Фандъкова: Големите градове не могат да се справят с обезщетения за деца извън градините

Йорданка Фандъкова

© Надежда Чипева, Капитал

Йорданка ФандъковаБез помощ от държавата големите градове не биха могли да се справят финансово, ако бъде въведено обезщетение от 120 лв. месечно за деца, останали извън градините. Това коментира кметът на София  Йорданка Фандъкова, цитирана от БТА.


Столичната община и лично аз влагаме всеки възможен лев в строителството на детски градини, заяви още Фандъкова, която провери строителството на нова детска градина в "Красно село". Изказването й беше направено по повод предложението на депутатите от левицата Борис Цветков, Георги Кадиев и Георги Гьоков чрез промяна в Закона за народната просвета общините да компенсират родителите на децата, неприети в детска градина със 120 лева месечно. Депутатите от левицата са изчислили, че за целта ще са необходими до 12 млн. лв. на година за неприетите около 10 000 деца в детски градини в страната.


Хубаво е, когато станеш депутат, да започнеш да даваш задачи на кметовете, коментира Фандъкова. Разбира се, че би било добре да се мисли за вариант за обезщетение за неприетите деца. Големият въпрос обаче е откъде ще се намерят средства, каза още кметът.
Тя обясни, че за решаването на този проблем в София има три варианта. Първият и най-лесен начин според нея е да се увеличат данъците и оттам приходите. Това обаче не е моята политика, отбеляза Фандъкова. По думите й вторият вариант е да се спре строителството на детски градини и да се започне изплащането на обезщетения. Според кмета обаче по-важно е проблемът да се решава дългосрочно. Третият вариант, който ми се струва разумен, е участието на държавата. Без това няма как големите градове да се справят, коментира Фандъкова.


Кметът припомни, че само за пет години в столицата са построени 55 нови сгради за детски градини и са осигурени места за над 8500 деца.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK