Черешово клафути

Леко топъл, сервиран с топка сладолед,десертът е много вкусен, но тогава трудно може да се реже на парченца и е по-подходящо да се хапва с лъжица. Нещо, на което децата много се радват.

© Ирина Катеринска

Леко топъл, сервиран с топка сладолед,десертът е много вкусен, но тогава трудно може да се реже на парченца и е по-подходящо да се хапва с лъжица. Нещо, на което децата много се радват.



Зад това интересно име се крие един от най-простите и харесвани френски сладкиши. Родното му място е регионът Лимузин, традиционно се приготвя с череши и има влажна текстура, напомняща много на печен крем.


Днес популярността му е толкова голяма, че и плънката от плодове обхваща широко разнообразие – ягоди, малини, вишни, къпини, кайсии, ябълки и дори ананас.


Самото му забъркване отнема буквално няколко минути, стига преди това с децата да сте обезкостили нужното количество череши. А ако го направите съвсем по оригиналния начин, без да махате костилките, става съвсем бързо. Във Франция казват, че така ароматът на клафутито е неустоим, макар че яденето му след това е малко по-трудно.




Важно е да се пече на ниска температура, за да не остане в средата суров, и след това да се прибере в хладилника за няколко часа, за да стегне добре. Леко топъл, сервиран с топка сладолед, също е много вкусен, но тогава трудно може да се реже на парченца и е по-подходящо да се хапва с лъжица. Нещо, на което децата много се радват.


От посочената доза могат да се направят два броя клафути в по-малки тавички, единият с череши, а вторият с друг плод по избор. Базовата рецепта търпи и доста вариации – бялата захар може да се замени с кафява, да се направи с пълнозърнесто брашно или само с прясно мляко. Вкусен вариант е преди печене да се поръси със захар, за да се получи хрупкава коричка.


Нужни продукти: 450 г череши, 3 големи яйца, 80 г захар, 2 с.л. разтопено масло, 120 мл течна сметана, 120 мл прясно мляко, 120 г брашно, ½ ч.л. семенца от шушулка ванилия (могат да се заменят с есенция или ванилена захар), пудра захар за поръсване.


Черешите се почистват от костилките и се подрежда в правоъгълна или кръгла тава, намазана предварително с масло.


Яйцата се разбиват с миксер заедно със захарта и ванилията, след което се добавят сметаната, прясното мляко и разтопеното масло. При непрекъснато бъркане се изсипва брашното и сместа се разбива, докато стане еднородна. След като е готова се излива върху черешите.


Сладкишът се пече на 170 градуса 40 мин. или докато придобие приятен златист цвят. Преди сервиране се поръсва с пудра захар. 


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (22)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на Euronymous
    Euronymous
    Рейтинг: 845 Неутрално

    Ял съм такова ! Много е добро !!!

    Публикувано през m.dnevnik.bg

    From the depths of Norway , take out your crop pain and feel the true evil !
  2. 2 Профил на Нефертити
    Нефертити
    Рейтинг: 1513 Весело

    Ех, че вкусно!

    Предразсъдъците са за ограничените.
  3. 3 Профил на Thermobee
    Thermobee
    Рейтинг: 1316 Неутрално

    Отровен съм от политика и прочетох "черешово чифути" :) :) Звучи много вкусно, особено с чаша хубаво кафе.

    Публикувано през m.dnevnik.bg

    Не на ислямската инвазия в Европа!
  4. 4 Профил на izabell
    izabell
    Рейтинг: 1285 Неутрално

    С кайсии става най-привлекателен на вид сладкиша,понеже като се обърне тавата кайсиите приличат на малки лодки и се поръсват с пудра захар

  5. 5 Профил на БСП създаде Пеевски  ГЕРБ го нахрани
    БСП създаде Пеевски ГЕРБ го нахрани
    Рейтинг: 804 Неутрално

    това изглежда страхотно

    РЕФОРМИРАНЕ НА ПРОКУРАТУРАТА ВЕДНАГА
  6. 6 Профил на Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
    Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
    Рейтинг: 640 Весело

    Аааааа знаееем я тази рецепта, вкусничко и лесничко a става чудно и с ягоди не заради друго а защото не чистиш костилката .... все пак малките не успяват да ометат всичкия плод преди да го хвърлим във фурната.Който не го е пробвал само губи

    АМАН ОТ НЕКАДЪРНИ ОБНОВЛЕНИЯ
  7. 7 Профил на izabell
    izabell
    Рейтинг: 1285 Неутрално
  8. 8 Профил на Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
    Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
    Рейтинг: 640 Весело

    До коментар [#7] от "xalikarans":

    АМАН ОТ НЕКАДЪРНИ ОБНОВЛЕНИЯ
  9. 9 Профил на murttle
    murttle
    Рейтинг: 950 Неутрално

    Опитвала съм такъв сладкиш, но не знаех, че е така лесен за приготвяне. Само това със слабата фурна дето все не мога да го схвана какво точно означава, но ще потърся консултация. Непременно ще се опитам да го направя.

  10. 10 Профил на bramasole
    bramasole
    Рейтинг: 3571 Весело

    Прочетохме т. нар. "базова" рецепта, да извикаме на помощ и фантазията, и - нека приготвянето на сладкиша да започне сега!

    "На народите с къса памет преходите са им много дълги." Тони Филипов, д-р
  11. 11 Профил на hope
    hope
    Рейтинг: 3456 Неутрално

    Млечна сметана /не заквасена/ от къде да си купим?
    На "президент" май има, около 6лв. 500гр.
    Надявам се на никой да не му хрумне да използва химически обработената растителна, все едно да заместиш маслото с маргарин.

    Любовта ще спаси света!!!
  12. 12 Профил на ПАВЛА
    ПАВЛА
    Рейтинг: 1316 Весело

    До коментар [#10] от "domakinq":
    С череши е чудно, но пробвай и с праскови, когато им дойде времето. Аз добавям и малко канела и смлян карамфил.

    При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
  13. 13 Профил на bramasole
    bramasole
    Рейтинг: 3571 Неутрално

    До коментар [#12] от "ПАВЛА - Sorrylol":
    С кайсии съм правила, ще пробвам и с праскови. Има един микс подправки на унгарската "Котани" - за ябълков щрудел. В него, освен канела и карамфил, има и една идея джинджифил, и др. подправки - получава се нещо прекрасно, пробвай, ако желаеш.
    При коментари за такива вкусотии, слюноотделянето не заработва ли на "повишени обороти"?

    "На народите с къса памет преходите са им много дълги." Тони Филипов, д-р
  14. 14 Профил на ПАВЛА
    ПАВЛА
    Рейтинг: 1316 Неутрално

    До коментар [#13] от "domakinq":
    [quote#13:"domakinq"]При коментари за такива вкусотии, слюноотделянето не заработва ли на "повишени обороти"?[/quote]
    Много си права, а като се прибавят и прибежките до кухнята за проверка на онова във фурната...
    За джинджифила си е така, освен уникален аромат, е и полезен за храносмилането. За сладкиши - само сух, иначе е прекалено остър. Другия вариант ако ползваш пресен, е да удавиш две резенчета в малко ром и после да ползваш само него.

    При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
  15. 15 Профил на dedo pepo
    dedo pepo
    Рейтинг: 1204 Весело

    До коментар [#13] от "domakinq":
    При коментари за такива вкусотии, слюноотделянето не заработва ли на "повишени обороти"?"

    -Какво сторихте вие с мен?!
    Едва ли ще опитам десерта,но дано по-бързо забравя прочетеното.

  16. 16 Профил на bramasole
    bramasole
    Рейтинг: 3571 Весело

    До коментар [#15] от "dedo pepo":

    Не го забравяй, а го направи - замени някоя от съставките, добави друга - и за следобедните кафе/ чай сладкишът ще е готов!
    Пък после - защо жените искаме равноправие...

    "На народите с къса памет преходите са им много дълги." Тони Филипов, д-р
  17. 17 Профил на areta
    areta
    Рейтинг: 1202 Весело

    Хора, на диета съм, недейте така!

  18. 18 Профил на Koba Stalin
    Koba Stalin
    Рейтинг: 1316 Весело

    Рецептата не е достатъчна. Нужен е и специален съд, вкойто се поднася този десерт - казва се "клафутиера".

    /не се чете/
  19. 19 Профил на Жени Колева
    Жени Колева
    Рейтинг: 1327 Неутрално

    Тествано! И с малини става прекрасно, а наистина се приготвя много лесно

  20. 20 Профил на ПАВЛА
    ПАВЛА
    Рейтинг: 1316 Весело

    До коментар [#18] от "Тони Шнайдера":
    Братчед, в случая се казва "черешова клафутиера". И моля да не се бърка с останалоплодните такива!!!

    При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
  21. 21 Профил на Koba Stalin
    Koba Stalin
    Рейтинг: 1316 Весело

    До коментар [#20] от "ПАВЛА - Sorrylol":

    Ха-ха-ха! 1000+++++++++++++++Супер!

    /не се чете/
  22. 22 Профил на bee
    bee
    Рейтинг: 1108 Весело

    Много интересна рецепта. По принцип много харесвам сладкиши с плодове, но в семейния тефтер с рецепти събирани в продължение на години от майка ми и продължени от мен освен един сладкиш с ябълки и някакъв с компот подходящ за пости други рецепти с плодове няма. Но тази рецепта наистина е интересна и ще я пробвам, а дотогава смятам да забъркам един простичък и многократно изпитван кекс / както го наричаме ние тук на село /, със съвсем обикновени съставки и отличен резултат на бухнало чудо, хем ефирно, хем мекичко като дунапрен. Че от кое време му се каня.
    А на този си записвам рецептата определено.

    " Истинската мярка за човека е как се отнася към този, който не може да му бъде полезен. "




За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK