Ризото със зелени аспержи

Децата подхождат с интерес и любопитство към този зеленчук, който освен красив външен вид е и полезен

© Димитър Катерински

Децата подхождат с интерес и любопитство към този зеленчук, който освен красив външен вид е и полезен



Аспержите стават все по-популярен зеленчук у нас, а техният апогей на пазара е именно през пролетта. Така че днешната неделя е идеалното време за приготвянето им, като смело могат да се ядат самостоятелно или да се включат в многообразие от ястия – кишове и тарти, към омлет, задушени с месо, в салата, като крем-супа или пък в ризото.


Най-популярното им и семпло приготвяне е със сос "Холандез", като се сервират със задушени картофи и/или месо. Тайната на добрия вкус на аспержите обаче си остава във варенето – те трябва да се варят за кратко, за да остават леко хрупкави, иначе се разкашкват и губят приятния си аромат. Децата подхождат с интерес и любопитство към този зеленчук, който освен красив външен вид е и полезен.


Приготвя се лесно, така че малчуганите могат и сами да се справят с обработката му и докато белите аспержи са малко капризни, то зелените не изискват никакви специални умения, за да се превърнат в ароматна вечеря.




Италианското ризото традиционно се прави с бяло вино, но в този случай е със сметана, която го превръща в нежно и кремообразно кадифе, а деликатният му вкус контрастира идеално със свежата хрупкавост на аспержите и пикантността на пармезана. Тази рецепта напълно се вписва в идеята за "комфортни храни", като донася настроение на уют и затопля приятно стомасите не само на децата, но и на възрастните.


За направата му са нужни: 250 г ориз "Арборио" (за ризото), 300 г зелени аспержи, 1 с.л. зехтин, 1 с.л. масло, ½ глава лук, 1 литър горещ зеленчуков бульон (най-добре домашен), 100 г заквасена сметана , сол и черен пипер на вкус, настърган пармезан за сервиране.


Лукът се нарязва на дребно и се задушава в дълбок съд заедно с маслото и зехтина, докато омекне. Прибавя се оризът и сместа се разбърква непрекъснато за 2-3 минути, докато поеме част от течността. Добавя се горещият бульон и ястието се оставя да къкри на бавен огън до готовност – около 15 мин.


Аспержите се измиват, отрязват им се твърдите части от долния край на стеблото и се обелват наранените участъци, ако има такива. В дълбока тенджера се кипва един литър вода и аспержите се варят 7 минути, след което се обливат със студена вода и се нарязват на парченца с дължина 1 см.


Малко преди края на варенето на ризотото към него се добавят аспержите и сместа се подправя със сол и черен пипер на вкус. Накрая се сипва заквасената сметана, разбърква се добре и ястието се сваля от котлона.


Ризотото се сервира горещо, поръсено с настърган пармезан. 


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (33)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на Freedom of Speech
    Freedom of Speech
    Рейтинг: 660 Неутрално

    Ном ном

    Езикът е машина и не бива да се допуска пружините й да скърцат.
  2. 2 Профил на Euronymous
    Euronymous
    Рейтинг: 877 Неутрално

    Да ама аспержите не са популярни в България

    Публикувано през m.dnevnik.bg

    From the depths of Norway , take out your crop pain and feel the true evil !
  3. 3 Профил на silverhead
    silverhead
    Рейтинг: 442 Неутрално

    Проверен заместител на ориза "Арборио" е Бисерен на Фамилекс. Лично аз ризотото го предпочитам с бяло вино. Много прилично ризото миланезе става, като се използва куркума вместо шафран На цвят е същшото. Разбира се, ароматът е различен, но пак не е лош. Бон апети!

  4. 4 Профил на comandante  vs  либерални ентусиасти&корпократи
    comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
    Рейтинг: 2499 Неутрално

    [quote#2:"Count Grishnackh"]Да ама аспержите не са популярни в България
    [/quote]
    Съдържание на нитрати и доста високи цени ... няма нито една българско гозба с аспержи !

    Libertarianism is just anarchy for rich people
  5. 5 Профил на Dragoslava
    Dragoslava
    Рейтинг: 981 Неутрално

    До коментар [#2] от "Count Grishnackh":

    Може със зелени лозови листа, накъсани на дребно и домати, много го обичаме в къщи. А също и с кафяв ориз.

  6. 6 Профил на Euronymous
    Euronymous
    Рейтинг: 877 Неутрално

    До коментар [#5] от "Dragoslava":
    Може ама като ги пишат , поне малко да популяризират продуктите

    From the depths of Norway , take out your crop pain and feel the true evil !
  7. 7 Профил на Euronymous
    Euronymous
    Рейтинг: 877 Неутрално

    До коментар [#4] от "comandante": ще ти дам идея - боб с аспержи и червен лук

    From the depths of Norway , take out your crop pain and feel the true evil !
  8. 8 Профил на Ганий
    Ганий
    Рейтинг: 670 Неутрално

    Цитат: Ризото със зелени аспержи
    -------

    Някой може ли да ми обясни каква е разликата между `ориз със зелени аспержи/зелени аспержи с ориз` и изписаното в заглавието...


    ------------
    заб. преди време минахме през едно селце, в което вероятно чужденец не е влизал от времето на нашествието на турците (ако са го завладявали!), но на прозореца на нещо, което вероятно е било дюген преди столетия, святкаше подканящото `Open`...

    Разтурям колоквиума!
  9. 9 Профил на nelva
    nelva
    Рейтинг: 497 Неутрално

    КРЪСТОСАНИ КАТО ПИЩОВИ.
    ГРОЗНО Е ТАКА - ЗЕЛЕНО ,,ИЗГЛЕЖДА СУРОВО.
    НЯМА ДА МИ Е ВКУСНО.

  10. 10 Профил на nelva
    nelva
    Рейтинг: 497 Неутрално

    ЗАБРАВИХ-ОРИЗА ПРИЛИЧА НА ПИХТИЯ.
    НАУЧЕТЕ СЕ ОТ ТУРЦИТЕ КАК СЕ ГОТВИ ХУБАВО ОРИЗ.

  11. 11 Профил на cup_of_tea
    cup_of_tea
    Рейтинг: 605 Неутрално

    [quote#2:"Count Grishnackh"]Да ама аспержите не са популярни в България[/quote]

    А преди 1950-те България е била водещ износител на аспержи за Европа.
    Сега също се гледат, пак за износ.

  12. 12 Профил на Lady  Zeppelin
    Lady Zeppelin
    Рейтинг: 1366 Неутрално

    До коментар [#11] от "cup_of_tea":
    Прабаба ми е гледала аспержи в градината си.

    Една малка забележка към авторката. Най-популярната и най-лесна рецепта за аспержи са аспержи със сос винегрет, т.е. салата или предястие.

    Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
  13. 13 Профил на Мария
    Мария
    Рейтинг: 1536 Любопитно

    До коментар [#12] от "Lady Zeppelin":

    Бих добавила - и най-вкусната. Може да се опрости и още - аспержи, леко поръсени само със сол. Трябва обаче да са от най-младите и хрупкави. При консервираните или готвени вкусът е доста опорочен.

    ”За мен България си остана един вечен мираж. В който и свят да съм, винаги ще я нося като ранена птица в сърцето си." (Никола Манев)
  14. 14 Профил на Plamen Peev
    Plamen Peev
    Рейтинг: 8 Неутрално

    До коментар [#8] от "Ганий":

    Ризото:
    Запържвате лук в масло за няколко минути, добавяте ориза и разбърквате за минута-две. После добавяте 1 черпак горещ бульон. След като оризът поеме част от бульона, и останалият се изпари се добавя още един черпак, и се продължава така докато стане готово ястието.



    Варен ориз няма нужда да Ви обяснявам как се приготвя


    До коментар [#10] от "nelva":

    Турският начин за приготвяне на ориз е много различен от италианският. Няма нужда никой да се очи от никого, просто става дума за различни ястия. Испанският(paella) също е добър, и е различен и от турския и от италианския.

  15. 15 Профил на Ганий
    Ганий
    Рейтинг: 670 Неутрално

    До коментар [#14] от "peevpl":

    Ясно!
    Кажи на редакцията вече да пише томатена/потатена супа...
    ---
    заб. както МНОГО добре ти е известно - не трябва да ми обясняваш как се вари ориз, щото аз си го ям суров...

    Разтурям колоквиума!
  16. 16 Профил на Plamen Peev
    Plamen Peev
    Рейтинг: 8 Неутрално

    До коментар [#15] от "Ганий":

    Съвсем добронамерено ви обясних какво е ризото, И на мен не ми беше ясно до скоро каква е разликата между нормален ориз и ризото, и понеже попитахте, Ви обясних.. не виждам смисъл от ирония.

  17. 17 Профил на Ганий
    Ганий
    Рейтинг: 670 Неутрално

    [quote#16:"peevpl"] не виждам смисъл от ирония.[/quote]
    Вярно!
    Като го видях (моето съобщение) - не иронично, а дори малко злобничко звучи...
    Соррррррррррррри, както казват французите!
    Понякога езикът ми е хаплив! Извинявай! Не съм искал да те обидя!
    ---
    заб. предполагам начинът на приготвяне на ЕДНА от съставките е важен, но не променя наименованието... Ако ще го казваме някак си, то може да бъде (примерно) пържен ориз с аспержи. Щото има много ястия, при които нещо се запържва, но не знам това да е водещо и да предопределя наименованието...

    Разтурям колоквиума!
  18. 18 Профил на Ганий
    Ганий
    Рейтинг: 670 Неутрално

    [quote#17:"Ганий"]но не знам това да е водещо и да предопределя наименованието... [/quote]

    с една единствена цел - ДА СЕ ВМЪКНЕ НЕЩО ЧУЖДИЧКО, да се направи поредната малка крачка към отродяването...
    Защото, ако си обърнал внимание, вече ДОРИ няма `Въйййййййййй...`, `Оооооооооооо......` и т.н., а просто едно извечно употребявано от Българите `Уауууууууууууууууу........`

    Разтурям колоквиума!
  19. 19 Профил на Plamen Peev
    Plamen Peev
    Рейтинг: 8 Неутрално

    До коментар [#18] от "Ганий":

    Аз съм от Бургас и си въйкам, без никога да казвам Уау

  20. 20 Профил на Ганий
    Ганий
    Рейтинг: 670 Неутрално

    [quote#14:"peevpl"]Ризото:
    Запържвате лук в масло за няколко минути, добавяте ориза и разбърквате за минута-две. После добавяте 1 черпак горещ бульон. След като оризът поеме част от бульона, и останалият се изпари се добавя още един черпак, и се продължава така докато стане готово ястието. [/quote]

    Посегнах и взех първата готварска книжка, която се оказа под ръка...
    Същият начин и последователност на приготвяне на ориза (1:1; едно към едно!), но не пише ризото с маслини, а маслини с ориз... Вярно, книгата е от времето на соца, когато масово се използваха русизми за щяло и нещяло, за да ни отродят и да ни привържат към колесницата на Москва!

    http://prikachi.com/images.php?images/48/6126048I.jpg

    Разтурям колоквиума!
  21. 21 Профил на Ганий
    Ганий
    Рейтинг: 670 Неутрално

    [quote#19:"peevpl"]Аз съм от Бургас и си въйкам, без никога да казвам Уау [/quote]

    Тъй, тъй...
    То по времето на соца Бургазлии ги обявиха, че говорят по-правилен Български и от Великотърновградчани
    Да ти кажа честно - по-добре го говорите от шопите

    Разтурям колоквиума!
  22. 22 Профил на Plamen Peev
    Plamen Peev
    Рейтинг: 8 Неутрално

    тази рецепта съвпада с начина на приготвяне на традиционното италианко ястие ризото:

    http://bg.wikipedia.org/wiki/Ризото
    http://en.wikipedia.org/wiki/Risotto

  23. 23 Профил на Ганий
    Ганий
    Рейтинг: 670 Неутрално

    [quote#22:"peevpl"]http://bg.wikipedia.org/wiki/Ризото [/quote]

    Нали ти казвам, че отродяването върви с пълна сила...
    На края на статията има отпратка към изисканото Българско ястие `ризото с гъби`, вместо чуждоезичното, префърцунено и непознатото за Българина `гъби с ориз`

    Разтурям колоквиума!
  24. 24 Профил на Plamen Peev
    Plamen Peev
    Рейтинг: 8 Неутрално

    за това съм съгласен напълно

  25. 25 Профил на princess_x
    princess_x
    Рейтинг: 1864 Неутрално

    [quote#8:"Ганий"]Някой може ли да ми обясни каква е разликата между `ориз със зелени аспержи/зелени аспержи с ориз` и изписаното в заглавието[/quote]

    Ами, както са описали рецептата тук, това си е чист 'ориз с аспержи'. При ризотото се прибавя вино; използва се масло и, най-важното - бульонът се прибавя ПОСТЕПЕННО, а не се излива наведнаж, както е в рецептата на Дневник.

  26. 26 Профил на princess_x
    princess_x
    Рейтинг: 1864 Неутрално

    [quote#10:"nelva"]ЗАБРАВИХ-ОРЗА ПРИЛИЧА НА ПИХТИЯ.
    НАУЧЕТЕ СЕ ОТ ТУРЦИТЕ КАК СЕ ГОТВИ ХУБАВО ОРИЗ. [/quote]

    Турците си готвят ориза по турски, а ризотото трябва да е ал денте, т.е. да е леко твърдо. Бульонът се прибавя с черпака след като оризът го е поел, а не всичкият на веднаж. Накрая се изключва котлонът, прибавя се малко масло и пармезан и се оставя да постои 2-3 минути, преди да се поднесе. Този ориз от снимката изглежда доста сух и преварен.

  27. 27 Профил на InmoInvestments
    InmoInvestments
    Рейтинг: 823 Неутрално

    Най-добро ризотто с манатарки и бели трюфели ! Убийствено добро с бяло вино по избор, за предпочитане от Сицилия.

    You can get much farther with a kind word and a gun than you can with a kind word alone. Al Capone
  28. 28 Профил на Нефертити
    Нефертити
    Рейтинг: 1557 Любопитно

    Изглежда ми вкусно

    Предразсъдъците са за ограничените.
  29. 29 Профил на Ирина Катеринска
    Ирина Катеринска
    Рейтинг: 605 Неутрално

    Благодаря за интересните коментари .
    В случая ризотото не е направено с вино (написала съм и в статията защо), заради това, че рецептата е за деца. Аз лично намирам няколко разлики в начина на приготвяне на ориз у нас и на ризото в Италия, не само по използваните продукти, но и в технологията, затова и съм го нарекла с истинското му име. Можем да го наричаме и ориз с аспержи, в крайна сметка не е толкова важно, най-важното е да е вкусно и весело, мисля аз .

  30. 30 Профил на walco
    walco
    Рейтинг: 171 Весело

    Вси4ко хубаво, ама с тази закисана сметана направо ме шашнахте. Ако това го про4ете някой Италианац ще полу4и инфаркт.Това си е някъкъв ориз по Български. Чел съм ризото по какви ли не на4ин, и там НИКОГА НИКОГА закисана сметана не е имало. Същото е ако напрвите пица и я намажете с кет4уп.

  31. 31 Профил на walco
    walco
    Рейтинг: 171 Весело

    Освен това бульона не се налива наведнъж а по малко. Като го поеме ориза пак доливаме. Може да се даде и малко вино.Към края Италианците добавят още малко масло и пармезан, за да бъде още по кремаво. Това е оригинала.Закисана сметана никога.

  32. 32 Профил на princess_x
    princess_x
    Рейтинг: 1864 Неутрално

    До коментар [#29] от "Ирина Катеринска":

    Ако използвате името 'ризото', би трябвало да дадете оригиналната рецепта.

    До коментар [#30] от "walco":

    Проблем на българите е, че вместо да поддържат нашите традиции, се опитват да 'подобряват' чуждите, които са резултат на вековен опит и усъвършенстване. И в това се 'учат' от американците - смятат, че колкото повече продукти прибавят към една рецепта, толкова по-вкусно ще стане ястието. Да, ама НЕ! Особено, когато става въпрос за ястия, непознати за българина; за продукти и подправки, с които няма опит - как би могъл да експириментира с неща, от които си няма понятие! Резултатът е пица с кетчъп и майонеза - пфу!!

  33. 33 Профил на walco
    walco
    Рейтинг: 171 Весело

    До коментар [#32] от "princess_x":Много 4есто виждам рецепти който пишат Българи и който са направо подигравка към кухнята да този народ. Най много в Италиянската кухня.Айде при макароните и спагетите свободата е много голяма но при ризото и полентата е строго определено. И най-ве4е закисаната сметана е по4ти непозната за Италианците. Те по4ти не я исползват.Обикновенната сметана да използват я много , и то най- ве4е северна Италия, южната са пове4е на домати. За разлика На Французите , Германците,Австрииците и Чехите който я исползват много 4есто .





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK