Един по-различен козунак

Един по-различен козунак

© Димитър Катерински



Време е за козунаци и боядисване на яйца – празнично занимание, на което децата се радват най-много със сигурност. Особено по-големите малчугани проявяват силно желание да се включат във всяка дейност, така че не пропускайте да се въоръжите с търпение към помощта им и с много добро настроение, преди да се захванете с подготовката на менюто за Великден.


Правенето на козунак притеснява доста родители, като нещо сложно и трудно постижимо, но всички биха се съгласили с това, че домашният е много по-вкусен от този от магазина. Дори и да не се получи идеален, според очакванията, ако е зареден с празнична радост, сладостта му е гарантирана.


Замесването на тестото е сякаш обагрено с ужасно много плашещи правила – в стаята да бъде топло, да не става течение, тестото да се бие дълго време в плота, брашното да се пресява, всички продукти да бъдат на стайна температура и т.н. Те в никакъв случай не са излишни, но някои от тях бих казала са ненужни. За всеки случай обаче, ако сте начинаещи в месенето на тесто, не е излишно да ги спазвате – те ще помогнат да се почувствате по-уверени.




По-различното в тази рецепта е добавеният сладък картоф в тестото, който освен, че му придава прекрасен жълт цвят (трудно постижим, ако не разполагате с домашни яйца), прави крайния продукт много пухкав и мек . Самият вкус на картофа изобщо не се усеща, но превръща тестото в идеално за работа – лесно почти като детска игра, както ще се убедят и децата, ако ги оставите те да го оформят.


Плънката може да бъде от всякакъв мармалад, според вкуса, или от течен шоколад, а отгоре може да се украси с белени бадеми и орехи.


За направата му са нужни: 200 г сладък картоф (батат) – претеглен суров, 100 мл топло прясно мляко, 2 яйца М размер, 120 г захар, 100 г масло на стайна температура, нарязано на парченца, 1 ч.л. настъргана лимонова кора, 1/2 ч.л. ванилия (използвам семенца от шушулка, може да се замени с течна есенция или ванилена захар), 7 г суха мая, 600 г брашно, ягодово сладко; Допълнително: 1 малко яйце + 1 ч.л. прясно мляко – за намазване, захар за поръсване


Сладкият картоф се обелва, нарязва се на парченца и се сварява. След това се пасира на гладко пюре и се оставя за кратко да се охлади.


В дълбока купа се смесват яйцата, захарта и прясното мляко и се разбиват с миксер. Добавят се пюрето от сладък картоф, ванилията и настърганата лимонова кора, разбърква се отново. Към течната смес се изсипват 1/3 от брашното, маята и половината масло. Започва да се бърка с лъжица, като се слага още една 1/3 от брашното и останалото масло.


Оформеното много лепкаво и меко тесто се прехвърля върху набрашнен плот, добавя се останалото брашно и се меси няколко минути, докато се получи еднородно и приятно за работа тесто. След това още около 5 мин. то се разтегля с ръце, прегъва се на две, притиска се леко, отново се разтегля и прегъва, сякаш сгъвате лист. Накрая се премесва отново по стандартния начин за 1 мин., оформя се на топка и се прехвърля в купа, покрива се с влажна кърпа и се оставя да втаса, докато удвои обема си.


Втасалото тесто се разделя на три части върху намазан с олио плот, като всяка се разточва на дълъг и тесен правоъгълник. В средата на всеки се слага от сладкото, прегъва се на две по дължина и се усуква внимателно. Трите фитила се оплитат на плитка, която се прехвърля в намазнена и набрашнена продълговата форма за кекс.


Козунакът се оставя да втаса още 15-20 мин., след което се намазва с разбитото яйце и се поръсва със захар. Слага се в предварително загрята на 160 градуса фурна, температурата се увеличава на 180 градуса и се пече между 30 - 40 мин. - докато придобие приятен загар, а при проверка с клечка тя излиза суха.


Готовият козунак се оставя леко да се охлади, след което внимателно се изважда от формата и се оставя да изстине напълно. Съхранява се увит добре в прозрачно фолио.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK