Петият Детски панаир очаква посетителите си на 1 и 2 юни в София

Петият Детски панаир очаква посетителите си на 1 и 2 юни в София

© Георги КожухаровНа 1 и 2 юни в градинката пред Народния театър "Иван Вазов" в София ще се проведе петото издание на Детския панаир, организиран от фондация Easyart.


Участниците ще имат възможност да се включат в над 50 различни прояви под формата на арт ателиета, спортни състезания, музикални занимания, спектакли, танци, игри. Програмата е организирана от 10 до 18.30 ч.


Петото издание на Детски панаир в София ще предложи изключително пътешествие в космоса и подводното царство на най-малките, уточняват организаторите.
В рамките на 2 дни – 1 и 2 юни, в Чешкия център в столицата децата ще могат се превърнат в истински космонавти – облечени в подходящ костюм и пътешествайки между огромни макети на планетите от Слънчевата система. В Природонаучния музей малчуганите ще могат да опознаят тайните на морета и океани и техните обитатели. Игра с търсене на съкровища ще очаква най-малките в Археологическия музей. Организаторите от фондация Easyart ще предложат и още едно образователно забавление – Скритите символи в герба на София.


"За нас е от изключително значение да можем да предоставим на детската публика качествен продукт,
който да провокира най-малките, да ги накара по естествен начин да се запознаят с различните форми на изкуство, да заобичат местата от културната инфраструктура на града – музеи, галерии, театри. В България все още се приема, че в музея трябва да се мълчи и едва ли не той не е подходящо място за деца. Ние искаме тези институции да се отворят за детска публика, да станат привлекателни и интересни за децата. Затова и в рамките на Детски панаир освен ателиета и игри на открито винаги присъстват инициативи, които да накарат децата да влязат в културните институции и да останат
впечатлени", коментира председателят на фондация Easyart Станка Желева. 


Освен новите инициативи организаторите запазват и всички успешни ателиета и игри от предишните издания на панаира: Изкуство и рисуване, Стъклопис, Макиаж, Грънчарско ателие, фокуси и др. Уроци по готварство малчуганите ще могат да взимат от Ути Бъчваров.


Спортовете също не са пренебрегнати – децата ще могат да поиграят шах или футбол, да се забавляват на стената по катерене или да играят зумба или народни танци, както и десетки други инициативи.


Любимата атракция на децата от предишните издания на панаира също ще е на разположение - действаща пожарна кола ще бъде паркирана отново на площада пред Народния театър, а децата ще могат да се качват в нея. Няколко пъти през деня пожарникарите пускат и маркуча с вода, с който се гаси огън, за радост на хлапетата. 

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK