Ледено гаспачо

Гаспачото е най-вкусно, след като е отлежало за един-два часа в хладилника, но ако вие и децата нямате търпение за това, просто сложете няколко кубчета лед и изчакайте да пуснат хладината си

© Ирина Катеринска

Гаспачото е най-вкусно, след като е отлежало за един-два часа в хладилника, но ако вие и децата нямате търпение за това, просто сложете няколко кубчета лед и изчакайте да пуснат хладината си



Ако и вие като мен мислите, че най-бързата студена супа е тараторът, със сигурност ще се изненадате, че испанското гаспачо се приготвя дори по-бързо и от него. В летните жеги малко неща са по-освежаващи от ледените течности, а когато идеално пасват и на идеята за бърз обяд – още по-добре. На малко хора им се стои продължително време около печката, особено на децата, които иначе с удоволствие се включват в приготвянето на храната.


Гаспачото е с испански произход и е едно от най-популярните ястия през летните месеци. Рецептата има много вариации, като в някои от тях има хляб, люти чушлета, авокадо или е ароматизирано с кимион, в други варианти се сервира с лъжица заквасена сметана или ситно нарязани зеленчуци. Основните съставки обаче винаги са едни и същи – домати, чушки, краставици, зехтин, малко босилек, чесън и лук. На тази база можете да експериментирате много, в зависимост от предпочитанията в семейството.


Важно е доматите да бъдат наистина добре узрели. Ако ципата им е твърда, могат да се попарят за 1 мин. във вряла вода и да се обелят. А самото приготвяне на студената супа е наистина лесно като детска игра – всички съставки се нарязват, след което се пасират или се пускат за няколко бързи оборота в кухненския робот.




Гаспачото е най-вкусно, след като е отлежало за един-два часа в хладилника, но ако вие и децата нямате търпение за това, просто сложете няколко кубчета лед и изчакайте да пуснат хладината си.


За направата на четири порции са нужни: 5 големи домата, 1 голяма краставица, 2 червени чушки, малка глава лук, 2 скилидки чесън, 150 мл. вода, 1-2 с.л. зехтин, 1 с.л. балсамов оцет, пресен босилек, сол и черен пипер на вкус.


Доматите, обелената краставица и чушките се нарязват на кубчета. Лукът се накълцва на ситно, както и чесъна, след което всички продукти се пасират заедно с водата и пресния босилек. Ако супата ви се струва много гъста, можете да добавите още малко вода.


Накрая се добавят зехтинът и оцетът и гаспачото се подправя на вкус със сол и черен пипер. Оставя се за 1-2 часа в хладилника и се сервира поръсено с няколко капки зехтин и пълнозърнест хляб за компания.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK