Бухнали палачинки

Бухнали палачинки

© Димитър Катерински



Високи палачинки, бухнали палачинки, смешни палачинки... Тази закуска има доста названия, възникнали при първата й среща с гладни малчугани, но като че ли най-много й подхожда името "вкусни палачинки". Въпреки че изобщо не изглежда като традиционните, тя има техния вкус, поднесен по различен начин.


Името им на английски е popoveres и се приготвят изключително лесно, особено ако нямате настроение през уикенда да стоите дълго в кухнята или искате да направите нещо заедно с децата. Най-сложната част е чакането, докато се пекат, но тя е и най-интересната, защото във фурната се случва чудото на бухването и превръщането на течната смес във всякакви причудливи форми.


Тестото им е от яйца, прясно мляко и брашно – точно като палачинковото, с мъничко добавка на захар и ванилия, които могат да се пропуснат, ако ще ги сервирате със солена плънка.




Най-вкусни са леко топли, гарнирани с течен шоколад или сладко по избор. И наистина имат вкус на палачинки, постигнати без задължителното дълго стоене около котлона. Оставете малчуганите да ги забъркат, а след това и да се забавляват, докато гледат промяната им във фурната.


От тази доза се получават 10 "бухнали палачинки", които се пекат във форми за мъфини, но могат да се използват и чашки за крем-карамел. Важно е по време на печенето фурната да не се отваря, за да не спаднат.


За направата им са нужни: 230 мл прясно мляко, 2 големи яйца, 160 г брашно, 1 ч.л. зехтин, 1 с.л. захар, ½ ч.л. ванилия, 50 г разтопено масло.


Фурната се включва да загрее на 200 градуса. Млякото, яйцата, зехтина, захарта, солта и ванилията се разбиват с миксер до получаването на хомогенна смес. Брашното се добавя на две части и продължава да се бърка още няколко минути, докато стане еднородно палачинково тесто. Оставя се да отдъхне.


Маслото се разтапя на бавен огън и след това с него се намазват дъното и стените на формички за мъфини. Палачинковата смес се разпределя в тях, като всяка се пълни до половина, след което се слагат в загрялата фурна.


"Бухналите палачинки" се пекат на 200 градуса между 30 и 40 мин. или докато придобият приятен златист цвят. След като се извадят от фурната, може да се направи на всяка по една малка дупчица с клечка за зъби, за да излезе парата, която се е събрала в тях, и да не остават влажни в средата. 


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (13)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на Bicho Raro
    Bicho Raro
    Рейтинг: 1491 Неутрално

    Изглеждат вкусно, ще се пробвам днес.

    "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
  2. До коментар [#1] от "VеnRus 2008":

    Имаш нужда. Не забравяй да упражниш и мекиците.

  3. 3 Профил на КМЕТ В СЯНКА
    КМЕТ В СЯНКА
    Рейтинг: 4967 Неутрално

    бързо, лесно, вкусно !

    ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
  4. 4 Профил на джо
    джо
    Рейтинг: 466 Весело

    ей, много добра идея са тия палачинки. не че не обичам да правя и стандартните, де.. но заради вида си струва да се опита

    .. за да правиш култура, ти трябва първо възпитание ..
  5. 5 Профил на Euronymous
    Euronymous
    Рейтинг: 925 Неутрално

    Приличат малко на американските

    Публикувано през m.dnevnik.bg

    From the depths of Norway , take out your crop pain and feel the true evil !
  6. 6 Профил на baxter
    baxter
    Рейтинг: 696 Неутрално

    Супер, ще ги направя още днес на домочадието.

  7. 7 Профил на izabell
    izabell
    Рейтинг: 1427 Неутрално

    Обичам ги мекички и със пудра захар

  8. 8 Профил на karla80
    karla80
    Рейтинг: 409 Неутрално

    До коментар [#7] от "xalikarans":

    като едно време...

  9. 9 Профил на Чардо
    Чардо
    Рейтинг: 1441 Весело

    [quote#1:"VеnRus 2008"]Изглеждат вкусно, ще се пробвам днес. [/quote]
    ==================

    Венче , хвърли малко и към Сливен

    Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
  10. 10 Профил на Нефертити
    Нефертити
    Рейтинг: 1781 Весело

    Изглеждат превъзходно и апетитно...както съм огладняла...

    Предразсъдъците са за ограничените.
  11. 11 Профил на Lady  Zeppelin
    Lady Zeppelin
    Рейтинг: 1441 Неутрално

    Не познавам тази рецепта, ще трябва да я опитам.

    Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
  12. 12 Профил на Музар
    Музар
    Рейтинг: 1441 Неутрално

    Изглеждат страхотно! Но ще почакат, че на никой не му се излиза за яйца...

    Да питам хартиените форми за мъфини мажат ли се с масло?

    Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
  13. 13 Профил на Ирина Катеринска
    Ирина Катеринска
    Рейтинг: 638 Неутрално

    До коментар [#12] от "Музар":

    Не знам дали въпросът е за тази рецепта или по принцип - но отговарям за по принцип и за мъфините - не, няма нужда да се мажат. В случая съм използвала силиконова форма с 12 гнезда за мъфини, става и с метална или с чашки за крем-карамел, като в тях не се слагат хартиени капсули - това ще попречи на "палачинките" да бухнат хубаво .





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK