Един по-различен козунак

Един по-различен козунак

© Димитър Катерински



Време е за козунаци и боядисване на яйца – празнично занимание, на което децата се радват най-много със сигурност. Особено по-големите малчугани проявяват силно желание да се включат във всяка дейност, така че не пропускайте да се въоръжите с търпение към помощта им и с много добро настроение, преди да се захванете с подготовката на менюто за Великден.


Правенето на козунак притеснява доста родители, като нещо сложно и трудно постижимо, но всички биха се съгласили с това, че домашният е много по-вкусен от този от магазина. Дори и да не се получи идеален, според очакванията, ако е зареден с празнична радост, сладостта му е гарантирана.


Замесването на тестото е сякаш обагрено с ужасно много плашещи правила – в стаята да бъде топло, да не става течение, тестото да се бие дълго време в плота, брашното да се пресява, всички продукти да бъдат на стайна температура и т.н. Те в никакъв случай не са излишни, но някои от тях бих казала са ненужни. За всеки случай обаче, ако сте начинаещи в месенето на тесто, не е излишно да ги спазвате – те ще помогнат да се почувствате по-уверени.




По-различното в тази рецепта е добавеният сладък картоф в тестото, който освен, че му придава прекрасен жълт цвят (трудно постижим, ако не разполагате с домашни яйца), прави крайния продукт много пухкав и мек . Самият вкус на картофа изобщо не се усеща, но превръща тестото в идеално за работа – лесно почти като детска игра, както ще се убедят и децата, ако ги оставите те да го оформят.


Плънката може да бъде от всякакъв мармалад, според вкуса, или от течен шоколад, а отгоре може да се украси с белени бадеми и орехи.


За направата му са нужни: 200 г сладък картоф (батат) – претеглен суров, 100 мл топло прясно мляко, 2 яйца М размер, 120 г захар, 100 г масло на стайна температура, нарязано на парченца, 1 ч.л. настъргана лимонова кора, 1/2 ч.л. ванилия (използвам семенца от шушулка, може да се замени с течна есенция или ванилена захар), 7 г суха мая, 600 г брашно, ягодово сладко; Допълнително: 1 малко яйце + 1 ч.л. прясно мляко – за намазване, захар за поръсване


Сладкият картоф се обелва, нарязва се на парченца и се сварява. След това се пасира на гладко пюре и се оставя за кратко да се охлади.


В дълбока купа се смесват яйцата, захарта и прясното мляко и се разбиват с миксер. Добавят се пюрето от сладък картоф, ванилията и настърганата лимонова кора, разбърква се отново. Към течната смес се изсипват 1/3 от брашното, маята и половината масло. Започва да се бърка с лъжица, като се слага още една 1/3 от брашното и останалото масло.


Оформеното много лепкаво и меко тесто се прехвърля върху набрашнен плот, добавя се останалото брашно и се меси няколко минути, докато се получи еднородно и приятно за работа тесто. След това още около 5 мин. то се разтегля с ръце, прегъва се на две, притиска се леко, отново се разтегля и прегъва, сякаш сгъвате лист. Накрая се премесва отново по стандартния начин за 1 мин., оформя се на топка и се прехвърля в купа, покрива се с влажна кърпа и се оставя да втаса, докато удвои обема си.


Втасалото тесто се разделя на три части върху намазан с олио плот, като всяка се разточва на дълъг и тесен правоъгълник. В средата на всеки се слага от сладкото, прегъва се на две по дължина и се усуква внимателно. Трите фитила се оплитат на плитка, която се прехвърля в намазнена и набрашнена продълговата форма за кекс.


Козунакът се оставя да втаса още 15-20 мин., след което се намазва с разбитото яйце и се поръсва със захар. Слага се в предварително загрята на 160 градуса фурна, температурата се увеличава на 180 градуса и се пече между 30 - 40 мин. - докато придобие приятен загар, а при проверка с клечка тя излиза суха.


Готовият козунак се оставя леко да се охлади, след което внимателно се изважда от формата и се оставя да изстине напълно. Съхранява се увит добре в прозрачно фолио.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (38)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
    КМЕТ В СЯНКА
    Рейтинг: 6191 Весело

    и ние от сутринта се борим здраво с козунаците а за да е още по-весело ни спряха и водата без предупреждение !!!

    ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
  2. 2 Профил на Нефертити
    Нефертити
    Рейтинг: 1957 Весело

    Ще взема да отида да си купя един козунак, за да хапна

    Предразсъдъците са за ограничените.
  3. 3 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
    КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
    Рейтинг: 856 Неутрално

    [quote#2:"Нефертити"]Ще взема да отида да си купя един козунак, за да хапна [/quote]
    В магазини СВА продават топли.

    Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
  4. 4 Профил на Софиянец
    Софиянец
    Рейтинг: 602 Неутрално

    Козунаците и белите курабии ги почвам след час..че утре освен българи и една сурия франсета трябва да храня

  5. 5 Профил на КМЕТ В СЯНКА
    КМЕТ В СЯНКА
    Рейтинг: 6191 Неутрално

    До коментар [#4] от "Софиянец":

    Най - голямото щастие е семейството да се събере !

    ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
  6. 6 Профил на Moonshine
    Moonshine
    Рейтинг: 638 Весело

    [quote#4:"Софиянец"]една сурия франсета трябва да храня[/quote]
    Въоръжи се с търпение и не се нервирай, ако ти казват "много е вкусно, но защо не си добавил еди какво си, знаеш ли колко по-добре щеше да стане"

  7. 7 Профил на ivanchoLA
    ivanchoLA
    Рейтинг: 1441 Весело

    Кат сложиш добри яица и козунак става от всичко, хубаво е да опаковаш горната част на миксера с клингурап, за да не се налага яко чистене след това ... ако сложиш зехтин или маргарин от зехтин стават още по добре и баят по здравословно.

    #notmypresidentAmericans strive for excellence, Europeans for mediocrity ... да не би цоциализъм играло, не би чудо видяло (c) ivanchoLA2012
  8. 8 Профил на ivanchoLA
    ivanchoLA
    Рейтинг: 1441 Весело

    До коментар [#4] от "Софиянец":

    Свиркаи си, повечето и толкоз не могат ...

    #notmypresidentAmericans strive for excellence, Europeans for mediocrity ... да не би цоциализъм играло, не би чудо видяло (c) ivanchoLA2012
  9. 9 Профил на princess_x
    princess_x
    Рейтинг: 1473 Неутрално

    С ДВЕ яйца никога няма да се получи хубав и жълт козунак.
    Вместо сладки картофи би било по-интерсно и вкусно да се прибави шафран.

  10. 10 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
    КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
    Рейтинг: 856 Весело

    [quote#4:"Софиянец"]че утре освен българи и една сурия франсета трябва да храня [/quote]

    Да са ти живи и здрави! Нахрани ги добре!
    По стара българска традиция.

    Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
  11. 11 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
    КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
    Рейтинг: 856 Весело

    [quote#1:"КМЕТ В СЯНКА"]за да е още по-весело ни спряха и водата без предупреждение !!! [/quote]

    Ще попитам в стил Павла: Авария, да?
    Това не може да ти развали хубавият празник!

    Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
  12. 12 Профил на АмброзСП
    АмброзСП
    Рейтинг: 1717 Неутрално

    До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":

    Кмете,добре,че приемаш ситуацията,и не си разваляш настроението.Нали знаеш,че после ще ти мине!!!!
    Весели празници.

    Има три вида истина-моята,твоята и ИСТИНАТА
  13. 13 Профил на КМЕТ В СЯНКА
    КМЕТ В СЯНКА
    Рейтинг: 6191 Весело

    До коментар [#11] от "КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ #27":

    празникът си е празник и ще ни остане само веселият спомен !

    ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
  14. 14 Профил на КМЕТ В СЯНКА
    КМЕТ В СЯНКА
    Рейтинг: 6191 Весело

    До коментар [#12] от "ambrozia":

    най - съм силен в ситуации. Имам спомени и истории като барон Мюнхаузен . Добре, че за всичко имам свидетели, иначе и аз не бих си повярвал !!!

    ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
  15. 15 Профил на ПАВЛА
    ПАВЛА
    Рейтинг: 1441 Весело

    До коментар [#11] от "КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ #27":
    [quote#11:"КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ #27"]Ще попитам в стил Павла: Авария, да?[/quote]
    Разсмя ме, честно.
    Но иначе си признавам, че сутринта както се бях оплескала до върха на опашката в бои точно си мислех, че ще стане ужас, ако спре водата...

    При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
  16. 16 Профил на Jessika
    Jessika
    Рейтинг: 1878 Весело

    До коментар [#15] от "ПАВЛА - за България - с бюлетина 27!":

    Моите нокти нямат нужда от лакиране май .
    Още си стоят нарисувани от четвъртъчното боядисване на яйцата .

    Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
  17. 17 Профил на ПАВЛА
    ПАВЛА
    Рейтинг: 1441 Весело

    До коментар [#16] от "Jessika":
    Я ми кажи, какво мислиш за козунака със сладък картоф? На мен ми звучи интересно. Ще пробвам да го вложа в някой кекс.
    За ноктите - пластмасова четка и пране на ръка оправят проблема.

    При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
  18. 18 Профил на sisiliya6
    sisiliya6
    Рейтинг: 753 Весело

    Комшийката измислила нова технология за замесването на козаначенето тесто....бухала тестото в 2 ,3 найлонови торби и в пералнята....! Супер тесто ставало каза ! ! Аз пък цялата вир вода станах !

  19. 19 Профил на КМЕТ В СЯНКА
    КМЕТ В СЯНКА
    Рейтинг: 6191 Неутрално

    До коментар [#18] от "sisiliya6":

    стар номер но наистина работи

    ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
  20. 20 Профил на КМЕТ В СЯНКА
    КМЕТ В СЯНКА
    Рейтинг: 6191 Весело

    сега пуснах снимки на един от нашите - току що изпечен !

    ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
  21. 21 Профил на Pepee
    Pepee
    Рейтинг: 409 Весело

    До коментар [#18] от "sisiliya6":

    Не забравяйте да го патентовате!

    BRİDGE TOGETHER!
  22. 22 Профил на Euronymous
    Euronymous
    Рейтинг: 925 Неутрално

    Аз направих

    Публикувано през m.dnevnik.bg

    From the depths of Norway , take out your crop pain and feel the true evil !
  23. 23 Профил на КМЕТ В СЯНКА
    КМЕТ В СЯНКА
    Рейтинг: 6191 Неутрално

    До коментар [#22] от "Satyr":

    дай снимки !

    ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
  24. 24 Профил на Euronymous
    Euronymous
    Рейтинг: 925 Неутрално

    До коментар [#23] от "КМЕТ В СЯНКА":
    Пуснах галерия ама нещо липсва !

    From the depths of Norway , take out your crop pain and feel the true evil !
  25. 25 Профил на Jessika
    Jessika
    Рейтинг: 1878 Неутрално

    До коментар [#17] от "ПАВЛА - за България - с бюлетина 27!":

    Никаква идея нямам за сладкия картоф. Козунак никога не съм правила, може би гледайки как майка ми и баба ми се мъчеха да го правят с дози от по 40 яйца ...Може би като стана аз баба ще замеся най-после, имам оригинална рецепта от моята баба, която беше професионалист ( със собствена фурна от преди 9-ти септември). Та да опитат внуците нещо истинско, де, но още има време до тогава, живот и здраве

    Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
  26. 26 Профил на Jessika
    Jessika
    Рейтинг: 1878 Неутрално

    До коментар [#18] от "sisiliya6":

    Уточни, моля, на каква програма трябва да се "пере" козуначеното тесто

    Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
  27. 27 Профил на Арон
    Арон
    Рейтинг: 1441 Весело

    До коментар [#18] от "sisiliya6":
    Ей, на - за ва обичам ас само българките! Изобретателни до гениалност и едновременно красиви и ноо работливи! Щастлив да ви е винаги демят))) Па ас ше си омеса от магазина - има ени хасковски с шоколад, стафиди - половин кило и само за 2.78

  28. 28 Профил на Euronymous
    Euronymous
    Рейтинг: 925 Неутрално

    До коментар [#25] от "Jessika":
    Готварското предаване по Нова ТВ миналата седмица правиха лесен датски козунак със стафиди. Не е като нашите ама се прави лесно и бързо .

    From the depths of Norway , take out your crop pain and feel the true evil !
  29. 29 Профил на ПАВЛА
    ПАВЛА
    Рейтинг: 1441 Любопитно

    До коментар [#26] от "Jessika":
    30 градуса без центрофуга?

    При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
  30. 30 Профил на sisiliya6
    sisiliya6
    Рейтинг: 753 Весело

    До коментар [#21] от "Pepee":

    Е как ,разбира се че ще патентоваме !

  31. 31 Профил на sisiliya6
    sisiliya6
    Рейтинг: 753 Весело

    [quote#26:"Jessika"]Уточни, моля, на каква програма трябва да се "пере" козуначеното тесто[/quote]

    Програма...центрофугиране !

  32. 32 Профил на Софиянец
    Софиянец
    Рейтинг: 602 Неутрално

    До коментар [#6] от "Stardust":

    Моите съм ги обучил добре. Само ядат и казват колко е вкусно. :Д

    Да дам рапорт - получиха се 4 огромни, фантастични козунака, надявам се да стигнат за 20-тина човека. Яйцата за първа година станаха чудесни, а белите курабии наброяват вече към 150 броя. Чуден, международен Великден ще си спретнем.

  33. 33 Профил на 212
    212
    Рейтинг: 524 Любопитно

    италианските са по добри и от домашно направените
    правят се от различни италиански фирми и обикновенно се продават по Коледа вместо по Великден.
    предполагам че българските козунаци за взаимствани именно от тях и това е станало много много отдавна още когато се е приело християнството.
    тези които живеят в италия и околностите и предполагам за какво става въпрос.
    моя съвет е че не са здравословна храна (захар + брашно) за прекаляване но за децата е о.к.

  34. 34 Профил на Мария
    Мария
    Рейтинг: 1515 Любопитно

    До коментар [#33] от "swich2green":

    италианските са по добри и от домашно направените
    правят се от различни италиански фирми и обикновенно се продават по Коледа вместо по Великден.
    ------------------------------

    Според мен "ла крем дьо ла крем" е миланският панетоне Ле Тре Марие. Понякога го поръчваме по Интернет за Коледа. Добрият домашен козунак обаче го превъзхожда...

  35. 35 Профил на 212
    212
    Рейтинг: 524 Весело

    До коментар [#34] от "Мария (№27 - разумният избор на българина)":
    да така се казваха -панетоне Ле Тре Марие
    и мисля че са по добри от домашния козунак но пък и аз не си спомням вкуса му вече толкова добре трябва да е било 1970 когато съм ял такъв направен от баба.
    весел Великден Мария


  36. 36 Профил на Jessika
    Jessika
    Рейтинг: 1878 Весело

    До коментар [#31] от "sisiliya6":

    Благодаря, другата година ще взема да пробвам

    Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
  37. 37 Профил на Горгона Медуза
    Горгона Медуза
    Рейтинг: 524 Неутрално

    Асега дойде и времето да сваляме килцата от хапнатите козунаци.

  38. 38 Профил на Miloslava
    Miloslava
    Рейтинг: 409 Любопитно

    Интересно! С майка ми сме правили, но си е трудоемко, отнема си време и т.н. - абе не е за всеки, и за всяка година А иначе, ако все пак се реша, сладки картофи откъде да намеря (и какъв е смисълът им за вкуса на цялото нещо?)





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK