Виолата: една музикална Пепеляшка

Цигулката и виолата често биват бъркани, тъй като изглеждат по сходен начин, имат по четири струни, също така и двете се подпират на рамото, докато се свири на тях.

© Анелия Николова

Цигулката и виолата често биват бъркани, тъй като изглеждат по сходен начин, имат по четири струни, също така и двете се подпират на рамото, докато се свири на тях.Като част проекта "Концерт на въглавници" всеки месец "Детски Дневник" публикува информация за композиторите, чиито произведения ще бъдат изпълнявани от музикантите, и за инструмента, на който е посветена поредната среща на децата с музиката (всеки концерт е с различен инструмент).


Текстовете нямат претенции за изчерпателност, целта им е по популярен и забавен начин да въведат хлапетата в света на музиката и да ги подготвят за това, което предстои да видят и чуят. Този път Венета Нейнска (музикант и артистичен директор на "Модо България", организатор на проекта) разказва историята на виолата - инструментът, на който е посветен последният за този сезон концерт на възглавници на 19 май. 

Виолата се появява в началото на 16 - ти век, заедно с другите членове на струнно-лъковото семейство – цигулката, виолончелото и контрабаса.


Цигулката и виолата често биват бъркани, тъй като изглеждат по сходен начин, имат по четири струни, също така и двете се подпират на рамото, докато се свири на тях.
Цигулката има по-ярък, брилянтен и висок звук, както и много по-често се ползва за солиращ инструмент. Виолата е с по-матов и кадифен тембър, понякога дори описван като "шоколадов".
Струните й са настроени на квинта по-ниско от тези на цигулката – до, сол, ре, ла.


За разлика от цигулката, чиято дължина стандартно е 35.5см, размерът на виолите варира. Лютиерите, които изработват струнни инструменти, се стремят към богат и пълнозвучен тон, който обаче би изисквал дължина на виолата от 58см - твърде дълга за човешката ръка. Правят се виоли от 38 до 48см, най-често някъде по средата.


Най-находчивият коментар за огромните модели виоли принадлежи на сочения за най-виртуозния виолист на всички времена Уилям Примроуз: "Свиренето на виола е достатъчно трудно и без да се впускаме в среща по борба с нея", обобщава той.За виолата и вицовете


Виолата е един от популярните инструменти във вицовете, вероятно заради големите трудности при овладяването й - поради размера и теглото на инструмента, се изисква повече енергия за направлението на лъка с дясната ръка, както и повече разтягане в лявата.


Ето и една от популярните смешки по темата: Иванчо се упражнявал на виолата си, но колкото и да се стараел, звуците, които излизали, не били особено приятни. Кучето му но можело да понесе шума и след безрезултатният опит да закрие ушите си, започнало да вие. Иванчо свирел все по-силно, кучето не оставало по-назад. В същото време, бащата на Иванчо се опитвал да чете вестник, но му ставало все по-трудно. Накрая се провикнал: "Иванчо, бе, не може ли да свириш нещо, което кучето не знае?"


Музикалната Пепеляшка


Един от най-изявените виолисти в света - Лайънъл Тертис, се бори за промяната в статута на виолата като се опитва да я изравни с цигулката. "Никога повече Пепеляшка!" казва Тетрис за любимия си инструмент и прави всичко възможно тя да не се възприема просто като една "голяма цигулка". Въпреки това, неминуеми са сравненията между двата инструмента. Дори историята на имената им е силно преплетена. При появата и в началото на 16ти век, виолата се е наричала алтова или тенорова цигулка. С термина "виола" са се обозначавали общо всички струнни инструменти.


След няколко трансформации на наименованието, се установяват "viola da brazzo" или "viola da braccio", което ще рече "раменна виола". И до ден днешен, в немския език виолата се нарича "Bratsche".


Интересен факт е, че Джими Хендрикс започва кариерата си като виолист. 

Сред композиторите, свирили на виола са Бах, Бетовен, Бритън, Дворжак, Хайдн, Менделсон, Моцарт, Шуберт, както и много други. Може би най-известният виолист в момента е Юри Башмет. Той е свирил в България многократно, а сред репертоара му са множество съвременни произведения.


Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK