 см), като се притиска добре, за да прилепне към стените и дъното. Така приготвената основа се надупчва с вилица и се запича на 160 градуса за 15 мин. или докато порозовее леко.


През това време се приготвя плънката – спанакът се измива и нарязва на дребно, лукът и чесънът се накълцват и всичко се задушава заедно с маслото, солта и белия пипер до омекване.


В купа се разбиват с миксер яйцата, прясното мляко и крема сиренето, добавят се задушеният и леко охладен спанак, натрошеното овче сирене и сместа се разбърква внимателно с лъжица. Плънката се изсипва върху изпечената тестена основа, разнася се равномерно и кишът се връща във фурната. Пече се на 180 градуса за 30 – 40 мин. или докато се зачерви приятно отгоре.


Рецептата е част от кулинарната "Малка книжка за Великден" на Ирина Катеринска, изд. "Ентусиаст".


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK