Ледено гаспачо

Гаспачото е най-вкусно, след като е отлежало за един-два часа в хладилника, но ако вие и децата нямате търпение за това, просто сложете няколко кубчета лед и изчакайте да пуснат хладината си

© Ирина Катеринска

Гаспачото е най-вкусно, след като е отлежало за един-два часа в хладилника, но ако вие и децата нямате търпение за това, просто сложете няколко кубчета лед и изчакайте да пуснат хладината си



Ако и вие като мен мислите, че най-бързата студена супа е тараторът, със сигурност ще се изненадате, че испанското гаспачо се приготвя дори по-бързо и от него. В летните жеги малко неща са по-освежаващи от ледените течности, а когато идеално пасват и на идеята за бърз обяд – още по-добре. На малко хора им се стои продължително време около печката, особено на децата, които иначе с удоволствие се включват в приготвянето на храната.


Гаспачото е с испански произход и е едно от най-популярните ястия през летните месеци. Рецептата има много вариации, като в някои от тях има хляб, люти чушлета, авокадо или е ароматизирано с кимион, в други варианти се сервира с лъжица заквасена сметана или ситно нарязани зеленчуци. Основните съставки обаче винаги са едни и същи – домати, чушки, краставици, зехтин, малко босилек, чесън и лук. На тази база можете да експериментирате много, в зависимост от предпочитанията в семейството.


Важно е доматите да бъдат наистина добре узрели. Ако ципата им е твърда, могат да се попарят за 1 мин. във вряла вода и да се обелят. А самото приготвяне на студената супа е наистина лесно като детска игра – всички съставки се нарязват, след което се пасират или се пускат за няколко бързи оборота в кухненския робот.




Гаспачото е най-вкусно, след като е отлежало за един-два часа в хладилника, но ако вие и децата нямате търпение за това, просто сложете няколко кубчета лед и изчакайте да пуснат хладината си.


За направата на четири порции са нужни: 5 големи домата, 1 голяма краставица, 2 червени чушки, малка глава лук, 2 скилидки чесън, 150 мл. вода, 1-2 с.л. зехтин, 1 с.л. балсамов оцет, пресен босилек, сол и черен пипер на вкус.


Доматите, обелената краставица и чушките се нарязват на кубчета. Лукът се накълцва на ситно, както и чесъна, след което всички продукти се пасират заедно с водата и пресния босилек. Ако супата ви се струва много гъста, можете да добавите още малко вода.


Накрая се добавят зехтинът и оцетът и гаспачото се подправя на вкус със сол и черен пипер. Оставя се за 1-2 часа в хладилника и се сервира поръсено с няколко капки зехтин и пълнозърнест хляб за компания.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (62)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
    КМЕТ В СЯНКА
    Рейтинг: 5688 Неутрално

    може и с тиквичка и без оцет

    ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
  2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
    КМЕТ В СЯНКА
    Рейтинг: 5688 Неутрално

    препоръчвам черният пипер да се замени с бял .

    ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
  3. 3 Профил на Дедо Либен
    Дедо Либен
    Рейтинг: 1257 Разстроено

    "...след което се пасират или се пускат за няколко бързи оборота в кухненския робот."

    Ми ние си нямаме ни кухненски робот, ни домашна прислужница!!!

  4. 4 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
    КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
    Рейтинг: 772 Весело

    [quote#3:"Дедо Либен"]Ми ние си нямаме ни кухненски робот, ни домашна прислужница!!! [/quote]
    Ей, недей така от сутринта бе, човек! Техномаркет работи за нас:

    http://www.technomarket.bg/products/09009185/philips-hr-7605

    Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
  5. 5 Профил на borko_to
    borko_to
    Рейтинг: 497 Неутрално

    [quote#3:"Дедо Либен"]Ми ние си нямаме ни кухненски робот, ни домашна прислужница!!! [/quote]

    Една консерва белени домати и си готов Иначе Иринчето определено не й е силна страна готвенето....

    Правите дървета в гората, първи се отсичат!
  6. 6 Профил на Euronymous
    Euronymous
    Рейтинг: 877 Неутрално

    Много го харесвам и го наричам - испански таратор !

    Публикувано през m.dnevnik.bg

    From the depths of Norway , take out your crop pain and feel the true evil !
  7. 7 Профил на Bramasole
    Bramasole
    Рейтинг: 3682 Неутрално

    В къщи заменяме босилека с пресен копър. Най-ароматен е зеленият пипер. Аз обикновено добавям лъжица - две кисело мляко в моята купичка.
    Истинско лятно удоволствие!

    "Човек не се дави, като падне във водата, а като остане там” - Едуин Луис Коул
  8. 8 Профил на estellak
    estellak
    Рейтинг: 388 Весело

    До коментар [#3] от "Дедо Либен":

    Дедо Либене, не се коси! Яж таратор! Испанците, които са го вкусили умират за него.

  9. 9 Профил на Музар
    Музар
    Рейтинг: 1366 Неутрално

    При пасирането не се ли губи вкусът на краставицата?

    Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
  10. 10 Профил на comandante  vs  либерални ентусиасти&корпократи
    comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
    Рейтинг: 2499 Неутрално

    [quote#4:"КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ"]Техномаркет работи за нас:
    [/quote]
    Не случайно най-богатите телевизионни "готвачи" правят парите като рекламират най-големите вериги за хранителни стоки и домашни електроуреди !

    Извращението е пълно защото рекламите показват как хора със скъпо обзаведени къщи ядат най-евтината храна!

    Значи отговорно ви го казвам готвачите ползват само професионална техника и заможните чревоугодници не си купуват боклучавата храна от рекламите!

    Libertarianism is just anarchy for rich people
  11. 11 Профил на sisiliya6
    sisiliya6
    Рейтинг: 714 Неутрално

    ,,5 големи домата, 1 голяма краставица, 2 червени чушки, малка глава лук, , 1-2 с.л. зехтин, 1 с.л. балсамов оцет, сол...''

    Моите извинения но, по -добре една прясна салата да комсумирам ....отколкото пасирани зеленчуци- престояли няколко часа в хладилника ! А тараторът е незаменим!

  12. 12 Профил на borko_to
    borko_to
    Рейтинг: 497 Неутрално

    [quote#9:"Музар"]При пасирането не се ли губи вкусът на краставицата? [/quote]

    Не, то и за таратор доста хора я стържатна ренде, а не я режат на кубчета

    Правите дървета в гората, първи се отсичат!
  13. 13 Профил на Koba Stalin
    Koba Stalin
    Рейтинг: 1366 Весело

    Напоследък, Дневник ни залива с разни кулинарии, с доста екзотични имена. То не беше клафути, съга пък гаспачо... Имената кефят. Засега специалитетите не съм ги опитвал и може да не ги опитам скоро. Освен ако някоя журналистка от Дневник, не ги направи и не ме покани, да ги опитам. Аз пък за благодарност, ще и мам рецептата на един чисто български кулинарен специалитет - дренки на фурна.

    /не се чете/
  14. 14 Профил на Koba Stalin
    Koba Stalin
    Рейтинг: 1366 Весело

    [quote#9:"Музар"]При пасирането не се ли губи вкусът на краставицата?[/quote]


    Губи се братчед. За сметка на това, гаспачото придобива загадъчния метален вкус на пасатора.

    /не се чете/
  15. 15 Профил на Мария
    Мария
    Рейтинг: 1536 Неутрално

    Обикновено хлябът се пасира заедно с другите съставки. Целта е течността, освен разхлаждаща, да е и по-гъста и хранителна.
    Може да се добави и зелена чушка, а чесънът да се намали на една скилидка, защото след като течността престои в хладилник, вкусът на чесън се усеща по-остро и чувствителните стомаси страдат.
    От доста години насам испанската авторска кухня е обърнала поглед и към други видове гаспачо - от бадеми, от диня, зелено гаспачо от какво ли не...

    ”За мен България си остана един вечен мираж. В който и свят да съм, винаги ще я нося като ранена птица в сърцето си." (Никола Манев)
  16. 16 Профил на hodounski
    hodounski
    Рейтинг: 3101 Весело

    До коментар [#11] от "sisiliya6":

    Като омекнат доматите и не стават за салата,ще си пиеш ракийката с гаспачо

  17. 17 Профил на hodounski
    hodounski
    Рейтинг: 3101 Весело

    До коментар [#15] от "Мария":

    Мачкаш каквото ти падне и му казваш гаспачо?

  18. 18 Профил на Музар
    Музар
    Рейтинг: 1366 Весело

    [quote#14:"Тони Шнайдера"]Губи се братчед. За сметка на това, гаспачото придобива загадъчния метален вкус на пасатора.[/quote]

    Мерси, братчед! Верно е разхлаждащо - същият вкус получавам, когато главата ми издрънчи на ледената писта .

    Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
  19. 19 Профил на Мария
    Мария
    Рейтинг: 1536 Весело

    До коментар [#8] от "estellak":

    Яж таратор! Испанците, които са го вкусили, умират за него.
    ===========================

    На повечето им харесва, но трябва да е доста по-гъст от обичайното, с повече (настъргани) краставици и с доста орехи. Нещо средно между таратор и "Снежанка".

    ”За мен България си остана един вечен мираж. В който и свят да съм, винаги ще я нося като ранена птица в сърцето си." (Никола Манев)
  20. 20 Профил на Музар
    Музар
    Рейтинг: 1366 Неутрално

    [quote#12:"borko_to"]доста хора я стържатна ренде[/quote]

    А, само на столски таратор със стъргана краставица ми е попадал . Много лигав на вкус, бъррр.

    Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
  21. 21 Профил на Мария
    Мария
    Рейтинг: 1536 Весело

    До коментар [#17] от "hodounski":

    Мачкаш каквото ти падне и му казваш гаспачо?
    ===================

    Мачкаш каквото имаш най-много и го наричаш "авторска кухня". Тук например е доста популярно бадемовото гаспачо.

    ”За мен България си остана един вечен мираж. В който и свят да съм, винаги ще я нося като ранена птица в сърцето си." (Никола Манев)
  22. 22 Профил на Koba Stalin
    Koba Stalin
    Рейтинг: 1366 Весело

    До коментар [#17] от "hodounski":

    Не бих се учудил, ако на български, "гаспачо" се превежда, като "тюрлю-гювеч". А точна рецепта за съставките на тюрлю-гювеча, няма. Зеленчуците и плодовете, е по-добре да се ядат цели, или нарязани на едро в краен случай. Такива пасирани бози са за хора, които имат проблеми със зъбите. Особено ако се добави и хляба вътре, става "зеленчукова попара", отвсякъде.

    /не се чете/
  23. 23 Профил на Музар
    Музар
    Рейтинг: 1366 Неутрално

    [quote#22:"Тони Шнайдера"]Не бих се учудил, ако на български, "гаспачо" се превежда, като "тюрлю-гювеч". [/quote]

    А някой знае ли произхода на думата "таратор"? И какво е първото й значение?

    Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
  24. 24 Профил на hodounski
    hodounski
    Рейтинг: 3101 Весело

    До коментар [#3] от "Дедо Либен":

    Ти и Хаджи Генчо ще мачкате в хаванче

  25. 25 Профил на hodounski
    hodounski
    Рейтинг: 3101 Весело

    До коментар [#13] от "Тони Шнайдера":

    Това клафути /името е трепач/ се оказа вкусно и много лесно.Можеш и сам.

  26. 26 Профил на Koba Stalin
    Koba Stalin
    Рейтинг: 1366 Неутрално

    [quote#23:"Музар"]А някой знае ли произхода на думата "таратор"? И какво е първото й значение?[/quote]

    Произход на думата таратор [редактиране]

    Произходът на думата таратор според споменатия Български тълковен речник е персийско-турски. Информация за произхода на думата таратор може да се открие например и в Речник на чуждите думи в българския език от Александър Милев и др. (С., 1978, стр. 726), където е дадено следното обяснение: тур. tarator от персийски. Студено ядене от разредено кисело мляко, краставица или салата, чесън, олио, орехи и др. В друг Речник на чуждите думи в българския език (от Мария Филипова-Байрова и др., С., 1993, стр. 840), се открива подобно обяснение: тур. tarator от персийски. Вид студена супа, приготвена от разредено с вода кисело мляко, ситно нарязана краставица, чесън, орехи и олио.

    http://bg.wikipedia.org/wiki/Таратор

    /не се чете/
  27. 27 Профил на herbaltea
    herbaltea
    Рейтинг: 812 Весело

    Ох, от това изяждам (изпивам) 2 литра без проблем

  28. 28 Профил на Koba Stalin
    Koba Stalin
    Рейтинг: 1366 Весело

    [quote#25:"hodounski"]Това клафути /името е трепач/ се оказа вкусно и много лесно.Можеш и сам.[/quote]

    Това, че мога и сам е ясно. Но в кулинарията, както и в секса, не е лошо за разнообразие, да включваме и участник от другия пол.

    /не се чете/
  29. 29 Профил на bodensee
    bodensee
    Рейтинг: 475 Неутрално

    Не съм имал удоволствието да посетя Испания, но и това скоро ще стане! Единственото гаспачо, което съм ял бе в Санкт Петербург във „Фрикаделки“ (верига ресторанти на самообслужване – супер вкусно и качествена храна, супер интериор, за около 10 евро от супата до питието общо) и бе с тиквички! Е беше дори по–вкусно дори таратора на майка ми, където всичко е от градината и е с пресен чесен, копър и орехи!
    Тогава си обещах, че ще направя едно кулинарно пътешествие из Испания!

  30. 30 Профил на hodounski
    hodounski
    Рейтинг: 3101 Весело

    До коментар [#28] от "Тони Шнайдера":

    Да знаеш колко си прав!

  31. 31 Профил на andreas_hofer
    andreas_hofer
    Рейтинг: 1079 Неутрално

    До коментар [#15] от "Мария":

    Когато се пасира и хляб вече не е гаспачо, а салморехо кордобéс (salmorejo cordobés). Ето един сайт с испански рецепти на английски език за кулинарните ентусиасти.
    http://www.spanish-food.org

    Тук е рецептата на салморехо:
    http://www.spanish-food.org/cold-and-hot-soups-and-sauces-salmorejo.html

    А, това другото, което споменавате в друг коментар с бадеми да не е ахо бланко (ajo blanco)?
    http://www.spanish-food.org/cold-and-hot-soups-and-sauces-ajo-blanco.html

    Комунизмът и неговите мутации са проклятието на съвременна България
  32. 32 Профил на Мария
    Мария
    Рейтинг: 1536 Любопитно

    До коментар [#31] от "andreas_hofer":

    В гаспачо-то хлябът е задължителна съставка, но в Андалусия наблягат повече на количеството му. Иначе рецепти сигурно има стотици, с много индивидуални вариации. Рецептата, която използваме у нас, е на свекърва ми, която е баска, живяла в Андалусия и на Балеарите, т.е. влиянията са много.
    Бадемовото гаспачо, доста популярно тук на Майорка, е местният вариант на ajo blanco, със символично количество хляб.

    ”За мен България си остана един вечен мираж. В който и свят да съм, винаги ще я нося като ранена птица в сърцето си." (Никола Манев)
  33. 33 Профил на aleko
    aleko
    Рейтинг: 660 Неутрално

    До коментар [#32] от "Мария":

    Какво е това зелено гаспачо? Дай една рецепта да ги редуваме.

  34. 34 Профил на Мария
    Мария
    Рейтинг: 1536 Неутрално

    До коментар [#33] от "aleko":

    Заместваш доматите и червената пиперка с маруля (сърцевината), спанак, авокадо, ябълка или друго. Краставицата и зелената пиперка си остават, хлябът също. Може да се добави лимонов сок. Важното е да е много добре изстудено. Признавам, че не ми е любимо.

    ”За мен България си остана един вечен мираж. В който и свят да съм, винаги ще я нося като ранена птица в сърцето си." (Никола Манев)
  35. 35 Профил на aleko
    aleko
    Рейтинг: 660 Неутрално

    До коментар [#34] от "Мария":

    Мерси много, ще го пробвам и при повод ще разкажа. А бадемовото е вместо домати смлени бадеми ли?

  36. 36 Профил на Мария
    Мария
    Рейтинг: 1536 Неутрално

    До коментар [#35] от "aleko":

    Да, смлени сурови бадеми, малко чесън и доста зехтин, задължително качествен.

    ”За мен България си остана един вечен мираж. В който и свят да съм, винаги ще я нося като ранена птица в сърцето си." (Никола Манев)
  37. 37 Профил на aleko
    aleko
    Рейтинг: 660 Неутрално

    Хм, честно казано зеленото ми звучи по-обещаващо. Бадемовото си го представям като нещо за мазане на филия. Бадемово масло например.

  38. 38 Профил на aleko
    aleko
    Рейтинг: 660 Неутрално

    Ако още си на линия разреши, моля те, един спор, който отдавна си го водим в къщи. В сангрията какво се слага - бял ром или водка? Или нещо испанско, което го няма тук?

  39. 39 Профил на sisiliya6
    sisiliya6
    Рейтинг: 714 Весело

    Лелеееееее .....главата ми стана .....гаспачо!!!

  40. 40 Профил на andreas_hofer
    andreas_hofer
    Рейтинг: 1079 Любопитно

    Благодаря Мария! Явно наистина имат доста вариации тези рецепти. В Мадрид на гаспачото не слагат хляб, а ако слагат му викат салморехо. Това зеленото не съм го пробвал, но бадемовия вариант звучи добре.

    До Алеко: То и за сангрията рецепти много, но поне тази, която съм пил в Андалусия и Мадрид няма нито водка, нито ром. Ето тук продуктите

    http://www.spanish-food.org/drinks-sangria.html

    С водка и портокалов сок, шампанско и плодове би се получило по-скоро Валенсианска вода (Agua de Valencia)
    http://en.wikipedia.org/wiki/Agua_de_Valencia

    Комунизмът и неговите мутации са проклятието на съвременна България
  41. 41 Профил на silverhead
    silverhead
    Рейтинг: 442 Неутрално

    Черният пипер се замества със смлян кориандър и след 2 часа престой в хладилника дава невероятен аромат. Добре узряло авокадо дава плътност на иначе леко воднистия вкус. Чушките и доматите е добре да се бланшират и обелят, иначе остават едни ситни люспички в гаспачото.

  42. 42 Профил на neanonimen
    neanonimen
    Рейтинг: 330 Неутрално

    До коментар [#12] от "borko_to":

    Правят го, но резултата не е толкова добър според мен.

  43. 43 Профил на princess_x
    princess_x
    Рейтинг: 1864 Неутрално

    [quote#22:"Тони Шнайдера"]Такива пасирани бози са за хора, които имат проблеми със зъбите. Особено ако се добави и хляба вътре, става "зеленчукова попара", отвсякъде. [/quote]

    А на мен ми прилича на повърнато.

  44. 44 Профил на 212
    212
    Рейтинг: 497 Любопитно

    До коментар [#15] от "Мария":
    чуствителните стомаси не би трябвало да страдат от чесана
    може би нещо друго е което ги прави да страдат а със чесана реакцията се усеща

  45. 45 Профил на 212
    212
    Рейтинг: 497 Любопитно

    а хляба на горната снимка е български и често няма нищо общо със едрозърнес както и този - просто оцветен.
    консумацията на хляб в бг е висока за разлика от други страни
    това е също една от причините за диабет 2 в повечето и жители .

  46. 46 Профил на Мария
    Мария
    Рейтинг: 1536 Любопитно

    До коментар [#44] от "swich2green":

    От малка все съм заобиколена от хора със стомашни проблеми и това с чесъна ми е като сигнална лампичка, още повече в страна като Испания.

    ”За мен България си остана един вечен мираж. В който и свят да съм, винаги ще я нося като ранена птица в сърцето си." (Никола Манев)
  47. 47 Профил на convince
    convince
    Рейтинг: 1261 Неутрално

    До коментар [#43] от "princess_x":

    Принцес, какви са тези асоциации и откъде? Може ли такъв непоздобаващ език и то във форум на обществената електронна медия "Дневник"?

    Дори и да е вярно впечатлението от снимката, трябва да напишеш:
    "На мен не ми допада видът на тази супа, която изглежда няма да ми понесе на стомаха и може би ще имам неприятни здравословни последствия въпреки, че сигурно е много вкусна!"

    Добрите комуникативни умения са задължителни, дори за експринцеси в лошо настроение.

  48. 48 Профил на convince
    convince
    Рейтинг: 1261 Неутрално

    До коментар [#44] от "swich2green":

    Чесането е потушаване на някакво кожно раздразнение, докато чесън е вид специфичен зеленчук от семейството на луковете.

  49. 49 Профил на 212
    212
    Рейтинг: 497 Неутрално

    До коментар [#46] от "Мария":
    нищо чудно ако си израстнала в българия
    страна пълна със бактерии които причиняват язви и гастрити
    днес тези болести се лекуват (поне на запад) докато там хората все още страдат от тях. да оставим само страданието но
    не лекувани те водят често до кансер. докато този вид рак е на изчезване в развитите страни то в бг той е често срещан по много причини. моя съвет е ендоскопи това е че в европа го правят без упойка за поевтино предполагам . един мой приятел българин живеещ във франция без такава направо взема лекарства и така се спасява от язва за което казва че са го освободили от казарма на времето.

  50. 50 Профил на 212
    212
    Рейтинг: 497 Весело

    До коментар [#48] от "convince":
    въпреки всичко намирам хуморът ви за тъп и може би точно това ме разсмя
    да не сте яли чесън че си чешите езика?!

  51. 51 Профил на dame
    dame
    Рейтинг: 487 Неутрално

    А ето и моята рецепта: Литър охладен качествен доматен сок, изстискан лайм (зелен лимон), нарязани на ситно краставица и чушка, скилидка чесън и задължително пресен кориандър. Накрая зехтин и табаско за разкош. Консистенцията е съвсем като таратор, но гарантирам, че за жегите е с пъти по-освежаващо!

    dame
  52. 52 Профил на Фронт за Национално Обединение
    Фронт за Национално Обединение
    Рейтинг: 605 Неутрално

    със сигурност ще се изненадате, че испанското гаспачо се приготвя дори по-бързо и от него

    По бързо друг път.Който е писал статията явно преценява за колко време е готова супата му от това, колко бързо му я носят в ресторанта.Най вероятно Ирина Катеринска никога не е правила таратор.Таратора се приготвя буквално за 5 минути,а в статията за гаспачото става дума за часове.

    И въпреки всичко,и въпреки всички ще я има България
  53. 53 Профил на convince
    convince
    Рейтинг: 1261 Неутрално

    До коментар [#52] от "Владимир Български":

    Руснаци нито таратор хапват, нито гасачо, защото природата им е отнела тази възможност. Намеците са малко неуместни, сигурно поради близки те отношения с това североазийско поселение.

  54. 54 Профил на princess_x
    princess_x
    Рейтинг: 1864 Неутрално

    До коментар [#47] от "convince":

    Аз предпочитам краткия, метафоричен и образен изказ!
    Точно той е най-подходящ за Дневник.

    Що се отнася до гаспачото - много добре мога да си представя вкуса му, но не ми допадат полу-смлените храни, а в кремообразна форма понасям само шоколадови кремове и мусове. (Както и онези, с които овлажнявам кожата си). А хлябът от снимката е типичният за България 'пълно(оцветен-кой-знае-с-каква-химия)зърнест 'хляб'.

  55. 55 Профил на princess_x
    princess_x
    Рейтинг: 1864 Неутрално

    До коментар [#49] от "swich2green":

    Смея да твърдя, че в България повечето стомашни проблеми се дължат на злоупотреба с никотин и алкохол, както и с някои 'висококачествени' храни, с каквито са пълни нашите супермаркети.

  56. 56 Профил на 212
    212
    Рейтинг: 497 Весело

    До коментар [#55] от "princess_x":
    аз мисля че това са мухите който са навсякъде
    те разнасят най много болести и бактерии от мръсните тоалетни и сметища. не измити зеленчуци от градините които са били торени с естественни торове, не миенето на ръцете на повечето персонал в общественното хранене и най накрая развалените храни които са по малко опасни от горните бактерии от които се умира бавно и мъчително и често не могат да се диагностират поради липса на обучени кадри и техника.като се събере всичко това при представата ми за евнтуално пътуване някога до там настръхвам и се успокоявам че тази година няма да стане. после следват роднини които понякога ме разубеждават и така отново се появявам на сивия хоризонт -българия.
    друг път ще пиша за праха ,калта и водата която също не е "цвете за мирисане"

  57. 57 Профил на 212
    212
    Рейтинг: 497 Весело

    До коментар [#55] от "princess_x":
    иначе снимката и композицията и е много лошо подбрана
    това е което прави горната рецепта и отблъскваща.
    напълно разбираемо.

  58. 58 Профил на Мария
    Мария
    Рейтинг: 1536 Неутрално

    До коментар [#49] от "swich2green":

    Преди доста време, в разговор с лекари от различни националности, се поде темата за болестите на мръсните ръце в Европа. Няма да ти казвам коя беше най-цитираната страна и колко шокиращо ми подейства това. Лошото е, че при пътуванията ми до България не виждам нещо да се е променило в хигиената.

    ”За мен България си остана един вечен мираж. В който и свят да съм, винаги ще я нося като ранена птица в сърцето си." (Никола Манев)
  59. 59 Профил на convince
    convince
    Рейтинг: 1261 Неутрално

    До коментар [#54] от "princess_x":

    Ако една снимка изобразяваща кремообразност би могла да те направи креативно метафорична и с неуподобяема точност в израза кратка и образна. Тогава сигурно истинската реалност е направо неописуема като възприятие.

    Ти си роден дегустатор!

  60. 60 Профил на 212
    212
    Рейтинг: 497 Весело

    До коментар [#58] от "Мария":
    ако е швеция не ме изненадва
    а ресторантите и пецериите там е емигрантски бизнес
    сърби, гърци от бившата югославия (това са все селяци)
    често без образование дори и родените там деца на емигранти не виждат смисъла да ходят на училище ... като се прибави и щведската селения която никак не е по интелегентна или възпитана + милионите араби разбирам за какво става въпрос ...
    пък и в америка не липсват подобия.
    миенето на ръцете и зъбите е възпитание идващо от родителите както и други неща.

  61. 61 Профил на princess_x
    princess_x
    Рейтинг: 1864 Неутрално

    [quote#59:"convince"]Ти си роден дегустатор! [/quote]

    Даже нямам нужда да опитвам храните (особено сладкишите) - само един поглед и веднага ми става ясно дали ще ми хареса или не. Мога дори да изброя и съставките, но скоро бях сериозно затруднена с един 'сладолед' на Рафи - беше толкова вискозен; разтягаше се като дъвка и се топеше бавно, та не знам какъв химически анализ би бил необходим, за да се установи съставът му.

  62. 62 Профил на princess_x
    princess_x
    Рейтинг: 1864 Неутрално

    До коментар [#56] от "swich2green":

    Да, причините са комплексни и много добре те разбирам за нежеланието да се завръщаш в 'бащината къща'. Спасението е да си готвиш удома и да не опитваш нищо от храната в обществените заведения.





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK